Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Ulix
Originally posted by Null
Originally posted by Galateja

Ono što sam htela reći je i to da je osećaj poliamorije moguć, kompromisan, ali socijalno neodrživ i ne samo zbog patrijarharta već i zbog ljudske prirode koja je u biti posesivna, ljubomorna i sebična.
Zar nije baš to povod za rad na sebi, za obuzdavanje tih loših* osobina? Ja mislim da su i neke druge bolje* osobine u ljudskoj biti, pored posesivnosti i drugih nepoželjnih* osobina

*kako kome :D
Sa tobom se čovek lako složi kad se smisliš da napišeš više od "hahaha" u nekoj temi. :D
By Ulix

A šta ako su takvi osećaji imanentni ljudskoj prirodi? Kao što je relacija heteroseksualnosti i homoseksualnosti 90:10, možda je zanemarivanje poliamorije upravo zbog, zanemarljivog procentualnog odnosa. Htedoh reći da nije sve do patrijarharta i heteronormativa već i do ljudske prirode koja ima različita odstupanja u diskutabilnoj meri.
"Ljudska priroda" je konstrukt koji je neodvojiv od heteropatrijarhata, jer je ona (ljudska priroda) zapravo samo jedan represivni nusprodukt tog diskursa.

Ako lepo za trenutak ostaviš po strani tu nekorisnu tvorevinu, otvorićeš sebi jedan mnogo širi, zanimljiviji prostor - koliko ljudi, toliko ćudi.

:sesir:
Imam jedno poliamorno iskustvo i u njemu nisam videla nikakav napredak, već upravo korak u nazad. Osećaj sam po sebi je bio lep, ali posledice koje su naišle dovele su do hipertrofiranja gubitka, ljubomore, tuge i ostalih negativnih emocija.
Jako dobri moji prijatelji žive u jednoj vrsti poliamorije već - ako se ne varam - tri godine. I naravno da ima i dobrih i loših perioda, nekada se svađaju, nekada se dobro slažu, nekada ništa ne ide kako žele, nekad su stvari baš OK. A njihova veza je dodatno komplikovana činjenicom da naizmenično žive u tri različite države, pa opet opstaju.

Naravno da će i u takvoj vezi da bude "negativnih" emocija, ali to je sasvim očekivano. I toga ima, dešava se u svim vezama, monogamnim, heteroseksualnim, vanzemaljskim i svakakvim drugim. Samo zato što ljudi raskidaju, ne smatramo monogamiju neodrživom. To što ti znaš jedan primer gde je nešto nemoguće, ne znači da je to zaista tako. Nekako je potrebno ostaviti prostora da naše iskustvo nije merilo svih stvari.
Korisnikov avatar
By EYA
Originally posted by Ulix

A šta ako su takvi osećaji imanentni ljudskoj prirodi? Kao što je relacija heteroseksualnosti i homoseksualnosti 90:10, možda je zanemarivanje poliamorije upravo zbog, zanemarljivog procentualnog odnosa. Htedoh reći da nije sve do patrijarharta i heteronormativa već i do ljudske prirode koja ima različita odstupanja u diskutabilnoj meri.
"Ljudska priroda" je konstrukt koji je neodvojiv od heteropatrijarhata, jer je ona (ljudska priroda) zapravo samo jedan represivni nusprodukt tog diskursa.

Ako lepo za trenutak ostaviš po strani tu nekorisnu tvorevinu, otvorićeš sebi jedan mnogo širi, zanimljiviji prostor - koliko ljudi, toliko ćudi.
...
Samo zato što ljudi raskidaju, ne smatramo monogamiju neodrživom.
:up:
Korisnikov avatar
By Loni
Osim toga sam termin AMOR je opet negde problematičan.

AMOR bi bila ljubav, koja obuhvata i seksualnu želju i duhovnu bliskost prema toj osobi.

EROS = samo fizičko povezivanje

i ne znam kako bismo mogli da nazovemo ljude, koji su ti samo duhovno bliski.
Nešto kao SPIROS ili SPIRITOS? :grin:

Šta ako s nekim imaš samo EROS,
a sa nekim samo SPIROS?

