Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Prijateljstvo, druženje i ostale radosti socijalizacije

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
potaknut topicom u kojem se stalno razbacuje kategorijom 'dobra osoba' odnosno 'dobar čovjek', moram se zapitati sta to zapravo znaci?
koji su kriteriji za biti 'dobra osoba' i tko ih odredjuje?

ako ste dobri u svom poslu, jeste li onda dobra osoba? ako cujete kako vas susjed premlacuje svoju zenu i nazovete policiju, jeste li dobra osoba? ako mrzite albance jeste li ona dobra osoba? ako na ulici vidite onesvijestenog covjeka i zovete hitnu jeste li dobra osoba? ako se negdje volonterski angazirate jeste li dobra osoba? ako ste isli svake nedjelje na misu jeste li onda dobra osoba? ako ste postili pred bozic (ili tijekom ramazana) jeste li onda dobra osoba? ako pomognete prijatelju u nevolji jeste li dobra osoba? a ako pomognete strancu? je li dobra osoba onaj tko izlazi uvijek na izbore? je li dobra osoba onaj koji ne baca smece po ulici? ili ste dobra osoba tek ako reciklirate? je li dobra osoba netko tko voli svoje roditelje? moze li se biti dobra osoba ako ih ne volite? itd.

i naravno, jeste li i vi 'dobra osoba'? :D
Korisnikov avatar
By Mage
To je zaista relativno... Sve zavisi kako ti doživljavaš "dobro" i "loše". Takve stvari nisu apsolutne.
By J...
Obozavam ove teme s mnogo pitanja i mnogo kratkih odgovora. :yay:

"ako ste dobri u svom poslu, jeste li onda dobra osoba?" mozda, to nema veze s dobrotom

"ako cujete kako vas susjed premlacuje svoju zenu i nazovete policiju, jeste li dobra osoba?" da ali vise drustveno odgovorna

"ako mrzite albance jeste li onda dobra osoba?" ne

"ako na ulici vidite onesvijestenog covjeka i zovete hitnu jeste li dobra osoba?" da ali vise drustveno odgovorna

"ako se negdje volonterski angazirate jeste li dobra osoba?" verovatno

"ako ste isli svake nedjelje na misu jeste li onda dobra osoba?" mozda, to nema veze s dobrotom

"ako ste postili pred bozic (ili tijekom ramazana) jeste li onda dobra osoba?" mozda, to nema veze s dobrotom

"ako pomognete prijatelju u nevolji jeste li dobra osoba?" da

"a ako pomognete strancu?" da

"je li dobra osoba onaj tko izlazi uvijek na izbore?" mozda, to nema veze s dobrotom

"je li dobra osoba onaj koji ne baca smece po ulici?" da ali vise drustveno odgovorna

" ili ste dobra osoba tek ako reciklirate?" da ali vise drustveno odgovorna

"je li dobra osoba netko tko voli svoje roditelje?"mozda, to nema veze s dobrotom

"moze li se biti dobra osoba ako ih ne volite?" verovatno

"i naravno, jeste li i vi 'dobra osoba'?" ne znam
Korisnikov avatar
By Elena
Meni samo pada napamet ono "bio je fin, povučen, dobar dečko, uvek se javljao komšijama" ... :pekmen:
Korisnikov avatar
By nsc
naravno da sam dobra osoba :dm:
i moja mama kaze tako :mama:
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by Elena

Meni samo pada napamet ono "bio je fin, povučen, dobar dečko, uvek se javljao komšijama" ... :pekmen:
sto najcesce ide u kombinaciji s 'ne mogu vjerovati da je silovao sve te zene' ili 'sokiran sam da je poubijao te ljude'. :D
Korisnikov avatar
By bern
Ne postoji dobro. Ne postoji zlo. Om.
Korisnikov avatar
By Hys.
In my books ok (ne volim to dobra, to mi nekako...ko ono-dobra ti ova sarma) osoba je ona koja na prvom mestu ne cini akcije koje cine nazao drugome, kada oseti zavist prepoznaje je kao losu osobinu, ono, ne povredjuje ljude namerno.
Plemenita osoba ce osetiti potrebu da pomogne, i imati svest o tudjoj nesreci. Sposobnost empatije je a must.

