Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By erkondisn
naravno da je Tudjman znao, to je i psihicki kod svoje vojske i htio izazvati, a da se ne izda direktna naredba.

koliko sam cuo medju ljudima koji su bas tamo sudjelovali nije se nesto znalo za direktnu naredbu za palez i pljacku, no na neki nacin im je utuvljeno u glavu 'pa sta, oni se ionako nikad nece vratiti' i pustili su vojnike tako nesankcionirane da se radi sto hoce i da se izive i osvete. bilo je i onih koji su to sve sokirani gledali, no ocito u nedovoljnom udjelu. na balkanu nista novo jelte. :cut:

fino je taj princip neizravne naredbe prikazan u Turneji Gorana Markovica kad rvacki vojnici ne koknu glumacki ansabl kad skuze da nisu na njihovoj strani, vec ih jednostavno puste, ali preko minskog polja.
Korisnikov avatar
By Stripi
Dok je sa druge strane narodu fino servirana priča o blistavoj akciji i tako sve do danas. One koji su se suprotstvaili tome nazivani su izdajnicima, komunjarama i tako tome slično. Kad sam ja postavio pitanje ljudima oko sebe ne misle li da će se izbjegli ljudi u jednom momentu odlučiti vratiti dosta njih je bilo složno u odgovoru da neće. Na moju tvrdnju da smo i mi 4 godine imali izbjeglice koji su čekali da se vrate kućama odgovorili su da to nije isto. Eto, takvo je raspoloženje bilo tih dana. I to se defeinitivno obilo o glavu. I trebalo je takva presuda da se ljudi malo trgnu, mada, računajući da je ovo Balkan i da je masa tupih i glupih ljudi nevjerojatna, teško je da će se stvari pomaknuti malo dalje od mrtve točke.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ja sam se bojao da nashoj Bozh'ci srce ne prepukne! Pa sta bi mi bez nje :uplasen:
Korisnikov avatar
By erkondisn
boz'ci je oronuo sad sav namjestaj pa valjda ocekuje nesto novo da osvjezi kucu :D
Korisnikov avatar
By Stripi
a jel imate i Župnika na listi i ostatak ekipe?
Korisnikov avatar
By erkondisn
ja nemam jos, nekako mi se ne cini autenticnim i nije dovoljno interaktivan. ja se sjecam jos kad davno bozica nije ni pisala statuse nego je samo znala odgovarati na marijin :krezavi:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Stripi

Međutim, kad se uzme da oni udaraju u iste bubnjeve sa hrvatskim nacošima, kad se shvati da oni imaju razumijevanja samo za svoje etnočistače i podršku za svoje širitelje granica onda se dobije jedna šira slika.
pa to ti je samo delimično tačno. eno zvezdaš skandira en-de-ha, znači - dragi su mu i tuđi etnočistači. :hvala:
Korisnikov avatar
By Stripi
Nikad čovjek ne bi rekao da to u njemu čuči. Život te uvijek iznenadi.
Korisnikov avatar
By erkondisn
eh da dodam jos nesto, ne bas toliko vezano uz samu tematiku presude no cisto da ne zaboravim s obzirom da sam ovih dana se bas prisjecao stvari.

meni je stari kao civil bio u lokalnom kriznom stabu, a kako smo bili u vise-manje zahvacenom podrucju, relativno blizu RSK. bas nakon same akcije kad su poceli palezi i pljackanja on je par puta negodovao i spocitavao ljudima u stilu 'ma koji je vama kurac, sta radite to, jeste normalni, pustite ljudima kuce, a uostalom ko da ne znate da cemo svi mi to platiti prije ili kasnije'. i izbace ga iz staba.

