Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Stari, zamalo izgubljen deo foruma za zezanje i spam!

Moderatori: IriS, Moderators

Najlepši svetski jezik

engleski
20
19%
nemački
11
11%
portugalski
12
12%
španski
13
13%
francuski
29
28%
italijanski (rumunski /moldavski)
6
6%
kineski
1
1%
indonežanski (filipinski / maležanski)
Nema glasova
0%
turski (azerb/ kazah/ uzbek/ kirg)
3
3%
ruski (ukrajinski / beloruski)
6
6%
arapski
3
3%
Korisnikov avatar
By Loni
Koji vam je najlepši za slušanje, koji najgori?
Kako bi izgledala vaša top lista.

Po meni:

1) Italijanski (toliko lep da mi je žao što Italija nije osvojila pola sveta i nametnula nešto tako milozvučno svima).
Da San Remo bude važniji od dodele MTV UK nagrada.
Najsličniji italijanskom je jezik naših istočnih suseda, pa me i ne čudi što toliko volim rumunske i vlaške pesme.

2) Ruski - volim ga zbog mekoće, mada je pretežak. Padeži, rodovi, deklinacije, konjugacije... Negde treba izlomiti jezik da bi se nešto izgovorilo.

3) Portugalski (svima je gadan zbog prečestog Ž.
Ali ako Španci imaju ono S, Turci G i K, a Englezi Č i Dž u većoj meri nego drugi, to portugalsko Ž mi dođe kao najbolja solucija.
Kao da zvuči slovenski na momente. Nema krivljenja face dok se izgovara.

4) Francuski jezik - vrlo lep, ali pretežak. Isuviše onog R.

5) Španski - On je lepši od drugih romanskih jezika samo onima, koji vole arapski jer su ga upravo arapski kolonisti u Andaluziji načinili toliko različitim od italijanskog i starog latinskog. Smeta mi prečesto sloco S i šuškanje.

6) Nemački - jedan od najlakših za učenje. Piši kao što govoriš, nema padeža ni nepravilnih glagola. Glagol je skoro uvek na kraju. Ceo muški rod na ER, ženski na EN.
Ali uprkos savršenstvu pomalo je grub.

7) Engleski - iako svestan da je jezik relativno lak, da mu nema premca u pogledu rasprostranjenosti, smeta mi ono Č i Dž. Smeta krivljenje usana i to što se malo toga rimuje pa se u pesmama igra na druge karte (ritam ili ubacivanje onog ,,u la la ga ga ga'') u varijanti Lejdi Gage ili onog Mmmmm mmm u varijanti Kajli Minog.

8) Kineski - ne zvuči tako loše kako nam izgleda na prvi pogled.

O sličnim jezicima Indonežana, Filipinaca i Maležana ne znam mnogo, ali jedini veliki jezici, koji mi se ne dopadaju kako zvuče su turski (smetaju G i K) i arapski (smeta mi H).
Korisnikov avatar
By dharmox
1. francuski
2. italijanski
3. holandski (koga nema na listi)
4. ruski

Najgori: flamanski i kanadski francuski.
Korisnikov avatar
By Incubus
Persijski volim, od gore navedenih Deutsch.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Najlepši jezik na svetu je grčki.

Zato što je jezik poezije, istorije, muzike, erosa i ironije.

Od varvarskih jezika, lepi su hebrejski, ruski, persijski, turski i arapski.

Inače lista ti je leva -- uključiti turski i indonežanski a ne uključiti sanskrt ili persijski može samo neko kao ti.
By Speculum Columbae
Najlepši jezik na svetu je nemački, jezik budućnosti, nauke, tehnike, preciznosti, velike plemenitosti, sofisticiranosti duha, ekspresionizma, Kafke, jezik Baha...
Korisnikov avatar
By Kiborg
Meni se sviđaju jezici koji zvuče precizno i odsečno.

Favoriti su mi japanski i nemački. I engleski (u američkoj varijanti) mi je lep. Interesantan mi je i latinski, ali nikad nisam imao priliu da čujem dva dobra poznavaoca kako govore taj jezik među sobom. Lepo mi zvuči i mađarski.

