Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Slika

Diskutujte. Šta ste čitali? Šta vam se svidelo? Njena ličnost? Sati?

Richard has improved. You are right,” said Sally. “I shall go and talk to him. I shall say goodnight. What does the brain matter,” said Lady Rosseter, getting up, “compared with the heart?”
“I will come,” said Peter, but he sat on for a moment. What is this terror? what is this ecstasy? he thought to himself. What is it that fills me with extraordinary excitement?
It is Clarissa, he said.
For there she was.

* * *

Ričard se promenio nabolje - Vi ste u pravu - reče Seli. - Hoću da govorim sa njim. Da se oprostim. Šta vredi pamet - reče ledi Rozeter ustajući - u poređenju sa srcem?
- Idem i ja - reče Piter, ali je sedeo i dalje. Kakav je ovo strah? Kakav je ovo zanos? pomisli on. Šta me to ispunjava neobičnim uzbuđenjem?
To je Klarisa, reče on.
Jer ona je bila tu.
Korisnikov avatar
By Tungi
Volim Virginiu.Pronalazim dosta zajednickog u njenom stilu pisanja.
Citao Ka svetioniku,Orlando i Gospodju Dalloway.

Pre neki dan kupio Talase.Tek sam poceo sa citanjem. :)

Jako mi se dopada to medjudejstvo likova u njenim delima,unutrasnji monolozi, i to sto ne otkriva svoje karaktere direktnim opisom.
Korisnikov avatar
By bern
"Gospođu Dalovej" i "Ka svjetoniku". "Talase" ne vjerujem da ću čitati, mislim da u tom djelu tek razgrađuje stil koji ća kulminirati o ova dva djela.

G. Dalovej obožavam. Taj štimung u knjizi, kad se tešava toliko stavri, a ne dešava, kad je sve tako spojeno, a tako odvojeno... Savršeno.
Korisnikov avatar
By walt333
Čitao sam Gospođu Dalovej, Ka svetioniku, Noć i dan, Talase, Između činova, Orlanda, Flaša, onda onu jednu pripovedku koja postoji u antologiji Šekspirove sestre. Od eseja čitao sam Sopstvenu sobu, Tri gvineje i gomilu kraćih eseja poput moderne književnosti, kako čitati knjigu, eseje o Konradu, Džejn Ostin, Dikensu, Sviftu, Čehovu, Ruskoj književnosti... da i čitao sam jedan deo prepiske i deo dnevnika.

Ono što volim kod nje je stil, zatim sololokvi kao jedinicu u njenim romanima koja je dovedena do savršenstva, temporalnost, likove zarobljene u svojim trivijalnostima, prikaz životarenja koja nam poneka liče na život. Generalno Vulfova spada u moje omiljene autore.

Treće što si pitao je šta mislim o njenoj ličnosti. Hmmmmmm pa mišljenje mi je ambivaletno. sa jedne strane mi je sva tako nekako krha i nežna a sa druge strane me odbija ta njena snobovština koja je znala da se ispolji pogotovo prama nekim ličnostima poput Vivijen Haj Vud. Ima tu interesatnih momenata i problemskih pitanja o kojim volim da razmišljam, njen odnos prema jevrejskom pitanju, neseksualno lezbejstvo, nesigurnost, odnos prema Lajonelu Strejčiju, odnos prema ocu, brak... ljudi mahom razmišljaju o njenom samoubistvu i motivu iako ima mnogo zanimljivijih momenata u njenom životu.

A četvrto u vezi romana Sati i njegove filmske adaptacije.
Knjigu jako volim (mada knjiga žudi za novim prevodom jer je ovaj više nego očajan). Pažljiva rekonstrukcija Virdžinijine ličnosti ali i poetike koju je Kaningem koristio predstavljajući nam postmodernu verziju Gospođe Dalovej. Sa druge strane film izrazito volim jer sam emotivno vezan za tu adaptaciju (što je opet zbog trenutka u kojem sam ga odgledao). Međutim ako treba da ga sagledam isključivo iz ugla predstave Virdžinije Vulf imam mnogo zamerki. Prvo preteranost sa svom tom tenzijom, melodramatičnošću. Depresija je prikazana kao nešto potpuno uzbudljivo što naravno nije istina. Takođe mi smeta i taj holivudski topos o umetniku kao čoveku na ivici ludila i potenciranje na istom. Recimo onaj poljubac između Vanese i Virdžinije gde je Vanesa vidno zgroženaa a Virdžinija prikazana sa ludačkim pogledom. Prikaz poljupca je potpuno suprotan od onoga što biografi govore o njihovim incestuoznim težnjama. Naime u biografijama se insistira da je incestuozni odnos između njih dve bio mnogo mirniji i što je bitnije unapređivan sa obe strane (a tako je poljubac predstavljen u knjizi, kao miran i voljni čin obe strane). U filmu je prikazan senzacionalistički. A da ne pričam o tome kako se u druge dve priče sva ta mesta koja direktno korespondiraju i komuniciraju sa romanom Gospođa Dalovej gotovo izgubila. Ali ako ne gledam iz ove cepidlačke perspektive odnos filma i biografije,film je divan.

Kanim se da pročitam i njen roman Godine. Čitao neko? utisci? Znam da ga prikazuju kao njeno slabo delo.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by bern

Talase" ne vjerujem da ću čitati, mislim da u tom djelu tek razgrađuje stil koji ća kulminirati o ova dva djela.