po njegovim navodima, barem sto se tice jednog konkretnog mjesta s vecinsko srpskim stanovnistvom udaljenog 20ak km od Sibenika (gdje smo imali rodbinu), nakon same akcije su potom krenuli u palez i pljacku te ispitivali po mjestu 'tko je isao za Srbiju, a tko ostao u prihvatnom centru' te sukladno tim informacijama palili kuce onima koji su bili u prihvatnom centru, pa tako i nasoj toj rodbini. naknadno smo i saznali tko je navodno njihovoj kuci to sve napravio no tu se nije moglo nista uciniti niti procesuirati. koliko se sjecam trebalo je jedno 3-4 godine dok se tamo nisu uspjeli vratiti.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by zelenabombonica
Da li si ti lud ili se pravis lud? Svako ko je procitao moje postove zna sta ja sporim, a sta ne sporim, a sta ste ti i 2kune sve osporavali.
Mislim da si ti odavno od bjesa zaboravila gdje di je dupe a gdje glava, a nekmoli još i što sporiš i što ne sporiš... :giggle:
-da granatiranja nije bilo
U paragrafu 1176 piše koje su sve dokaze suci primili, ali i da su se u donošenju osude rukovodili ponajprije iskazima ‘on which it had received eye witness testimonies from persons who provided specific observations, the Trial Chamber preferred to focus on such evidence, rather than on documentary evidence which did not explicitly provide sources and contained more general information.’
Da bi u paragrafu 1366 točnost tih svjedočenja o prekomjernom granatiranju Knina ovako okarakterizirali: ‘The witnesses also provided estimates of how many shells fell on Knin during different periods, based on their own observations. These estimates vary widely, from 200-300 between 5 and 10 a.m. according to SVK intelligence report D389 to almost 30,000 between 5 and 8 a.m., according to Al-Alfi. The Trial Chamber considers that it is difficult to accurately estimate high numbers of impacts while experiencing the duress of incoming artillery fire. Most of the witnesses had little or no artillery training or experience.’
UNMO izvještaj o štetama nastalim granatiranjem Knina isto sudsko vijeće, koje osuđuje o prekomjernom i selektivnom granatiranju Knina na osnovu tako preciznih iskaza svjedoka, odbacuje jer je rađen na brzinu i jer uzima u obzir samo 70% areala grada Knina.
Osuda o prekomjernom granatiranju ne donosi se na osnovu analiza vještaka niti na osnovu zatečenog stanja već na osnovu sudske procjene tehničkih značajki i mogućnosti preciznog gađanja oružja upotrebljenih u granatiranju, na osnovu nagađanja koliko je zapravo pripadnika krajinske vojske bilo u vojnim zgradama koje su granatirane i na osnovu rečenih iskaza svjedoka. To u osudi jasno piše (str. 594 - 800). Zbog toga i mislim da ta osuda nije na jakim nogama.
Naime, samo je preko prekomjernog granatiranja Gotovini i Markaču nađeno da su significant pripomogli sprovođenju udruženog zločinačkog poduhvata (UZP). Ako prekomjernog granatiranja nije bilo, onda ih se teško može sumnjičiti za UZP a samim time i za sve ono što im se pomoću te pravne paradigme stavlja na teret.
Ovo naravno ne znači da ja mislim kako UZP-a nije bilo niti da imam nešto protiv te pravne paradigme. Itekako ga je bilo, ali mi se čini da se dokazuje na nesiguran način. Meni se čini da je UZP lakše dokazivati na osnovu onoga što se događalo nakon što su Gotovina i njegove jedinice nastavile napredovanje prema Bosni. Jednostavno zato što se većina zločina upravo tada i dogodila. A za to će prije biti kriv Jarnjak nego Gotovina.
Uostalom, Gotovina je tek bio zapovjednik sektora Jug. Zar je sektor Sjever bio bez zločina? Zar su zapovjednici ta dva sektora svaki vodili svoju neovisnu operaciju? Kakav je to UZP bio ako se izvršavao samo na sektoru Jug?
-da je Haski sud utvrdio da je u granatiranju poginuo jedan covek
Haaški sud je utvrdio da iskazi svjedoka upućuju na zaključak da je nekoliko desetaka osoba poginulo za vrijeme granatiranja ali da je nemoguće točno reći koliko jer iskazi, opet, jako variraju. Što se tiče konkretnih činjenica, paragraf 1360 veli: ‘The Trial Chamber has received forensic evidence in relation to three bodies of persons who allegedly were killed in Knin on 4 or 5 August 1995.’ To su tijela Nikole Grujića, Ankice Tomić i Ljubomira Đapića.
Paragraf 1364 zaključuje: ‘The Trial Chamber considers that the forensic evidence does not establish a cause of death for Nikola Grujić or Ankica Tomić. The forensic evidence indicates that Ljubomir dapić died as a result of a gunshot injury to the head. There is insufficient evidence as to the circumstances under which or by whom Ljubomir Ðapić was killed. The evidence received does not establish a link between any of these three deceased and the shelling of Knin on 4 and 5 August 1995. Under these circumstances, the Trial Chamber will not further consider the deaths of Nikola Grujić, Ankica Tomić, and Ljubomir Ðapić in relation to the alleged unlawful attack against civilians and civilian objects in Knin.’
