Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
well, vec rekoh da sam protiv kriterija "bio je pionir". :D
citao sam razne "pionirske" romane i drame juznoslavenskih naroda, to je nepodnosljivo. recimo, "pionir" august šenoa. jeeeebote, koji je to bezveznjak.

sto se SF-a tice, ima taj mali problem da velika vecina tih romana nisu pretjerano dobra knjizevnost. :D
Korisnikov avatar
By Mars
Hm.

Mi smo imali u nižem osnovne roman "Letelica profesora Bistrouma". Vrlo SF.

Bila je i "Amfibija" (ruski)...ali mislim van školske lektire, Plava Ptica...

Sad mi se čita "Braća Lavlje Srce" Astrid Lindgren...
Korisnikov avatar
By Vel boy
off
Originally posted by Zwezdica
Originally posted by Mariška
Originally posted by lazarus

Poeziju posebno pretresti.
Pogotovo tzv. "patriotsku"...
MOJA OTADŽBINA

Ne plačem samo s bolom svoga srca
Rad zemlje ove uboge i gole;
Mene sve rane moga roda bole,
I moja duša s njim pati i grca.

Ovdje, u bolu srca istrzana,
Ja nosim kletve svih patnji i muka,
I krv što kapa sa dušmanskih ruka
To je krv moja iz mojijeh rana.

U meni cvile duše miliona -
Moj svaki uzdah, svaka suza bona,
Njihovim bolom vapije i ište.

I svuda gdje je srpska duša koja,
Tamo je meni otadžbina moja,
Moj dom i moje rođeno ognjište.

1908.

ALEKSA ŠANTIĆ

:lol:
odgovor i primedba na off:

Ne poistovecivati bezazleni patriotizam romanticharskog nacionalizma prelaza devetnaestog u dvadeseti vek (chega je predstavnik i moj predak Aleksa Shantic) s turbo-tresh-shund-nekrofilskim kvazi-patriJotizmom neochetnishtva i velikosrpskog nacionalizma-shovinizma devedesetih zbog kojih uveren sam se Aleksine kosti u grobu prevrcu!! :neto:

uz to, Aleksa Shantic je pored patriotskih srpstvu pesama pisao i kozmopolitsko nastrojene miroljubive i tolerantne pesme prema svim ljudima dobre volje, bilo koje nacije, vere da su.....

ovo sve ne kazem zato shto je moj predak pa da ga hvalim, vec shto su chinjenice.

-zavrshen off

ONT, bilo koja koja podstichu na mrznje i netolerantnosti bilo koje vrste....
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by AngraMaina

Slobodan Milošević nije imao dileme: „Šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama, i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene. Ali bez obzira kakve da su, bitke se ne mogu dobiti bez odlučnosti, hrabrosti i požrtvovanosti. Bez tih dobrih osobina koje su onda davno bile prisutne na polju Kosovu. Naša glavna bitka danas odnosi se na ostvarenje ekonomskog, političkog, kulturnog i uopšte društvenog prosperiteta. Za brže i uspešnije približavanje civilizaciji u kojoj će živeti ljudi u XXI veku. Za tu nam je bitku pogotovo potrebno junaštvo. Razume se nešto drugačije. Ali ona srčanost bez koje ništa na svetu, ozbiljno i veliko, ne može da se postigne, ostaje nepromenjena, ostaje večno potrebna“, rekao je tadašnji predsednik Srbije na obeležavanju 600. godišnjice Kosovske bitke.
Da. To je rekao Slobodan Milošević. To nije rekao Milan Rakić. To je ono što je Slobodan Milošević tvrdio da je rekao Milan Rakić.

Znam da je u modi da se osipa paljba po klasičnim srpskim piscima, levičari to vole da rade jer misle da tako dele nekakvu pravdu. Nemam sad vremena da pišem dijatribe na temu, tek ukratko: to je neopevana budalaština, ravna tim Slobinim džihadskim podbrckivanjima. Daleko od toga da je Milan Rakić najveći srpski pesnik svih vremena, ali ima svoje mesto u književnom kanonu i pruža odličnu priliku da se npr. deci pokaže koje su opasnosti nekritičkog patriotizma.
slazem se. (na stranu sada personalne zachkoljice izmedju mene i citiranog autora posta :giggle: ).
samo, nije istina da svi srpski levichari vole da osipaju paljbu po klasichnim srpskim piscima.