Nisam zla, ok sam, ponekad bivam i plemenita.
Al me jebe sto cesto znam kad bivam plemenita, te znam da nisam izistinski, al trudi se ovaj rob rajko nekako.

Ono sto znam je da ne zelim ljudima zlo niti im ga (namerno) cinim. I saosecam bez mnogo truda.
To je vise nego sto mnogi mogu da kazu, so suck on that!
(eto ga taj momenat, da, da...trudim se :lol: )
Korisnikov avatar
By mirth
Ne znam da bih za bilo koga to rekla, tim recima. Ni meni ne funkcionisu stvari bas po tom principu.

Ali ako bih morala da definisem, to bi bila osoba zadovoljna sobom, neisfrustrirana i neko ko u svetu oko sebe pre trazi ono pozitivno nego ono negativno. Dakle, neko ko generalno ne zeli i ne cini drugom zlo. Neovisno o tome voli li roditelje, ide na misu, reciklira i ostalo.
Korisnikov avatar
By (Hilbert)
Relativno je. Cak i da pojmove "dobro" i "lose" proglasimo apsolutnim,
pojam "dobra osoba" ce ostati relativan barem u smislu "ko i za koga".
Nije sve tako crno/belo, biti dobar/los, uglavnom je sivo. Ista osoba
jednom coveku, ili grupi ljudi, moze biti andjeo, a drugom coveku (grupi
ljudi) djavo. Ciniti dobro (cak i samo ne ciniti nazao) nekome, moze
ucinitinazao nekom drugom, itd itd.
Korisnikov avatar
By Madonna
that's me hun. šalim se, i'm a bad person :(
By Speculum Columbae
Za mene su dobre osobe Paris Hilton i Bicha Muda npr. - sve one koje mi svojim unošenjem radosti u moj život njihovim ponašanjem ukazuju bezrezervnu ljubav.
U dobre osobe, tako ne računam moju mamu, ili moju komšinicu, jer ne mogu da mi pruže ono što može Bicha Muda, bar ne na taj način.
Svakako da se onda ne bih poverio onima koje smatram lošim osobama - već nekima sa tako visokim moralnim kodeksom kao što je Paris <3 :thatshot:
Dobra osoba, takođe nikada ne bi nosila helanke, ili bilo šta u dezenu leoparda, tigra, zebre, ne bi nosila one puf frizure i tapirala kosu (dakle Lepa Brena i Selin Dion nisu dobre osobe, naglašavam!)

Slika
Korisnikov avatar
By Madonna
a biiča muuuudaaa :love: :love: :meda:

im so gonna najebem some day.
Korisnikov avatar
By 2kune
u pederskom svijetu dobra osoba je osoba koja dobro izgleda... :awesome: daklem, popaje... :giggle: ne, ti nikako nisi dobra osoba... :zmija:
By Glasnik
Sve je to JAAAAAAAKO subjektivno. :)

Složio bih se s Bern-om, ali samo delimično s tim da mislim da ovo što je napisao važi u prirodi - npr. kad se desi zemljotres ili proradi vulkan ili npr. ne možeš da kažeš da je lav loš zato što je pojeo antilopu. :D Ali opet, mislim da ljudi mogu biti loši... i tu dolaze lični kriterijumi na scenu. :B
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by 2kune

u pederskom svijetu dobra osoba je osoba koja dobro izgleda... :awesome: daklem, popaje... :giggle: ne, ti nikako nisi dobra osoba... :zmija:
ja bih rekao suprotno, pošto malo ko dobro izgleda onda svi(majself inkluded) misle kako su ovi što dobro izgledaju zli i biči :drama: a ovi prosečni i debeli a srećni prave mece dooobrići :sweet: :mete:
Korisnikov avatar
By 2kune
znači da si upao u luzersku ekipu... :pervert:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Popeye

potaknut topicom u kojem se stalno razbacuje kategorijom 'dobra osoba' odnosno 'dobar čovjek', moram se zapitati sta to zapravo znaci?