Dakle, prema tekstu osude, hrvatski mediji uglavnom su dezinformirali svoje čitateljstvo; nema činjeničnih dokaza da je u granatiranju Knina itko poginuo. Taj jedan poginuli o kome su pisali ubijen je metkom a ne granatom. Postoje samo indicije da je poginulo nekoliko desetaka ljudi. To naravno ne znači da u granatiranju Knina nije nitko poginuo, već da se to ne može činjenično dokazati. Može se samo vjerovati ili ne vjerovati iskazima svjedoka.
-da su Srbi sami sebe granatirali
Super! :D Ajde izvoli citirati gdje to 2kune piše... :roll:
Lažljivice... :odbij:
-da je Gotovina osudjen samo zbog granatiranja jer drugih dokaza nije bilo sto bi znacilo da su sudije Haskog suda retardirane jer su za zlocine protiv covecnosti sto je optuznica najteza posle genocida, osudile coveka zarad granatiranja koje se nije ni desilo
Prije će biti da si ti... khm... sudija, jelte... :D Sudije su Gotovinu osudile ne zbog granatiranja već zbog učestvovanja u UZP-u. A učestvovanje u UZP-u je ostvareno preko granatiranja. Koje nije dovoljno čvrsto dokazano. A to je prava šteta jer je sam UZP odlično činjenično dokazan. Problem je samo što je odlično dokazan za djelovanja Tuđmana i Šuška a ne za Gotovinu. Otud moja bojazan da se ne ponovi slučaj Blaškić i da UZP ne nestane iz drugostepene presude.
-ti si tvrdio da je Gotovina nevin i da je trebalo neko drugi da odgovara ( da je osudjen neko drugi verovatno bi branio njega)
Po mom mišljenju Gotovina nije kriv za ono što su odradili Tuđman, Šušak, Radić, Šeks, Hebrang, Jarnak i ostali generali koji su puno većeg ranga i zapovjedne odgovornosti od Gotovine. Pri tom pogotovo mislim na Laušića i Červenka. Mislim da je Gotovina žrtveni jarac za spas jezgre HDZ-a. Zaista ne vidim na osnovu čega si mogla zaključiti da bi takve ljude mogao braniti. Vjerojatno sudiš po sebi...
E sad otvori ponovo ovaj link pa procitaj zasto je osudjena osoba za koju si tvrdio da je nevina i da li je u granatiranju Knina poginuo jedan covek, te da li su Srbi sami sebe granatirali.
Mislim da sam na to već odgovorio gornjim citatima presude...
By the way, to ''nevinasce" od coveka bi verovatno sedelo u zatvoru i da nije bilo rata. Proguglaj malo zasto je Gotovina robijao u Francuskoj 1986.
De pronađi gdje sam ja pisao da je nevinašce. Dapače, pisao sam ja i da je u BiH vjerojatno popalio i poubijao jedno selo za što ga u Haagu nitko ne tereti. Uostalom, većina pripadnika legije stranaca je robijala ili je trebala robijati i većina njih nije nimalo nježna u ratovima. Ni Francuska o tome previše ne priča kao ni Srbija o svojim crvenim beretkama i škorpionima.
Sto se tice sredjivanja Knina o tome su svedocili na Haskom sudu pripadnici Unprofora, a ne ja. Knin su pre dolaska UN posmatraca sredjivala gradjevinska preduzeca kako bi izgledalo da je steta od granatiranja manja. Otkud ti znas da je doveden bas u 'tip-top stanje''? Na osnovu fotografije jedne ulice?
To si ti dušo nešto krivo pročitala... Za čitanje preporučam članak Snimci iz Knina, Večernje novosti od 6. VIII. 1995., str. 5. Tu možeš vidjeti mnogo više od jedne ulice. A možeš vidjeti i jedan iskaz koji veli nešto upravo suprotno tim fotkama. Sad, kome vjerovati? Riječi ili slici? :hamlet:
Btw, granatiranje Vukovara još nisi komentirala niti usporedila sa granatiranjem Knina.
Na desetine hiljada kuca je spaljeno nakon Oluje i drugih zlocinackih akcija hrvatske vojske, citava naselja i sela pretvorena u zgarista, unisteno ili opljackano sve sto se moglo ... ukratko pravo pravcato tip-top stanje. Ako je JNA dovela Vukovar u tip-top stanje, Hrvatska vojska je to ucinila sa jednom trecinom Hrvatske.
Tko je to ikada demantirao? Samo što JNA nije dovela samo Vukovar u to stanje već mnogo više od jedne trećine Hrvatske. 250 000 nesrba očišćeno je iz krajina. Sa izbjeglicama iz uništenih hrvatskih krajeva, sela i gradova izvan krajina izbjeglo je još oko 200 000 a srušeno je mnogo više od 22 000 kuća. Hrvatska je još uvijek teško minirana i većina obradive zemlje na poharanim krajevima ne može se koristiti. O poginulima i ranjenima drugi puta. Ne sumnjam vrlo brzo... :giggle:
Mnogo si jadan i dvolican. To bi da nekako odbranis Gotovinu ako ga je ikako moguce odbraniti, ali i da istovremeno ostavis utisak nekoga ko je neopterecen nacionalizmom jer ti je mnogo stalo do forumske reputacije.
Pa dobro... Opet je sofisticarnije biti i jadan i dvoličan nego samo jadan... :lepeza:
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Gospode Boze, sta je ovom coveku...
...nema činjeničnih dokaza da je u granatiranju Knina itko poginuo. Taj jedan poginuli o kome su pisali ubijen je metkom a ne granatom. Može se samo vjerovati ili ne vjerovati iskazima svjedoka....
Samo tebi mozemo verovati i nikom drugom.

