Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Hys.
Ja prva zanemarujem tradicionalnu kuhinju iz regiona, a verujem da tu ima mnogo neceg lepog.
I nekako mi je lepo kad jedem tradicionalno jelo, sto znam da su tako nesto slicno jeli jos onomad, podseca me na porodicu, toplo, ususkano, na snalazenje, skromnost koja radja ingezioZnoSt.

U subotu kuvam drugaricama pa bih rado kuvala nesto tako za promenu.
Pls sher and diskas :colorado:
Korisnikov avatar
By jukie
Koje namirnice imaš?

Moja mama je rekla da će sutra praviti musaku. Već je izvadila mleveno meso da se otkravi. To je prilično jednostavno jelo jer ima mali broj koraka (doduše treba oljuštiti krompir i iseći na kolutove, ali ovo drugo se valjda sada radi u multipraktiku), tradicionalno je za region, nije ni preterano fensi ni previše seljački kao suljpa (zavisi kako ga poslužiš), a mala je šansa da ima sastojke koje neko ne voli (naravno prvo proveri da li jedu meso i koje) što može da bude problem kod povrćnih jela.

Offtopic:
E vidi ovaj fensi smajli :bearpride:
Korisnikov avatar
By Hys.
Smajli :lol:

Musaka je super, pravila sam je milijardu puta:)

Rado bih probala nesto sto nisam ranije pravila...namirnice kupujem u subotu jutro kad se odlucim. Ali to nije bitno, topic je za inace-sve recepte u tom smislu ...sad sam gladna :lol:
Korisnikov avatar
By nsc
a da probas da napravis "Karadjordjevu sniclu" kod nas od miloste nazvanu "devojacki san"
Korisnikov avatar
By Tungi
Žablji bataci s paradajzom

500 grama žabljih bataka
4 paradajza
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1/2 limuna
ulje
so i biber

Sitno naseckati crni luk i propržiti na masnoći dok ne postane staklast. Na to poslagati žablje batake, posuti izgnječenim belim lukom i peršunom, posoliti, pobiberiti i preliti limunovim sokom. Paradajz iseći na tanke kolutove i njima prekriti batake. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko pola sata. Poslužiti hladno.

:mljac:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Iz nekog razloga, meni je prva asocijacija na tradicionalno jelo - paprikas.
Jako se lako pravi, a ima gomila recepata na netu, i ne znam ko u ovim nasim krajevima to e sluzi u ove hladne dane. Lako za pripremu, toplo, zasitno.
Meni je doduse gulas ukusniji (razlikuju se u teksturi, paprikas je corbast bas, jede se kasikom, gulas je gust, moze da se jede viljuskom, ali da se posle hlebom 'obrise' sos sa tanjira) i moze da se kombinuje sa razlicito spremljenim krompirom, tj. najcesce se sluzi uz pire, ali super je i peceni krompir, kao i onaj kao dinstani.
Inace, od tog krompira ima da pocrkamo. Ono sto se fensi zove njoke, ovde zovu shufnudle, i isto se spremaju, od krompira, jaja, soli, malo brasna. Napravi se testo, pa kuva u slanoj vodi.
Kako je zima vreme kiselog kupusa, mozes da se oprobas u spremanju podvarka. Po meni, sarma je zajebana zbog zamotavanja, i moje se uvek otvore a i nervira me to pakovanje. Cesto se kuva kiseli kupus sa dosta suvog mesa i tada je ukusan, a light varijanta je bljak, bas kao i slatki.
O desertima bolje da cutim... Testo, testo, testo... dizano sa kvascem, sa jajima, bez jaja, strudle, pletenice, milibrodi, snenokle, rezanci s'makom...
Sto me podseti, nakon ovoliko teksta, da napisem da se Balasevic bavio problematikom tradicionalne vojvodjanske kuhinje u jednoj svojoj pesmi. Naravno, niko ne sluzi sve to u jednoj noci, ali ima zanimljivih predloga :)
Korisnikov avatar
By Marvin
Meni su asocijacija ćapša (meso i krompir na slovački način) i pampusi (neka vrsta predivnih :love: vazdušastih krofni).

Za ovo prvo recept ne dajem :lol: a ovo drugo nema ko da me nauči :cupakosu:
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by Tungi
Žablji bataci s paradajzom
500 grama žabljih bataka
4 paradajza
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1/2 limuna
ulje
so i biber
Sitno naseckati crni luk i propržiti na masnoći dok ne postane staklast. Na to poslagati žablje batake, posuti izgnječenim belim lukom i peršunom, posoliti, pobiberiti i preliti limunovim sokom. Paradajz iseći na tanke kolutove i njima prekriti batake. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko pola sata. Poslužiti hladno. :mljac:
Ovo da se proglasi za najtradicionalniji recept iz regiona, jer nema kuce u kojoj se ne sprema :D :lol:
Korisnikov avatar
By Tungi
Priznaces, ukusnije je nego cvarci,kavurma,skembici i sl.(ako si probao):)
Korisnikov avatar
By Marvin
Pa da, ali ovo nije tema "najukusniji recept" pa ni meni nije jasno šta taj recept radi tu...
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
nije precizirano na koji se region misli :lol:
Korisnikov avatar
By nsc
Priznaces, ukusnije je nego cvarci,kavurma,skembici i sl.(ako si probao) :)
Tungi, ne sumnjam da je ukusno, probao sam (gotovo) sve u zivotu, zena je trazila tradicionalni recept iz regiona, btw gde kupujes zablje batake?