@ Sunce, ja stvarno ne vidim chemu uvrshtavash Aleksu Shantica pa i Jovana Duchica u isti kosh s Cosicem? ako mislish da su ideoloshki isti s Cosicem, ni to nije uopshte istina. zar je toliko teshko razluchiti i odvojiti romanticharski nacionalizam predugo podjarmljenih, tek oslobodjenih od, nazovimo to desnicharskih, stranih sila juznoslovenskih naroda s prelaza devetnaestog u dvadeseti vek od pobeshnelih i neopravdanih nacionalizama-shovinizama ex-Yu naroda (uklj. Srbe) po raspadu SFRJ chitavih sto godina posle a chemu jeste kumovao Cosic, ali NE ni Shantic ni Duchic? zar je toliko teshko videti da su juznoslovenski narodi ipak s pravom ONDA tj. devetnaesti vek, pocheci dvadesetog veka pruzali otpor, nazovimo to, desnicharskim imperijalizmima stranih sila, bilo osmanskih, bilo austrougarskih, bilo ruskih......., dok je kontraproduktivni i anticivilizacijski bratoubilachki rat pobeshnjelih ex-Yu nacionalista-shovinista devedesetih neshto sasvim drugo?

mislim Aleksi Shanticu se moze mozda zameriti neshto kao eventualno stil pisanja, metrika, ovo, ono.....(ako i ishta), ali prikazivati ga kao nekog nacionalisto-shovinistu samo glupi i plitki i zlonamerni ljudi mogu. a, poshto se nadam Sunce i Zwezdico da vi niste ni zlonamerni ni glupi ni plitki, to mislim da ste se samo okliznuli o neki bezvezni stereotip.
Korisnikov avatar
By Mars
Imam neku potrebu da ponovim ovo.
Originally posted by Zwezdica

Meni su odvratne bile sledece knjige:

Proces - Kafka,

Rat i mir - Tolstoj,

Cekajuci Godoa - Beket,

Starac i more - Hemingvej...

Ali to ne znaci da njih treba izbaciti, samo da meni nikako nisu legle, ne bi ih vise nikada citala i da sam znala da su takve ne bi ni prvu stranu otvorila..

Mali princ mi je isto takva glupost, znam brdooooo ljudi koji padaju na kolena, ali se ne secam da li je spadao u lektiru ili ne.. :neznam:
Ne znam zašto.
By dukkehjem
:hypno:

jbt, generalno lektire koje mi se najvise svidele su tamo (jedino Rat i mir nisam jos citao, al u planu je)
Korisnikov avatar
By Mars
I to, između ostalog.

Ali pre svega i bez obzira šta je na spisku - atributi odvratne i isto takva glupost.

Možda je sve došlo preprano, to otvaranje (!?) prve strane (!?)...

A možda je unutra bila i nečija dlaka pa su joj se ogadile, zauvek.
Korisnikov avatar
By Mars
...otprilike što bi mali Eric Cartman rekao žestoko iznerviran kad "The Catcher in the Rye" nije ispunio njegova očekivanja...

Eric: [enters, slamming door] Mother fucker! The whole thing. I read the whole *fucking* thing! I kept thinking, alright, the cool, offensive stuff must be coming. And then after a hundred pages I was like, *alright*, I guess all the dirty stuff is at the end. And then I got to the last page! And I was all, what da fuck is this! I JUST READ A BOOK, FOR NOTHING!

I just read a book. For Nothing.

Taj rad i ovde. Sa otvaranjem prve strane.
By dukkehjem
; :zvezdice:
ne znam ni da l mi je smesno sto je najcrnje :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
Pa...ako ti to kaže...tamo neko, ili fiktivni lik na tv kao personifikacija tamo nekog društva...onda da se smeješ, naravno.

Ali ako ti to isto ne daj bože kaže neko tebi blizak (ili potencijalno blizak)...nije smešno uopšte.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Mars
Mi smo imali u nižem osnovne roman "Letelica profesora Bistrouma". Vrlo SF.
I vrlo moderna knjiga za tadašnje uslove, recimo glavnog negativca na kraju pošalju u starački dom

Zvezda Kec je bila u kompletu lektire, koliko se sećam to je ruska verzija priča sa astronautima i između ostalog je govorila o genetskom inženjeringu, ljudima obolelim od šizofrenije koje odvode da ih leče itd.

