Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Herald
Beograd -- Hiljade ljudi iz unutrašnjosti svake godine dođe u Beograd. Međutim, ako taj broj nastavi da raste, postoji opasnost da Beograd i bukvalno - isprazni Srbiju.

Zvuči neverovatno da su pre samo pedeset godina urbanisti predviđali da u Beograd može da „stane“ najviše 600.000 stanovnika. Danas je taj broj trostruko veći.

U Beograd se godišnje, u proseku, doseli između 16.000 i 25.000 ljudi. Gradska infrastruktura to sve teže podnosi. Najveći broj među pridošlicama čine mladi ljudi između 30 i 40 godina i studenti.

Svi oni Beograd vide kao grad u kojem mogu da “žive normalno”.

Svakodnevna slika grada su nesnosne gužve u gradskom prevozu, domovima zdravlja i drugim gradskim ustanovama, povećano zagađenje, nezaposlenost i tražnja za stanovima i kućama. Stiče se utisak da su kapaciteti Beograda već premašeni.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=09&dd=29&nav_id=461722
Korisnikov avatar
By Mars
Tužno za jedne, tužno i za druge.
Korisnikov avatar
By west end
Nazalost to nisu Srbi iz unutrasnjosti koji se doseljavaju u Beograd,vec su to kolonisti (kolonista je tudjinac koga vlast useljava sa definisanom namerom promena demografske slike i besplatno situira dodeljivanjem imovine uzurpirane od starosedelaca) iz crne gore i preko drine.Kolonistima se Srpska drzavljanstva izdaju preko noci mimo svih medjunarodnih normi:jazzva:
Korisnikov avatar
By Mars
Čekaj, a sva ona manja mesta po unutrašnjosti Srbije koja su prazna, od življa eventualno babe i dede? Došli oni vanzemaljci što su nekad oteli Muldera i Scully pa ih sve pokupili? Ili su to mladi koji su otišli u Beograd i više se nisu vratili?

I ko to i gde 'besplatno situira' da i ja stanem u taj red...

Uzurpirana imovina?

Jel znaš ti koja je godina danas??
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Bolje kod vas u Bg nego kod nas u NS :lol:

Lm salu na stranu, problem masovnih migracija sa sela u grad(ove) bi se mogao resiti regionalizacijom i decentralizacijom to jest davanjem vise ovlascena i novca lokalnim i regionalnim samoupravama koji bi pokusali da poboljsaju kvalitet zivota u tim mestima i tako spreci odliv stanovnistva u gradove a najveci otpor tome pruza upravo centristicka birokratija iz Beograda.

Mislim da ce se dobijanjem statusa kandidata i ulaskom u EU taj problem masovnih migracija donekle resiti jer EU ima bogate fondove za razvoj lokalnih samouprava u cilju poboljsanja kvaliteta zivota u njima...pitanje je samo koliko ce lokalne samoprave u manjim mestima znati to da iskoriste jer da bi dobili novac moraju imati konkretne projekte koje bi trazili da se finansiraju i dobru kontrolu trosenja novca to jest nizak stepen korumpiranosti a to ce im biti najveci problem...cenim :sudija:
Korisnikov avatar
By DiablO
Ja se bavim urbanizmom i mogu vam reći da nije ni malo jednostavno zadržati stanovništvo u gradovima koji umiru.

Ceo svoj život sam u Beogradu i pratim njegove transformacije. U Bg-u postoji mnogo neplanske izgradnje, koja smanjuje kapacitete za stanovanje. Tu se uključuje i priča o nerešenim vlasničkim odnosima u starim delovima grada, zbog čega se oni sporo razvijaju. Uzmimo u obzir da do skoro nije bila obraćana pažnja na urbanizam u istoj meri kao danas.

Istina je da dosta ljudi ostaje ovde, ali isto tako mnogo ljudi ode u inostranstvo odmah nakon studija - ja to vidim kao veći problem. Na taj način ljude koje obučiš i kojima država (tj. svi zaposleni u ovoj zemlji) plaća školovanje idu da donose profit nekom drugom. Imam razumevanja za to da neko jednostavno želi da živi bolje, ali nikako da nekome padne na pamet da ostane i da se bori...