p.s. volem domace cvarke, kaurmu i skembice ne, ali pohovan mozak obozavam
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by nsc
Tungi, ne sumnjam da je ukusno, probao sam (gotovo) sve u zivotu, zena je trazila tradicionalni recept iz regiona, btw gde kupujes zablje batake?
Ih, ti bi sve da kupujes.
Izadjes na baru pa lovis sam.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Hys.

Ja prva zanemarujem tradicionalnu kuhinju iz regiona, a verujem da tu ima mnogo neceg lepog.
I nekako mi je lepo kad jedem tradicionalno jelo, sto znam da su tako nesto slicno jeli jos onomad, podseca me na porodicu, toplo, ususkano, na snalazenje, skromnost koja radja ingezioZnoSt.

U subotu kuvam drugaricama pa bih rado kuvala nesto tako za promenu.
Pls sher and diskar :colorado:
Baš lepa ideja. I osećanja povodom izrečenog.

SveCki se to zove "the comfort food"...

Ne znam, može to fino da se napravi...baš onako kompozicija da bude...Al sve zavisi šta ti jedu drugarice, kakve su po tom pitanju...

Grci i Turci u svojim kuhinjama imaju žabe?
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by nsc

p.s. volem domace cvarke, kaurmu i skembice ne, ali pohovan mozak obozavam

Baba mi ih je spremala;)

Recept je bio na konto Angrinog.
Korisnikov avatar
By erkondisn
ja bi, s obzirom da uglavnom i po kuvanju rijetko i izlazim van balkanskog poluotoka, a uglavnom radim jednostavne stvari 'iz naroda' :lol: ... pa ne znam o''klen da pocnem :lol:

mediteransko, kontinentalno?... laganije, teze? odnosno sve ovisi koje su ti namirnice dostupne? :) meso, i koju vrstu mesa? mekusci? riba?

najbolje bi ti bilo nesto sezonsko, npr. kiseli kupus kao sto je Wilhelmina gore napisala :)

sta uopce vole ti ljudi :)
Originally posted by nsc

Ovo da se proglasi za najtradicionalniji recept iz regiona, jer nema kuce u kojoj se ne sprema :D :lol:
u dolini neretve se dosta njeguje spremanje zaba, a i jegulja :yes:

sta ja znam, u mojem kraju pod tradicionalnim jelom podrazumijevaju se uglavnom sirotinjskije stvari : pašticada s (domaćim) njokima (za imućnije), hobotnica na salatu (tu ide krumpira, graha, slanutka/leblebije), brudet, ribe s rostilja, sos od rajcica (tzv. šalša) s tjesteninom ('pašta na suho'), grah varivo s tjesteninom (tzv. pašta fažol), crni rižoto (od sipe), svakakve travovine na lešo, od samoniklih preko ovih sto se uzgajaju...

eh da... negdje prije godinu dana sam otkrio jedno tradicionalno jelo koje je tako podcijenjeno, a koje je skroz fora kao snack odnosno predjelo:

http://www.24sata.hr/kuhanje/pogledajte ... rnik-66898
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Wilhelmina
Inace, od tog krompira ima da pocrkamo. Ono sto se fensi zove njoke, ovde zovu shufnudle, i isto se spremaju, od krompira, jaja, soli, malo brasna. Napravi se testo, pa kuva u slanoj vodi.

Cico, mislim da mrvicu griješiš :yes:
Mislim, sve je to isti klinac, bar što se tijesta tiče, no njoki se na srpskom kažu valjušci a šufnudle su duguljastog oblika sa šiljastim završecima. Dakle, stvar je samo u obliku. Inače je sami naziv čisto njemački i u originalu je schupfnudeln.
Korisnikov avatar
By Hys.
Fala drugari :)

@rashladni:

Nemam rucni mikser. Ali je ovo skroz zanimljivo. Sto se tice ostalih stvari, jedan ljud ne jede nista iz vode.

Ja se sada jedem jer sam izgubila jedan mali kuvar u kome je bio FANTASTICAN recept za puze-slatko testo jedno. To bih rado podelila sa vama, a i sa sobom, jer sam zaboravila kako tacno ide.

Nesto tipa 600 grama brasna, pa mleko, kvasac, kora limuna, pa se zamesi, pa se u pravougaonik oklagijom razvuce, namaze mesavinom putera i secera, zavije u strudlu, iseku se puzici, i stavljaju na krpu da odstoje pola sata da se nadignu pa u rernu.