Šta ako sa više njih imaš poliamoriju, ali tak oda je sa jednim važniji eros, a sa drugim spiros?

He he, mnogo je kombinacija.
Međutim ne treba time da se opterećujemo ako smo sebe definisali kao INDIVIDUALISTE.

Čim si individualista znaš da si sam svoj gazda, a priznaješ i autonomiju drugih.
Strogo vezivanje u par, porodicu, familiju, klan... u meri da se nekom uguši individualizam nije u tvojoj ideologiji.
Individualisti se jedni s drugima vrlo lako nađu i bude im ok.
Korisnikov avatar
By V25
Dosta kompleksna tema, koja zahteva odgovor koji nisam siguran da ću sročiti na pravi način. Pre svega treba napraviti granicu između ljubavi, zaljubljenosti, simpatije i privlačnosti. Da, dešavalo se da me nekoliko osoba privlači seksualno ili da ih pak samo posmatram u isto vreme. Događalo se da me na isti način ushićuju kada sam u njihovom društvu.

Razvojnim putem simpratije sam došao dva puta u situaciju da sam se zaljubio u sve osobe istovremeno. Opet, to su bila vrlo površna zaljubljivanja. I čini ,i se da je moje stanje više bilo uzrokovano time da mi je neko potreban, a oba kandidata odgovaraju mojim iluzornim predstavama njihovih ličnosti, pa kao koji se upeca. U stilu, danas popodne grlim jastuk misleći na jednog, a onda ulicom slušam sladunjavo-bljutave balade misleći na drugog.

Ako je suditi po meni, takva stanja nastaju samo kada nam je ekstremno dosadno. Pošto sam samo dva puta voleo (ne istovremeno), za sada tvrdim da je u mom slučaju poliamorija nemoguća. Nemoguća u smislu da mi se osećanja tako intenzivno rasplamsaju na dve ili više strana a da budu istog intenziteta i kvaliteta. Dogodi se zahlađenje kada želite da se upustite u avanturu sa nekime, ali to pod brojem jedan ne mora da utiča na samu prirodu emocija koje osećate prema partneru kog volite niti samo po sebi mora da vodi drugoj ljubavi. Obično je požuda, seksualna potreba, pomalo zavisnost od rizika i napetosti i razbijanja monotonije.

Ali, kako je svakog gosta tri dana dosta, tako se i ti "izleti" okončaju. Po meni, kada nekog zavolite, to nije osećanje koje ikada može u potpunosti iščeznuti. Nećete više voleti tu osobu na isti način, istim intenzitetom, niti ćete imati potrebu da je poljubite ili budete sa njom, ali once in a while setićete se je s radošću. Lično, ne bih mogao da se upustim u iskren emotivni odnos sa nekime, ako nisam one prethodne sredio sa sobom u glavi.
Korisnikov avatar
By Loni
Viktore srećo, posle 5 redova jedan pasus pauze molim te.
Da bude preglednije.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Ja, jadan, imam problema* naći jednu ljubav, a ne više... :elf:

*kriterijumi, ne ponuda. :P
Korisnikov avatar
By lana-bg
Originally posted by EYA

Poliamorija. Reč znači ’više ljubavi’, što je, nadajmo se, na neki način ostvarivo za sve nas. Zasniva se na svesnoj posvećenosti i ostvarivanju intimnih partnerskih odnosa na drugačiji način od uobičajenog, uz više iskrenosti i veću slobodu, poverenje i opuštenost. Takva posvećenost, što je ključna reč, predstavlja manje apstraktan, isprazan zavet ’da ćemo zauvek biti zajedno’, a više konkretno prepoznavanje one/og ’druge/og’ kao individue.

- Samo lepsi, prihvatljiviji naziv i definicija (subjektivna) za nesto sto je oduvek postojalo, a nikada me nije privlacilo.
Na osnovu cega neko moze da tvrdi da je njegov ' intimni partnerski odnos sa vise osoba ' iskreniji, poverljiviji, slobodniji i opusteniji od onog koji ja imam sa mojom devojkom?

