Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by blenta

zen, jel zbog toga ni bosna ne ulazi u eu?
Bosna ne ulazi u EU zato jer je EU tako jako ušla u Bosnu da sad jadna Bosna ne zna gdje joj je dupe a gdje glava. Ili, bolje rečeno, dupe misli da je glava i obrnuto. :pas:
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by unic0rn

Island ce uci.

Upravo htedoh ovom informacijom da demantujem deo naslova teme. :D

Tjekom prvog desetljetja ovog vjeka, politika vladajuce elite Islanda je bila usmerena protiv ulaska u EU, zbog, kako su navodili, bojazni od gubitka kontrole nad svojim resursima. Samo se jedna od partija (opozicionih), ne znam tacno koja, zalagala za pristupanje EU. :)

Zbog gubitaka usled uvodjenja zajednicke valute - evra, na teritoriji Unije, zeleli su da uvedu evro ali da ne udju u samu Uniju. Na to im je Evropa rekla - njet. Ili i clanstvo + valuta (evro), ili ni jedno ni drugo...

Medjutim, pocetkom SEKE 2008. godine, privreda Islanda je dozivela krah, doslo je do promene vladajuce strukture, te se politika evro-integracija obrnula za 360 stepeni (sto bi rek'o Dzogani:smeh: ). Na pripremi ulaska u EU i ispunjavanju svih uslova su ubrzano radili, i ocekuje se da ce uci 2012. godine. :eu: Da dodam, i one partije koje su se protivile ulasku u EU su promenile kurs, nakon dubinske analize situacije i pronalazenja resenja. Cisto da ne dodje do zabune da je na delu politikanstvo, u duhu Srbalja... :giggle:

Dakle, u duhu teme postavljam kontra pitanje. :njanja:

Zasto je Island nakon dospeca u lose ekonomsko stanje (u kojem se mi nalazimo "od vajkada"), procenio da je jedini spas od putpunog bankrota upravo ulazak u Evropsku uniju, u sto kracem roku? :smug:

Za ostale zemlje ste vec culi. A, kada procitam o padanju vlada usled suficita u Norveskoj, plache mi se... :placko: :kasalj:

:cigareta:

(jedno pitanje za vlas': kako se tretira pusenje na forumu? :lol: )
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by sing&dunum

Zasto je Island nakon dospeca u lose ekonomsko stanje (u kojem se mi nalazimo "od vajkada"), procenio da je jedini spas od putpunog bankrota upravo ulazak u Evropsku uniju, u sto kracem roku? :smug:

Kroz cifre kad bi neko objasnio, ovako uopsteno moze svuda da se procita...
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by Galadriel
Originally posted by sing&dunum

Kroz cifre kad bi neko objasnio, ovako uopsteno moze svuda da se procita...

Moze da se procita, ali dok ne napisasmo i ovde, u naslovu ti je stajao i Island. :P Pardon, jos uvek stoji. :giggle:

A, sto se tice cifara, mnogo pitas. :sigh:

Salji pismo u parlament Islanda, mozda odgovore, pa objavi na forumu. :wundy:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Nepravedno mi bilo da ih izbacim sa liste...

Mnogo pitam, mnogo sam neobavestena. :mini:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Mars

Valjda je Prokopijević (ili Zec...) pre neki dan objašnjavao kako su se tačno sjebale Rumunija i Bugarska, kako nisu iskoristile predpristupne fondove...i kako su, kad su konačno ušle - odmah morale da krenu samo sa izdacima prema EU, ništa drugo.
Ima li video zapis, ili tekst ili bi prepricao?
Korisnikov avatar
By sing&dunum
:lol:

Kad je slozena problematika Islanda u pitanju, i ja bih bio:minibouncing:, da nisam bas skoro, eto slucajnosti, citao samoinicijativno o tome na netu, onako, detaljno... :mazi:

:D
Korisnikov avatar
By Mars

Ima li videozapis, ili tekst ili bi prepricao?
Uopšte ne mogu da se setim. Ili je radio ili je tekst...B92 u svakom slučaju...
Videću u podcast folderu šta imam.
By dukkehjem
Konkretno Norveska ima ogroman visak novca, ogroman visak energije i jednostavno ne zeli da je EU muze.
Sto se nas tice, mi bismo da se malo nakrpeljisemo kad se nakacimo ^^
Korisnikov avatar
By Mars
Ne bih ni ja na njihovom mestu.
By Kragi

Koja retard izjava. Ja nisam policajac i to nije moj posao, drustvu doprinosim kao i ostali svojim profesionalnim angazmanom. Drugo, taj covek nije osudjen, bice nevin dok se ne dokaze suprotno. Trece recimo i ubice ( nevezano za njegov slucaj ) imaju svoju ulogu u drustvu kada odsluze kaznu nisu ekskomunikovani. Ali naravno ti si bogom dan da odredjujes kriterijume drustvene svesti o gradjanskoj odgovornosti i da na osnovu navedene odredjujes pojedincima mesta.

Da me neko pita nikad ne bih rekla neistinu, ali da idem i da prijavljujem nikad.

