Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Rei
Originally posted by MinaHarker
Ako volis orasasto voce, toplo preporucujem brazilski orah. Jednostavno ces ga prepoznati u prodavnici zdrave hrane, on ima pasuljast oblik i znatno je veci od lesnika i badema.

http://www.hort.purdue.edu/ext/senior/f ... helled.jpg

Cena je otprilike ista kao i za ostale orasaste, ali se jede u dvoje, u praznom stanu ili sobi. Ima divne omega 3 masne kiseline, i afrodizijak je...
zashto u praznom stanu ili sobi? :uplasen:

Chuo sam da maksimalno treba pojesti jedan do dva oraha dnevno.

jel to zato shto su opasni ili shta :lol:

---
gray has spoken :peace:
Korisnikov avatar
By jukie
Ako su brazilski orasi isto što i macadamia nuts (a možda i nisu), oni valjda sadrže neku supstancu u toliko velikoj količini da šaka tih oraha prevazilazi dozvoljenu dnevnu dozu
Korisnikov avatar
By anche
ma ti brazilski, uostalom sva hrana koja ne uspeva u nasim krajevima, se nikako ne preporucuju (po makrobiotici) za ishranu. kazu da je potrebno oko 200 godina da se novopridosla namernica 'primi' tako da je krompir npr. ok, dok banane nisu - mada sa ovakvim klimatskim promenama ne bi me zacudilo da neko i uspe da napravi dobar prinos banana u srbiji...

dosta od mene, cim vidim ovog jukiea odma' krenem u ispisivanja romana toka svesti :lood:

@alexandrus magnus
srecno :)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by REI
Ako volis orasasto voce, toplo preporucujem brazilski orah. Jednostavno ces ga prepoznati u prodavnici zdrave hrane, on ima pasuljast oblik i znatno je veci od lesnika i badema.

http://www.hort.purdue.edu/ext/senior/f ... helled.jpg

Cena je otprilike ista kao i za ostale orasaste, ali se jede u dvoje, u praznom stanu ili sobi. Ima divne omega 3 masne kiseline, i afrodizijak je...
zashto u praznom stanu ili sobi? :uplasen:

Chuo sam da maksimalno treba pojesti jedan do dva oraha dnevno.

jel to zato shto su opasni ili shta :lol:

---
gray has spoken :peace:
Ne, to je zato sto su suvise masni za vece kolicine...
A kao sto rekoh, i afrodizijaci su (za sve koji studiraju informatiku i slicno: to je hrana koja utice da se zelja za seksom poveca) i zbog toga bi trebali biti nasamo sa voljenom osobom (ili vise njih... ili na javnom mestu, ako to volite...ili... )
Korisnikov avatar
By anche
[(za sve koji studiraju informatiku i slicno: to je hrana koja utice da se zelja za seksom poveca) i zbog toga bi trebali biti nasamo sa voljenom osobom (ili vise njih... ili na javnom mestu, ako to volite...ili... )
a za sve koji studiraju medicinu ili slicno glagol 'trebati' u srpskom jeziku se koristi samo neutralno, dakle NE menjati kroz lica :novinar:
Korisnikov avatar
By Rei
(za sve koji studiraju informatiku i slicno: to je hrana koja utice da se zelja za seksom poveca)
:smeh:

ma nemoj mi kasti :sw:

Ma Kad si rekla u praznom stanu ili sobi odma' sam pomislio na LSD :lood:
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
E, taman htedoh da pitam za tu navodnu stetnost brazilskog oraha, posto ih upravo krckam i ne mogu da se zaustavim... :kesa:

Valjda mi nece biti nista... nece, je l' da?
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
A kao sto rekoh, i afrodizijaci su.
Vec vidim sebe kako "visim" ove noci u forumu "golicljive stvari".
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by Dzelajza RouzValjda mi nece biti nista... nece, je l' da?
javi se sutra u ovo doba.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Indijski orah je jebeno njam!

Podlozan sam ja i kikirikiju i lesnicima i raznim tim govancima... jer jednostavno u isto vreme me i nervira ukus... ne umem da objasnim.

Ali indijski orah bih voleo i zeleo uvek i svuda...
A skup je samo tako.

A brazilski je koji?

Samo recite da indijski ne skodi nimalo i da se moze jesti u neogranicenim kolicinama! :molise:

P.S. Volim i one integralne grisine i stvarcice... :bale:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by anche
[(za sve koji studiraju informatiku i slicno: to je hrana koja utice da se zelja za seksom poveca) i zbog toga bi trebali biti nasamo sa voljenom osobom (ili vise njih... ili na javnom mestu, ako to volite...ili... )
a za sve koji studiraju medicinu ili slicno glagol 'trebati' u srpskom jeziku se koristi samo neutralno, dakle NE menjati kroz lica :novinar:
Ne baš uvek, evo šta kaže Klajn*:
trebati. Upotrebljava se bezlično ako je u spoju sa glagolom, npr. "Svi treba da dođu" (ne: trebaju), "Trebalo je da znaš" (ne: trebao si)...
Ako nema drugog glagola, trebati se menja normalno kroz sva lica: "Ne trebaš mi", "Trebao mi je njegov savet"...
Dopušteno je i kao prelazan glagol, npr. "Trebaćemo vas", "Trebate li nešto?", mada je u tom slučaju bolje: "Trebaćete nam", "Treba li vam nešto?"
U odnosnim rečenicama, kao "Evo imena ljudi koji su trebali da govore" pogrešan je lični oblik su trebali, ali ne bi valjalo ni "koji je trebalo da govore", jer se ne slaže sa subjektom u množini. U takvom slučaju jedini izlaz je da se trebati zameni nekim drugim glagolom (imati, morati itd.).
*Klajn, I. (2000): Rečnik jezičkih nedoumica. Prvo ćirilično izdanje. Srpska školska knjiga, Beograd.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Originally posted by jukie
i da, i bademi i lešnici su prilično skupi (ako nemaš svoje drvo ili žbun)
Meni je prosle godine prvi put rodio lesnik, imam samo jedan zbun.

