Originally posted by svejedno
jesi li ti pratila situciju u OS?
..
jel si cula, kao i za bahrein, kao i za jemen, izjave zapadnih zvanicnika koje 'pozivaju obe strane na maximalnu uzdrzanost' nedeljama?
a vec bilo mrtvo vise ljudi nego u libiji.
..
francuski interes za obalu slonovace stvarno nemam nameru da objasnjavam.
..
lm.
brzina reakcije na razlicitim mestima,
snaga reakcije,
i nacin izvrsenja reakcije,
dovoljno pokazuju sta je prioritet
svetske politike.
a to nisu ljudski zivoti.
..
a sto se ostalog tice, sa teme 'gadafi', napisano 2.4.2011. :
Originally posted by svejedno
cenis li, kao i ja, jer sam odusevljen kako se pomaze nesrecnicima,
bez ikakve licne koristi,
da ce uskoro da se intervenise i u jemenu i bahreinu
(za avganistan sam vec naucio da cutim - te zrtve nisu zrtve)
ili npr. obali slonovace..
...
a i onda bismo celom svetu ubacili nas pogled 'demokratije & slobote'. thats just swell.
..
al slobodno se vi tripujte da glavni politicari sveta imaju dobre zelje & altruisticke ciljeve & uzvisene interese.
verovatno bi i meni bilo lakse tako da razmiljsam.
ajmo sad po tezama kao ti
1. ja ne sporim da u 90% slučajeva iza intervencije stoji interes
2. moraju postojati civilne žrtve da bi intervencija uopšte mogla biti započeta
3. svesna sam vrlo dobro da ne intervenišu tamo gde i nema previše interesa
4. svesna sam da smo u 21. veku i da se jos uvek povodimo niskim motivima
Poenta mog i tvog gledista je suprotan u tome sto tebi smeta selektivno delovanje i smeta ti sto napadaju tamo gde ima da se okoriste, po tebi su žrtve samo povod a ne i cilj zaštite.
To svakako bode oči, ali ja sam isto tako svesna kao što sam ranije pisala, da nismo na tom civilzacijskom nivou da bezrezervno svima pomazemo kome je pomoć potrebna.
Po meni, jer sam ipak i upućena teorijski u problematiku, je veliki pomak uopšte i to što se reaguje na neka tamo stradanja na tamo nekom delu planete. Meni ne zanimaju resursi, meni je to jako bitno. Ja lično mislim da je to prirodni korak ka tome da jednoga dana svetski ustav bude Univerzalnda deklaracija o ljudskim pravima.
do tada,imaćemo ovkve selektivne intervencije.
Poenta je da i ti i ja ne želimo ljudske žrtve, samo nam je sredstvo sprečavanja istih drugačiji i zato nema razloga da se ti ljutiš na mene, kao što se ja na tebe ne ljutim jer znam da i ti želiš ono najbolje