Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Stripi, Moderators
Originally posted by blentaA šta kaže tih 5% ljudi koji su razmislili (u koje, pretpostavljam, iz nekog razloga spadaš i ti)? Šta je njihov izbor? Hayek? Mises? Friedman? Ekonomska vertikala kao jedino merilo slobode? Pohlepa kao pokretačka snaga ljudske delatnosti?
kad postavis ovakvo pitanje
5% ljudi ce ti reci nesto o cemu su zapravo razmislili
svi filozofi, arheolozi, kojekakvi zurnalisti i ostali mrsomudi ce da puknu na keca: komunizam!
sve sretni sto su specijalni i kemp
a svi ostali ce da kazu pa naravno socijaldemokratija kao svedska
Originally posted by Incubuskrenula da citam temu, al ne moram dalje... slicno bih i ja napisala na kraju
Komunizam nismo vidjeli u praksi, ono što njime označavamo nije komunizam.
Glasao sam za treću opciju, anarholiberalizam recimo, zamišljam ga kao manje zajednice ljudi koje se usaglašavaju koje uređenje će da usvoje, bez država, nacija i sl. sranja. Tako da ako se npr. rodiš u zajednici u kojoj je slobodarsko uređenje međutim tebi se više dopada recimo kapitalizam, samo promijeniš adresu.
Utopija znam. U ovom prostoru i vremenu sam za socijaldemokratiju po skandinavskom modelu.
Originally posted by simarrgL*Tako je najbolje! Ima i lepsih stvari.
meni to nista nije jasno.
Originally posted by topsecretsta je to prosvecena diktatura?
Komunizam je zamisljen u industrijskom okruzenju i problem je sto ponistava osnovne trzisne zakone, socijalizam je neka vrsta tranzicije (!?) ka komunizmu i oba su iz tih razloga propala. Kapitalizam je daleko od idealnog ali je preziveo i 1929 a verovatno i 2009/2010. Nesto trece je mozda Kina sa prosvecenom diktaturom i najliberalnijom ekonomijom. Mi mozda svi mislimo na neku socijaldemokratiju ali mislim da Srbija to nece videti, bar ne u ovom milenijumu. Ja znam zasta sam ja glasao.
Originally posted by anavalerijaje l` ti znas do cega je dovelo radnicko samoupravljanje kod nas?
Originally posted by topsecretNaravno da komunizam poništava osnovne kapitalističke zakone. U tome je poenta. Socijalizam nije nikakva tranzicija ka komunizmu, pre bi se moglo reći obrnuto (tako je makar Lenjin govorio). Socijalizam je demokratska kontrola sredstava proizvodnje od strane radničke klase. Jasno ti je zašto u komunističkom uređenju sa centralnim komitetom i sovjetima ovo nije slučaj.
Komunizam je zamisljen u industrijskom okruzenju i problem je sto ponistava osnovne trzisne zakone, socijalizam je neka vrsta tranzicije (!?) ka komunizmu i oba su iz tih razloga propala. Kapitalizam je daleko od idealnog ali je preziveo i 1929 a verovatno i 2009/2010. Nesto trece je mozda Kina sa prosvecenom diktaturom i najliberalnijom ekonomijom. Mi mozda svi mislimo na neku socijaldemokratiju ali mislim da Srbija to nece videti, bar ne u ovom milenijumu. Ja znam zasta sam ja glasao.
Zanimljivo je kako svi kao snagu kapitalizma navodite to što preživljava krize kao da ne znate (ili ne želite da znate) da ih on sam upravo i proizvodi.
Originally posted by anavalerijagovorim konkretno za Kinu. to su bre robovi u bukvalnom smislu reci, tamo po centralnoj Kini i onim zabitima.
Originally posted by EvdokijaBez radnika robova nema laissez faire kapitalizma. To što vi robove ne vidite u sopstevenoj zemlji ne znače da ih nema negde drugde. Jeftine kineske patike prave deca. Zbog minerala u našim telefonima i kompjuterima milioni ljudi su stradali u Kongu (google "conflict minerals").
Originally posted by topsecretsta je to prosvecena diktatura?
i da li najliberalnija ekonomija podrazumeva ranike-robove?
Originally posted by anavalerijanego sta postoji-preduzece? misim..
Originally posted by EvdokijaJao opet ovo proseravanje i elitizam. Upravo sam ti rekao zašto naš komunizam nije bio socijalizam. Direktna demokratija, ne klasa birokrata koja se kod nas stvorila. To je nas je uništilo, a ne radnici sa zanatom.
Originally posted by anavalerijaje l` ti znas do cega je dovelo radnicko samoupravljanje kod nas?