Neka zena je pitala da ja to osusim i prodam joj za kolace (isla je posna slava) ali malo po malo ja sve pojeo. Sad tokom zime sam se sokirao koliko je to skupo i razmisljam da posadim jos desetak.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Originally posted by Dzelajza Rouz
A kao sto rekoh, i afrodizijaci su.
Vec vidim sebe kako "visim" ove noci u forumu "golicljive stvari".
:iskolacen: uf sto je gadno zrno :lol: :blush:
u prilog jukievim statistickim grafikonima mogu da potvrdim da radi poso :snob:
Korisnikov avatar
By Pipin
ali kad zasadiš lesku, daće prvi plod tek za 4 godine. i to tek nešto malo, pun kapacitet joj je tek u sedmoj godini. pre neko jutro bilo na b92.

a za sedam godina ćeš se valjda udati negde u čortanovce. red bi bio više.
Korisnikov avatar
By Sunce
Sta preporucujete za jelo: sirove lesnike i bademe ili pecene?
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Čortanovci :love:

više volim pečene bademe a lešnik sam jeo neobradjen :tumble:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by blenta
zapravo badem i leshnik (iako su slatki) ne sadrzhe nimalo ugljenih hidrata te se od njih prave neka spec brashna koje koriste ljudi oboleli od dijabetesa i glikosurije

no kalorichni jesu jel u sebi sadrzhe zasitjene masne kiseline
posebno arahidonsku koliko se setjam

a vezano za chinjenicu da su bademi otrovni:

naime sadrzhe amigdalne komplekse koje sadrzhe i semena nekih vrsta jabuka i koji su i tad bezopasni sve dok se iz datih amigdalnih hemijskih kompleksa ne izdvoji cijanidni jon koji je vrlo vrlo vrlo otrovan (nepovratno se vezuje za hemoglobin koji postaje neupotrebljiv za prenos kiseonika i vrlo brzo dovodi do smrti)

ali to bi escobar mnogo bolje objasnio

a ovi bademi koji se nalaze u prodaji su industrijski a ne divlji bademi i dobro su obradjeni (shto genetichki shto posle branja) te ne postoji apsolutno nikakva opasnost od njih jer cijanid se mozhe natji samo u divljim bademima i to onim gorkim!!!

jedini je problem ukoliko ste alergichni ali to vetj nema veze sa cijanidom neg sa nechim drugim

bon apetit
:panker:
A da li treba jesti pecene ili sirove bademe? Pecenjem se mnogi sastojci unistavaju, zar ne?

Citao sam da se preporucuje dnevno 42 g badema, kikirikija ili lesnika. Pa i nisu toliko skupi: 100 g oko 70 din, a to je dovoljno za dan, dva.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by goran
Originally posted by jukie
i da, i bademi i lešnici su prilično skupi (ako nemaš svoje drvo ili žbun)
Meni je prosle godine prvi put rodio lesnik, imam samo jedan zbun.

Neka zena je pitala da ja to osusim i prodam joj za kolace (isla je posna slava) ali malo po malo ja sve pojeo. Sad tokom zime sam se sokirao koliko je to skupo i razmisljam da posadim jos desetak.
Poznanica moje drugarice je pokrenula taj biznis - gajenje lesnika! Kreci! :kuvar:
Korisnikov avatar
By Sunce
Postoje dvije glavne sorte badema: slatki (Prunus amygdalis dulcis) i gorki (Prunus amygdalis amara). Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, a isto tako se prerađuju za dobivanje bademovog maslaca, bademovog ulja ili bademovog mlijeka. Gorki badem je otrovan i nejestiv, ali se kultivira i prerađuje radi dobivanja esencijalnog bademovog ulja.

http://www.coolinarika.com/namirnica/bademi

Meni nista ne fali - grickam i sirove i pecene. :njami:
Korisnikov avatar
By ns.happy
vidim da sam pre neki dan stamanio ciniju ovih oraha sa vrha strane. ziv sam. slobodno krkajte :D
By iWanna
u umerenim količinama je ok. šaku dnevno.
Korisnikov avatar
By Sunce
Sad citam preko neta. Kao, susenje badema se vrsi sumporom. :roll:

iWanna, 45 g je idealno!
Korisnikov avatar
By lav
sirovi bademi nisu otrovni
Korisnikov avatar
By Mars
Znam kad mi se prijede badem...nema načina da se zavaram nečim drugim. Dal mi to fali nešto u tom trenutku po organizmu...nemam pojma.
Korisnikov avatar
By nsc
arsenik i stare cipke - pardon, cijanid, moze i bez cipke, picke ili stogod :svejedno:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!