Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Adagio

De mu je dan i mesec rodjenja da vidim da li je saturnalizovan ko bivsi patrijarh i mjestobljustitelj? Nemos naci pa to ti je.
U vreme kad se taj rodio nisu se radjali po datumima nego po setvama i zetvama. I snegovima.
Korisnikov avatar
By Herald
Pa kako onda da mu cestitamo rodjendan :D

Ne izgleda mi nesto bolji od mjestobljustitelja, odma je kreno kosovo je srce srbije i srbija nece biti cela bez osnovnoga svojega, bez svoje duse. Sva sreca pa sutanovac oce da sjecne vojsku. :egzorcist: A nekako nerazgovetno prica Irinej, jedva se nesto moze razumeti, sto je zaista OK :lol:
Korisnikov avatar
By .L O S T
ja sam rekao sve dok nije amfilohije u redu je tako da.........
Korisnikov avatar
By Sheytan
Muslimani se uvredili što je patrijarh Irinej rekao da oni, kad su u manjem broju, umeju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak. Na tu izjavu u Blicu odmah je reagovao Rijaset Islamske zajednice Srbije koji je uputio pismo Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) tražeći zvanično i javno tumačenje izjave "kako bi se izbegla eventualna pogrešna interpretacija".

Stigao je odmah i odgovor. Na današnjoj prvoj konferenciji za novinare u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, patrijarh Irinej je rekao da je "SPC uvek bila tolerantna i poštovala svaku religiju".

Govoreći o odnosu prema islamskoj zajednici, Patrijarh je rekao da je SPC poštuje kao versku zajednicu. "To je njihova vera i što bi se mi tu mešali i davali svoje mišlejenje. Mi ih poštujemo kao versku zajednicu. To smo činili uvek... To ćemo nastaviti i u našem vremenu u punoj toleranciji svaki vere i verske zajednice i ideologije", naveo je on.

E, sad bi to valjda bilo dovoljno. Ali, možda i ne za Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZ) na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić, koji je ranije danas saopštio da su izjava poglavara SPC o islamu koju je preneo Blic "skandalozne i uvredljive".

Mešihat je ocenio da je "neshvatljivo" da novoizabrani patrijarh svoju misiju započinje neprijateljskim izjavama prema veri kojoj pripada više od miljardu ljudi u svetu.

"Sasvim je jasno da ova izjava sadrži poziv na genocid jer nedvosmisleno ukazuje da su za Patrijarha muslimani prihvatljivi samo kada su u manjini i kada žive pognutih glava. Znači li to da tamo gde su muslimani većina, kao u slučaju Sandžaka i Preševske doline, treba preduzeti mere poput onih u Srebrenici, kako bi njihov broj postao prihvatljiv za Patrijarhovu viziju Srbije", piše u saopštenju Mešihata.

Tako da ... više ne citiram, kada očigledno neki u svemu vide zlu nameru, "genocid" i sam Bog zna šta još.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
bogami, ovo je siguran znak da su neki počeli da prelaze u većinu.
šta ćemo sad? :uplasen:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Lepa Krepa

šta ćemo sad? :uplasen:
Ono što se moglo i očekivati od jednog tolerantnog patrijarha, uputiti pojašnjenje i izvinjenje onima koji su ga shvatili tako kako su shvatili, iako on tako nije mislio...

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je danas izvinjenje građanima muslimaske veroispovesti zbog nedavne izjave u kojoj se na nesmotren način izjasnio o islamu. Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji izjavio da je izvinjenje prihvatlji korak, ali da samo ublažavaju posledice izjave.

U saopštenju dostavljenom iz njegovog kabineta, patrijarh Irinej ističe da je njegov stvarni odnos prema islamu utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana kao pojedinaca, Islamske zajednice kao celine i islama kao velike svetske religije.

"Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana, prenetog u dnevnom listu Blic na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu", rekao je patrijarh.

Objašnjavajući da je njegova izjava izvučena iz konteksta, patrijarh Irinej navodi da je list u kome je intervju objavljen izostavio početak i kraj iskaza u kome je poručio "da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju".

"Izražavam svoje najdublje žaljenje zbog ovog iskaza i zbog njegovih posledica, a muslimanima - našim bližnjima i našoj braći - upućujem svoje iskreno izvinjenje", navodi se u patrijarhovoj izjavi.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio je danas da je izvinjenje patrijarha srpskog Irineja "svakako prihvaljtiv korak", kojim se mogu ublažiti, ali ne i sanirati posledice izazvane njegovom prethodnom izjavom o muslimanima.

"Za normalizaciju naših odnosa od presudnog značaja biće dalje ponašanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) prema islamskoj zajednici", poručio je Zukorlić.

On je istakao da je SPC institucija sa najjačim uticajem na državu i da zato njena odgovornost nadilazi odgovornost ostalih crkava i verskih zajednica.
Korisnikov avatar
By Herald
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by Adagio

De mu je dan i mesec rodjenja da vidim da li je saturnalizovan ko bivsi patrijarh i mjestobljustitelj? Nemos naci pa to ti je.
U vreme kad se taj rodio nisu se radjali po datumima nego po setvama i zetvama. I snegovima.
I Irinej ima Merkur (um) u kvadratu sa Saturnom (djavo). Uzas
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!