Jos je interesantnije kako delis uloge kao da se za nesto pitas jos sa stavom uzornog bezgresnika delis vaspitni uput na osnovu paushalne izjave. :hypno:

Prizemlji se.

P.S. Nemojte pripisivati da podrzavam bilo sta u politici, i pro i contra EU, Mladic blabla, please... Imala sam par pitanja cisto informativno....

Slazem se u potounosti!
ko je, bre, ovaj colonia boy da odredjuje kriterijume drustvene odgovornosti i da se mesa ljudima u zivote. jos je nasao i da sudi?!
ko sam ja da bih prijavio coveka koji mlati svoju zenu, zlostavlja dete, ubija zivotinju ili krade baku u gsp-u, kad me vec niko nista ne pita???
stvarno retardirana izjava ovog malog!
u pravu si, ljudi su osumljiceni, ne i krivi dok se ne dokaze suprotno. nevinost se isto dokazuje na sudu a ko sam ja da ga tamo posaljem, pa makar bio osumljicen i za ubistvo pola moje familije?
ladno bi pio kafu sa takvom osobom bez mesanja u njegov zivot. sta me briga kad me niko nista ne pita, ne moram svuda da budem mirodjija.

p.s.
eto, Sunce uz mene mrsavi a ja uz njega postajem bolji covek :friends: :hug:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Kragi

Koja retard izjava. Ja nisam policajac i to nije moj posao, drustvu doprinosim kao i ostali svojim profesionalnim angazmanom. Drugo, taj covek nije osudjen, bice nevin dok se ne dokaze suprotno. Trece recimo i ubice ( nevezano za njegov slucaj ) imaju svoju ulogu u drustvu kada odsluze kaznu nisu ekskomunikovani. Ali naravno ti si bogom dan da odredjujes kriterijume drustvene svesti o gradjanskoj odgovornosti i da na osnovu navedene odredjujes pojedincima mesta.

Da me neko pita nikad ne bih rekla neistinu, ali da idem i da prijavljujem nikad.

Jos je interesantnije kako delis uloge kao da se za nesto pitas jos sa stavom uzornog bezgresnika delis vaspitni uput na osnovu paushalne izjave. :hypno:

Prizemlji se.

P.S. Nemojte pripisivati da podrzavam bilo sta u politici, i pro i contra EU, Mladic blabla, please... Imala sam par pitanja cisto informativno....

Slazem se u potounosti!
ko je, bre, ovaj colonia boy da odredjuje kriterijume drustvene odgovornosti i da se mesa ljudima u zivote. jos je nasao i da sudi?!
ko sam ja da bih prijavio coveka koji mlati svoju zenu, zlostavlja dete, ubija zivotinju ili krade baku u gsp-u, kad me vec niko nista ne pita???
stvarno retardirana izjava ovog malog!
u pravu si, ljudi su osumljiceni, ne i krivi dok se ne dokaze suprotno. nevinost se isto dokazuje na sudu a ko sam ja da ga tamo posaljem, pa makar bio osumljicen i za ubistvo pola moje familije?
ladno bi pio kafu sa takvom osobom bez mesanja u njegov zivot. sta me briga kad me niko nista ne pita, ne moram svuda da budem mirodjija.

p.s.
eto, Sunce uz mene mrsavi a ja uz njega postajem bolji covek :friends: :hug:
Kragi bejb, on nije mali, mislim da smo isto godiste. A vas dvojica ako hocete na moje mesto slobodno, da budete svedoci protiv komsije koji je mlatio zenu i decu i koji mi preti da ce me ubiti jer sam ja zvala sigurnu kucu u koju su mu zena i dete otisli, pritom ima post tr. sindrom slobodno. Do tad ne serite obojica.

( I ne nikad ni ovog ne bih prijavila da ta zena od mene nije trazila pomoc, jer bi se verovatno pomirili za 15 dana. )

Da ne bude ovo neka horor prica potpuno mi je prazno to njegovo trabunjanje koliko i ovo vashe.
Korisnikov avatar
By Vel boy
off on, gde su sad bas bleu, Dzelajza, starsailor.... da malo izanalizuju ovaj Galadrielin post iznad..... ali Galadriel je zena pa moze biti ovako implicitno ..... vidi se kakva......

no, elemnejse, nishta nisam rekao..

off off
Korisnikov avatar
By Galadriel
Vel boy, nemam ja nista protiv da oni govore to sto govore, jer manje vishe ispravno, ali ne meni.

Analiziraju post... :isus: please do :roll: have fun
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Originally posted by dukkehjem

Konkretno Norveska ima ogroman visak novca, ogroman visak energije i jednostavno ne zeli da je EU muze.

A tu negde na pocetku SEKe su MMF-u pozajmljivali novac. Eeeej!
By dukkehjem
Originally posted by jovanabeograd

a je l znas da imaju banku u kojoj cuvaju sve semenje, genetski materijal zivotinjskih vrsta itd.
haha imam osecaj da ce se, kad dodje kraj sveta, norveska dici u fasionu hahah
samo ce da odlete u fazonu see ya guyz :kiss:

:smeh:
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Originally posted by jovanabeograd

a je l znas da imaju banku u kojoj cuvaju sve semenje, genetski materijal zivotinjskih vrsta itd.
Vidis, a posle me pitaju: "Jovana, a zasto si ti toliko opsednuta tom Skandinavijom?"

