Kad sam cula za konzervativnog liberala, mogu da cujem i za socijaldemokratu kome je kapitalizam dobra ideja. Ali idemo redom.
Originally posted by Loni
Ja se ne pitam koji tip ljudi pada na všau, komunističku propagandu jer mi je oduvek jasno.
Kapitalizam (bilo da je meki socijalizam, centrizam ili neoliberalizam) kroz istoriju ide jedan korak nazad, pa dva koraka napred.
Imao je krize, ali se uvek dizao iz pepela.
S druge strane taj vaš komunizam nikad nije uzdignut ni iz kakvog pepela, niti je ikad osetio napredak.
Iz komunizma (koji jeste u praksi nemoguc i pre ili kasnije uplovi u drugaciji poredak) jeste nastao socijalizam, kao najobjektivniji model drustvenog uredjenja. Sa druge strane, kapitalizam je isti otkako je nastao, i funkcionise u drustvima koja drugacija uredjenja nisu ni imale. U onima koje jesu, postojali su ti 'porodjajni bolovi' dok se ljudi nisu adaptirali. Ili migrirali.
Nijedna zemlja Istočne Evrope ne živi nimalo gore nego u komunizma, a neke kao što su Češka, Slovačka, Poljska i Rusija su se preporodile odkako su ga odbacile.
A zasto nije Srbija? Tj. sve zemlje Balkana, sa izuzetkom Slovenije? Jednostavno, ne postoji sistem. Radnike niko ne stiti od poslodavca, niko poslodavce od drzave. Svako postavlja sopstvena pravila, jer mu se moze. Kakvi su zakoni ove zemlje? Sta je sa tajknima i mafijasima? Zasto bi ikoga bilo briga da li neko tamo riba toalet ili sedi za kasom?
To što je SFRJ živela bolje tada nego sada puki je izuzetak.
Živeli smo gore kasnije jer su 90-te bili ratovi, a nultih nas je zadesila svetska ekonomska kriza iz koje se ipak čovečanstvo polako čupa.
Ono sto su ljudi imali pri kraju SFRJ danas se uzima kao standard onoga gde ekonomski zlimo da se nadjemo. Danas brojimo godine do standarda iz '89. A imamo znatno vise nezaposlenih, nepismenih i gladnih nego ikad.
Ali kao sto rekoh, kad god se kuka zbog privatnika i rada kod privatnika - hteli ste, uzivajte u programu. Ne sumnjam da ima onih kojima i ovakvo uredjenje ima smisla, imaju veze, poslove u jos uvek drzavnim preduzecima i boli ih kurac/picka. Al' nece jos dugo.