Svasta...
Originally posted by EYA

slazem se da neki (mozda velika vecina) ljudi nisu spremni da ostvare pun potencijal ljubavi, i to najvise zbog sumnje u sopstvenu vrednost i pozeljnost iz koje proizilazi ljubomora i posesivnost.
uprkos tome, zamisljam drustvo u kom bi ljudi dostigli ovaj stepen razvoja i voleli se bez ogranicenja. (da li se uopste ljubavlju moze zvati nesto sto je ograniceno?)

mozda ce nekog nervirati sto sam postavila ovo na neki ˝visi stepen˝svesti i ljubavi, ali nemojte mi zameriti, ja iskreno tako mislim :hyper:
Znaci li to da sam ja u vezi sa jednom devojkom zato sto sam posesivna, ljubomorna i sumnjam u svoje vrednosti i pozeljnost kako gore pise? Da li ovo znaci da ja moram da budem sa vise osoba odjednom kako bih dokazala da sam ostvarila 'pun potencijal ljubavi'?

Nema razloga da se osecam 'ograniceno' kada volim samo jednu devojku.

Poznajem vise osoba koje vole poliamoriju, ali one i pored vise 'ljubavi' nisu nista srecnije, vec samo tako izgledaju onima sa strane.

Ima nas raznih i neka zivi ko kako voli, ali poredjenje je subjektivno i suvisno.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Ja ne mogu ni jednog decka da nadjem, a kamo li vise :sigh:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by KorvinOdAmbera

Ja, jadan, imam problema* naći jednu ljubav, a ne više... :elf:

*kriterijumi, ne ponuda. :P
Pa evo u onom tekstu sto sam ja stavila ima raznih tipova odnosa koji ljudi imaju u Americi... Npr ti nadjes decka koji ima jos jednog decka, niko te ne tera da budes u vezi i sa tim drugim deckom ili da nadjes jos jednog ;) Salim se malo, ali na nekom nivou i moze da bude tako... Meni je razlika u konceptu monogamije i poliamorije u necemu drugom tj shvatanju samog znacenja veze. Tako da se i u jednom i drugom tipu mogu naci razliciti tipovi ljudi i zaljubljivi i nezaljubljivi i koji imaju visoke i niske kriterijume.
Korisnikov avatar
By Blentavo_iz_nehata
Originally posted by lana-bg

Originally posted by EYA

slazem se da neki (mozda velika vecina) ljudi nisu spremni da ostvare pun potencijal ljubavi, i to najvise zbog sumnje u sopstvenu vrednost i pozeljnost iz koje proizilazi ljubomora i posesivnost.
uprkos tome, zamisljam drustvo u kom bi ljudi dostigli ovaj stepen razvoja i voleli se bez ogranicenja. (da li se uopste ljubavlju moze zvati nesto sto je ograniceno?)

mozda ce nekog nervirati sto sam postavila ovo na neki ˝visi stepen˝svesti i ljubavi, ali nemojte mi zameriti, ja iskreno tako mislim :hyper:
Znaci li to da sam ja u vezi sa jednom devojkom zato sto sam posesivna, ljubomorna i sumnjam u svoje vrednosti i pozeljnost kako gore pise? Da li ovo znaci da ja moram da budem sa vise osoba odjednom kako bih dokazala da sam ostvarila 'pun potencijal ljubavi'?

Nema razloga da se osecam 'ograniceno' kada volim samo jednu devojku.

Poznajem vise osoba koje vole poliamoriju, ali one i pored vise 'ljubavi' nisu nista srecnije, vec samo tako izgledaju onima sa strane.

Ima nas raznih i neka zivi ko kako voli, ali poredjenje je subjektivno i suvisno.
jaoj dragme na ovim temama... treba samo shvatiti i prihvatiti da nismo svi isti i to je to...
Pametne ce to dovesti do zakljucka da traze slicne a ne da lupaju glavu o svemu ovome:hvala:

bdw eya slazem se s tobom u potpunosti
Korisnikov avatar
By EYA
dobro dosla u nase pleme :grouphug:
Korisnikov avatar
By Dina
Za vas koji praktikujete poliamoriju - kakav odnos sa drugim partnerima ili partnerkama od vase partnerke ili partnera vam odgovara? Takodje i kad ste vi u visestrukim vezama? Da li imate obicaj da se svi okupljate, prijatelji ste vidjate se, ili vam se vise dopada ona situacija da se vidjate sa jednom osobom a u drugoj situaciji sa drugom, isto i za partnera?

