Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Imate li poverenja u policiju?

1. IMAM (Verujem da će policija zaštititi učesnike Parade ponosa.)
20
48%
2. NEMAM (Ne verujem da će policija zaštititi učesnike Parade ponosa.)
22
52%
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by svejedno

Sa druge strane, imam veliko poverenje u ostvarivanje interesa vladajuce klase, ciji je ove godine interes da se ta parada odrzi.
Srpsko drustvo nema 'klase'. Ima vladajucu garnituru, recimo.
Iskreno, ne vidim da je parada ponosa jedan od prioriteta danasnje vlasti u Srbiji. Mislim da ne moram da nabrajam zasto i kako, dovoljno je otvoriti bilo koje novine, upaliti tv ili sajt sa vestima, pa shvatiti. Da je u interesu - jeste, ali samo kao pokazatelj da Srbija deli iste vrednosti sa zemljama EU.
I da, nikako da mi postane jasno kako je nezaposlen ili otpusten gej ili lezbejka ponosan gej ili lezbejka.
No, sa druge strane, mislim da ova godina jeste prava za pocetak paradiranja, jer bez obzira koliko beznacajno delovala spram ostalih drustvenih problema, ne bi smela da bude odlozena za 2011. Tada vec krece predizborno ludilo, a ko zna sta nas sve ceka nakon toga.
Korisnikov avatar
By Insorcer
Originally posted by Wilhelmina
I da, nikako da mi postane jasno kako je nezaposlen ili otpusten gej ili lezbejka ponosan gej ili lezbejka.
..šta tu ima da ti ne bude jasno?

ont: Ne verujem policiji, no mislim da će za pristojnu dnevnicu zasigurno štititi učesnike/ce Parade ponosa.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne.

Kao što je većina naroda protiv Pride-a, tako je i većina ljudi na vlasti, a još više policajaca protiv.

To što vlast mora, iako sigurno većina ne želi, da omogući održavanje, nikako nije dovoljna garancija.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Armand
..šta tu ima da ti ne bude jasno?
Hm, na sta bi to mogli da budemo ponosni?
Ako homoseksualnost shvatimo kao varijetet, osobinu ljudi, onda nema mestu ponosenju time, kao sto nije za ponos ni ako neko pise levom rukom ili ima debelo dupe ili zelene oci.
By Johntra Volta
Ima ljudi koji su tek tako ponosni na sve i svašta.

Od pripadnosti nekoj naciji do seksualne orjentacije.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
@Wilhelmina i Jontra volta
'ponos' u imenu 'parada ponosa' odnosi se na sve koji su imali/imaju hrabrosti da ustanu protiv nepravde, diskriminacije i nasilja i da kazu DOSTA... ponos zbog hrabrosti one prve grupe LGBT ljudi koja se suprotstavila policijskom maltretiranju u Njujorku, ponos zbog svih ljudi koji su se borili i bore se za LGBT ljudska prava, a na kraju i ponos zbog vlastite hrabrosti da se izadje tog dana i sopstvenim prisustvom iskaze protest zbog homofobije, diskriminacije LGBT ljudi i nasilja nad LGBT ljudima, koje se desavaju u gradu/drzavi gde se parada ponosa organizuje, kao i u svetu uopste

ont> glasala za IMAM ... moram da verujem da ce zastiti ucesnike, inace ne bih isla
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma kakav naziv da nosi, to je javno okupljanje i protest povezan sa ljudskim pravima kao svaki drugi.

Ni veliki deo gay ljudi to ne kapira, nije ni čudo što je toliko protivnika.

Da li će i kada će protest prerasti u zabavu i da li je to potrebno, to je druga stvar.
A opet i to će biti javno okupljane, zabava kao i svaka druga.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by nsBeckie

'ponos' u imenu 'parada ponosa' odnosi se na sve koji su imali/imaju hrabrosti da ustanu protiv nepravde, diskriminacije i nasilja i da kazu DOSTA
Hrabrost je, ako se demonstrira u svojevrsnom policijskom kavezu, vrlo diskutabilna. Isto tako, sta sa nepravdom i diskriminacijom ljudi koji su sposobni i obrazovani, ali postoji zakon po kome im se zabranjuje (da, zabranjuje) rad u struci, pa cak i konkurisanje za radna mesta za koja su kvalifikovani?
... ponos zbog hrabrosti one prve grupe LGBT ljudi koja se suprotstavila policijskom maltretiranju u Njujorku,
Zamena teza. To sto se neko ko je gej izborio za svoja prava, ne znaci da su svi.
ponos zbog svih ljudi koji su se borili i bore se za LGBT ljudska prava,
Zanimljivo je da ta borba slabo do nikako ne daje rezultate. Nekako se uvek stavi znak jednakosti izmedju prajda i borbe za prava, te je prajd postao i sredstvo i cilj. Doduse, mozda i gresim, ali mi sada ne pada nijedan zakon ili pravo za koje su se aktivisti LGBT zalozili i ostvarili. Samoinicijativno, samostalno.