By the way, post koji si citirao sam ispisala na drugoj temi.Mnogo si se potresao zbog linka na tekst koji sam ostavila na toj temi jer se tu demantuju sve lazi koje si istresao na ovoj temi.
Postoje samo indicije da je poginulo nekoliko desetaka ljudi. To naravno ne znači da u granatiranju Knina nije nitko poginuo, već da se to ne može činjenično dokazati.
Jel? A koji su to dokazi tebi potrebni? Ranije nisi pominjao cak ni te indicije vec si tvrdio da ne samo svedoci vec i tuzitelji pominju jednu civilnu zrtvu. Da se podsetimo:
Tužitelji kao dokaz prekomjernog i neselektivnog granatiranja spominju jednu jedinu civilnu žrtvu. Brojne novinske ekipe strane i domaće snimaju Knin nakon ulaska HV-a i tih snimaka prepun je net.

U Vukovaru je poginulo oko 3000 civila a u Kninu samo 1.
Prekomjerno i neselektivno granatiranje se po svim sudskim vještacima u procesu nije dogodilo.
Postavlja se logično pitanje zbog čega sud ne poštuje fakte i izjave sudskih vještaka i svjedoka.
Kako te nije sramota da se opet javljas i ponovo istresas lazi koje si smislio u ovih 5 dana? Covece, postoji li osecaj stida u tvom zivotu?

Ako koga na ovom forumu interesuje sta su o granatiranju Knina rekli svedoci na sudjenju i sta je sud o tome zakljucio moze da se informise OVDE----Pescanik -Na zapadnom Balkanu nista novo.

A tvoje misljenje me ne zanima kao ni daljna rasprava s tobom.
Korisnikov avatar
By 2kune
Gospode Boze, sta je ovom coveku...
Ništa, samo je pročitao 1400 stranica presude. :aparatic:
Samo tebi mozemo verovati i nikom drugom.

By the way, post koji si citirao sam ispisala na drugoj temi.Mnogo si se potresao zbog linka na tekst koji sam ostavila na toj temi jer se tu demantuju sve lazi koje si istresao na ovoj temi.
Zna se kako se na sudu dokazuje zločin. Ako ne znaš, pitaj. Sve ću ti objasniti... :giggle:

Ovo je tema o presudi. A to što bježiš s ove teme zbog prijašnjih postova i pod teretom argumenata ne opravdava te od spamanja.
Nikakve laži se tu ne demantuju. Tu se demantuju natpisi u hrvatskoj štampi a ne moji postovi. Ako zaista misliš da se taj tekst odnosi na moje postove, bojim se da se odmah moraš javiti psihijatru jer imaš ozbiljnih problema sa percepcijom stvarnosti. Ne vjerujem da je dotični autor čitao moje postove... :giggle:
Jel? A koji su to dokazi tebi potrebni? Ranije nisi pominjao cak ni te indicije vec si tvrdio da ne samo svedoci vec i tuzitelji pominju jednu civilnu zrtvu.
Pa ranije nisam pročitao osudu. Ipak za to treba vremena. Sad kada sam pročitao ne vidim ni tu jednu žrtvu. Dokazi potrebni za dokazivanje zločina prekomjernog granatiranja civilnih ciljeva i čitavog jednog grada sigurno nisu samo izjave svjedoka koje se međusobno jako razlikuju. Najbolji ti je primjer Vukovar. Tamo je prekomjerno granatiranje civilnih ciljeva proizvelo materjalni dokaz od 3000 leševa i potpuno uništen grad gdje nijedna kuća nije ostala neoštećena. U ovoj osudi nema dokaza niti o jednom jedinom lešu a stručne analize stanja na terenu nisu uzete u obzir. Sudsko vijeće vodilo se analizama preciznosti oružja i iskazima svjedoka koji se međusobno stubokom razlikuju iako opisuju isti događaj.