Talasi su najslozenije njeno delo i po kritikama najbolje i najteze,zbog same strukture uzajamnog povezivanja sest lica(karaktera).Bas naprotiv,ovim romanom je njen stil dostigao kulminaciju.I nastao je posle Gospodje Dalloway,Orlando,Ka svetioniku.. ;)
By Hans
'Gospođu Dalovej', i to negde na početku gimnazije. Mnogo je prošlo od tada. :wow:
Korisnikov avatar
By bern
Originally posted by Tungi

Talasi su najslozenije njeno delo i po kritikama najbolje i najteze,zbog same strukture uzajamnog povezivanja sest lica(karaktera).Bas naprotiv,ovim romanom je njen stil dostigao kulminaciju.I nastao je posle Gospodje Dalloway,Orlando,Ka svetioniku.. ;)
Ček malo, koji onda bješe ovaj o kojem ja pričam?
By Speculum Columbae
Originally posted by walt333

Kanim se da pročitam i njen roman Godine. Čitao neko? utisci? Znam da ga prikazuju kao njeno slabo delo.
Kupio sam u Dverima (knjižara-starinarnica, ne sekta). Nije nikako loše. Pročitaj ga.

Šta mislite o njenim eseijma? Ja mislim da se tek u njima vidi njena prava, životna lucidnost.
By filipkum
Samo "Gospodju Dalovej" koju imam i bas me je odusevio nacin na koji opisuje ljude i stvari, bas nekako potpuno i bas setno...
Korisnikov avatar
By Tungi
:lol:

Ostanem i po sat vremena,dok ne ispreturam sve tamo.Nisam bas nasao sve sto sam trazio.
Korisnikov avatar
By walt333
A gde se nalaze te Dveri koje mirišu na kanalizaciju? :D

Originally posted by Pokipsi

Šta mislite o njenim eseijma? Ja mislim da se tek u njima vidi njena prava, životna lucidnost.
Da nekada znaju biti lucidni, recimo ne znam tačno gde ali na jednom mestu piše kako bi bila prase Valtera Skota i Šekspirova mačka a kako ni ulicu ne bih prešla da se upozna sa Dikensom. :lol: Ubitačno.
Korisnikov avatar
By Laerem
What a snobbish bitch. Nakon sto sam procitao Mrs. Dalloway, doslo mi je da ubijem sve biljke u kuci.

Stvarno moras biti teška buržujčina da uzivas probijajuci se groz gustocu njene nutarnje praznine.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Evo da se učlanim, i da prijavim da sam plakao na Sate, ako se to računa.
By Ulix
Volem je. Izuzetno je volem. :love:

Jedina njena knjiga koja mi ne leži jeste Orlando. Druge koje sam čitao sam voleo, naročito Ka svetioniku. Njoj se najčešće vraćam.

Slika
"Truth is to be pursued with all our faculties. Are we to rule out the amusements, the tendernesses, the frivolities of friendship because we love truth? Will truth be quicker found because we stop our ears to music and drink no wine, and sleep instead of talking through the long winters night?"
By Ulix
She must rest for a moment. And, resting, looking from one to the other vaguely, the old question which transversed the sky of the soul perpetually, the vast, the general question which was apt to particularise itself at such moments as these, when she released faculties that had been on the strain, stood over her, paused over her, darkened over her. What is the meaning of life? That was all — a simple question; one that tended to close in on one with years. The great revelation had never come. The great revelation perhaps never did come. Instead there were little daily miracles, illuminations, matches struck unexpectedly in the dark; here was one. This, that, and the other; herself and Charles Tansley and the breaking wave; Mrs. Ramsay bringing them together; Mrs. Ramsay saying, "Life stand still here"; Mrs. Ramsay making of the moment something permanent (as in another sphere Lily herself tried to make of the moment something permanent) — this was of the nature of a revelation. In the midst of chaos there was shape; this eternal passing and flowing (she looked at the cloud going and the leaves shaking) was struck into stability. Life stand still here, Mrs. Ramsay said. "Mrs. Ramsay! Mrs. Ramsay!" she repeated. She owed it all to her.

To the Lighthouse
:love:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2394856#p2394856]Ulix napisao:[/url]She must rest for a moment. And, resting, looking from one to the other vaguely, the old question which transversed the sky of the soul perpetually, the vast, the general question which was apt to particularise itself at such moments as these, when she released faculties that had been on the strain, stood over her, paused over her, darkened over her. What is the meaning of life? That was all — a simple question; one that tended to close in on one with years. The great revelation had never come. The great revelation perhaps never did come. Instead there were little daily miracles, illuminations, matches struck unexpectedly in the dark; here was one. This, that, and the other; herself and Charles Tansley and the breaking wave; Mrs. Ramsay bringing them together; Mrs. Ramsay saying, "Life stand still here"; Mrs. Ramsay making of the moment something permanent (as in another sphere Lily herself tried to make of the moment something permanent) — this was of the nature of a revelation. In the midst of chaos there was shape; this eternal passing and flowing (she looked at the cloud going and the leaves shaking) was struck into stability. Life stand still here, Mrs. Ramsay said. "Mrs. Ramsay! Mrs. Ramsay!" she repeated. She owed it all to her.

To the Lighthouse
:love:
About here, she thought, dabbling her fingers in the water, a ship had sunk, and she muttered, dreamily half asleep, how we perished, each alone
By Ulix
Prokletstvo, sad ću morati opet da je čitam. :sigh:
By Ulix
All this must go on without her. Did she resent it or did it not become consoling to believe that death ended absolutely?

Jel tako ide dalje? :) :nerd:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!