Meni je Žil Vern sinonim za 20000 milja pod morem, gde se čovek neprekidno oduševljava činjenicom da podmornica radi na struju... ne smemo da zaboravimo pre koliko godina je to delo napisano. Danas kada gledam Zvezdane staze mnoge te tehnološke inovacije već postoje, a kada sam ih gledao prvi put bile su sf. Tako da mislim da bi 20000 mogle da se čitaju, ali uz prethodnu minilekciju da ne treba zaboraviti u kom vremenu su napisane.

A kad smo već počeli da pričamo šta treba dodati, mislim da bi sledeće knjige stariji osnovci trebalo da pročitaju:
-Knjiga o džungli (obe knjige)
-Aven i jazopas u zemlji vauka
-Čudan događaj sa psom u neko doba noći
-Izgubljeni svet (Jurasik Park)

Tu onda imamo bitke, depresivne ličnosti i sve ostalo čemu nas uče knjige koje su sada u lektiri, a napisane su zanimljivijim jezikom.
By Dragonite
Našao sam spisak lektire za osnovne škole, ne znam da li je 100% tačan (moji komentari su pored):

5. разред:
Д. Дефо ''Робинзон Крусо'' - ako će dete u petom razredu da ukapira složenosti odnosa Robinzona i Petka (čovek koji u divljini donosi nežnabošcima civilizaciju kao opravdanje za ropstvo), pojam samoće na ostrvu (uz beskrajne opise toga kako je šta pravio - to se sve uči na časovima OTO-a), onda ništa.
Б. Нушић ''Хајдуци''
М. Твен ''Том Сојер'' - I za prethodnu i za ovu knjigu smatram da su prosto prevaziđene, vreme ih je pregazilo. Socijalni odnosi su se mnogo promenili u zadnjih 100 godina.
Преткосовски циклус народних епских песама (Неисторијски је избачен од ове школске године.)
Митолошке и обредне лирске народне песме - Ja bih sve srpske narodne pesme prebacio u srednju školu (i epiku i liriku) dok deca ne budu spremnija da malo kritički sagledaju sve što se tu provlači (posebno epiku).

6. разред:
Б. Ђопић ''Орлови рано лете''
Т. Селишкар ''Дружина Сињи галеб'' - deca u 6. razredu ne treba da čitaju o pijanim očevima koji prokockavaju zadnji dinar u kafani, da bi njihovo dete kasnije moralo da radi od malih nogu (umesto da se obrazuje).
Косовски циклус
Циклус Краљевића Марка - ovde negde i počinje zanos Markom Kraljevićem, label-ovanje Vuka Brankovića kao izdajnika i indoktrinacija dece da treba umreti za više ciljeve.
Породичне и обичајне народне лирске песме

7. разред:
М.Антић '' Плави чуперак''
С. Сремац ''Поп Ћира и поп Спира''
Свети Сава у књижевности и народном предању
Кратке народне умотворине
Посленичке народне лирске песме
Епске песме покосовског циклуса
Епске песме хајдучког циклуса
Епске песме ускочког циклуса
А. де Сент Егзипери ''Мали принц''

8. разред:

Шаљиве народне песме
Циклус ослобођења Србије
Циклус ослобођења Црне Горе
Б. Нушић ''Сумњиво лице''
Избор из савремене српске поезије
Избор из савремене српске прозе
Иво Андрић ''Деца'' (избор приповедака)
Б. Ћопић ''Доживљаји Николетине Бурсаћа'' - aman više sa Ćopićem, shvatili smo da ga mnogo volite.

Znam i da je moja sestra pre 2-3 godine, da l' je to bio peti ili šesti razred, radila 'Malog pirata'. Ja stvarno ne znam šta je ta knjiga radila u lektiri: em je u nekom istorijskom kontekstu koliko je ljudima u landlocked zemlji poput Srbije blizak kao genetički inžinjering kitova ubica, em knjiga kao takva nema veze s mozgom. Deca eventualno mogu da pronađu ironiju u borbi protiv Turaka na moru i današnjeg šverca iz Italije.