Da se podsetimo:
Da, tužitelji spominju kao dokaz jednu jedinu žrtvu ali ni ta nije umrla od granatiranja već od metka. Iskazi svjedoka nisu kadaveri žrtava već iskazi svjedoka.

Eto, u Vukovaru je poginulo 3000 ljudi a u Kninu nema dokaza ni za tog jednog.

OK, pregledaj 1400 stranica osude i citiraj mi barem jednog sudskog vještaka koji u svojoj analizi kaže da se dogodilo.

Pa zar se ne postavlja? :trep:

Kako te nije sramota da se opet javljas i ponovo istresas lazi koje si smislio u ovih 5 dana? Covece, postoji li osecaj stida u tvom zivotu?

Ako koga na ovom forumu interesuje sta su o granatiranju Knina rekli svedoci na sudjenju i sta je sud o tome zakljucio moze da se informise OVDE----Pescanik -Na zapadnom Balkanu nista novo.
Ja smislio? :lol: Da, postoji. Stidim se da postoje ljudi poput tebe. Kako ću to objasniti alienima? :hamlet:

Ja mislim da je ipak bolje pogledati original i stvoriti vlastite zaključke.
A tvoje misljenje me ne zanima kao ni daljna rasprava s tobom.
Slika

Dođi... Komentiraj...
By tasa
za moderatora stripija i 2kune
GS neka su ti oni na cast

''

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5vj4Kmtx ... re=related[/youtube]

''

Danski vojnik Jan Velendorf dao je intervju danskoj televiziji BT
u kojoj priznaje da su vojnici Ujedinjenih nacija 1995. godine
skrštenih ruku gledali masakr hendikepiranih Srba u Dvoru na Uni posle akcije "Oluja".

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N2358AYb ... re=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zzwClbiQ ... re=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rjDhDffT ... re=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hFAEhT2b ... re=related[/youtube] - za stripija

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bLdkMD-A ... re=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-rOabtjI ... D80870A5EB[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lKdzp-GF ... re=related[/youtube] - opet posebno za stripija

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YihF-Uy9 ... re=related[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0RfHHq0Y ... re=related[/youtube] - stripijev ponos

tamo daleko olujni inferno bosanski petrovac svodna

''

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gjdof5s3 ... re=related[/youtube]

''

o likvidaciji devetnaestogodišnje Ljubice - sisak 17. 9. 1991.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L7YKUznF ... re=related[/youtube]

i jos stripi - "samo ti dete radi svoj posao"... (Sveti Vukasin TOHOLJ Klepacki)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v_wQfXe7 ... re=related[/youtube]
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Promenila sam misljenje o 2kune. Sada mislim da je on ne samo patoloski lazov nego bolesnik nevidjene vrste.

Svedoci Haskog suda o prekomernom granatiranju su bili bivsi pripadnici Unprofora koji su se nalazili u Kninu i osoblje kninske bolnice. Svi su govorili o granatiranju i zrtvama koje su sami videli.. neki su videli 3, neki 5, neki 10-15 mrtvih civila u strahovitom granatiranju,a laborantkinja kninske bolniice je tvrdila da je u bolnicu dovedeno 30-40 mrtvih civila.