Originally posted by topsecretNaravno da komunizam poništava osnovne kapitalističke zakone. U tome je poenta. Socijalizam nije nikakva tranzicija ka komunizmu, pre bi se moglo reći obrnuto (tako je makar Lenjin govorio). Socijalizam je demokratska kontrola sredstava proizvodnje od strane radničke klase. Jasno ti je zašto u komunističkom uređenju sa centralnim komitetom i sovjetima ovo nije slučaj.
Zanimljivo je kako svi kao snagu kapitalizma navodite to što preživljava krize kao da ne znate (ili ne želite da znate) da ih on sam upravo i proizvodi.
ne bih nikoga da vredjam ali da li zaista mislis(te) da jedan obican radnik sa zanatom moze da dize ruku i glasa o kompleksnim pitanjima koji se ticu vodjenja kompanije?
Odgovor je da. Začudio bi se ti šta običan radnik zna o svom poslu posle koje decenije rada. Takođe, u socijalističkom društvu ne postoje kompanije i ekonomija je mnogo prostija.
Originally posted by anavalerijaU pravu si, postoji ciklicno kretanje u kapitalizmu, ali kapitalizam je u stanju da pegla takva stanja. Socijalizam ima jednu potpuno suludu pricu gde ponistava postojanje trzista ( centralno planiranje, dogovorna ekonomija i slicno) i kada mu se desi kriza on nema resenje. Necu da se vracam unazad, ali robna razmena kod primitivnog coveka je upravo preteca trzista. Negirati njegovo postojanje zavrsava se videli smo kako u istocnom bloku. I da li stvarno mislis da radnicka klasa (prosecno obrazovan radnik) ima kapacitet da upravlja sredstvima? Sta se desava kada je radnik i vlasnik i direktor (samoupravljanje) i radnik?!? Cije on inetrese treba stiti a svi tu imaju razlicite interese. Kina je posebna prica, mozemo i o njoj da pisemo ali to bi pooooootrajalo.
Originally posted by DrakcheNe uchimo decu da prate ideologije(ili bar nek budu oprezni u tome) jer ideologiju uglavnom kreiraju ljudi "kratke pameti" radi svojih interesa
svaka je ideologija dobra ali ljudi su stoka
Originally posted by anavalerijapa kad imas para samo da se prehranis, za kulturu se nema. Srbija ti je cist primer.
Nisam siguran da si u pravu. Za žene koje trenutno rađaju po petoro i šestoro dece, čak i smanjivanje na tri bi bilo odlično. A to se može postići osnovnim obrazovanjem (koje bi imalo poseban fokus na reproduktivno zdravlje i emancipaciju žene).
Mislim da nisi u pravu kada kažeš da za naučna istraživanja ne bi imalo para. Naravno da bi imalo, sama istraživanja bi bila jeftinija u globalnom socijalizmu (ovo je gigantsko uprošćavanje, ali u suštini danas se istražuje ono što je profitabilno, u globalnom socijalizmu bi se istraživalo ono što ne neophodno). Današnja instraživanja su skupa zbog kapitalističkog sistema.
I još nešto. Za kulturu nije potreban novac.
Originally posted by anavalerijai ono kao hipi komuna ceo svet sretan i zadovoljan?
Ne, ali za kulturu stvarno nije potreban novac. Trebaju ti ljudi, muzički instrument ili neko ko ume da priča priču.
Originally posted by anavalerijaNisu kratke pameti oni koji je kreiraju, ni oni koji je sprovode, vec oni koji ih prate.
Originally posted by taurusZnači... Marks je bio kratke pameti?
Originally posted by DrakcheNe uchimo decu da prate ideologije(ili bar nek budu oprezni u tome) jer ideologiju uglavnom kreiraju ljudi "kratke pameti" radi svojih interesa
svaka je ideologija dobra ali ljudi su stoka
Originally posted by anavalerijazar taj mamograf nije uništen za vrijeme prajda?
Haha, veoma smešno. Mislio sam na kulturu za čiju proizvodnju nije potrebna energija. Pretpostavljam da bi mogao da štampaš na staromodan način ili mimeografom. I stand corrected, zajedljiva tetko![]()
Originally posted by 2kuneTo mozda u Hrvatskoj. Ali ne svuda. O no, no...
pa na ilirsko doba... nije ni danas mnogo drugačije...
Originally posted by smaugTračani su bili manje socijalno razvijeni od ilira... tako da predlažem da se zadržimo na njima...
Originally posted by 2kuneTo mozda u Hrvatskoj. Ali ne svuda. O no, no...
pa na ilirsko doba... nije ni danas mnogo drugačije...
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!