Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By KiWi
Ni jedan terorizam ne može biti savestan.
Korisnikov avatar
By starsailor
Originally posted by Simor
Originally posted by Loni

Al' trtejdžeri, fortejdžeri, fiftejdžeri i matoriji konji, koji još uvek veruju da je homo sapiens
u biti toliko pozitivno biće, da ljudsko društvo može da opstane i bez policije, valute, da svako radi onoliko koliko želi, a uzima onoliko koliko mu je potrebno, i sve da funkcioniše cakum pakum, naivniji su od radova škole naivnog slikarstva iz Kovačice.
Možda je vera u čoveka stvar naivnosti, ali ne znam zašto bi zrelija bila Friedmanova koncepcija o pohlepi kao svojstvu koje treba worshipovati, koja je osnova ljudske slobode, a ista (sloboda, jel' te) se može ugroziti policijskim snagama kada treba braniti privatnu svojinu onih koji su je stekli uz pomoć tobože nevidljive ruke tržišta ali ne i onih na čiji račun je ta svojina stečena.

:duh:
Simore me loveS u :kiss:
Korisnikov avatar
By Loni
Simorče, da li policija postoji da brani samo imovinu onih, koji su je stekli na nelegalan način
ili imovinu svih, koji imovinu uopšte i poseduju?

Naravno da svaki čovek (i biće) teži ka slobodi, ali teži i sigurnosti.

Često sam vodio rasprave s ljudima, koji drže papagaje u kavezu ili mačke, pse, koji su življenjem u stanu odvojeni od spoljnjeg sveta i svoje vrste.
Kad im kažem da je papagaju mesto u tropskom predelu na slobodi usvom jatu, kao i mački, oni mi odgovaraju da njihovi ljubimci nešto i nemaju, ali sigurnost - redovna hrana, lečenje, toplota su ono, što imaju za uzvrat.

Moguće je (naravno van kaveza i zatvorenih stanova) napraviti i određenu paralelu s čovekom. Na nekim poljima može biti ograničen, ali ukoliko ima osnovu (hranu, lečenje, toplotu, slobodu kretanja itd) on može biti vrlo zahvalan sistemu, u kome živi.

Možda sam pogrešio što sam anarhizam poredio sa bubuljicama, treba ga porediti s NAIVNOM PROCENOM O PADOBRANU.

Šta je naivna procena o padobranu?
Zamislimo da je pred nema padobran, namenjen za 4 osobe. U njemu imamo devojku Anu, koja ima 5 drugara i ubeđuje ih sve da svih šestoro mogu da uđu u padobran.
Ana im priča o lepotama nebeskih visina, o osećaju slobode, koji daje let i svih šestoro će se ugurati u padobran sa planine.

A šta će dalje biti?
Da li će ih izdržati, ako se zna da premašuju i broj i kilažu od predviđenog?

Upravo zbog toga su opasne utopističke ideje, koje nigde nisu isprobane.
Ukoliko propadnu desi se da svi roknu s velike visine.

Ja ,,društveni uspešan let'', a bez policije, valute i države, ne mogu da zamislim.
Korisnikov avatar
By Dina

Simorče, da li policija postoji da brani samo imovinu onih, koji su je stekli na nelegalan način

...
Policija ne samo da stiti imovinu nego i ljude od ljudi, npr ta policija je stitila gay paradu. Manjine dobijaju svoju zastitu upravo u drzavi. Inace ja se slazem sa svim Lonijevim stavovima.
Korisnikov avatar
By Loni
Tako je Dinče.
Mene je vrlo iznervirao tip, koji nije gej, a koji je iskoristio priliku da ode na gej paradu
radi promocije anarhizma.

Izašao baja sa parolom SMRT DRŽAVI.

Ionako većina Srba hejta gejeve, još im samo treba taj prst u oko.