Inace, ako je neko lenj da otvara linkove evo citiracu pomenuti tekst sa Pescanika Na zapadnom Balkanu nista novo, autora Bogdana Ivaniševića koji je pravni ekspert i konsultant Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu:

Suprotno ovim navodima, sud konstatuje na više mesta u presudi da je 4. i 5. avgusta, kao rezultat granatiranja, u Kninu poginuo veći broj civila. Kao izvore za te tvrdnje sud navodi međunarodne svedoke, koji su se tih dana nalazili u Kninu i videli poginule civile – Murray Dawes (paragrafi 1281, 1286, i 1388), Hussein Al-Alfi (para. 1302: “10–15 tela sa civilnom odećom na sebi”), svedoci Roberts i Bellerose (para. 1377: “nekoliko mrtvih, od kojih neki u civilnoj odeći), i Robert Williams (paragrafi 1326 i 1395: “tri mrtva civila”). Mira Grubor, koja je radila u Kninskoj bolnici, svedočila je o 30–40 mrtvih koji su u bolnicu doneti u civilnoj odeći (para. 1307). Veće je prihvatilo ova i druga svedočenja o poginulim civilima (para. 1390), s tim da nije ulazilo u utvrđivanje njihovog tačnog broja i konkretne lokacije na kojoj je svako od njih poginuo.

Do zaključka, pak, o prekomernom granatiranju, odnosno o protivpravnom napadu na civile i civilne objekte, sud nije došao na osnovu broja poginulih, već uzimajući u obzir da je pri granatiranju Knina – ali i ostalih gradova – veliki broj projektila pao stotinama metara daleko od bilo kakvog vojnog cilja. Naoružanje koje je korišteno odlikovalo se zavidnom preciznošću, pa je malo verovatno da se radilo o promašajima. Sam Gotovina je na Brionskom sastanku uveravao Tuđmana da su njegove jedinice sposobne da artiljerijski napadnu Knin vrlo precizno, odnosno tako da ne pogode kasarnu misije Ujedinjenih naroda (para. 1993). Marko Rajčić, tadašnji šef artiljerije Zbornog područja Split, kao i Harry Konings, holandski oficir-ekspert za artiljerijsko oružje, svedočili su u Tribunalu da za projektile koji završe unutar radijusa od 200 metara od mete može da se zaključi da su ciljali metu (para. 1898). Ono što se 4. i 5. avgusta desilo u Kninu je da je najmanje 50 projektila završilo na udaljenosti većoj od 200 metara u odnosu na vojne ciljeve. Sud je iz toga izveo razuman zaključak da su projektili ispaljeni sa namerom da pogode civilne ciljeve, odnosno da nisu bili rezultat greške (paragrafi 1903, 1905, 1906). Na sličan način, izvestan broj projektila je padao na civilne ciljeve, stotinama metara udaljene od vojnih, u Benkovcu (para. 1920), Gračacu (para. 1932), i Obrovcu (para. 1940).
Korisnikov avatar
By 2kune

Promenila sam misljenje o 2kune. Sada mislim da je on ne samo patoloski lazov nego bolesnik nevidjene vrste.

Svedoci Haskog suda o prekomernom granatiranju su bili bivsi pripadnici Unprofora koji su se nalazili u Kninu i osoblje kninske bolnice. Svi su govorili o granatiranju i zrtvama koje su sami videli.. neki su videli 3, neki 5, neki 10-15 mrtvih civila u strahovitom granatiranju,a laborantkinja kninske bolniice je tvrdila da je u bolnicu dovedeno 30-40 mrtvih civila.

Inace, ako je neko lenj da otvara linkove evo citiracu pomenuti tekst sa Pescanika Na zapadnom Balkanu nista novo, autora Bogdana Ivaniševića koji je pravni ekspert i konsultant Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu:

Suprotno ovim navodima, sud konstatuje na više mesta u presudi da je 4. i 5. avgusta, kao rezultat granatiranja, u Kninu poginuo veći broj civila. Kao izvore za te tvrdnje sud navodi međunarodne svedoke, koji su se tih dana nalazili u Kninu i videli poginule civile – Murray Dawes (paragrafi 1281, 1286, i 1388), Hussein Al-Alfi (para. 1302: “10–15 tela sa civilnom odećom na sebi”), svedoci Roberts i Bellerose (para. 1377: “nekoliko mrtvih, od kojih neki u civilnoj odeći), i Robert Williams (paragrafi 1326 i 1395: “tri mrtva civila”). Mira Grubor, koja je radila u Kninskoj bolnici, svedočila je o 30–40 mrtvih koji su u bolnicu doneti u civilnoj odeći (para. 1307). Veće je prihvatilo ova i druga svedočenja o poginulim civilima (para. 1390), s tim da nije ulazilo u utvrđivanje njihovog tačnog broja i konkretne lokacije na kojoj je svako od njih poginuo.

