Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Dina
Danas sam nesto razmisljala o Bori i Ramizu i dosla do zakljucka da su oni verovatno bili ljubavnici. Samo zbog toga sto gay ljubav nije ucitana kao moguca proglasili su ih za prijatelje, pa ih kao takve znamo. Ako ne znate, njih dvojica su bili zarobljeni od strane Nemaca i trazili su da ih streljaju zajedno. Kad su im Nemci to ispunili zagrlili su se i tako zagrljene su ih streljali. Lici li vama to na prijateljsku ili ljubavnu scenu? Uracunajte koliko je tada vaspitanje muskaraca moralo biti strozije nego danas te bi bilo jos neobicnije da se dva strejt muskarca odlaze u smrt zagrljeni, ma kako bili dobri prijatelji... Evo i njihove slike...

Slika

Ali ovo nije tema o njima, vec za sve druge poznatije ljubavi iz proslosti za koje znate ili mozete da pretpostavite kada o njima citate bez obzira sto je prica skrivena iza vela "prijateljstva", neobicnosti ili ko zna cega jos...
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
mozda si u pravu po pitanju cijele teorije da su bili gay.

Ali ovdje:

"Uracunajte koliko je tada vaspitanje muskaraca moralo biti strozije nego danas te bi bilo jos neobicnije da se dva strejt muskarca odlaze u smrt zagrljeni, ma kako bili dobri prijatelji."

shvatam zasto ste loni i ti jedna dusa - jedno srce :D

Apsolutan nonsens - predstavljen kao fakt :)

Mislim da u to vrijeme, kroz takvo vaspitanje - ljubav dva str8 muskarca je bila maltene prirodnija nego ljubav izmedju muza i zene. Ako nista drugo, o njoj se moglo pricati bez blama :)

A u ovoj prici - zamisli dva prijatelja koji umiru od okupatorske ruke i poslednji put gledaju u rodno im nebo. Naravno da ce se zagrliti i tako osjetit komadic domaceg i poznatog jos jednom prije nego se rastanu sa tim zauvijek.

Bar tako ja nesto kontam.
Korisnikov avatar
By Dina
Pa dobro, to zaista moze biti moja procena da bi zagrljaj dva strejt muskarca bio tada redji a neko drugi moze procenjivati da bi bio cesci nego danas, a opet to ne znamo tacno...

Sama ta ideja da se zagrle mislim da ne bi dosla ma kako bili dobri prijatelji da tamo negde imaju zene koje vole i nece ih nikad vise videti. Naravno moja procena, opet moze biti ovako ili onako ;) Ali npr kad vidimo muskarca i zenu da umiru zajedno i zagrljeni uvek zakljucimo da su par, velika ljubav, Romeo i Julija ovog ili onog doba a ne da su dobri prijatelji. Kad su dva muskarca u pitanju nema paralelnog zakljucivanja nego sasvim suprotno - zagrlili se prijatelji...

No ja nisam mislila u ovoj temi da se bavimo dokazivanjem da li je medju njima zaista bila ljubav ili prijateljstvo, sto god kazemo na kraju ce biti nagadjanje... Neki ljudi u proslosti su sasvim sigurno bili gay pa sam mislila da "izvucemo" neke primere koji nam deluju tako, a postoji mogucnost greske svakako...
By Speculum Columbae
Milsim da su bili samo prijatelji, uz svu maštu i dobre namere ovog sveta. Prijateljska ljubav je nekada zaista veoma jaka.
Korisnikov avatar
By Dina
Bothways,
to nije ista tema... Mada se ne secam da sam je videla, pa moracu da iscitam sta drugi ljudi kazu i da li se (ne)slazemo... Ali da opet objasnim - ovo nije tema o Bori i Ramizu, oni su samo moj primer za ovu temu. A vi mozete navesti neki vas primer, bilo koji, npr Gretu Garbo i njenu neku ljubav, cini mi se da je neko spominjao neka pisma Grete Garbo i neke zene nekad na forumu. Ili npr Anais Nin i June, mada je meni Anais Nin draga ipak nisam navela taj primer jer mi se kod Anais Nin ipak cini dominantna ljubav prema muskarcima, mada postoji i ona prema zenama. Ili neki treci koji ste vi mozda istrazivali, uocili, o kome ste razmisljali itd.
Korisnikov avatar
By Tomek
A Vladimir Nazor i Ivan Goran Kovacic?

ako se ne varam neka hrvatska lgbt organizacija je okacila tablu o njihovoj navodoj ljubavi na ukrstanju dve ulice s njihovim imenima
tabla je sledeceg dana unistena
Korisnikov avatar
By Tot
Meni su sumnjivi Holms i Votson. Mislim da je tadašnja viktorijanska Engleska tolerisala svašta pod firmom čvrstih prijateljstava.

