Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Kako gledate na ovaj cin?
Ne pitam da li ste i pokusali, vec me interesuje glediste...
Da li je to po vama neoprostiv greh, dokaz slabosti da se izboris sa zivotom koji ti je dat ili nesto trece? Da li postoje situacije u kojima bi samoubistvo bilo jedini logican izbor?
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Vrlo sam protiv.
Iako se smatra da je na granici hrabrosti, ja mislim da je to cist kukavichluk i izraz sebichnosti bez granica. Kakav god da je razlog, taj neko ce da umre, a iza sebe da ostavi porodicu i prijatelje da se pate i pitaju sta je i kako je. Neki ce ostaviti dug, a svi ce baciti porodicu na trosak oko sahrane i teret samoubistva u porodici, sazaljenje, osude...
Korisnikov avatar
By Skyen
Lako je nama iz ove perspektive da razmisljamo kako je to greh ili sta to moze biti tako strasno da nekoga natera na takav strasan cin. Ali ono sto mislim da znam jeste da ljudi koji pomisljaju na to nevidjeno pate i psihicki trpe. Od psihickih problema, najvise suicidalnih ideja imaju depresivci. A oni su vec dovoljno zaokupljni sobom i svojim teskim, stanjem, da ne razmisljaju o porodici, prijateljima na taj nacin. Mnogi od njih sebe obezvredjuju( da ne kazem svim, mada je tako), pa cesto razmisljaju- Bice njima bolje bez mene, nisam ni za sta, samo pravim problema...
Egoista nikada ne bi digao ruku na sebe, previse sebe voli. Taj tip licnosti ce pre da simulira, tj, da pokusa samoubistvo, najcesce teatralno, da bi skrenuo paznju na sebe, jer ne moze a da ne bude u centru zbivanja.
Oni koji izvrse samoubistvo najcesce ne daju nikakve naznake pre toga. Jednostavno urade, a onda se svi nadju u cudu sta mu je bilo, izgledao je kao da je sve OK...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
svako ima pravo samo mna svoj zivot...
danas sam razmishljao o istom ali umesto toga postao sam kuchak...
samoubistvo emocija je mnogo gore od smrti tela...jer telo je samo ljushtura iz koje posle smrti izlazi leptir...
Korisnikov avatar
By Aksa
Ja bih depresivcima preporucila lekara i antidepresive. Ljudi koji zive od toga da bi ih drugi tesili i kako je samo njima tesko i ne nalaze izlaz iz svojih problema, trebalo bi da se obrate nekome ko im moze pomoci da ih prevazidju. Barem sto se psihickih problema tice. Posle je sve lako.
By Ахасвер
Zasto bi samoubistvo iskljucivo bilo posledica kakvog dusevnog posrnuca, ocaja ili slabosti? Upravo se u jednoj takvoj smrti neretko otkriva prava snaga covekovog karaktera. Taj cin ume da baci jedino pravo svetlo na zivot pojedinca. Mnogi su se takvom smrcu iskupili pred svetom, sacuvali obraz...
Samoubistvo je vrlo slozen fenomen svojstven samo coveku. Zato nije posteno uzimati u obzir iskljucivo psihicke ili somatske poremecaje kao osnovne razloge koji samoubicu dovedu u stanje fatalnog beznadja. Isto vazi i za prenaglasavanje raznoraznih emocionalnih ili socijalnih faktora koji na coveka uticu...
Tako posmatrano samoubistvo nije nista drugo nego bekstvo. Svako bekstvo jeste kukavicluk. Ali zato nije svako samoubistvo kukavicki cin.
Da li je kukavica onaj ko se ubija ne bi li sacuvao svoju cast? Da li je kukavica onaj ko smrcu brani sopstveno dostojanstvo?
Kako se moze govoriti o grehu onog ko umire zrtvujuci se za svog najmilijeg? Kakav je greh na ocu koji je spreman da zrtvuje svoj sopstveni zivot zarad sinovljevog zivota? Zar se i Hrist nije zrtvovao zarad spasenja covecanstva?
Moral kao moguci razlog i uzrok samoubistva se previdja ili gura u stranu. Cini se da danasnjica ne poznaje kategoriju ljudi kojima u presudnom trenutku smrt ne predstavlja drugo do affaire d'honneur... Anticki svet je postovao slobodu covekovog izbora gde je i smrt shvatana kao jedna od opcija. Stari Rim je ostavio u amanet evropskoj civilizaciji ideal zivota i smrti. Rimski duh je u samoubistvu video drustveno opravdan i nadasve dostojanstven cin. U pozadini jednog takvog samoubistva uvek je kakav motiv eticki i slavan. Istorija od antike do danas belezi vanredan broj herojskih samoubistava. Takvih je bilo u svakoj civilizaciji. Naravno jednako se pamte i ona slavna ali kukavicka... Neko umre kukavicki kao Neron, a neko kao Leonida Spartanski da se njegovo ime vekovima ispisuje u zlatu i mramoru. Neko se ziv izmrcvari kao Seneka, dok drugi jednostavno odluci da prekine dah kao Zenon... Zar docek koji je Oktavijanu priredila Kleopatre Ptolomejska nije bio Njen trijumf?...
Ne mislim da je za zivot potrebno vise hrabrosti. Vise trpeljivosti i jaca ledja, to sigurno. Bolje zato umreti kao covek nego ziveti kao pas. Eshil je umeo lepo da kaze kako je bolje jednom umreti nego s dana u dan muciti nove muke.
Korisnikov avatar
By DIONIS
je dokaz da si zrela licnost koja nije mogla da izabere kad ce da se rodi al moze da izabere kad ce da umre...