Jebote, ova lektira za osnovnu je toliko siromašna i, u nedostatku bolje, reči, glupo odabrana. I slažem se sa Angrom da postoji problem interpretacije, neke stvari ne mogu da se obrade na 2 časa = sat i po vremena, pogotovo kad deca čitaju lektiraju koja veze nema sa vremenom u kojem žive. Onda bi morali da imaju poseban čas pripreme za istorijski kontekst dela i vreme u kome se radnja odvija da bi pokapirali to kako treba.
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by jukie
Originally posted by jovanabeograd
Za pocetak, "Dnevnik Ane Frank" bi se morao pomeriti za srednju skolu. Smatram da se mora imati barem neki uvid u tematiku rata, kako bi se delo razumelo, ili barem razvilo ono inicijalno interesovanje za citanje istog. Bas zbog toga sam mrzela knjigu kao sestak, a procitala je 6 godina kasnije i imala dijametralno drugaciji utisak o istoj.
...
U sustini, sva ta dela su kvalitetna na svoj nacin, i nisu za dzabe uvrstena u program, ali mislim da su cesto neprimerena uzrastu i interesovanjima srednjoskolaca. Postoji takodje puno kvalitetnih kultnih dela koja bi mogla naci svoje mesto u programu za srednju skolu, a koja bi nekome ko ima 16 godina i kome divljaju hormoni bila interesantna, a u isto vreme i edukativna.
E da, svi do sada pričaju o srednjoškolcima, a ja još uvek pokušavam da se setim šta bi moglo da se radi u osnovnoj školi.
Mislim da knjige u osnovnoj školi moraju da odgovaraju uzrastu đaka, doh... postoji npr. mnogo modernih romana o deci njihovog uzrasta koja zamislite koriste kompjuter i mobilni, a ne da drljaju samo Orlovi rano lete i Toma Sojera

a što se tiče tematike rata, u moje vreme smo drugi svetski drljali od prvog razreda u književnosti kao da se juče završio a ne 35 godina ranije, tako da je Ana Frank bilo lako štivo (u poređenju sa Jamom? gde su nacisti prvo klali ljude pa bacali u jamu, a on je ostao živ pa je izašao, čoveče koji horor)
Ja i dan danas se secam citanja Jame u prvim razredima osnovne skole :kesa:
Btw, zasto mi je u glavi da pesnik pise o hrvatskim nacistima iliti ustasama, gde sam cula tu informaciju? :nerd:

i u moje vreme, vala, a to nije toliko davno isto se bas pricalo, bar u prvim razredima osnovne o drugom svetskom isto tako...i sad se secam pesmica o titu.
Korisnikov avatar
By jukie
Sinji Galeb je valjda izbačen od ove godine. Hajduci su relativno OK jer su sprdnja, a Tomu Sojeru mora da prethodi poseban čas pripreme za istorijski kontekst dela i vreme u kome se radnja odvija. Orlovi rano lete su predetinjasti za šesti razred (glavni likovi su đaci četvrtog razreda), tako da bih ja obrnuo Hajduke za šesti a Orlovi rano lete za peti.

Ima po knjižarama dosta modernih romana za petake i šestake (taj nivo "nismo još tinejdžeri ali smo se zaljubiškali" ) sa stripolikim crtežima po ćoškovima stranica, za koje mislim da bi ih deca rado čitala a korisni su za psihosocijalno razvijanje (koje je naravno na tom uzrastu važnije nego upoznavanje istorije rođenog naroda pre 600+ godina)
Korisnikov avatar
By Hys.
Sad sam se setila do koje mere sam osecala fizicku mucninu kada bi radili sve silne cikluse.
Epska/lirska tradicija mi je bez preterivanja jedna od najdosadnjih stvari u zivotu.
(Ali stvarno ne preterujem, radije bih gledala sumo rvanje any day nego citala pre/post whatever kosovski ciklus...)

edit to add...

Silovanje domacim piscima mi je bilo ogavno i jos tada sam stekla animozitet prema istima, i dan danas cu radije uzeti nesto sto nije domace.
Inace i nemam bas senzibilitet kome odgovaraju domaci pisci. Smaraju me.

I rusi.
Joj sto me oni smaraju.

Jedino su mi se svidele kratke price od dostojevskog.

Ovaj...ja omasih temu :lol:

Lm, slazem se sa dzakijem :)
Knjiga o dzungli je super ideja, a sada ne znam, jel kroz pustinju i prasumu bilo deo lektire nekad?
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Hys.