;)
Korisnikov avatar
By Dina
Bothways,
ma nista :)

Tomek,
to je zanimljivo... prvi put cujem.

Tot,
mislim da je i Poaro "sumnjiv", mozda ako dodamo i Hejstingsa koji ima zenu ali bi mogao da bude biseks ;) Mada sam mislila vise da navodimo likove koji su zaista ziveli, u literaturi bismo sigurno mogli naci vise, pa i onih kod kojih smo sigurniji nego kod ovih likova koje smo mi naveli, npr u knjizi/filmu "Moris". Mada to jeste takodje zanimljiva tema, i u knjizevnosti i filmovima su gay likovi skriveni do neprepoznavanja. Npr Loni i ja smo jednom na nekom seminaru gledali gay momente u filmovima i izmedju ostalog je bio naveden film Rebecca koji sam ja gledala xyz puta a nikad nisam pomislila da je odnos domacice kuce prema Rebecci lezbejski. Tek kad sam gledala tu analizu spoznah da to zaista moze tako da se tumaci, ali tako su to skrili da je izgledalo zla zena koja stiti uspomenu na drugu zlu zenu i ugrozava novu gazdaricu, dobricu...
By Guion Nerville
Sveta četa Tebe (grčki: ἱερός λόχος τών Θηβών) bila je trupa probranih vojnika, sastavljena od 150 parova ljubavnika, koja je činila elitnu jedinicu tebanske vojske u 4. veku pre nove ere.

Razlog za osnivanje ove jedinice nalazio se u ideji da će se ljubavnici boriti hrabrije i međusobno povezanije nego što bi to činili neznanci bez međusobnih jakih veza.

Sveta četa se borila protiv Spartanaca kod Tegire, 375 godine p. n. e. i uništila je najmanje tri puta brojniju spartansku vojsku. Četa je bila zaslužna i za pobedu tebanske vojske u bitcu kod Leuktre, u kojoj je Sparta takođe bila brojno nadmoćna.
Sveta četa je poražena u bitci kod Heroneje, 338. godine p. n. ere, protiv vojske koju je predvodio Filip II Makedonski. Tradicionalna grčka hoplitska vojska nije mogla da se poredi sa novom falangom makedonaca. Tebanska vojska, zajedno sa njihovim saveznicima, bila je rasturena i razbežala se. Sveta četa, iako opkoljena, odbila je da se preda. Plutarh beleži da kada je posle bitke Filip obilazio bojište i video 300 ubijenih ratnika kako leže jedan preko drugog, shvatio je da su oni četa ljubavnika, rasplakao se i rekao: „Neka budu istrebljeni koji misle da su ovi učinili ili osećali nešto sramno.“[5]...

http://sh.wikipedia.org/wiki/Sveta_%C4%8Deta_Tebe

:sigh:
Korisnikov avatar
By Dina
Setila sam se jos jednog primera - Rembo i Verlen. Uvek ih se secam po jednom profesoru koji je hteo nesto da nam kaze o njima pa se zbunio i nije znao kako da definise njihov odnos... Pa je poceo nesto prijateljstvo ali ipak zna covek da nije, pa onda blisko prijateljstvo, pa onda pokusava da opise da je tu bilo puno strasti ali kako se to uklapa u prijateljstvo, zbunio se skroz... sve dok jedan student nije rekao da je to homoseksualna ljubav... a profesor se onda uhvatio - e to, ali nikako ne moze da prevali preko usana :lol:

Evo o njima sa wikipedije:

Rembo i Verlen

Remboov prijatelj Šarl Ogist Bretanj nagovorio ga je da piše Polu Verlenu, istaknutom pesniku simbolisti, pošto su pisma upućena drugim pesnicima ostajala bez odgovora. Rembo je poslao dva pisma Verlenu koja su sadržala nekoliko njegovih pesama, uključujući šokantnu "Le dormeur du Val" (Spavač u dolu). Verlen je bio oduševljen Remboovim stvaralaštvom i pozvao ga da dođe u Pariz. Remboa je opisao sledećim rečima: "Bio je kao pravo dete, bucmast i svež, sa velikim, koščatim, prilično nespretnim telom, koje kao kod svih adolescenata još uvek raste, sa veoma teškim ardenskim akcentom, skoro dijalektom, koji se dizao i spuštao kao da će da se prelomi". Rembo i Verlen su započeli kratku i burnu aferu. Remboovo okrutno ponašanje je sablaznilo pariski književni milje. U septembru 1872. su zajedno otputovali u London, ali ovog perioda se Rembo kasnije sa žaljenjem sećao. Živeli su u velikom siromaštvu, jedva sastavljali kraj sa krajem tako što su podučavali i dopunjavali džeparac koji je Verlen dobijao od svoje majke. Krajem juna 1873. Verlen se vratio u Pariz zbog netrpeljivosti koja se javila između njega i Remboa, ali je uskoro počeo da tuguje zbog Remboovog odsustva. Poslao je telegram Rembou da se sastanu u Briselu, ali ovaj susret se nesretno završio. Međusobna netrpeljivost je rasla, svađe su bile neprestane i Verlen se prepustio opijanju. Kupio je revolver i municiju i u stanju opijenosti i besa ispalio dva hica u Remboa, koji je bio ranjen u levi ručni zglob. Rastali su se na železničkoj stanici u Briselu i u prvi mah Rembo nije podigao optužnicu protiv Verlena, smatrajući ranu za bezopasnu i površnu. Međutim Verlen je uhapšen zbog pokušaja ubistva, ispitivan o privatnim odnosima sa Remboom zbog tužbi koje je njegova žena podnela u vezi sa odnosom sa Remboom. Rembo je povukao tužbu, ali je sudija ipak osudio Verlena na dve godine zatvora.