Kod mene je ova druga varijanta bila bar dosad pa se pitam nije li to ipak konzervativizam u meni ili mi samo tako odgovara, mozda nemam dovoljno kapaciteta za mesanje energije ili samo nemam zelje.... Npr svi muzevljevi (bivsi) partneri su mi jako dragi, podrzavala sam te veze ili podrzavam, culi smo se ponekad ali nemam zelju da poznanstvo predje u prijateljstvo, niti da imamo neka zajednicka vidjanja... Isto je ako se ja vidjam sa nekim, brak je jedno, ta druga veza je drugo, svi znaju za sve ali nemam potrebe da ih okupljam...
Korisnikov avatar
By Hys.
Zavisi kako sa kim.

Dosta je slojevito.

Morala bih cart da nacrtam.

Ali recimo da su muz i meni jedna jako draga zenska osoba koja mi je bitna u zivotu, i koja mi jeste na neki nacin i partnerka-dobri drugari, i da se vidjamo zajedno, cak smo i na moru bili par dana zajedno.

Da se samo ja pitam, svi bi se vidjali, ali ne pitam se samo ja i ja to postujem.
Korisnikov avatar
By Dina
U pravu si Hys da donekle zavisi i od osoba i da je slojevito. Kad sam napisala pitanje setila sam se jednog drugacijeg slucaja. To je jedan fb prijatelj, biseksualac, sa kojim i muz i ja komuniciramo, pa flertuje malo sa njim a malo sa mnom sto javno sto privatno :D On je u drugom gradu pa ga jos nismo upoznali uzivo. Ali ovako virtuelno mogu da zamislim da se nadjemo i u onoj vrsti poliamorije - svi smo u vezi, ili ako ne to onda jedno je u vezi sa njim a drugo prijatelj, to je tako neka razigrana energija, i prijatna osoba i postoji neka lakoca komunikacije. No to je ipak samo iz daljine, videcemo kad se jednog dana upoznamo sa njim i uzivo, kako ce to izgledati u realnoj dimenziji, javicu se na temu kad to bude ;)
Korisnikov avatar
By Dina
Imam lepe vesti ako ste poliamorni/e. Imacemo okupljanje, neformalno, gde bi poliamorni ljudi mogli da se upoznaju ili ponovo vide i razmenjuju iskustva. Jedna moja poznanica i ja smo mislile da nam to budu stalni susreti, mozda jednom u nekoliko meseci, ili jednom mesecno. Ali polako - da prvo protekne ovaj prvi susret pa da vidimo kako ce to da ide :)

Kad budem sa njom precizirala vreme, mesto i sl, ja cu javiti onima sa ove teme za koje znam da su poliamorni. A ostali mozete da mi se javite u2u porukicom, ali samo ako ste "na sceni" tj ja vas znam ili neko od ostalih forumasica i forumasa. Mozda slucajni prolaznici takodje mogu da budu poliamorni ali s obzirom da na zalost zivimo u netolerantnoj i agresivnoj sredini oprez mora da postoji.

Pozdravcici pa se vidimo :grouphug:
Korisnikov avatar
By EYA
Dina napisao:Imam lepe vesti ako ste poliamorni/e. Imacemo okupljanje, neformalno, gde bi poliamorni ljudi mogli da se upoznaju ili ponovo vide i razmenjuju iskustva. Jedna moja poznanica i ja smo mislile da nam to budu stalni susreti, mozda jednom u nekoliko meseci, ili jednom mesecno. Ali polako - da prvo protekne ovaj prvi susret pa da vidimo kako ce to da ide :)

Kad budem sa njom precizirala vreme, mesto i sl, ja cu javiti onima sa ove teme za koje znam da su poliamorni. A ostali mozete da mi se javite u2u porukicom, ali samo ako ste "na sceni" tj ja vas znam ili neko od ostalih forumasica i forumasa. Mozda slucajni prolaznici takodje mogu da budu poliamorni ali s obzirom da na zalost zivimo u netolerantnoj i agresivnoj sredini oprez mora da postoji.