Ja volim Beograd i želim da ostanem u njemu i da radim na njegovorm razvoju, pa možda kroz 20 god budem sa drugim stručnjacima rešio ovaj problem :)
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Originally posted by DiablO

Ja se bavim urbanizmom i mogu vam reći da nije ni malo jednostavno zadržati stanovništvo u gradovima koji umiru.
Ja volim Beograd i želim da ostanem u njemu i da radim na njegovorm razvoju, pa možda kroz 20 god budem sa drugim stručnjacima rešio ovaj problem :)
Vauu...pozitivan stav i neko ko nece samo popljuvati i konstatovati da problem postoji nego i pokusati biti deo resenja....ovo je savrseno osvezavajuci stav za ovaj forum :fancyklap:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Mislim da je to normalan i prirodan proces koji se nece tako lako resiti i stopirati, a jos manje mu sledi 'popravka stete'.
Zapravo, istu muku muci i Novi Sad, i sve vise podseca na Beograd, ali ne na onu pozitivnu stranu, nego upravo na ono sto se tice guzvi u saobracaju, guzvi ispred saltera, nedostatku posla i nekvalitetnom zivotnom prostoru.
Cinjenica da u gradu koji je tri puta manji od Beograda ima 40 000 (!!!) nelegalno izgradjenih objekata ukazuje na centralizovanje i Vojvodine. Lako je laprdati o vrednosti sela i lokalnim samoupravama, a mnogo teze pronaci kvalitetno resenje. No, kako sto se lepo zahvalismo preko bilborda 'nama je Novi Sad glavni grad', gradjani kazu 'nema na cemu' tako sto se doseljavaju za glavni grad. Jer drugog izbora nemaju. Bolje ovde konobarisati za 500 din po danu, nego okopavati krompir za 20 dinara po kilogramu.
Korisnikov avatar
By DiablO
Originally posted by Lakiboy_ns
Originally posted by DiablO

Vauu...pozitivan stav i neko ko nece samo popljuvati i konstatovati da problem postoji nego i pokusati biti deo resenja....ovo je savrseno osvezavajuci stav za ovaj forum :fancyklap:
Ja sam entuzijasta i volim izazove, a siguran sam da ima još takvih ljudi :) Neki misle da sam idealista, međutim veoma sam realan. Čovek mora da veruje u nešto, što će biti njegova pokretačka snaga (san, vizija, kako god to nazvali) dok ne reši problem. Svaki problem ima mnogo rešenja, samo treba pronaći neko najpovoljnije.
By Hans
Ja i dalje verujem da gradovi u Srbiji imaju šansu. Ljudi koji dođu iz unutrašnjosti, gde nisu imali pozorište, ne idu ni u beogradska pozorišta. Oni vole tržne centre, to što ovde mogu videti osobe sa televizije kao i veći izbor poslova. Ne menja njih Beograd nešto preterano.
By LeDeNa_
Originally posted by Hans_87

Ja i dalje verujem da gradovi u Srbiji imaju šansu. Ljudi koji dođu iz unutrašnjosti, gde nisu imali pozorište, ne idu ni u beogradska pozorišta. Oni vole tržne centre, to što ovde mogu videti osobe sa televizije kao i veći izbor poslova. Ne menja njih Beograd nešto preterano.
E, stvarno si ga preterao...

Ja sam dosla u Bg iz unutrasnjosti a ne da bih isla po trznim centrima...mislim, strasno...ili da gledam osobe sa televizije...

UZAS!
By Hans
I ja sam došao iz unutrašnjosti. Doduše, to je relativno blizu Beogradu, na nekih sat od njega. I veruj mi, ljudi se razlikuju, ali znam uglavnom šta govorim. Uglavnom je situacija ovakva. Neki ljudi od Beograda jednostavno nisu uzeli ništa a mogao je mnogo da im pruži. Gospode Bože, moram li u svakom svom postu da kažem da postoje i izuzeci? Ne budi tako ledena. :)
By Swanheart
90% ljudi iz unutrasnjosti su stoka neotesana i nevaspitana zbog koje se i onih 10% svrstava u isti koš sa njima :pljuje:
By LeDeNa_
Originally posted by Hans_87