Rembo se vratio u Šarlvil, završio Boravak u paklu (Une Saison en Enfer), delo koje je uz Lotreamonova Maldororova pevanja inaugurisalo pesmu u prozi i izvršilo snažan uticaj na modernu poeziju dvadesetog veka.

Rembo i Verlen su se sreli poslednji put u Štutgartu 1875. nakon Verlenovog puštanja iz zatvora i njegovog preobraćanja u katoličanstvo. Rembo se do tada odrekao pisanja i odlučio da živi mirnim, radničkim životom.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%90%D1 ... 0%B1%D0%BE
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Za Nazora i Kovačića se zna. Onda su tu i Nasta Rojc, zagrebačka slikarka i Aleksandra Marija Onslou, britanska plemkinja, živele zajedno i sahranjene jedna pored druge na Mirogoju.

A u Bajinoj Bašti ima spomenik i grob Evelini Haverfield, i bolnica se zove po njenom imenu, žena je britanska plemkinja, radila kao bolničarka po Srbiji za vreme I svetskog rata, ostala u ovim krajevima i posle završetka istog, osnovala dom za decu bez roditelja u B.Bašti, tamo i umrla i sahranjena uz počasti 1920. E ta Evelin je posle svoja dva braka do kraja svog života bila u vezi sa izvesnom Verom Holm, koja je takođe došla ovamo da bude bolničarka, isto iz ugledne porodice, u mladosti igrala kao drag king po pozorišno-muzičkim trupama i predstavljala se ja mislim kao Džek.

Ima i priča za Desanku Maksimović i Miru Alečković, ali za to još nemam čvrstih dokaza. ;)
Korisnikov avatar
By spliff
desanka maksimovitj i mira alechkovitj
Korisnikov avatar
By Srklet
kralj aleksandar i general živković.
By Guion Nerville
Chavela Vargas i Frida Kahlo. :love:

Nakon godina kasnije, Chavela se pojavljuje u filmu o Fridi, i peva pesmu La llorona :placko:

''
By Guion Nerville
Evo i par fotografija, mozda anonimnih ljubavi, ali ciju pricu mozemo da zamislimo i nastavimo u masti... :setnja:

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By Dina
Bas mi je drago sto je tema zazivela... divne ste primere naveli :klap:
By Garbo
Violet Trefusis(1894-1972) and Vita Sackville-West(1892-1962)

Slika

Letters from Violet Trefusis to Vita Sackville-West

Violet Trefusis and Vita Sackville-West met in school, when Violet was ten and Vita was twelve. There was an instant attraction between the two girls that later developed into a passionate love affair that peaked from 1917 to 1920.

While both women acknowledged that their erotic and emotional attractions were to women, for reasons of societal, family, and economic pressures, both married. Vita married Harold Nicolson, a diplomat and writer, in 1913. Her relationship with Harold, while not passionate, was loving and respectful. Harold (latently homosexual himself) knew of Vita's affairs with women, though he was uncomfortable with the intensity and possessiveness that later developed in her relationship with Violet.

Violet reluctantly married Denys Trefusis 1919. She wrote many letters to Vita stating how much she despised her husband and only wanted to be with Vita. Denys and Violet's relationship was stormy; it lasted ten years, until his death.

Only Violet's letters to Vita are available; Denys burned Vita's letters during a particularly turbulent point in the marriage.

October 8, 1910
Violet was sixteen at the time she wrote this letter...

I am in the act of asking myself if I ought to reply to your question? A question furthermore most indiscreet and which merits a sharp reprimand. Reply, don't reply, reply! Oh to the devil with discretion!