Sad sam se setila do koje mere sam osecala fizicku mucninu kada bi radili sve silne cikluse.
Epska/lirska tradicija mi je bez preterivanja jedna od najdosadnjih stvari u zivotu.
(Ali stvarno ne preterujem, radije bih gledala sumo rvanje any day nego citala pre/post whatever kosovski ciklus...)

edit to add...

Silovanje domacim piscima mi je bilo ogavno i jos tada sam stekla animozitet prema istima, i dan danas cu radije uzeti nesto sto nije domace.
Inace i nemam bas senzibilitet kome odgovaraju domaci pisci. Smaraju me.

I rusi.
Joj sto me oni smaraju.

Jedino su mi se svidele kratke price od dostojevskog.

Ovaj...ja omasih temu :lol:

Lm, slazem se sa dzakijem :)

Knjiga o dzungli je super ideja, a sada ne znam, jel kroz pustinju i prasumu bilo deo lektire nekad?
Ne mogu da ..citam celu temu uopste, uso samo vidim sta Hys ima kaze.

I jbeno su i meni razvili animozitet prema domacem pismu, maaajkemi.

Mnogo dobra knjiga (ono...osvedoceno dobra ,) je potrebna da bih ja uzeo da citam nesto domace.

..

nego, pojenta - to je 'ladno tako zbog skole (ali ..pre svega zbog skole), Hys ubode sustinu.

Ladno. A mene uopste ne smara nas stil.

..

Rusi mi bejahu smoreni davno, takodje. Onda sam raskinuo lance skolske uslovljenosti ,)

Rusi mi, sto sam stariji, sve vise prijaju.

..

LM, kazem - samo sam svratio da vidim sta kaze Hys - iznela je jedno zanimljivo opazanje - i..to je to.

carry on, ja se i onako ne secam lektira & sl, necu vise smetam .)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja mislim da dosta tih stvari koje stoje u lektiri tu treba i da ostanu. bez obzira da li su dosadne.
Korisnikov avatar
By bern
Originally posted by Hys.

Valjda se nešto promijenilo... nekad su biogarfije pisaca, podjele, teoretisanje i silni pozitivizam bili alfa i omega. Neki fosili i dalje tako siluju književnost. Toliko toga zavisi od predavača. Moje skromno mišljenje je da ko predaje književnost, a đaci mu se dosađuju - treba smjesta da mijenja karijeru.

A da ima djela za izbacivanje, ima... Recimo, Luču mikorkoza iz srednje.

Dnevnik Ane Frank ne bih nikako izbacio. Zar nije to djelo odličan način da se počne priča o nekim teškim stvarima?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
E, to, to, izbaciti Luču mikorkoza, da ostane samo koza.
Korisnikov avatar
By walt333
"Od 407 anketiranih učenika prvog razreda iz pet gimnazija u Srbiji, sve knjige sa spiska lektire pročitala su samo tri đaka, knjige izvan školske lektire pročitalo je više od 70 odsto mladih, a gotovo 30 odsto njih nije pročitalo nijedno delo, pokazala je analiza pod nazivom "Šta čitaju naši srednjoškolci"."

http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/186309 ... -i-Tolkina

Prvo treba naterati djake da citaju lektiru a tek onda diskutovati o nekim promenama :bic:

Ja stojim iza toga da programu za srednjoskolce po pitanju knjizevnosti nista posebno ne fali.

Mislim da je potrebno jos knjiga, jos pesama i pogotovo jos narodne knjizevnosti da se uvede u programe. U skolama obicno kada ne znas neku oblast iz matematike dobijes jedan a kada ne procitas lektiru izvuces se sa nekom trojkom.Ja da sam profesor srpskog jezika i knjizevnosti to bi bila ista ona diktatura koju obicno zavode profesori matematike i fizike.:kosach:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Vel boy

@ Sunce, ja stvarno ne vidim chemu uvrshtavash Aleksu Shantica pa i Jovana Duchica u isti kosh s Cosicem? ako mislish da su ideoloshki isti s Cosicem, ni to nije uopshte istina. zar je toliko teshko razluchiti i odvojiti romanticharski nacionalizam predugo podjarmljenih, tek oslobodjenih od, nazovimo to desnicharskih, stranih sila juznoslovenskih naroda s prelaza devetnaestog u dvadeseti vek od pobeshnelih i neopravdanih nacionalizama-shovinizama ex-Yu naroda (uklj. Srbe) po raspadu SFRJ chitavih sto godina posle a chemu jeste kumovao Cosic, ali NE ni Shantic ni Duchic? zar je toliko teshko videti da su juznoslovenski narodi ipak s pravom ONDA tj. devetnaesti vek, pocheci dvadesetog veka pruzali otpor, nazovimo to, desnicharskim imperijalizmima stranih sila, bilo osmanskih, bilo austrougarskih, bilo ruskih......., dok je kontraproduktivni i anticivilizacijski bratoubilachki rat pobeshnjelih ex-Yu nacionalista-shovinista devedesetih neshto sasvim drugo?