Pozdravcici pa se vidimo :grouphug:

:klap:

ooooooo jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej :sunce:
Korisnikov avatar
By sAja
Pa ja sam poliamorna.i zanima me sta je s takvim ljudima..sta se desava ali ne bih se uplitala u pagansku federaciju, volim ja sve na samo moj nacin, i ne trazim iko da ga preuzima, sta god ovo znacilo..izmedju redova.
*
-da li elementa poliamorije ima ili nema u filmu the Idiots?-
Oduvek zelim da upoznajem partnere i da ih spojim, ali nisu svi isti...mada nekako mi se cini prirodno nastrano da se priblize i sami ako vec ja nisam nista uradila(bar ne aktivno-svesno).

ps:svi tezimo tome
Korisnikov avatar
By Vel boy
ja sam od monogamiste evoluirao u obožavaoca poliamorije, poodavno. s razlikom što to zovem otvorenom vezom gde se monogamni nukleus ipak održava konzistentno a otvorenost i poliamoričnost je savesno brižno planirani i međusobno izrealizovani zaslađujući dodatak na šlag.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2733719#p2733719]Vel boy napisao:[/url]ja sam od monogamiste evoluirao u obožavaoca poliamorije, poodavno. s razlikom što to zovem otvorenom vezom gde se monogamni nukleus ipak održava konzistentno a otvorenost i poliamoričnost je savesno brižno planirani i međusobno izrealizovani zaslađujući dodatak na šlag.
e tako nekako :up:

Samo što nisam poodavno evoluirao, nego evo evoluiram.
By Aven
Nemam taj kapacitet. Ili ga još nisam otkrila.
Potrebu svakako nemam.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=605104#p605104]EYA napisao:[/url]
mozda ce nekog nervirati sto sam postavila ovo na neki ˝visi stepen˝svesti i ljubavi, ali nemojte mi zameriti, ja iskreno tako mislim.
Daleko od toga da će me takav stav nervirati, ali se apsolutno ne slažem s time. Niti to smatram ikakvom evolucijom, 'naprednim stanjem svijesti' i sl., već jednostavno promjenom potreba i osjećaja (ako ih do tada nije bilo). Ili pak kontinuiranim dijelom identiteta neke osobe ukoliko je oduvijek prisutno.

Nema višeg i nižeg stepena ljubavi. Ljubav ili postoji ili ne postoji.
Sve ostalo je nešto drugo.

Prvenstveno ljubav prema sebi i poštovanje vlastitih osjećaja i potreba, koje se dodatno oplemenjuju kroz odnos s jednom osobom ili više njih. Kako već kome i kad odgovara.
Korisnikov avatar
By milidecilitar
Meni je dovoljno tesko jednu osobu da zavolimm, dve je too much.
Korisnikov avatar
By gossip
verujem u monogamiju izmedju dva muskarca i ultimativno tezim ka tome

trenutno sam u fazi istrazivanja sto na emotivnom,sto na sexualnom nivou
poprilicno sam sebi prosirio vidike u poslednjih par meseci i pod "normalnim" okolnostima bih izasao iz poliamorcne situacije
ali s'obzirom da sam u toj fazi u kojoj jesam,msm da bih ovaj put u takvoj situaciji ostao,cisto da vidim koliko bi daleko mogao da odem sa svime time...tj da izmedju mene i partnera postoji i treca osoba koja bi bila u nasoj prici
Korisnikov avatar
By sallys
kao ideja deluje vrlo privlačno i mislim da zahteva jedan viši stepen svesti, čega god, gde posesivnost nije toliko odlučujuća.
i monogamija je isto privlačna kao ideja i malo lakše sprovodiva, samo ume biti frustrirajuća i onda ode mast u propast.

sve u svemu, ideje, ideje....
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!