:drama:
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
A friendly advice: gledaj samo da preseljenje odradis pre decembra 2012. ;)
Korisnikov avatar
By svejedno
Zasto ja nisam primetio ovu temu ranije?

LM:
Originally posted by blenta

Ove četiri zemlje ispunjavaju sve uslove, ali neće.
nece jer nemaju interes

imaju dovoljno jake
ili dovoljno jace prihode u odnosu na ukupnu populaciju
da same rese sve svoje bitnije probleme

te im se ne isplati predati deo suvereniteta i ekonomske samostalnosti
za pomoc u resavanju internih problema i makro ekon ciljeva
Ovo je sumirana sustina realnopoliticke scene.

..

I kao ..hm...obratio bih paznju na ovaj deo ovog true-izma:

"te im se ne isplati predati deo suvereniteta i ekonomske samostalnosti."

..

trueism.
Korisnikov avatar
By blabla_guy
Sve 4 drzave iz naslova imale su/imaju razloge naravno ekonomske prirode zasto nisu u EU.

Island - ulaskom u EU bio bi podvrgnut striktnim propisima i kvotama za ribarenje, a to im je jedan od glavnih izvoznih proizvoda. Tako da su smatrali da im je bolje da ne udju. Nakon skorasnjeg ekonomskog kraha, shvatili su da nije sve u tunjevini :P pa su resili da ipak udju u EU. Vise dakle ne mogu da se busaju da su ekonomski iznad svih evropljana.

Norveska - dva kljucna pitanja: nafta i ribarenje. Izbegli su krizu, tako da ce jos neko vreme da budu van EU. Ulazak u EU je verovatan nakon nekog zesceg problema na trzistu nafte.

Svajcarska - bankarstvo! ulaskom u EU bi morali da primenjuju striktna pravila o sprecavanju pranja novca i otkrivanju vlasnika racuna (kako bi vlasnici takvih racuna bili oporezovani u svojim maticnim drzavama). A da ne pricamo o tome da ne zele da otvore nacisticke racune iz perioda II svetskog rata, kao i racune/sefove pre svega Jevreja koji su ubijeni tokom II svetskog rata. Ulazak u EU bi verovatno znacio krah cuvenog svajcarskog bankarskog sistema.

Lihtenstajn - isto kao Svajcarska, dakle bankari. Plus po velicini su domen statisticke greske, te ni EU nije preterano zainteresovana za njih (kao ni za Andoru, Monako i San Marino). Svakako je i evropskoj eliti potrebno da postoje ti takozvani poreski rajevi, u koje mogu da sklone svoje milione na sigurno ;)

Nedavno je bio skandal u Nemackoj i cini mi se Austriji kada je neki sluzbenik svajcarske banke ponudio navedenim drzavama disk sa podacima o tajnim racunima nemackih/austrijskih drzavljana u svajcarskoj banci, naravno za par milioncica evra. Danima je javnost brujala sta ciniti.

Elem, ono sto bi jos trebalo znati jeste da sve ove drzave imaju zakljucene sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, plus su clanice Sengena, a i ekonomski/pravni sistemi su im harmonizovani sa EU, tako da su dobar deo pozitivnih stvari koje EU pruza vec usvojile. Sve to cini da bi uslove za clanstvo ispunile u izuzetno kratkom roku i usle u EU za godinu-dve.

Poredjenje Srbije i bilo koje od navedenih drzava u smislu odnosa prema EU je dakle krajnje neodgovarajuce, buduci da nemamo nijedan jak izvozni proizvod, niti ijednu granu privrede od koje bismo mogli da zivimo izvan EU i teramo po svome.
Korisnikov avatar
By 2kune
a zašto Hrvatska neće u EU? :sweet:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by blabla_guy

...... ...........

Elem, ono sto bi jos trebalo znati jeste da sve ove drzave imaju zakljucene sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, plus su clanice Sengena, a i ekonomski/pravni sistemi su im harmonizovani sa EU, tako da su dobar deo pozitivnih stvari koje EU pruza vec usvojile. Sve to cini da bi uslove za clanstvo ispunile u izuzetno kratkom roku i usle u EU za godinu-dve.

Poredjenje Srbije i bilo koje od navedenih drzava u smislu odnosa prema EU je dakle krajnje neodgovarajuce, buduci da nemamo nijedan jak izvozni proizvod, niti ijednu granu privrede od koje bismo mogli da zivimo izvan EU i teramo po svome.
Sve savrsheno recheno i objashnjeno! :up:

i ne samo da je s ekonomskog gledishta poredjenje Srbije (i ostalih zemalja ex-Yu) s navedenim drzavama krajnje neodgovarajuce, vec i s pravno-drzavnog i ljudsko-pravnog i skoro svakog drugog gledishta.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!