mislim Aleksi Shanticu se moze mozda zameriti neshto kao eventualno stil pisanja, metrika, ovo, ono.....(ako i ishta), ali prikazivati ga kao nekog nacionalisto-shovinistu samo glupi i plitki i zlonamerni ljudi mogu. a, poshto se nadam Sunce i Zwezdico da vi niste ni zlonamerni ni glupi ni plitki, to mislim da ste se samo okliznuli o neki bezvezni stereotip.
Nisam ih "izbacio" zbog ideologije, nego zbog toga sto mi se ne dopadaju. Par pesama - u redu. ali zar je to dovoljno da se toliko izucavaju. Moje misljenje je da nase skole treba da daju i pregled svetske knjizevnosti, i to od ranih razreda. Ovako se deca uce da samo Srbi pisu.

Recimo, ja sam i danas zgrozen koliko sam morao da ucim napamet. Prirodno-matematicki smer gimnazije, a morao sam ceo Gorski vijenac da znam napamet.
Korisnikov avatar
By lostinspace
Lol, ja sam uvek bojkotovao ucenje napamet, jer mi je bilo debilno. Nije mi bilo zamereno, jer sam bio straight A's :giggle:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady

Ono što u Srbiji izgleda nikako ne mogu da shvate jeste da problem nije toliko u sastavu književnog kanona koliko u njegovoj interpretaciji. Ako iz Njegoša i Rakića možeš da izvučeš samo antimuslimanske i antizapadne stavove, onda stvarno bolje i da ih ne čitaš.
...
- u izveštaju ove komisije navodi se da su pesme „Simonida“ Milana Rakića i drama „Boj na Kosovu“ Ljubomira Simovića problematičnog sadržaja, kao i neke lekcije iz istorije i geografije.
ja sam klincima predavala ,,Simonidu" na praksi, i izabrala sam tu pesmu jer me je bas interesovalo kako ce reagovati. Ako zanemarim pocetne teskoce, sve je proslo glatko. Deca su naucila da u srpskoj narodnoj poeziji postoje ,,crni Bugari" a da u bugarskoj narodnoj poeziji postoje ,,crni Srbi", uvazili istorijsku distinkciju, i na kraju dali neka sjajna zapazanja.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by jukie

Meni je Žil Vern sinonim za 20000 milja pod morem...

A kad smo već počeli da pričamo šta treba dodati, mislim da bi sledeće knjige stariji osnovci trebalo da pročitaju:
-Knjiga o džungli (obe knjige)
-Aven i jazopas u zemlji vauka
-Čudan događaj sa psom u neko doba noći
-Izgubljeni svet (Jurasik Park)
Kada je Srbijanka Turajlić jednom lepo objašnjavala u kakvom nam je kurcu obrazovanje, od predškolskog do akademskog, o zastarelosti programa...pomenula je ličnu epizodu baš sa Knjigom o dzungli...kako se seća kada je svojim ćerkama to uzbudjeno dala čitaju jer je to obeležilo njeno detinjstvo, upoznalo sa mnogim svetovima, otvorilo mnoga neka vrata za dalje istraživanje...

Deca su joj vratila pročitanu knjigu i rekla kako u životu dosadnije ništa nisu čitale. A onda je ona razmislila i shvatila koliko su Animal, Travel i Discovery samo kanala one odgledale u životu, plus drugi izvori, plus lična iskustva (putovale sa roditeljima, živele u Americi...) i shvatila da se zajebala u svojim pretpostavkama.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Sunce
Originally posted by Vel boy

Nisam ih "izbacio" zbog ideologije, nego zbog toga sto mi se ne dopadaju. Par pesama - u redu. ali zar je to dovoljno da se toliko izucavaju. Moje misljenje je da nase skole treba da daju i pregled svetske knjizevnosti, i to od ranih razreda. Ovako se deca uce da samo Srbi pisu.