I ja sam došao iz unutrašnjosti. Doduše, to je relativno blizu Beogradu, na nekih sat od njega. I veruj mi, ljudi se razlikuju, ali znam uglavnom šta govorim. Uglavnom je situacija ovakva. Neki ljudi od Beograda jednostavno nisu uzeli ništa a mogao je mnogo da im pruži. Gospode Bože, moram li u svakom svom postu da kažem da postoje i izuzeci? Ne budi tako ledena. :)
Izvini ali tvoj post je za mene bio uvreda...Verovatno za mnoge ovde...
Moj razlog je uzasan sto sam dosla, ali na kraju se ispostavilo i dobro...Necu o tome..Dosla sam jer u manjim gradovima se zna kakva je situacija u vezi posla a druga stvar Bg pruza dosta toga...Sledece je sto gay populacija i bezi iz manjih gradova jer je dosta teze tamo a razlog valjda i sam zakljucujes...

Izvini...

p.s.Jesi siguran da Beogradjani idu vise u pozorista nego ti ljudi iz unutrasnjosti?...

Tvoj komentar je bio...mi smo seljaci koji volimo da vidimo, ne znam, mozda Isidoru Bjelicu koja seta gradom....ili koga vec...

Sorry
By LeDeNa_
Originally posted by Swanheart

90% ljudi iz unutrasnjosti su stoka neotesana i nevaspitana zbog koje se i onih 10% svrstava u isti koš sa njima :pljuje:
uzasavam se na ovo.

nista, ok...mi smo stoka a vi ste svi pametni itd
By Swanheart
a sto si se odmah stavila u onih 90%? :smirk:
pa i ja sam iz unutrasnjosti i sa punim pravom mogu da kazem to.
By LeDeNa_

a sto si se odmah stavila u onih 90%? :smirk:
pa i ja sam iz unutrasnjosti i sa punim pravom mogu da kazem to.
mogu onda da kazem da su beogradjani 90% stoka a i onih 10%.

Na sta bi to licilo?

Ja ne mislim tako...Ovde na forumu, npr ima dosta ljudi iz unutrasnjosti i ne bih se slozila sa tim procentom.

sorry
By Swanheart
e vidis i sa tim se slazem
Mada, danas svako ko probede u Beogradu vise od mesec dana sebe naziva Beogradjaninom.
By LeDeNa_

e vidis i sa tim se slazem
Mada, danas svako ko probede u Beogradu vise od mesec dana sebe naziva Beogradjaninom.
Mozda neki...Ja ne.

Meni je jako tesko u Bg i borim se za opstanak ovde jer se zna kakva je situaciju tek u unutrasnjosti.

Volim Bg, da...Ali da je bolje u ovoj drzavi ne bih mi smetalo ni da se vratim odakle sam...

Ali posto se to nikad nece promeniti, ja nemam drugu opciju...