Do zaključka, pak, o prekomernom granatiranju, odnosno o protivpravnom napadu na civile i civilne objekte, sud nije došao na osnovu broja poginulih, već uzimajući u obzir da je pri granatiranju Knina – ali i ostalih gradova – veliki broj projektila pao stotinama metara daleko od bilo kakvog vojnog cilja. Naoružanje koje je korišteno odlikovalo se zavidnom preciznošću, pa je malo verovatno da se radilo o promašajima. Sam Gotovina je na Brionskom sastanku uveravao Tuđmana da su njegove jedinice sposobne da artiljerijski napadnu Knin vrlo precizno, odnosno tako da ne pogode kasarnu misije Ujedinjenih naroda (para. 1993). Marko Rajčić, tadašnji šef artiljerije Zbornog područja Split, kao i Harry Konings, holandski oficir-ekspert za artiljerijsko oružje, svedočili su u Tribunalu da za projektile koji završe unutar radijusa od 200 metara od mete može da se zaključi da su ciljali metu (para. 1898). Ono što se 4. i 5. avgusta desilo u Kninu je da je najmanje 50 projektila završilo na udaljenosti većoj od 200 metara u odnosu na vojne ciljeve. Sud je iz toga izveo razuman zaključak da su projektili ispaljeni sa namerom da pogode civilne ciljeve, odnosno da nisu bili rezultat greške (paragrafi 1903, 1905, 1906). Na sličan način, izvestan broj projektila je padao na civilne ciljeve, stotinama metara udaljene od vojnih, u Benkovcu (para. 1920), Gračacu (para. 1932), i Obrovcu (para. 1940).
A što sam ja drugo napisao? :trep: Vidi se da ne čitaš moje postove već vodiš opsesivno-kompulzivni monolog... :odbij:
Zato i velim da osuda ne stoji na čvrstim nogama. :sudija:

Elem, za bolesnika neviđene vrste vidjeti citat: :hvala:
Zabranjeni su postovi koji su diskriminatorni, uvredljivi ili predstavljaju krsenje nekog od pozitivnih propisa vezanih sa internet sadrzaje. Uvredljivi su avatari i postovi koji predstavljaju iznosenje licnih i/ili poverljivih podataka, reci ili izjava koji narusavaju dostojanstvo ucesnika foruma, upucenih konkretnim licima i/ili mogu naneti materijalnu i/ili duhovnu stetu pojedinim licima i organizacijama, ili dovesti u opasnost njihov fizicki integritet i/ili egzistenciju.
Korisnikov avatar
By lav
ja odavno tvrdim da je 2kune izaslanik hdza koji je nasao ovde da prikuplja informacije i vrsi propagandu :neto:
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Sreću, jednaku sreću koju osjećaju djeca hrvata iz BiH a čije očeve hrvate su ubile ustaše jer nisu htjeli NDH.

:turban:
Korisnikov avatar
By luciferin91
Zanimljiva je rekacija hrvatskih vlasti na osudu Gotovine. Pogledajte npr koliko ga je Ivo Josipovic branio i opravdavao. Za socijalistu to je vrlo neumereno.

Inace, svidela mi se packa koju je Carla del Ponte uputila vladi hr zbog tolike larme oko josh jedne krvozedne zveri koju su rodile 90te.

O Hrvatskoj, sve najlepshe usput. Onakva reforma prvosudja je za ponos.
Tribunal ne da Hrvatskoj da brani Gotovinu

Haški tribunal odbio je danas zahtev Hrvatske da učestvuje u žalbenom postupku protiv hrvatskih generala Anta Gotovine i Mladena Markača.

Sredinom decembra prošle godine, vlasti u Zagrebu su Tribunalu podnele opširan poverljivi podnesak u kojem su zatražile da njihovi argumenti u korist generala, nepravosnažno osuđenih na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog progona Srba iz Kninske krajine 1995, budu razmotreni u okviru postupka o žalbama koje su oni podneli.

Žalbeno veće Tribunala danas je taj zahtev odbilo kao neutemeljen u statutu Suda. Odbijen je i dodatni zahtev Hrvatske da u žalbenom postupku protiv Gotovine bude saslušana kao "prijatelj suda" (amicus curiae).

U danas objavljenoj odluci piše, pored ostalog, da je Hrvatska u svom zahtevu protumačila da je prvostepenom presudom i sama označena kao odgovorna za zločine u Kninskoj krajini, zato što se kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, osim Gotovine i Markača, u presudi navode i drugi zvaničnici hrvatskih vlasti. Hrvatska je, stoga, smatrala da ima pravo da učestvuje u žalbenom postupku.