Recimo, ja sam i danas zgrozen koliko sam morao da ucim napamet. Prirodno-matematicki smer gimnazije, a morao sam ceo Gorski vijenac da znam napamet.
ok, slazem se. ni ja ne velicham preterano Aleksu ni Duchica.... - ali samo kazem da treba razluchiti romanticharski nacionalizam velike vecine naroda Evrope, pa i srpskog, s prelaza devetnaestog u dvadeseti vek od onog shto je Cosic nametao pre samo dve-tri decenije! ne zelim da se klevece Aleksa Shantic!
Korisnikov avatar
By Incubus
Uvesti Crven ban obavezno :lol: i to u prvi razred
Korisnikov avatar
By Mariška

Daleko od toga da je Milan Rakić najveći srpski pesnik svih vremena, ali ima svoje mesto u književnom kanonu i pruža odličnu priliku da se npr. deci pokaže koje su opasnosti nekritičkog patriotizma.
Slažem se. Nemam ništa protiv toga da i Rakićeva pesma "Na Gazimestanu" bude u čitankama, ali upravo ovako kao što si rekao, kao prilika "da se npr. deci pokaže koje su opasnosti nekritičkog patriotizma."

Zato bi, po mom mišljenju, tu pesmu trebalo obraditi paralelno sa Isidorinim zapisom "Pitanje", nastalim tek koju godinu nakon pomenute Rakićeve pesme. Na taj način bi se upadljivo predočila sva pogubna nekrofilnost patriotskog zanosa - inače tako divno opisana u završnim stihovima ove Rakićeve pesme. Jer samo par godina nakon što je ispevana ova pesma, patrotski zanos rakićevskog kova odveo nas je u klanicu prvo balkanskih, a zatim i prvog svetskog rata. I retki su nažalost bili oni koji su se zapitali: "Zašto?" Isidora je bila jedna od tih retkih, i njeno "Pitanje" zaista zaslužuje da se nađe u čitankama, ako ne iz čisto književnih razloga (a zaslužuje i zato!), onda svakako makar kao pandan Rakićevom samoubilačkom patriotskom zanosu, kao svojevrsno otrežnjenje, kao opomena, kao svetionik koji i u najcrnjoj noći patriotskog i nacionalističkog ludila ukazuje na jednu od osnovnih vrednosti zapadne civilizacije: slobodno, kritičko mišljenje, preispitivanje svih dogmi i svih "samorazumljivih" patriotskih i inih osećanja...

I tu onda dolazimo i do onih tvojih pitanja:

- Na šta pesnik cilja kada kaže "zapadnjačka reka"? Kakve stavove o Zapadu ima pesnik?

- U kom vremenu pesnik piše? U kojim ličnim okolnostima? Koja je poruka koju želi da pošalje svojom pesmom?

- Zašto se "naše duše" pesnikovog vremena plaše budućnosti?

- Šta za nas danas predstavlja Zapad? Koje ideje, pozitivne i/ili negativne?

- Da li je Srbija deo Zapada? Zašto?

itd.
Dakle dolazimo do Rakićevog negativnog odnosa prema Zapadu i pozitivnim zapadnim vrednostima, kao što su individualzam, nepristajanje na ulogu žrtve tuđih ideala, slobodno mišljenje i kritički odnos prema sopstvenoj nacionalnoj tradiciji itd. A kojima Rakić suprotstavlja samubilačko herojstvo kosovskih junaka ("Kada trulo carstvo oružja se maša,/Svaki leš je svesna žrtva, junak pravi!"), tj. njihovu spremnost da daju život za neke trule ideale, kao što su to bili spremni i milioni ljudi u prvom svetskom ratu, kako je to primetio Hese u svom romanu "Demijan" ("Ranije sam mnogo razmišljao o tome zašto tako neobično retko može čovek da živi za neki ideal. Sad sam video da mnogi, štaviše, da su svi ljudi sposobni da za ideal umru. Samo to nije smeo biti neki lični, slobodni, izabrani ideal, nego je to morao biti opšti i primljeni u amanet.") - sasvim u skladu sa negativnom, autoritarnom, stranom zapadne civilizacije, izraženom rečima Velikog inkvizitora iz romana "Braća Karamazovi" F. M. Dostojevskog: "Čovek nema mučnije brige nego da nađe onog kome će što pre predati taj dar slobode, sa kojim se to nesrećno stvorenje rađa."...