Neću da se na gej paradi vrši politizacija.
Mogu da se pojave političari, ali samo ako su oni sporedni, ako su došli da se oni dive gej paradi, a ne da se gej parada divi njima i njihovim ideologijama tog dana.
By Simor

Naravno da svaki čovek (i biće) teži ka slobodi, ali teži i sigurnosti.
Upravo - postoje ljudi koji nemaju imovinu i postoje ljudi kojima je sloboda ugrožena jer nemaju sigurnost. Kažeš kako je anarhizam tinejdžerska utopija ali ne staješ na tome nego uzdižeš određeni set vrednosti koji je deo neoliberalnog sistema. Uzdižeš sistem vrednosti jednog uskog broja ljudi koji grčevito brane oni koji su slobodu i sigurnost stekli na nepravednoj redistribuciji bogatstva, na arčenju prirodnih resursa koje dovodi do klimatskih promena koje će imati nesagledive posledice, posebno po one siromašne, itd. Ako poslednja finansijska kriza nije demaskirala svu devijantnost takvog sistema vrednosti ja ne znam šta je.

Danas veći deo zapadnog sveta slavi Božić. Taj praznik je baziran na novorođenčetu koje nije imalo gde da se rodi do u štali. Izgleda da su mnogi koji danas slave taj praznik zaboravili tu tako jednostavnu i divnu simboliku i dok u svojim toplim domovima kraj okićenih jelki čereče božićno pečenje zaboravljaju da mnogi ovu osnovnu sigurnost nemaju. Ispalo je da su krov nad glavom i grejanje ekonomske kategorije a ne stvari koje svaki čovek treba da ima i ne mogu i ne smeju da se mere ekonomskim parametrima.

Nisam ja a priori protiv tržišta ali sam protiv toga da tržište bude parametar ljudske slobode i sigurnosti. Još manje sam protiv Zapada jer koliko je Regan deo zapadne tradicije toliko je deo te tradicije i, npr., Olof Palme.

:burka:
Korisnikov avatar
By Loni
Ne uzdižem ja neoliberalizam, ali sam protiv toga da mu se pripisuje usled protivničke propagande nešto što on jednostavno ne pretstavlja.

Neoliberalizam se razlikuje od socijalizma samo po tome što se neolib. zasniva na društvu u kome dominira privatna svojina, dok se socijalizam zasniva na društvu u kome dominira državna svojina.
To je osnovna i ključna razlika.

U teoriji idealnog i neolib. i social. su društva blagostanja.
U teoriji idealnog ni privatnik ni direktor društvene firme ne rade mobinge.

U praksi se desi da mobinge rade i jedan i drugi.

ANOMALIJA PRIVATNOG SISTEMA - Postaneš šef preko rođačke linije
ANOMALIJA DRUŠTVENOG SISTEMA - Postaneš direktor preko partijske linije

U praksi anomalija ima svugde, kao što i pozitivnih primera ima u oba sistema.
Jedan od pozitivnih primera neoliberalnog sveta je taj što u gradu sa hiljadu privatnih kompanija, direktor ne sme da bude grozan prema radnicima jer u sredini, u kojoj tržište funkcioniše, oni imaju gde da odu. Ako su loši uslovi, idu u kompaniju u kojoj je bolje.
U sredini, gde postoji samo državno, posle otkaza si propao!

Ljudi, koji su kao studenti govorili na mitingu protiv Tita 1968. nisu deceniju nakon toga mogli nigde da se zaposle.
U sistemu, gde postoj isamo državno, na vodeća mesta se dolazi (ali i sa njih odlazi) po partijskoj liniji poslušnosti, a ne po tome koliko je ko zaista sposoban da neku fabriku i kompaniju preporodi.

(Uzgred anarhizam nije ni liberalizam ni socijalizam već nešto mnogo gore, nesigurnije i ,,padobranastije'' i od jednog i od drugog.
By Simor
Neoliberalizam je doktrina tržišnog fundamentalizma i u njegovoj teoriji pojma poput društva blagostanja nema.

Kako god, ne želim da se prepiremo samo sam potcrtao neke anomalije kapitalističkog "vjeruju" koje se meni nikako ne dopadaju.

Sleep in heavenly peace. ;)
Korisnikov avatar
By Loni
No Simorče, kad smo već kod ovih tema, moram da ti priznam da sam te jednom uhvatio u debeloj nedoslednosti, ali nisam hteo da reagujem i da te napadnem jer si u tom dobu vodio borbu protiv nekin nacionalista.

