Originally posted by Dina
Originally posted by Hys.
...
I sada ti pustis nekog u svoj zivot, da ima toliko uticaja na isti, da bude toliko bitan za tebe i tvoje, i onda da ne mozes da mu verujes da te nije varao (ja to varao citam kao izdaja, jer moze se varati i u poliamornim odnosima)?
...
Ja sam to varanje citala samo kao to, ne kao izdaju. I u tom smislu mislim da u poliamoriji varanja nema, mada zavisi opet kako je koncipirana, ali u svakom slucaju mislim da je vidjanje sa drugom osobom manji greh nego u monogamiji. Bar za mene je tako, ja sam u monogamiji za sumnju raskidala, mada ja nisam sklona sumnjanju, pa i dan danas verujem da su te sumnje bile osnovane. A u slobodnom odnosu se ne uzbudjujem cak i ako muz zaboravi ponekad neki susret
Ne mislim da sam sad drugacija osoba nesto puno, nego ja volim dogovore i drzanje onog sto je dogovoreno.
Ne mogu da gledam na varanje cisto kao na pure sex sa drugom osobom, varanje gledam kao krsenje pomenutih dogovora, kao na izdaju. Kao na "smtg sto ti partner radi iza ledja i laze te povodom toga".
Jer to je bejzikli varanje.
Originally posted by Zwezdica
Verujem da me nije prevarila do sada, ali nisam luda da verujem da me nece prevariti nikada ako ostanemo recimo jos 10god. zajedno. To je NEMOGUCE ! Suocite se sa time, ne zivite u bajkama da cete se samo vi do kraja zivota svideti toj osobi sa kojom ste i da nikada nece pozeleti makar da promeni i ima sex sa nekim drugim na veche!
-Ko je napisao da veruje da moze da se samo on/a dopada partneru do kraja zivota? Ko je napisao da ne postoje zelje?
Vidis, ja verujem da su ljudi iznad zivotinja, te da zeleti i nesto uraditi, se razlikuje. Moras da
odlucis da nesto uradis. Sem nagona, imamo i mogucnost izbora i volju karaktera.
Sa tim u vezi, ja na primer nikako ne bih mogla da budem sa partnerom za koga "verujem da me nije do sada prevario ali ce u buducnosti"
Ako verujes da hoce u buducnosti kako znas da vec nije?
Hocu da kazem-ako pod varanjem podrazumevas ono sto ja smatram varanjem, iza necijih ledja, sa sve laganjem, ne bih mogla da budem sa nekim za koga verujem da ce tako nesto uraditi.
Ali ako mislis na varanje-ukoliko mu/joj se neko dopadne i pozeli da se kresne, nije problem i ta su joj vrata otvorena, onda tu ne vidim problem.
To ne smatram onda varanjem, vec dogovorem izmedju dvoje (razumnih) ljudi.
I da, naravno da se prevare desavaju, i naravno da je to "ljudski" ali ja imam izbor da verujem u neciji karakter kao i da ta osoba veruje u moj, i da dogovorom izmedju dvoje ljudi koji su mentalno odrasli, i kako ti kazes "ne veruju u bajke (mada ja ne vidim sto je bajka da se samo ja toj osobi svidjam, to bi mi vise licilo na neki psiho triler ili horor sa opsesivnim psihicem kao partnerom)" moze da se zivi jedna odrasla veza koja prepoznaje potrebe i osecanja koja su u skladu sa postovanjem prema sebi i sopstvenom partneru.