p.s.Nisam Beogradjanka :)
By dukkehjem
A ja bih samo da dodam da sam malo primetio neku da kazem lokal patriotsku, u izrazito negativnom smislu, notu razmisljanja... u fazonu "Beograd Beogradjanima", a pri tome nema Parizana, Njujorkcana... koji ce reci "Pariz Parizanima". Ne zivim u Beogradu, ali sam, na primer, ziveo nekad, a i poeodica mi doatle i tako to... a nikad mi na pamet nije palo da lupam takvo nesto.
Sa druge strane, fama o Beogradjanima traje i u unutrasnjosti, i cesto trpim ispade tipa ma beeeoooograadjaaaniii - i ona razvlacenja preterana, ili neka lupetanja ljudi iz unutrasnjosti.
Kulturoloski raspad je toliki da, na primer, vidim fotku poznanice iz odeljenja, na fejsbuku, u albumu Svasta, gde je uslikala sebe ispred Usca... :kesa:
Tuzno sve to... dodati i da nije nikad bila (niti joj je palo na pamet da bude) na nekoj predstavi, koncertu, knjiz. veceri...
Tako da stvarno ima tu svega i svacega...
Meni se nekad cini da je citava Srbija jedna dzungla sa sve Beogradom...
A sa druge strane, Beograd bar ima neku omanju alternativu... to cu da capim izraz koji sam cuo negde - "vise Beograda". Sad samo zavisi da li ces naici na Beograd koji jeste grad kulture i tolerancije, Beograd koji je grad kica i neukusa, Beograd koji je grad fasista i nasilja, Beograd koji je selendra, Beograd koji je divan i svetao, mracni Beograd... meni se desavalo da naletim i na tri-cetiri verzije u jednom danu :/
Korisnikov avatar
By scout_finch
ma sram bilo nas iz provincije, dolazimo u beograd da da se obrazujemo i lecimo, i idemo u pozoriste i muzeje i koncerte, sto to ne radimo u provinciji kad i tamo svega toga ima.. oh, wait..
mislim stvarno, niko ne dolazi u beograd da bi pokvario kvalitet zivota, nego da bi ga poboljsao.da imam fakultet, pozorista, najbolje bolnice u zemlji, i tako to verovatno ne bih dosla u beograd.
al' eto, mi stoka provincijska ocemo da zivimo kvalitetnije. ma, cist bezobrazluk. jebo nam pas mater ruralnu.
eto, dodjemo da jurimo isidoru bjelicu i boska jakovljevica, i vidimo usce i delta city. posto, je li, toga nema u mom selu. mislim, stvarno nema.
btw, zivim u bgu 6 godina i ne nazivam sebe beogradjankom. niti cu ikad sebe tako dozivljavati, cak iako ceo zivot provedem ovde.
Korisnikov avatar
By Incubus
''

Objasnio!

A takve su tendencije inače, prošle godine sam obilazio Bavarsku, tamo je isto, manji predivni gradići su otvorene gerijatrije, nema šanse da vidiš nekoga ispod 60 god, ako se dogodi onda je došao da obiđe roditelje. Svi mladi su u München-u, Berlinu etc.
By LeDeNa_
:lol:

forumaske prepirke....mozda otvorim tu temu :lol:
By Swanheart
Originally posted by scout_finch

btw, zivim u bgu 6 godina i ne nazivam sebe beogradjankom. niti cu ikad sebe tako dozivljavati, cak iako ceo zivot provedem ovde.

na pamet mi ne pada da sebe nazivam beogradjankom, niti sam jednog trenutka pomislila da prebacim dokumenta ovde
Korisnikov avatar
By Hys.
Pa normalno da ljudi dolaze...nego sta da rade.

Na drugu temu:
Sad cu da kazem nesto jako non pc:

Primetila sam da su "najurbaniji likovi" oni koji su tek prva generacija koja je ovde rodjena i odrasla. Sindrom pokondirene tikve mi zestoko ide na jaja. I to bezanje od porekla, umesto njegovo negovanje, argh.
Jako mi se jebe odakle je neko, i uglavnom mi je zanimljivije ako nije iz Bga, jer cu da cujem svasta sto ne znam jer mi odavde umemo da mislimo i da se ponasamo kao da nista sem Bga nema. Ali me STRASNO nervira, ali STRASNO nervira kada je neko "urban" i kada "neguje kulturu mafina", i to redovno nailazim kod ljudi koji se stide svog porekla.
Korisnikov avatar
By PlasticBrain
Ispraznice se Srbija, ali nece nuzno svi u Bg :pop:

Sa takvim natalitetom ja se ne bi brinula za prenaseljenost.
Korisnikov avatar
By DiablO
Ljudi zaboga, kakve veze ima ko je odakle :) Ako se neki ljudi ponašaju drugačije (u smislu nekih loših navika i rezona) to nije posledica mesta iz koga dolaze već posledica onoga što mediji serviraju i njihovog prihvatanja toga... I ponekad se zapitam - ko sam ja da sudim šta je ispravno a šta nije... Ljude delim na dobre i "loše", mada se trudim da i iz tih "loših" izvučem na površinu ono najbolje. Neko je intelektualac, neko nije, ali to ne znači da ne možeš da svakoga uvažiš kao čoveka. To je tolerancija zar ne? Jednostavno trenutno živimo u sistemu gde su vrednosti veoma diskutabilne.

Inače ova tema se odnosi na kapacitete Beograda i napuštanje gradova u Srbiji (ako sam dobro razumeo), zato se molim Vas nemojte deliti bez razloga.

:redaljka:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!