Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By unic0rn
Pa nemaju svi u trenutku smrti u sebi istovetnu kolicinu ljubavi. Zasto bi onda ta masa bila konstanta.
By alexandermagic
"McDOUGALL DANCAN (1880 – 1944) profesor i doktor u lokalnoj bolnici grada Masačusets u istoimenoj američkoj državi, prvi je naučni radnik, koji se tokom svoje naučne prakse eksperimentalno bavio fenomenom merenja težine ljudske duše.

On je posle imenovanja za upravnika navedene bolnice okupio tim zainteresovanih saradnika, na jednom projektu o kome je imao već odredjena iskustva iz oblasti paranormalnih fenomena. Tako je izvršio 1937. godine ovaj prvi put zvanično naučno proveren i zabeležen eksperiment. Za navedeno je izradjena jedna veoma osetljiva izbalansirana vaga u vidu platforme na kojoj se nalazio bolnički krevet (docnije nazvana „fantomska vaga“). Njena osetljivost je bila tolika, da je mogla registrovati težinu jedne cigarete (1 gram). Na krevet - vagu su u desetinama istraživanih slučajeva stavljani pacijenti na samrti, različitog pola, starosti i uzroka bolesti, odnosno smrti.

Dr McDougall je rukovodio eksperimentima i uz prisustvo svojih saradnika vršio kontrolu težine samrtnika i došao do zapanjujućeg rezultata da je svaki pacijent, već nekoliko trenutaka posle smrti u proseku imao težinu manju za oko 30 grama. Zanimljivo je da se promena težine registrovala od trenutka smrti - na izdisaju. Ovaj eksperiment je i docnije ponavljan više puta sa osobama umirućim od raznih bolesti, odraslima i decom i navedeni fenomen je uvek registrovan. Gubitak težine se kretao od 10 do 35 grama, a uobičajeni prosečni zabeleženi gubitak težine posle smrti je bio oko 30 grama. Na osnovu studije koju je docnije izradio dr McDougall sa svojim saradnicima, ovim eksperimentom je potvrdjeno da “nešto” što nije vazduh (koji medicinski dokazano ostaje u plućima umirućeg) napušta u trenutku smrti čovekovo telo, pa je tako prvi put u istoriji parapsihologije dat podatak o izmerenoj težini duše.

Osamdesetih godina prošlog veka se zvanična medicina još jednom u SAD bavila ozbiljno ovim fenomenom i došla do skoro identičnog rezultata, ocenjujući posle više godina istraživanja da je prosečna težina ljudske duše 27 grama. U nastavku ovog istraživanja parapsihologija se danas bavi pitanjem u kojoj formi duša (tj.navedenih 27 grama) napušta telo samrtnika."

:sesir:

Š'o se tiče težine ljubavi -- ne znam. :smug:
By str00ja
Aman djeco to su apstraktne stvari, ne mora sve na ovome svijetu bit određeno fizikom i hemijom :tetka:

Mislim, kolika je masa radosti, depresije, zahvalnosti, straha, istine? Ako duša i ljubav postoje kao nekakvi "duhovni, metafizički" entiteti, a ne kao biohemijske simulacije i iluzije u našem mozgu (a ja lično mislim da postoje kao ovo prvo), siguran sam da se ne bi očitavale na nečemu tako ograničeno materijalnom i jednostavno fizičkom poput vage. :novine:

Rekao bih da taj 21/27/30 g nema veze sa masom duše i sl. Nije mi jasno na osnovu čega je ta masa pripisana duši. Samo zato što misle da biologiju i hemiju poznaju bolje od metafizike/alhemije/filozofije/psihologije? (ne znam kako da nazovem nauku koja bi se bavila dušom, životom, smrću, i sl. u ovom kontekstu)

Nije mi jasno zašto je potpuno otpisana teza da ta masa pripada nečemu konkretnom i opipljivom u ljudskom telu što još nije provaljeno :neznam:

A i što ja ozbiljno sfatam temu pa pišem eseje...
Korisnikov avatar
By m..
to je neki ludak amerikanac doktor ubijao pse i merio ih pre i posle, i to je dobio kao srednu vrednost. medjutim to moze da se pripise nepreciznosti instrumenta tj vage (mislim da je radio pocetkom 20. veka), tako da je cela stvar cist bullshit, a lik nehumana pizda.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
i psi imaju dusu? trebalo bi onda i oni u raj da idu...
By alexandermagic
Originally posted by m..

to je neki ludak amerikanac doktor ubijao pse i merio ih pre i posle, i to je dobio kao srednu vrednost. medjutim to moze da se pripise nepreciznosti instrumenta tj vage (mislim da je radio pocetkom 20. veka), tako da je cela stvar cist bullshit, a lik nehumana pizda.
Referirala si se na napisano u mom postu? Po toj logici, namjerno je ubio i ljude koje je koristio pri experimentu?

Za ubijanje pasa ne znam, al' znam da kod istih nije bilo razlike prije/poslije smrti, za razliku od ljudi. Ukoliko imaš drugi podatak, molio bih eventualno neki link. Hvala.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
0 g...ne postoji...u stvari i da postoji, teska je...e sad koja joj je tacna masa...:nerd:
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by alexandermagic
Originally posted by m..

Referirala si se na napisano u mom postu? Po toj logici, namjerno je ubio i ljude koje je koristio pri experimentu?

Za ubijanje pasa ne znam, al' znam da kod istih nije bilo razlike prije/poslije smrti, za razliku od ljudi. Ukoliko imaš drugi podatak, molio bih eventualno neki link. Hvala.
sori, nisam ni videla post, procitala sam samo prvi na temi. ovo sam napisala na osnovu necega sto sam citakla pre cirka 5 godina.
Korisnikov avatar
By .L O S T
to za tezinu duse je strasna neistina.

a tezina ljubavi je nemerljiva jer nema jedinice u kojoj bi se mogla izraziti:lizalica:
By LeDeNa_
Originally posted by Mars

Telo možda gubi 21g (ako je verovati filmu sa Šon Penom i Najomi Vats...) ali pre će biti da je to residual air...

Duša nema težinu, to je čista energija, a i ljubav to može da bude.
A sta je u stvari dusa?
Oduvek je bilo "duh-dusa-telo". Duh se poistovecuje sa umom (u ovom smislu),dakle sinapsama. Sta bi bila dusa? Za emocije je takodje zaduzen mozak. Ali onda sve deluje suvise "ljudski"...

A opet,cak i da je u pitanju mozak,ili neka druga energija,poznato je da nista ne moze nestati,i najmanji delic oko nas se samo moze pretvoriti u nesto drugo,ali energija uvek ostaje ista. Pitanje smisla i duse... Najstarija i neodgovorena.

:)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!