a na kraju i ponos zbog vlastite hrabrosti da se izadje tog dana i sopstvenim prisustvom iskaze protest zbog homofobije, diskriminacije LGBT ljudi i nasilja nad LGBT ljudima, koje se desavaju u gradu/drzavi gde se parada ponosa organizuje, kao i u svetu uopste
Videti gore. A i ne mislim da ce, nakon prve parade, stanje u Srbiji po tim pitanjima biti bolje, a mislim da moze da bude gore. Ali ok, svako ima svoje razloge i motive za odlazak/neodlazak. Ja samo kazem da, kad bih kojim slucajem imala pismeni zadatak sa temom 'ponosna sam' predala bih prazan papir.
By Johntra Volta
nsBeckie

Ne, ja nisam mislio na pojam 'ponos' u imenu 'parada ponosa'. Kasno sam se uključio izgleda u razgovor...

Mislio sam na biti ponosan na svoju seksualnu orjentaciju per se. U kontekstu Wilhelminine opaske da je stopa nezaposlenosti u Srbiji oko 21%, a da je procenat mladih (25-34 godina) bez posla - 54%.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Niko im ne brani da prijave okupljanje, dobiju (ili ne dobiju) odobrenje pa protestuju.
Nama mnogi i to brane.
Biti ponosan na sebe ne uključuje sexualnu orijentaciju, ali može da uključuje i sexualno ponašanje.

Wilhelmina, a misliš li da je svako ljudsko pravo navedeno na papiru?
Zabrana diskriminacije jeste, a sve ostalo ni ne bi trebalo da bude, već bi trebalo da se podrazumeva, kako za LGBT osobe, tako i za sve ljude u toj državi.

Da li ga primećuješ odnosno koristiš, stvar je ličnog izbora.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Dirrty

Niko im ne brani da prijave okupljanje, dobiju (ili ne dobiju) odobrenje pa protestuju.
Eto, protest je samodovoljan cin, onaj koji ce resiti svaki problem i taj problem ce jednostavno nestati sam od sebe, minut nakon sto se protest zavrsi.
A lepo je, stavise super, biti ponosan dok si na roditeljskim jaslama. Dok oni placaju krevet u kome se seksas i ponosis na svoje seksualno ponasanje. I ne, ovo nije kritika na racun Dirrtija ili bilo koga pojedinacno.
Korisnikov avatar
By Srklet
postotak nezaposlenosti i pride nemaju nikakve veze, a povezivanje toga je demagogija.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Popeye

postotak nezaposlenosti i pride nemaju nikakve veze, a povezivanje toga je demagogija.
Onda ti kazi koju o tome sta tebe cini tako ponosnim sto si peder.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
@Wilhelmina--potrebna je itekako hrabrost boriti se za LGBT prava u homofobicnim drustvima.... ja nisam navela ponos zbog (ne)ostvarenih ciljeva, nego ponos zbog hrabrosti da se uopste pojavis u javnosti kao zagovornik LGBT prava -- to itekako ima smisla kada se covek nalazi u drustvu koje diskiminise LGBT ljude, mrzi ih, zeli da im naudi (na ovaj ili onaj nacin), ne zeli da im da ista prava koje imaju ne-LGBT ljudi, itd... to je prica svih drzava, cak i onih gde je sada gej parada samo to - veliko slavlje i paradiranje - jer su se i oni u pocetku morali suocavati sa tim strahom, sa mrznjom i nasiljem okoline... Srbija se kasnije ukljucuje u tu pricu, ali situacija je ista i za nas na pocetku, kao sto je bila i za druge... no, proci ce i taj pocetak, pa ce se posle (nadam se) situacija razvijati na bolje

ako su ti nezaposleni ljudi koje spominjes diskriminisani - imaju isto pravo kao i svi drugi gradjani i gradjanke ove zemlje da odrze miran protestni skup i zale se na tu diskriminaciju... LGBT ljudi takodje imaju to pravo - zagarantovano Ustavom i zakonima Srbije - i drzava mora obezbediti svim gradjanima/kama da ostvare to svoje ljudsko i gradjansko pravo ili se ne sme nazivati demokratskom drzavom
Korisnikov avatar
By Dirrty
Sexualno ponašanje je mnogo opširnije od sexualnog čina.