Mila majcice kako se to topi u ustima :bale:

Inace i ja tradicionalnu kuhinju vezujem za sirotinjsku i fenomenalno je sta tu sve ima...

Kako se zovu one pomfetice...jel pomfete? Krompir, brasno, jaja, a u to se moze dodati blansirana blitva/spanac/sir pa se przi u ulju.
Korisnikov avatar
By Mars
Probajte ovo (nevezano za Hysicinu manifestaciju sa gostima kući).

Ja od malena ne voliim musaku (nekad sam od nje vrištao, a sada mogu jednom godišnje da progutam)...a ovo je nešto slično, a opet u rezultatu jako različito.

http://www.coolinarika.com/recept/726072

Ja ne stavljam jaje u meso, ne stavljam pavlaku, a dupliram količinu crnog luka i piva. Ukus je mnogo dobar, slađi mi je krompir od toga od onih ćufti preko.
Korisnikov avatar
By erkondisn

Nemam rucni mikser. Ali je ovo skroz zanimljivo.
rucno rucno se napravi... dosta ti je 5 min da se mijesi :)

ps... a da napravimo neku LGBT kliku na coolinarici :trep:

ko je tamo? :D
Korisnikov avatar
By Hys.
aha!

Svakako cu ici na pijac u subotu da vidim cega uopste ima.

Daaa...sad sam se setila...zove se okruglice! I ide spanac i feta ili blitva i feta i mnogo je njami :mljac:

@Mars:

Recept sto si metnuo ce vrlo ceniti moji muski ukucani :yes:

Mene to malo asocira na shepards pie engleski. Tamo ide zgnjecen krompir i ne formiraju se cuftice, ali me definitivno podseca.
Korisnikov avatar
By Mars
Pivce i crni luk...pa kad se onaj krompir nacima svih tih mirisa okolo, i mesa...ma mljac.

Erkondisn, ne znam sta ti je to. Neka fejsbukovština u okviru Coolinarke?

Ja ukucam u Google sta mi treba, pa kad se pojavi njihov sajt, onda odem tamo. Nikako da nadjem vremena redom da listam sta ima, nesto novo da probam...

Hys, hoces i slatko nesto domacinski? Meni se jede lenja pita sa jabukama...

:sigh:
Korisnikov avatar
By Hys.
E, i ja isto ko Mars...ne znam kako to fercera?

Fora je sto hysica u principu zna skoro sve bejzik stvari, kuvam preko deceniju, te za moje potrebe slobodno nesto tradicionalno a nepoznato :lol:

A ovako za sam post, samo pisite, sigurna sam da svi imamo neke cake da podelimo :yay:
Korisnikov avatar
By erkondisn

Ja se sada jedem jer sam izgubila jedan mali kuvar u kome je bio FANTASTICAN recept za puze-slatko testo jedno. To bih rado podelila sa vama, a i sa sobom, jer sam zaboravila kako tacno ide.

Nesto tipa 600 grama brasna, pa mleko, kvasac, kora limuna, pa se zamesi, pa se u pravougaonik oklagijom razvuce, namaze mesavinom putera i secera, zavije u strudlu, iseku se puzici, i stavljaju na krpu da odstoje pola sata da se nadignu pa u rernu.

Mila majcice kako se to topi u ustima :bale:
eeee... meni mama radila slicno... znam da sam obozavao. rijec je bila o dizanom tijestu, a uz puter i secer je dodala jos mljevene orahe...

mislim, tocno je taj recept... tijesto je standardno dizano, slicno za buhtle dakle brasno, mlijeko, kvasac, mogu i zumanjci ici i jos aroma... zavije se u strudlu i isjeku...

e sad... ono sto sam ja jeo je bilo vise 'kruhasto i buhtlasto' i ta 'osja gnijezda', kako poznajem taj recept, su bila oveca, velicine dlana i super je bilo za ujutro jesti uz mlijeko... dok vjerojatno ovo o cemu ti pricas je mozda hrskavo jer se mozda manji rade? :)
Korisnikov avatar
By KiWi
Pašteta od piletine sa tikvicama

Uzmeš piletinu, iseckaš na kocke i staviš u šerpu. Posoliš sa malkico soli i ostali začini po želji. Kad se meso skuva, na kratko ubaciti oljuštene, iseckane kockice tikvica. Kada se tikvice skuvaju, sve se to iscedi, stavi u blender i izmrvi uz kašičicu đumbira. Tako napravljena pašteta može da traje par dana u frižideru, a jede se sa tost hlebom i vrućim čajem.

Postoji varijanta i sa patlidžanom, ali ja ne praktikujem jer ga ne volim.
Korisnikov avatar
By Hys.
Kiwi ovo isto super zvuci! Samo sto ja imam blender u koji mora voda :sigh:

@erkondisn:

Ja mislim da je to to!
Velike su, skoro ko dlan!

Ali ne znam tacan promer mleka i brasna, znas li ti :D ?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!