Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Ogroman dug mariborske crkve

Mariborska nadbiskupija bankama je dužna 800 milijuna eura. Osnovala je dva jaka i uspješna holdinga i investirala. Do gospodarske krize sve je bilo uspješno, a onda su prihodi nestali te je počelo zaduživanje. Prošli mjesec holdinzi su objavili da dugove ne mogu vratiti.

>> Mariborska nadbiskupija: Nismo zaduženi 800 milijuna eura

'Sve vas molim da mi oprostite greške kojih je bilo. Priznajem ih i izražavam žaljenje. Uvjeren sam da će pojedinačne ustanove, bile one pastoralne, administrativne, pedagoške, gospodarske ili financijske, te greške ispraviti i ukloniti', rekao je Franc Kramberger, bivši mariborski nadbiskup.

Nadbiskup Kramberger podnio je ostavku, navodno na zahtjev samog Svetog oca. Papa je u Sloveniju poslao i vatikanske stručnjake. Zadatak im je spasiti nadbiskupiju koja je stvorila jedno od najvećih dugovanja u povijesti Katoličke crkve.

'Iako mariborska nadbiskupija kroz dva holdinga nije neposredno baratala s imovinom, ni svojom ni tuđom, osjećamo moralnu odgovornost i preuzimamo je', naglasio je novi mariborski nadbiskup Marjan Turnšek. Za to su angažirali stručnjake-laike i to iz inozemstva. Nije isključeno da su upravo oni ključ ovoga bankrota.

Za razliku od Hrvatske, Slovenija nema potpisane ugovore sa Svetom stolicom. Stoga tamošnja Katolička crkva ne dobiva proračunski novac i nije poput hrvatske izrasla u financijski osiguranu instituciju. Slovenska crkva živi isključivo od vjernika i nezavisna je od bilo čije političke volje. Štoviše, povrat dijela imovine dobila je tek nakon pritiska Bruxellesa na Ljubljanu. Upravo su tu imovinu upotrijebili kao zalog za hipotekarne kredite. A sad spašavaju što se spasiti da.

video na sljedećem linku:
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/katoli ... rahom.html

Samo se nadam da troškove oporavka institucije duha neće snositi građani.
Korisnikov avatar
By kal zakath
u roku od pet godina smo postali takva banana država da ne poveruješ
Korisnikov avatar
By topsecret
ne razumem zasto je ovo lepa vest? posle se mi ljutimo na druge sto isto tako gledaju na nas.
Korisnikov avatar
By Stripi
Zašto?
Iz jednog jednostavnog razloga.
Hrvatska ima đavolje ugovore sa Vatikanom, gdje, šćeli to građani ili ne, iz svog džepa plaćaju zlokobno djelovanje Crkve, koja se petlja u sve, pa tako i u uređivanje pojednih portala te je tako, neka tamo katolička mlađarija odlučila reagirati na satirični tekst na jednom portalu i prislila Saborski odbor za medije da prisili portal da maknu tekst.
I sve to mi plaćamo.
Na ovom primjeru se fino vidi kako bi to izgledalo i kakvu bi moć imali da ih ne stipendira država.
I kako ja to krivo gledam Crkvu u odnosu na to kako oni gledaju na mene?
Tretamn kakav daješ takav dobiješ i nazad.
Korisnikov avatar
By Stripi
Jel da mijenjam naslov threada u "Tragična vijest iz Slovenije"?
By Sixto
Pazi kad me vest uopste ne dotice. Nit mi je drago, nit zao, potpuno indiferentan.
Korisnikov avatar
By Loni
Naravno da je lepa vest.

Propast svih institucija, koje negiraju nauku, logiku i ljudska prava i treba da propadnu.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by constantine

mozda...."Vijest iz Slovenije"?
Preopćenito.
Osim toga, kako bi to promijenilo činjenicu da su uspjeli bankrotirati?
Bi li mariborskom nadbiskupu bilo lakše što mu se ja ne rugam na forumu gay-serbije?
Originally posted by Sixto

Pazi kad me vest uopste ne dotice. Nit mi je drago, nit zao, potpuno indiferentan.
Pa kad SPC, kao ni Crkva u Rvata ne može propasti :sigh:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Stripi
Originally posted by kal zakath

u roku od pet godina smo postali takva banana država da ne poveruješ
A ja vas uvijek gledam kao svijetli primjer :D

Nemoj. U poslednjih mesec dana parlament odlučio da neče poštivati presudu ustavnog suda, premijer preporuku revizijskog suda, a vlada neče poštivati zakone. Mislim milina.
Korisnikov avatar
By kyrgyz
u kakvoj ste vi zabludi, propala crkva gde to moze da bude, nemate pojma na kakvom oni blagu sede, a ovo je jos jedan marketinski trik....

a ne mogu da shvatim toliku zluradost od nekoga ko je diskriminisan...
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by kal zakath

Nemoj. U poslednjih mesec dana parlament odlučio da neče poštivati presudu ustavnog suda, premijer preporuku revizijskog suda, a vlada neče poštivati zakone. Mislim milina.
Jebote, da nemate vi rvacke krvi možda?
Originally posted by kyrgyz

a ne mogu da shvatim toliku zluradost od nekoga ko je diskriminisan...
Od koga diskriminira? Od njih. Malo sutra.
Ne mogu mi ni pljunut pod prozor.
I zar bih ja trebao imati razumijevanja za njih?
Korisnikov avatar
By kyrgyz
Hajde nek izgori tvoj stan pa cemo mi da se radujemo, jel ok ?

Boli me K za crkvu...zivim svoj zivot, ali mi je muka od gay-eva koji stalno trube o diskriminaciji i homofobiji a ponasaju se isto kao takvi...
Korisnikov avatar
By Stripi
A šta je to njima izgorjelo? I ko je stradao pri tom? I kako ja to njih diskriminiram?
Korisnikov avatar
By Incubus
Mene je obradovalo, fašističke organizacije trebaju da plate mnogo više, ali eto šta je tu je.
Korisnikov avatar
By 2kune
ako vjeruju u boga nek skinu gromobran sa crkve i uplate loto... :balerina:
Korisnikov avatar
By Srklet
u rvackoj ce prije bankrotirati drzava nego crkva. :gotika:
Korisnikov avatar
By unic0rn

Ogroman dug mariborske crkve

Mariborska nadbiskupija bankama je dužna 800 milijuna eura. Osnovala je dva jaka i uspješna holdinga i investirala.

:iskolacen:
Korisnikov avatar
By antibiotic

Zašto?
Iz jednog jednostavnog razloga.
Hrvatska ima đavolje ugovore sa Vatikanom, gdje, šćeli to građani ili ne, iz svog džepa plaćaju zlokobno djelovanje Crkve, koja se petlja u sve, pa tako i u uređivanje pojednih portala te je tako, neka tamo katolička mlađarija odlučila reagirati na satirični tekst na jednom portalu i prislila Saborski odbor za medije da prisili portal da maknu tekst.
I sve to mi plaćamo.
Na ovom primjeru se fino vidi kako bi to izgledalo i kakvu bi moć imali da ih ne stipendira država.
I kako ja to krivo gledam Crkvu u odnosu na to kako oni gledaju na mene?
Tretamn kakav daješ takav dobiješ i nazad.
:up:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nije bankrotirala crkva, već firme koje imaju status pravne odvojenosti od svojih osnivača, vlasnika.
A ko će to finansirati ako ne država pod čijom nadležnošću posluju, odnosno građani :awesome:

2kune, sa takvim komentarima opet počinješ bivati vrlo jebozovan...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!