Kao što neki str8 muškarac može biti ponosan na sebe što je zavodnik, jebač, i to otvoreno pokazuje u javnosti, zašto to isto ne bih i ja mogao?

To što je neka str8 devojka ponosna na to što ga dobro prima i što je ulovila zgodnog i bogatog tipa, i to otvoreno pokazuje u javnosti, zašto to isto ne bih i ja mogao?

Držanje za ruke, grljenje, ljubljenje u javnosti...

Nije bitno da li želim, ali zašto ja ne bih mogao ako oni mogu?

A retko koji protest rešava probleme odmah.
Ali je i to početak.
Korisnikov avatar
By Srklet
nema se tu sta posebno reci. postoji jedan aktivisticki koncept vazan za suvremenu povijest gay ljudi, koji nije nikakav misterij da ja osobno trebam svjedociti o svojim emocijama or something.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gay_pride

stvar je jasno definirana i opisana. moze se nekome ne svidjati, naravno, ali ima dokazano djelovanje u mijenjaju drustva na bolje kada je rijec o pravima i polozaju gay osoba.
Korisnikov avatar
By nsBeckie

Onda ti kazi koju o tome sta tebe cini tako ponosnim sto si peder.
ne znam zasto toliko potenciras to da LGBT ljudi treba da se ponose time sto su LGBT... to je kao reci> ponosim se sto imam plave oci ili sto sam se rodila te i te godine i slicno

ponovicu jos jednom - ponos se odnosi na hrabrost da kazes svima 'ja sam gej' ili da se boris za LGBT prava - za prava ljudi koji su toliko omrazeni da vecina strejt ljudi misli da su bolesni ili najveci gresnici na svetu ili niza stvorenja od njih itd. - ustati protiv te nepravde i boriti se zahteva hrabrost, zahteva da prevazidjes sopstvene strahove, a to jeste nesto na sta covek moze da bude ponosan
By Johntra Volta
Ja mislim da je u interesu gay populacije u Srbiji i svojevrsni kapital da što duže budu u uverenju kako su im gay prava najveći problem u životu.

Drugi nemaju taj luksuz.
Korisnikov avatar
By nsBeckie

Kao što neki str8 muškarac može biti ponosan na sebe što je zavodnik, jebač, i to otvoreno pokazuje u javnosti, zašto to isto ne bih i ja mogao?

To što je neka str8 devojka ponosna na to što ga dobro prima i što je ulovila zgodnog i bogatog tipa, i to otvoreno pokazuje u javnosti, zašto to isto ne bih i ja mogao?

kljucna stvar - boldovano - svi moraju imati iste slobode i ista prava jer su svi ljudska bica - radi se o osnovnim ljudskim pravima - borba za LGBT prava jeste borba PROTIV KRSENJA njihovih ljudskih prava a ne za nesto specijalno

Ljudska prava vam niko ne moze dati. Ona su vec vasa. Ovde je rec o tome da se odredjena ljudska prava konzistentno krse kada su u pitanju LGBT osobe. Borba za LGBT ljudska prava jeste, tako, borba da se prestane sa krsenjem tih prava.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Johntra Volta

Ja mislim da je u interesu gay populacije u Srbiji i svojevrsni kapital da što duže budu u uverenju kako su im gay prava najveći problem u životu.

Drugi nemaju taj luksuz.
Fala Darvinu da bar neko cita sta pisem.
Originally posted by nsBeckie

kljucna stvar - boldovano - svi moraju imati iste slobode i ista prava jer su svi ljudska bica - radi se o osnovnim ljudskim pravima - borba za LGBT prava jeste borba PROTIV KRSENJA njihovih ljudskih prava a ne za nesto specijalno

Ljudska prava vam niko ne moze dati. Ona su vec vasa. Ovde je rec o tome da se odredjena ljudska prava konzistentno krse kada su u pitanju LGBT osobe. Borba za LGBT ljudska prava jeste, tako, borba da se prestane sa krsenjem tih prava.
Znaci, ocekujemo da ce setnja uz 10 policajaca po glavi setaca da doprinese tome da dva muskarca mogu da se ljube na ulici i da mogu da se ponasaju kao sponzoruse i kromanjonci str8 orijentacije?
A link koji je Popeye dao ocigledno ukazuje na to da LGBT treba da budu ponosni na svoje prirodno stanje (iliti bogom dano), sto je apsurd.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ponos (Pride) kao antonim za sramotu (shame), koju osećaju gay ljudi u homofobnoj sredini zato što ih privlači osoba istog pola.

I to piše.

A to nije tačno?

Sve i da je apsurd, ljudi se ponose time.
Ponose se i izgledom koji je dobrim delom prirodom dat.
Ali im je dozvoljeno.