salim se al nikako nije greh,ni pod "razno"....
greh je u onim ljudima koji doticnu osobu do toga dovedu,to je greh!
Korisnikov avatar
By reveal
hm... depresivnost ne mora uvek da povlaci sa sobom i samoubistvo, zar ne?

svi smo mi depresivni ponekad, i da li neko razmislja o samoubistvu u tim trenutcima zavisi opet od osobe. pre bih rekla da osobe koje su sklone bezanju od problema teze ka mislima o tom famoznom "... nema poente vise... da zivim...".

mislim da nije greh razmisljati o samoubistvu jer svako ima pravo da misli ono sto zeli, a prvenstveno da kreira sam sebi svoju sudbinu i buducnost.

ja licno imam tendenciju da mnogo razmisljam o samoubistvu, cak sam u poslednje vreme mnogo depresivna. ali opet, to je do mene, jer mozda... hm... ne postujem dovoljno sebe i svoj zivot. ali najveca fora je sto cu ja samo razmisljati o tome, i nikada stvarno to necu uraditi jer volim sebe i svoj zivot.... i kako kazu: treba da ga iskoristim do maximuma. :D

mozda samo volim da vidim gde su mi granice... ako tako nesto i postoji...
Korisnikov avatar
By olgic
Meni se desilo da razmisljam o tome. Kada sam skontala o cemu ja razmisljam i sta nameravam isamarala sam samu sebe. Nisam se predomislila iz razloga straha ili neceg slicnog,nego sam pokusala da se stavim na mesto ljudi do kojih mi je stalo i da vidim kako ce oni reagovati... Ne mislim da se njih to bas mnogo tice (sta cu ja sa svojim zivotom) ali ako oni meni znace i ja njima makar malo,bilo bi mi jako tesko da znam da pate... A i na to gledam kao na kukavicluk,da osobe koje to urade nemaju 'uda da se suoce sa zivotom i idu linijom manjeg otpora. Naravno ne mogu se staviti na mesto svakog od njih ali opet...uvek kad nam se cini da nema resenja i izlaza IMA ga...Ja to konacno naucila:)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
ovo shto je olgic rekla jeste jetka istina, nazalost istina, ipak jedan od stubova koji me drze da se ne ubijem a izgradio sam ih mnogo, posebno u jako skoroj buducnosti jeste kako bi se ljudi osecali, ali ja sam vishe sebichniji, ne bih mnogima od njih dao za pravo da se hvale nekim tamo koji se ubio tako i tako....i tako navlache na sebe tetoshenje i ne znam shta josh...
znam da su ljudi takvi, barem neki..jer sam i sam to radio
:vestica:
Korisnikov avatar
By mishicavo mache
'ja biram smrt, vi birate zivot vecni bogovi znaju ko je u pravu'
sokrat
Korisnikov avatar
By HappyHours
Postoje ljudi kojima opravdavam samoubistvo...
Depresivne osobe ali ne sebicne, naprosto saosecanja sa tudjim problemima, zelja a nemoc da pomognu, osuda za iskazivanjem humanosti, potencijalni zrtveni jarac...
Svi smo mi ovo s'vremena na vreme, i kada shvatimo gde to vodi, postanemo sebicni i cinicni prema sebi i vratimo se u kolosek 'stvarnog zivota', uskocimo u klishe i nastavimo kuda i ostali...
:kafa:

[Izmenjeno 14-12-2004 HappyHours]
Korisnikov avatar
By Moa
Daj Mina nije valjda da razmisljas o tako necemu?Borba samo borba nikad se ne treba predati!!
Korisnikov avatar
By Vel boy
Bez obzira kako zivot zna da nanese bezizlazne situacije, kada crne misli pocnu da opsedaju covecju glavu, uvek treba misliti i delovati da ima izlaza i da samoubistvo NIKADA nije resenje. Ja moram priznati -da nisam napustio zemlje bivse Juge, a pogotovo nesrecnu Bosnu i Hercegovinu, ne znam sta bi radio! Pa bas ta svesnost da se nesto mora uciniti da bi se sprecilo najgore, me je i odrzala u planu akcije za poboljsanje okolnosti u kojima zivim nasuprot podpadanju pod crne misli i bezvoljnosti sto bi eventualno vodilo razmisljanju o samoubistvu. I upravo svesnost da neprijatelji prizeljkuju da mi se desi nesto najgore npr. da se ubijem i sl., mi je dala imperativ da radim sve suprotno prizeljkivanjima mojih neprijatelja! Tako da vise nego icemu zahvaljujuci mom prkosu i dostojanstvu, potpuno eliminisah ikakvu mogucnost i razmisljanja da naudim sebi. Kada su me neprijatelji hteli videti najslabijeg, postao sam najjaci!

DAKLE, ZIVIMO UINAT NEPRIJATELJIMA!
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by shmizllica

Znam otkud ova tema na forumu i sto bas sada... Par stvari samo da ti kazem,nadam se da znas da sam uvek tu... Budi jaka kao i do sada!!!!

A o samoubistvu mislim da samo kukavice i bolesni ljudi rade...
Mala pamet u glavu i batali crne misli... Ljubim te! :) :bye:
Ma kakve crne misli...ni na kraj pameti!
Posebno kada znam da pored sebe imam nekoga ko je tako divan prema meni... cak i kada pravim gluposti... :love:
Korisnikov avatar
By reveal
Originally posted by velantihomophobe
e ovo je pravi Srpski Duh!! :salut: :srbin:

:smeh:
Korisnikov avatar
By olgic
Originally posted by reveal

E ovo je da puknes od smeha mada kad pogledam i ja sam par puta rekla da cu nesto da uradim i istrajem samo iz inata prema nekom:)
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Svakako da postoje situacije u kojima bi suicid bio logi?an izbor. Meðudtim, ta?no je i to da ako se ima malo više strpljenja sam život donese novi 'problem' koji to spre?iti. Na žalost, ima i onih kojima život taj 'problem' nije doneo.
Samoubistvo nikako nije ?in slabosti, ?ak na protiv. Da jeste ne bi bilo toliko ljudi na svetu. Ljudi tako nešto izjavljuju ne bi li dirnuli samoubicu da se ne ubije. Da se razumemo, ljudi se plaše stranog, a smrt im je apsolutno nejasna za razliku od života (koji žive). Zna?i, ako se suo?i sa strahom od smrti, ?ovek ?e se ubiti, ali ako ne može on ?e nastaviti da živi i sa?eka?e priliku koju ?e mu priroda doneti.

PS. Sada ?e se svakako na?i neka teta koja ?e re?i da sam lud, ovakav ili onakav, pa evo unapred odgovaram: Ja jesam lud, ovakav i onakav, zato mi recita nešto novo.

[Edited on 15/12/04 by ivanazuh]
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by olgic
Originally posted by reveal

E ovo je da puknes od smeha mada kad pogledam i ja sam par puta rekla da cu nesto da uradim i istrajem samo iz inata prema nekom:)

Ja:
Samo sto ja ne zivim samo iz inata neprijateljima. Inat prema neprijateljima mi je jedino razlog VISE da zivim i nikada ne razmisljam o samoubistvu!

Reveal, voli te Velibor-velantihomophobe!
Korisnikov avatar
By agapi
Samoubistvo je zaista velika i opsirna tema... Moze biti greh, ali ne uvek i u svakom slucaju. Postoji mnogo razloga zbog cega se neko odlucuje na ovaj cin. I normalno, sve zaivisi od licnosti do licnosti... Neko se odlucuje na taj cin zbog toga sto nije mogao da pronadje smisao zivota, ljubav, razumevanje, neko zbog teske zivotne situacije, neko mozda iz religijskih razloga (primer mnogobrojne sekte), i u tom slucaju bi zaista bio greh.