ako ste dobri u svom poslu, jeste li onda dobra osoba? ako cujete kako vas susjed premlacuje svoju zenu i nazovete policiju, jeste li dobra osoba? ako mrzite albance jeste li ona dobra osoba? ako na ulici vidite onesvijestenog covjeka i zovete hitnu jeste li dobra osoba? ako se negdje volonterski angazirate jeste li dobra osoba? ako ste isli svake nedjelje na misu jeste li onda dobra osoba? ako ste postili pred bozic (ili tijekom ramazana) jeste li onda dobra osoba? ako pomognete prijatelju u nevolji jeste li dobra osoba? a ako pomognete strancu? je li dobra osoba onaj tko izlazi uvijek na izbore? je li dobra osoba onaj koji ne baca smece po ulici? ili ste dobra osoba tek ako reciklirate? je li dobra osoba netko tko voli svoje roditelje? moze li se biti dobra osoba ako ih ne volite? itd.

"Idealna osoba" je kao epitet iako nije pridev - opisuje personu na koju se odnosi. Zavisi od situacije, ali najčešće je dobra osoba koja čini dobra dela.
A dobro delo je veoma subjektivan pojam koji zavisi od situacije i vizure posmatrača. Tako da je "dobra osoba" veoma subjektivan opis nekoga. Nezahvalno je komentarisati pomenute situacije bez šire sagledanog okvira i osobe koja daje tu kategorizaciju.

Pošto je imenovanje nekoga "dobrom osobom" veoma subjektivno, ne smatram ga validnom ... Npr. svako normalan će za sebe reći da je dobra osoba, iako postoje druge osobe koje se sa tom konstatacijom ne bi složile.
Korisnikov avatar
By Rei
To su oni ljudi koje ponekad zelis da opalis nekom dasketinom, ali zapravo im ne zelis zlo nego zelis da im se glava samo nekoliko puta okrene oko svoje ose i da im posle toga bude malo nelagodno ali dobro, kao u crtacima. :eifranloo:
Korisnikov avatar
By *deni*
Svako je za nešto i za nekoga dobar. Neko za sapun, neko mami svojoj, neko za šintere itd.
Svako zna za sebe koliko je i prema kome dobar i za šta je dobar, meni je bitno samo da ljudi sa kojima dolazim u kontakt budu korektni, onda mogu da budu dobri jedino za sapun, svejedno mi je, dokle god su korektni.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Null

pa otale sam i poteko, ne merem se iščupat moj jarane..
aaajoooojjj!!! sad bi išo da se napijemo! :dancing: tugu treba utopiti... :pivce: :pivce:
jesam li sad bar malo bolja osoba? :ruzan:
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Rei

To su oni ljudi koje ponekad zelis da opalis nekom dasketinom, ali zapravo im ne zelis zlo nego zelis da im se glava samo nekoliko puta okrene oko svoje ose i da im posle toga bude malo nelagodno ali dobro, kao u crtacima. :eifranloo:
:smeh: :smeh: :smeh:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Popeye

Lepa pitanja. Ja se trudim da budem jako dobra osoba, pa koliko uspem. Za sada su mi najbolji rezultati onda kada namerno što više smanjim komunikaciju sa drugim ljudima pa ih ne povređujem :)

Recimo da se dobra osoba trudi da od posledica svojih postupaka zaštiti nedužne i nevine (koje svako naravno različito definiše i identifikuje unutar ukupne populacije).

Mislim da je u slučaju "victimless crimes" izlišno razmišljati u terminima dobar/nije dobar. U tvojim primerima su prisustvo misi i post lične stvari koje nikog drugog ne povređuju ako se izvedu ili ne izvedu (druga stvar bi bila ako ne želiš da pomogneš osobi u smrtnoj opasnosti jer žuriš na misu)
Korisnikov avatar
By Mage
Za mene je dobra osoba neko ko ne gazi preko leševa da dobije ono što želi, igra fer igru, saoseća sa ljudima u nevolji i jadu (empatičan), rado pomogne čoveku u nevolji, ne zatvara oči pred nepravdom itd.

Da li sam ja dobra osoba? Po'ma nemam... po svojim kriterijumima sam OK, ali može to mnogo bolje :D
Korisnikov avatar
By *deni*
A mogu li dobre osobe istovremeno biti i bezobrazne, ili dobrota isključuje bezobrazluk ?
Šta vi mislite ?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!