Odbacujući taj zahtev, veće predsedavajućeg Teodora Merona, koji je i predsednik Tribunala, naglasilo je da to što je u prvostepenoj presudi utvrđeno da je postojao udruženi zločinački poduhvat protiv krajiških Srba ne znači da je utvrđena i odgovornost države Hrvatske, već samo individualna odgovornost Gotovine i Markača.

General Gotovina je u aprilu prošle godine, kao zapovednik operacije Oluja u avgustu 1995, osuđen na 24 godine zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine.

Pored Gotovine, za zločine tokom i posle ofanzive na Knin, nepravosnažno je osuđen i policijski general Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je drugooptuženi Ivan Čermak oslobođen krivice.

Odbrane osuđenih uložile su žalbe na tu presudu. Sudija Meron nedavno je najavio da će rasprava o tim žalbama biti održana na proleće.
Hag odbio zahtev Gotovine

Žalbeno veće Haškog suda odbilo zahtev 12 vojnih i pravnih stručnjaka iz zapadnih zemalja za statusom prijatelja suda u predmetu hrvatskih generala Ante Gotovina i Mladena Markača.

"Žalbeno veće nije se uverilo da bi mu akt pomogao u pitanjima koja su predmet žalbenog postupka i zato odbija da odobri predloženi zahtev", navodi se u odluci koju je potpisao predsednik veća Teodor Meron, a saopštio Haški tribunal.

Žalbeno veće naglasilo je da se predloženi zahtev bavi brojnim činjeničnim pitanjima i pruža interpretacije dokaza, kao i da akt ima u dodatku iste materijale koje odbrana Gotovine pokušava da uvede kao nove dokaze u žalbenom delu postupka.

Sudije upozoravaju da podnesak kojim se traži status prijatelja suda ne može služiti kao sredstvo uvođenja novih dokaza.

Kao nedostatak zahteva, veće je navelo i da nisu navedene veze dvojice od 12 stručnjaka s Gotovininom odbranom, iako je to trebalo obavezno da učine.

Radi se o Džefriju Kornu koji je bio ekspertni svedok Gotovinine odbrane i Eriku Talbotu Jensenu, koji je stručni savetnik Gotovinine odbrane.

Zbog toga je veće zaključilo da to postavlja dodatne razloge za zabrinutost oko objektivnosti predloženog akta.

Dvanaestorica vojnih i pravnih stručnjaka u zahtevu podnetom 13. januara ponudila su Žalbenom veću svoje viđenje zaključaka prvostepene presude hrvatskim generalima o nezakonitom korištenju artiljerije tokom Oluje.

Ante Gotovina i Mladen Markač 15. aprila 2011. proglašeni su krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se za vreme i nakon Oluje istera srpsko stanovništvo iz Krajine.

Po zaključcima prvostepene presude progon je prvih dana Oluje počinjen neselektivnim artiljerijskim gađanjem.

Od važnijih odluka koje još treba da dnese Žalbeno veće do održavanja žalbene rasprave, koja je kalendarom suda predviđena za mart, jeste odluka o zahtevu za uvođenjem novih dokaza koje je 4. novembra 2011. podnela odbrana Gotovine.

U zahtevu se traži da se uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sednica Vrhovnog saveta odbrane koje su se održavale u Beogradu za vreme Oluje, američka diplomatska beleška objavljena preko VikiLiksa i stručni izveštaji trojice američkih oficira o upotrebi artiljerije.

Ti dokazi se tiču okolnosti odlaska srpskih civila pre, za vreme i nakon Oluje, karaktera artiljerijskih napada Hrvatske vojske u Oluji i Gotovininih ovlašćenja u vezi s javnim nastupima.

Izricanje pravosnažne presude, prema kalendaru rada suda koji je krajem prošle godine objavio predsednik suda, planirano je za avgust 2013. godine.

Gotovina je 15. aprila nepravosnažno osuđen na 24 godine kao glavnokomandujući u operaciji Oluja provedenoj početkom avgusta 1995. godine.

Na 18 godina osuđen je Markač kao komandant policijskih snaga koje su označene kao počinioci brojnih zločina nakon Oluje, dok je general Ivan Čermak, koji je bio upravnik Knina nakon Oluje, oslobođen krivnje, a tužilaštvo se nije žalilo na tu odluku.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!