Ne sviđaju mi se romanski jezici, pri čemu je apsolutni šampion po ružnoći portugalski. Ne volim ni ruski, a ni grčki.

@Loni:
nemački ima i padeže /i to 4 komada/ i nepravilne glagole, a ni predikat nije uvek na kraju rečenice (u principu u nezavisnim rečenicama je na drugom mestu, a u zavisnim na kraju, mada je to ipak malo komplikovanija priča).
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Dante

Najlepši jezik na svetu je nemački, jezik budućnosti, nauke, tehnike, preciznosti, velike plemenitosti, sofisticiranosti duha, ekspresionizma, Kafke, jezik Baha...

Da da. Ali da li mi to govorimo o Lonijevim ili stvarnim nemačkim jezikom?
Korisnikov avatar
By colorado
Nemacki.. i ono za rod nije tako, tj. nije tako jednostavno.

A engleski ostaje moja prva ljubav.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
A da, lepi su mi i nemački, francuski i mađarski (mada nije svetski jezik!). Od engleskih narečja standard American.

U stvari više mogu da govorim šta mi se kod kog jezika sviđa nego koji mi se jezik sviđa.

Npr. portugalski ima karakterističnu jaku razliku između otvorenih i zatvorenih vokala i to mu daje neku lepu vulgarnolatinsku nijansu, kao i rumunskom.

Kod nemačkog volim to gotičko šaputanje, obezvučavanje, naročito u severnim dijalektima. Ali Dante nemoj da zaboraviš da se nemački nije baš proslavio kroz svoju istoriju i da je to razlog zašto ga nemačka vlada tako očajnički promoviše.

Kineski volim kad ga govore žene. Naročito onaj intonacijski skok kad glas padne (otprilike) za kvintu pa se popne za tercu, ne znam šta tačno označava ali mi zvuči super... i uopšte ti intonacijski skokovi u kineskom su potpuno drukčiji nego u indroevropskim jezicima.

U persijskom obožavam emfatično A. I kombinacije R sa Z.

P.S. Inače nisam pročitao Lonijeve "opise" jezika jer se plašim šta se tamo može naći.

@Kiborg: Da nisi takva zla maćeha, možda bih ti i pomogao oko latinskog.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by AngraMaina

Kineski volim kad ga govore žene. Naročito onaj intonacijski skok kad glas padne (otprilike) za kvintu pa se popne za tercu, ne znam šta tačno označava ali mi zvuči super... i uopšte ti intonacijski skokovi u kineskom su potpuno drukčiji nego u indroevropskim jezicima.
Kako su meni objasnili - od mesta tog podvriskivanja zavisi značenje same reči.

P.S. Inače nisam pročitao Lonijeve "opise" jezika jer se plašim šta se tamo može naći.
Opisao je kako najbolje ume.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Engleski. To je zapravo jedini jezik za koji zalim sto mi nije maternji. Relativno je lak, rasprostranjen, univerzalan i vezbom se moze postici bilo koji izgovor i naglasak.
Lepo mi zvuci slovenacki i slovacki, a od 'egzoticnijih' finski.
Ostali manje-vise.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Pročitao sam, i utisak je -- joj.
Originally posted by Loni

1) Italijanski (toliko lep da mi je žao što Italija nije osvojila pola sveta i nametnula nešto tako milozvučno svima).
Da San Remo bude važniji od dodele MTV UK nagrada.
Najsličniji italijanskom je jezik naših istočnih suseda, pa me i ne čudi što toliko volim rumunske i vlaške pesme.
Najsličniji italijanskom je španski. Rumunski je jako daleko od italijanskoj u romanskoj jezičkoj porodici.
2) Ruski - volim ga zbog mekoće, mada je pretežak. Padeži, rodovi, deklinacije, konjugacije... Negde treba izlomiti jezik da bi se nešto izgovorilo.

3) Portugalski (svima je gadan zbog prečestog Ž.
Ali ako Španci imaju ono S, Turci G i K, a Englezi Č i Dž u većoj meri nego drugi, to portugalsko Ž mi dođe kao najbolja solucija.
Kao da zvuči slovenski na momente. Nema krivljenja face dok se izgovara.
Ala si mu dao karakirizaciju, ubilo se.
Inače moj utisak je da Turci imaju više R i T nego G i K.
4) Francuski jezik - vrlo lep, ali pretežak. Isuviše onog R.