Ali isto tako znam za jedan sasvim drugaciji slucaj kada je devojka skocila sa 11-og sprata zbog toga sto je od dvojice mladica bila na silu uvucena u jedan stan gde su pokusali da je siluju, i ona se na to odlicila zeleci samo da sacuva svoju devstvenost pred Bogom.
By SUNNY B
hmmm....

nekako se ne osecam dovoljno superiornom da bih osudjivala nekoga i neciju svest, kao i njegov stav u zivotu a najmanje njegovu licnost kao kukavicku ili slabu. mozda je nastupilo pomracenje svesti a mozda je samoubistvo rezultat dugotrajne depresije iz koje obicno nema izlaza jer roditelji i bliznji obicno nemaju vremena ili interesovanja da otkriju sta se tu zapravo desava. u nekim momentima ga ne opravdavam , u nekim momentima ga velicam i glorifikujem. dacu par primera:

1. primer za kukavicluk i "picka coveka" je sam vlajko stoiljkovic koji se ubio ispred skupstine pre par godina. mislim da svi znaju o cemu govorim.

2. primer za hrabrost je hriscanska velikomucenica tekla koja je bezeci od grupe rimskih vojnika koji su hteli da je siluju (!?!?!?!?!?!?!?) skocila sa krova zgrade i spasla makar svoj cast i dusu ako nista drugo.

toliko o tome......

p.s. na tinejdzerske pokusaje samoubistva gledam kao na nezrelost i skretanje paznje a na crkveno osudjivanje kao na licemerno trabunjanje , kao i uvek.....(ona popovska govna samoubistvo smatraju grehom koji se ne prasta jer ne moze da se okaje pa stoga djakon ne mlati onom zapaljenom pederusom na sahrani i taj jadnik/ca ce svakako goreti u paklu ali zato ce masovni ubica posle 4345351` ubistava jednostvano reci u crkvi "kajem se" i em ce dobiti pevanje "sveti sava remix" na sahrani u izvodjenju protojereja laprdapija em ce da se izlezava u raju). govnava crkvena posla, kao i uvek.....
Korisnikov avatar
By 2kune
Suicid je težak grijeh i loš je za zdravlje. To je toli izopa?ena stvar da bi je trebalo kažnjavati smrtnom kaznom! :tuc:
By Çâðê_DUP
"Samoubistvo, pri nepostojanju ideje o besmrtnosti jeste apsolutna i neizbezna nuznost za svakog coveka koji se koliko-toliko uzdigao u svom razvitku iznad zivotinje"
Dostojevski

Lekari zbog profesionalne narcisoidnosti psihijatrizuju zivot i medikalizuju ga. Nasa je bolest, mora se reci, tuga. Ona proistice iz zivota u izobilju. Ispilila se iz sveopste grabezi.

"Uspesna prevencija suicida pretpostavlja eliminisanje: tabuiziranja suicida, straha od suicida,velicanje suicidnog akta i konacno moralnog osudjivanja tog akta"

Jozef Vesel
Korisnikov avatar
By mirth
Samoubistvo je posledica nekih genetskih predispozicija i nekog cudnog klika u glavi kada se datoj osobi na momenat ucini da je bas to ispravna stvar za uraditi u datom trenutku. Obicno bude iznenadjenje.

Kukanje, depresija, plakanje, pretnje i privlacenje paznje na sebe je nesto sasvim drugo i cim to vidim, znam da nema razloga za brigu...

Inace, nikad nisam ni pomislila na to, nema sanse da bih i mogla, prosto uvek jedva cekam da vidim sta ce sad iduce da se desi...
:boxer:
By Çâðê_DUP
Originally posted by mirth
Samoubistvo je posledica nekih genetskih predispozicija i nekog cudnog klika u glavi kada se datoj osobi na momenat ucini da je bas to ispravna stvar za uraditi u datom trenutku. Obicno bude iznenadjenje.
Da li si citala "Stepskog vuka"? u "Raspravi o Stepskom vuku" Hese daje zanimljiv osvrt na samoubice i na "samoubice". Tako da mogu da se slozim sa zadnjom recenicom.
Korisnikov avatar
By mirth
Jesam. :smilegrin:

Ali zakljucak ipak izvukla iz vlastitog iskustva sa istima. Nazalost. :cut:
By Çâðê_DUP
Alber Kami je ostavio odredjeni utisak na mene. Kao i neki drugi filosofi egzistencijalisti.

[Izmenjeno 18-1-2005 Angelina777]
Korisnikov avatar
By Tweety
dokaz ogromne slabosti da pogledas sebe u oci i da shvatis da je zivot velika borba.......
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!