Ali sad ću ti ukazati na neoprostivu nedoslednost.

- Kao levičar (ekonomski socijalista) zalagao si se za ukidanje pretplate RTS-u.

E pazi, to po logici doslednosti političkih orijentacija ne može.

Čim si ti za socijalizam - društvu, u kome se vreduje državnu svojinu, veće mešanje države u ekonomska pitanja itd. logički sledi da treba da daš i legitimitet DRŽAVNOJ televiziji.

Ona je servis svih građana po definiciji i svaka socijalistička država ima pretplatu za nju.

Međutim ti si se zalagao protiv pretplate.
I ne samo ti.
Imam more levičarskih prijatelja, koji su na fejsu članovi grupe NEĆU DA PLAĆAM TV PRETPLATU.

Ne može. U tu grupu mogu da uđu samo neoliberali, dok socijalisti koji su tamo pljuju zakone sopstvene ideologije.

Ko je levičar nema bune zbog davanja poreza jer upravo ti porezi idu socijalno ugroženima.
Kad si levičar nema bune zbog TV pretplate ili poreza na javni saobraćaj itd.

To je deo levičarskog programa.
Ja sam za TV pretplatu RTS-u jer samo televizija, koja ima praetplatu je dužna da pravi i obrazovni program i daje ozbiljnu muziku i ugosti i domaće pusce, filharmoniju itd. dok privatne nisu dužne da rade te korake već su prinuđene da puštaju ono, da bi preživele.

Za pretplatu sam čak i kad je na čelu RTS-a i čovek koji mi se ne sviđa.
On je tu jer je narod glasao za partiju, koja ga je stavila, ali opet se narod negde pitao.

Ja u stvari ne tražim ništa drugo nego DOSLEDNOST.
Ako ste se izjasnili kao levičari, sledite logiku ideologije,
a ne kao Mirjana Bobić Mojsilović da u jednom tekstu kudi komuniste (tad je bila sahrana patijarha pa žena reče da je divno što više nema komunista, koji bi branili odlazak na takve sahrane), a u drugom tekstu žena kudi kapitalizam (u kontekstu krize).
Ne budite Bobićke već pratite logiku svoje ideologije do kraja.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by Simor

Neoliberalizam je doktrina tržišnog fundamentalizma i u njegovoj teoriji pojma poput društva blagostanja nema.

Kako god, ne želim da se prepiremo samo sam potcrtao neke anomalije kapitalističkog "vjeruju" koje se meni nikako ne dopadaju.

Sleep in heavenly peace. ;)
Ovde si u pravu.
Nema u teoriji neoliberalizma države blagostanja.

Nego čekaj malo.

Zašto misliš da je sve u ekonomiji ILI:ILI.

Ja upravo mislim da su ekstremi jako loši.
Ni socijalizam ni neoliberalizam nisu tačke već samo polovine na jednoj liniji.

Tačka A bilo bi društvo, koje je potpuno privatno - feudalizam.
Takvo društvo nema ni državu, ni javne bolnice, škole itd.
No feudalizam je prevaziđen pre mnogo vekova.
Danas sve države, pa i one najliberalnije imaju državno sudstvo, školstvo, zdravstvo itd.

Tačka Z bio bi apsolutni komunizam - bez ičega privatnog.
I takva krajnost se pokazala u 20. veku, a i dalje se pokazuje u Severnoj Koreji kao nešto vrlo loše, rigidno.

Zašto bismo bili ili na tački A ili na tački Z?

Ukoliko privatne kompanije hrane na hiljade i hilčjade zaposlenih,
ako prave dobar proizvod, koji svi kupuju,
ako nema kod njih mobinga, ugnjetavanja, otkaza na osnovu antidiskriminacionih zakona.
Ako svaki radnik prehranjuje svoju porodicu i dobro živi i ima platu da ode na letovanje u čemu je problem?

Nije valjda najgore od svega to što je kompanija privatna?