Well, you ask me pointblank why I love you....I love you, Vita, because I've fought so hard to win you.... I love you, Vita, because you never gave me back my ring. I love you because you have never yielded in anything;' I love you because you never capitulate. I love you for your wonderful intelligence, for your literary aspirations, for your unconscious (?) coquetry. I love you because you have the air of doubting nothing! I love in you what is also in me: imagination, the gift for languages, taste, intuition and a host of other things.....

I love you, Vita, because I've seen your soul.

June 30, 1918

Men tilich, it was Hell leaving you today. God how I adore you and want you. You can't know how much. ... Last night was perfection. ... I am so proud of you, my sweet, I revel in your beauty, your beauty of form and feature. I exult in my surrender, today, not always though. Darling, had your novel been in French, it must inevitably have been christened 'Domptée'. [Mastered]

Mitya, I miss you so -- I don't care what I say -- I love belonging to you -- I glory in it, that you alone ... have bent me to your will, shattered my self-possession, robbed me of my mystery, made me yours, yours, so that away from you I am nothing but a useless puppet! an empty husk. Lushka need not have been ashamed of being Mitya's mistress ... on the contrary! ...

What do I care what I say to you? I have, if anything, added a few 'curtains' to my manners for other people's benefit, but for you there are no curtains, not even gossamer ones! I exult in the knowledge of how little we have in common with the world.....

Your Lushka

BURN THIS! Promise.

July 22, 1918

... For 16 nights I have listened expectantly for the opening of my door, for the whispered 'Lushka' as you entered my room, and tonight I am alone. What shall I do? How can I sleep? ... I don't want to sleep, for fear of waking up, thinking you near by my side, and stretching out my arms to clasp -- emptiness!

Mitya, do you remember this?

All that I know of love I learned of you,
And I know all that lovers can know,
Since passionately loving to be loved
The subtlety of your wise body moved
My senses to a curiosity
And your wise heart adorned itself for me.
Did you not teach me how to love you, how
To win you, how to suffer for you now
Since you have made, as long as life endures,
My very nerves, my very senses, yours?
I suffer for you now with that same skill
Of self-consuming ecstasy, whose thrill
(May Death some day the thought of it remove!)
You gathered form the very hands of Love.

... I think you now do realize that this can't go on, that we must once and for all take our courage in both hands, and go away together. What sort of a life can we lead now? Yours, an infamous and degrading lie to the world, officially bound to someone you don't care for, perpetually with that someone, that in itself constitutes an outrage to me, being constantly watched and questioned, watched to see if the expected reaction is not taking place, questioned to make quite sure there is no one else!

I, not caring a damn for anyone but you, utterly lost, miserably incomplete, condemned to leading a futile, purposeless existence, which no longer holds the smallest attraction for me...

A cheery picture, isn't it? And you know how true it is. At all events, I implore you to run the H.N. [Harold Nicolson, Vita's husband] fiction to death. It is the only thing that can save us, the only thing that will ensure peace for both of us.

En attendant, I think 'there is a lot to be said for being (temporarily) dead'. Mitya, what stabs me like a knife is to remember you here in this room watching the last things being packed preparatory to going away with you, a fortnight ago. When I think of that and you waiting for me on the stairs, I feel quite faint from the pain of it all. My God, how exultant we were! And now, 'la vie est devenue cendre dans son fruit'. [life now has ashes in the fruit.] There is nothing to look forward to, nothing.

I never thought I would (or could) love like this....

March, 1919

I want you every second and every hour of the day, yet I am being slowly and inexorably tied to somebody else.... Sometimes I am flooded by an agony of physical longing for you...a craving for your nearness and your touch. At other times I feel I should be quite content if I could only hear the sound of your voice. I try so hard to imagine your lips on mine. Never was there such a pitiful imagining....Darling, whatever it may cost us, tiri chinday [Vita's mother] won't be cross with you anymore. I suppose this ridiculous engagement will set her mind at rest....

Nothing and no one in the world could kill the love I have for you. I have surrendered my whole individuality, the very essence of my being to you. I have given you my body time after time to treat as you pleased, to tear in pieces if such had been your will. All the hoardings of my imagination I have laid bare to you. There isn't a recess in my brain into which you haven't penetrated. I have clung to you and caressed you and slept with you and I would like to tell the whole world I clamour for you.... You are my lover and I am your mistress, and kingdoms and empires and governments have tottered and succumbed before now to that mighty combination -- the most powerful in the world.

Portrait of a Marriage is a British 1990 TV miniseries detailing the real-life love affair between Vita Sackville-West and Violet Trefusis.
Based on the autobiographical novel of the same name by Vita's son Nigel Nicolson, it starred Janet McTeer as Vita, and Cathryn Harrison as Violet.
Korisnikov avatar
By Tungi
Ružica Sokić i Đurđija Cvetić.

(ne baš davna prošlost) :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!