5) Španski - On je lepši od drugih romanskih jezika samo onima, koji vole arapski jer su ga upravo arapski kolonisti u Andaluziji načinili toliko različitim od italijanskog i starog latinskog. Smeta mi prečesto sloco S i šuškanje.
Naprotiv, kasteljanski španski je blizak italijanskom, i čak je bliži latinskom nego italijanski.
6) Nemački - jedan od najlakših za učenje. Piši kao što govoriš, nema padeža ni nepravilnih glagola. Glagol je skoro uvek na kraju. Ceo muški rod na ER, ženski na EN.
Ali uprkos savršenstvu pomalo je grub.
Mujer, eres loca. To što si napisao nema veze s nemačkim. Niti je lak za učenje, niti važi pravilo piši kao što govoriš, a ima i padeža i nepravilnih glagola. Ceo muški rod nije na ER niti je ceo ženski na EN.
O savršenstvu i grubosti nisam kopetentan.
7) Engleski - iako svestan da je jezik relativno lak, da mu nema premca u pogledu rasprostranjenosti, smeta mi ono Č i Dž. Smeta krivljenje usana i to što se malo toga rimuje pa se u pesmama igra na druge karte (ritam ili ubacivanje onog ,,u la la ga ga ga'') u varijanti Lejdi Gage ili onog Mmmmm mmm u varijanti Kajli Minog.
:zid:
8) Kineski - ne zvuči tako loše kako nam izgleda na prvi pogled.

O sličnim jezicima Indonežana, Filipinaca i Maležana ne znam mnogo, ali jedini veliki jezici, koji mi se ne dopadaju kako zvuče su turski (smetaju G i K) i arapski (smeta mi H).
Misliš verovatno na Bahasa Indonesia (ili prosto bahasa, bahasa znači jezik). Jako je lep, ima malo konsonanata (u principu PTK, R i MN) i malo vokala.
Imaš primere ovde: http://www.omniglot.com/writing/indonesian.htm.
Inače i arapski i turski su prelepi, nemaš pojma.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Mars

Kako su meni objasnili - od mesta tog podvriskivanja zavisi značenje same reči.
Nisam mislio na tonove (muzičko akcentovanje vokala), nego na intonaciju (melodiju rečenice).

Opisao je kako najbolje ume.
Eto, upustio sam se.
Korisnikov avatar
By Mars
Naravno da jesi.

Loni, ne obraćaj pažnju.
Korisnikov avatar
By Rei
Kineski. Volim sve sto je kinesko :mazi:
Korisnikov avatar
By KiWi
italijanski, francuski, španski (kastiljanski)
Korisnikov avatar
By bas bleu
this topic has all the potential of turning into yet another biased, ignorant, shit-for-brains ranting.
looking forward to that.
Korisnikov avatar
By mOwbid
holandski
finski - mnogo mi je zanimljivo da slusam.. Deluje kao da sve razumem (zbog madj), a nista. Bas je trip.
Korisnikov avatar
By bern
Pretpostavljam da Loni pita koji je jezik najmilozvučniji. Meni su francuski i ruski.

Engleski takođe lijepo zvuči.

Njemački i turski nikako ne bih stavio u grupu milozvučnih, kao ni srpski.

Uzgred, težina jezika nema mnogo veze sa milozvučnosti.
Korisnikov avatar
By Dina
Spanski najvise volim :love:

Jedino sto sam nezadovoljna sto sam ucila i ucila i polozila taj jezik i opet ne govorim dobro, prozborim samo nesto najjednostavnije kad sam u Spaniji :povez: Ali razumem pa cu jednom i progovoriti :lol:

A od ovih ponudjenih da kazem npr da indonezanski najmanje volim posto ne znam kako zvuci... mada ko zna da znam mozda bi mi se i svidjalo ;)
Korisnikov avatar
By Mars
Meni se dopadala pre nekoliko godina ona kampanja (UNESCO) za očuvanje jezika. Čudo koliko ih je bilo i kako netaju pred našim očima.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!