Ja sam radio i na državnim i na privatnim radnim mestima. (na jednom poludržavnom)
Upravo na državnim bio sam maltretiran daleko više.
Starije kolege su me koristile da obavljam njihov deo poisla, kao što i sad koriste neke mlade. Trčanje od jutra do sutra umesto njih sa mizernom platom.
U privatnim firmama takva ponižavanja nisu mi se događala, mada je bilo nekih problema ruge vrste (niži nivo itd).
Korisnikov avatar
By Dina

Tako je Dinče.
Mene je vrlo iznervirao tip, koji nije gej, a koji je iskoristio priliku da ode na gej paradu
radi promocije anarhizma.

Izašao baja sa parolom SMRT DRŽAVI.

Ionako većina Srba hejta gejeve, još im samo treba taj prst u oko.

Neću da se na gej paradi vrši politizacija.
Mogu da se pojave političari, ali samo ako su oni sporedni, ako su došli da se oni dive gej paradi, a ne da se gej parada divi njima i njihovim ideologijama tog dana.
Kakav apsurd nositi takvu parolu na skupu koji stiti drzava tj policija dok pomahnitali homofobi jurisaju spolja... Bezobrazne li drzave ogranicava homofobima pravo da prebijaju ;)

I opet se slazem sa tobom, vec sam pisala da lgbt prava treba da budu odvojena od drugih ciljeva. Kao i heteroseksualci i lgbt osobe mogu da imaju najrazlicitija misljenja a njihov zajednicki cilj i razlog sto su dosli npr na paradu je samo borba za lgbt prava. Stoga bi na tom skupu trebalo da budu samo takve parole, a anarhisti mogu da organizuju neki svoj skup sa svojim parolama. Oni imaju veze sa lgbt osobama koliko imaju i sa strejterima.
Korisnikov avatar
By Hys.
"Kad bi ljudi SKAPIRALI da - ako bi svi bili ok jedni prma drugima - svakome bi bilo ok, jel.

Dakle - u pitanju je zapravo inteligencija, ne neka duhovna pozitivnost sama po sebi."

Pazi 'vako-sigurna sam da si i ti, kao i ja, vise puta doziveo da neko uradi nesto, na svoju stetu, iako je svestan da mu skodi, jednostavno zbog toga sto iz pakosti ne moze drugacije-zlo ga ucini glupim.

Ja ne vidim evoluciju inteligencije, shvatanja da je to bolje po sve (znaci kapiram te, ne govorim o moralnom, vec korisnom) do god postoji unutrasnja zivotnjska zelja da nekom drugom bude gore, makar i po sopstvenu stetu.

znas da moze da ti se obije o glavu, ali zadovoljstvo dok gledas kako neko drugi sa tobom tone, jednostavno prevagne.

Sve je to lepo, i cak ako govorimo o cistoj svesti, bez uplitanja u duhovno, verujem da se na kraju sapletemo opet o to duhovno, i uzivanje u pakosti, zavisti i zlu, bez obzira na konsekvence, koje iole inteligentan covek moze da pojmi.

Ja ne verujem da ce zlo biti istrebljeno ikada, na zajebanom je mestu, jelte, u nama.

A ako pricamo o osobama koje inteligentno kanalisu svoje zlo, i ne padaju zajedno sa svojim "zrtvama", i one ce uraditi kad-tad nesto sto ce biti cisto ispoljenje zla bez much gain, cuz they bladi ken.

Mozda previse verujem u zlo u ljudima kao vodilju za nemogucnost evolucije, ali-prove me wrong :shrug:
Korisnikov avatar
By svejedno
Pa ne kapiram?

Sta sad ja tu da kazem? Koje je pitanje?

..

Ja sam upravo i pricao da, u mojoj glavi, anarhizam postoji kao permanentni cilj.

I da svako menja svet menjajuci sebe.

..

Dal ce svet da dodje u to stanje, da li evolucija ide u tom smeru, da li je zlo tu pa je tu...ko ga jebe.

Truditi se, posebno u svom zivotu, to mu dodje poenta.
Korisnikov avatar
By 2kune
još jedna tema za salonske revolucionare... :curka: :snob:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!