U suštini Rakić u ovoj pesmi ispoljava negativan odnos prema pozitivnim vrednostima Zapada, a pozitivan odnos prema onim negativnim, autoritarnim, iz kojih je potekla klanica prvog svetskog rata, a iz nje sovjetski socijalizam, italijanski fašizam, te nemački nacional-socijalizam i dr.

I tako...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Da.
Pohvale za Marishkinu kritiku kako srpskih negativnosti tako i inostranih negativnosti onih vremena.
By Simor
Originally posted by Popeye

sto se SF-a tice, ima taj mali problem da velika vecina tih romana nisu pretjerano dobra knjizevnost. :D
He! Šta bi falilo da se u lektiru ubaci "Nastanjeno ostrvo" Arkadija i Borisa Strugackog?

Prvo, roman je preveden na srpski jezik. Drugo, autori su Rusi, pa bi se slovenskoj duši ponudila slovenska duša. Treće, i najvažnije, roman se svojom temom opire totalitarizmu te je to prilika da se u srpskom nastavnom planu konačno prestane negovati autoritarnost i da se mladom naraštaju ponudi duh slobode koji ovom nesrećnom društvu hronično fali.

:palacinke:
Korisnikov avatar
By Kiborg
NE znam baš šta bi trebalo izbaciti iz lektire, ja sam pročitao sve što je trebalo da se pročita, jedino nisam komplet Buku i bes od Foknera jer sam kasno došao so knjige pa sam stigao do pola i batalio kad je prošla obrada na času, mada mi je žao, delovalo mi je kao dobra knjiga.
Šta znam, ne sećam se da je bilo nešto puno domaćih pisaca (koje stvarno ne volim da čitam jer su naprosto dosadni) u lektiri koja je bila po našem programu (Gimnazija matematički smer).

Otprilike, trebalo bi izbaciti Gorski vijenac, ili barem smanjiti broj časova gde se to obrađuje i nikako ne terati ljude to da uče napamet (ja morao 200 stihova da znam). Ako je baš toliko bitan nek stave u čitanku ona pisma vladikina i od onog Turčina.
Možda malo da se oladi sa Rusima, jer je jednostavno preobimno. Pročitao sam Tihi Don i bilo je OK što se mene tiče, ali, realno, stvarno oduzima previše vremena. Ana Karenjina mi je bila malo dosadna, ali ništa strašno, a Karamazovi su bili dobri.

Poeziju ne volim uopšte i u principu sve je to po čitankama bilo, tako da ne znam stvarno šta tu da predložim, i uopšte, kad se priča o Simonidi i Rakiću i ostalom, 99% dece je takvo da će te polurimovane gluposti samo da im prolete kroz glavu. Jama je grozna pesma, ali tako je i bilo, nema razloga da se to nešto sad krije jer nije politički podobno.

I definitivno je žalosna činjenica da nema ni jednog jedinog SF romana u nastavnom programu. Ipak, ja bih tu ubacio nešto lagano, ne baš veliko, gde se malo raspreda o nekom mogućem viđenju ljudske budućnosti, ili možda o nekim alternativnim dešavanjima, tipa "Vrli novi svet" od Oldosa Hakslija, ili "1984." od Orvela. Mada, ne bi bila loša ni neka "svemirska opera" od Klarka ili Asimova. Zadužbine i robotski ciklus od Asimova su odlični, pogotovo "Ja, Robot" na primer, a nije glomazan, a postavlja interesantno pitanje u vezi robotske veštačke inteligencije, a u formi krimića. Stanislav Lem zna da bude dosadan poprilično, mada ruku na srce, ima nekoliko ozbiljnih romana, meni se najviše sviđa Fijasko iako je bolno dosadan na momente, mada bi deci pružio priliku da razmišljaju o tome kako bi mogle da izgledaju neke vanzemaljske civilizacije i koliko je pogrešno razmišljati o njima kao o "ljudima" u drugačijoj formi /mada bi im možda i ogadio SF za ceo život/. Autostoperski vodič kroz galakciju, Hiperionska saga i Ilion i Olimp su genijalni ali ooogromni, tako da to baš i nije za one koji nisu SF fanatici :D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!