Ali kao što rekoh u biti je ponašanje, koje nije stvar prirode no socijalizacije.

I nisu to gay prava, to su ljudska prava gay populacije.
Ali to ljudi odbijaju da shvate.
By Johntra Volta
Postavi referendumsku anketu sa pitanjem "Da li osećate sramotu zato što ste gay?"

Dobićeš sitan vez od kategoričnih NE odgovora (prošaranim onim smajlijima što vrište od smeha i udaraju šakom dole negde).
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ti možda ne.
Ali ljudi koji se usude da priznaju svojoj bližoj okolini koja ih šalje po psihijatriji ili ih se odrekne, rekao bih da osećaju i gore stvari.

Ti možda ne.
Ali osobe koje dobiju batine ako otvoreno pokažu svoje ponašanje u javnosti, kao i bilo koja str8 osoba, rekao bih da osećaju i gore stvari.

A kao sramotu pre doživljava okolina te osobe.
To je još i najmanji problem u dugom nizu.

Misliš li da smo mi van ove bede u Srbiji, da nas ne brinu egzistencijalni problemi?
To ne znači da ljudi ne bi trebalo da se bore za ono do čega im je stalo.
A u Srbiji je kriza večna, ljudi su se nažalost navikli na puko preživljavanje.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
1. ta setnja,tj. 'pravo na mirno okupljanje' jeste jedno od osnovnih ljudskih prava (referenca>pogledati u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima)

LGBT osobe su ljudi - iz toga sledi> imaju pravo na mirno okupljanje

2. u Ustavu Srbije pravo na mirno okupljanje zagarantovano je svim gradjanima/kama Srbije, ne iskljucujuci LGBT osobe

LGBT osobe, dakle, takodje imaju pravo da naprave Paradu ponosa ili sta god vec zele, pod uslovom da je nenasilan skup, sto Parada ponosa jeste

3. drzava je obavezna (sama je sebe obavezala Ustavom i zakonima) da obezbedi svojim gradjanima/gradjankama, ne iskljucujuci LGBT osobe, da ostvare svoja ljudska i gradjanska prava i slobode

iz svega ovoga sledi da odrzavanje Parade ponosa jeste ostvarivanje jednog od ljudskih i gradjanskih prava koje svi ljudi poseduju, ali koje je LGBT ljudima bilo dugo zabranjivano i osporavano, tj. koje se konzistentno krsilo...

no, to je samo jedno pravo... ima ih jos toliko mnogo i naravno da se nece ostvarivanjem tog jednog prava odmah preko noci ostvariti i sva ostala prava... ali put od hiljadu koraka zapocinje jednim korakom...

mora se imati i strpljenja... ja prva bih zelela da se odmah sutra probudim u jednom svetu gde ne postoji rec diskriminacija jer ne postoji takav koncept, ali ne mogu tome realno da se nadam... no, mogu da se nadam da postoje i da ce postojati ljudi koji su voljni da se bore protiv diskriminacije dokle god ona postoji... jer je to jedino sto moze doneti promene, one same od sebe nece doci... ljudi su ti koji se bore, makar prvo za mrvicu, pa za zalogaj, pa za krisku, pa za citavu veknu... bez te borbe, sta imamo? apatiju? filozofiju 'cuti i trpi', kao robovi dok se nisu pobunili?

a krajnji cilj nije Parada... krajnji cilj je ostvarivanje SVIH prava i sloboda koja LGBT ljudi nisu mogli/ne mogu da ostvaruju zato sto su LGBT, tj. zato sto su diskriminisani od strane strejt populacije...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ono što najmanje razumem jeste da ako nešto ne doživljavaš bitnim, ne podržavaš i ne učestvuješ, zašto to moraš da osuđuješ i zabranjuješ.

Rešavaj svoje probleme, bori se za prava koja su tebi uskraćena i koja smatraš bitnim, ali dozvoli i drugima da rade isto to.

Zapravo je vrlo jednostavno.
Ljudi odbijaju da shvate.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Ono što najmanje razumem jeste da ako nešto ne doživljavaš bitnim, ne podržavaš i ne učestvuješ, zašto to moraš da osuđuješ i zabranjuješ.

Rešavaj svoje probleme, bori se za prava koja su tebi uskraćena i koja smatraš bitnim, ali dozvoli i drugima da rade isto to.

Zapravo je vrlo jednostavno.
Ljudi odbijaju da shvate.
Eto zatvaranja kruga. Neces diskriminaciju - sam je vrsis. Svako ima pravo na misljenje, pa i kada se ono razlikuje od tvog.
Stavise, nigde nisam rekla da Parada ne treba da se odrzi, cak i lepo pise da je ovo najbolji moguci trenutak za to. Ni ne razmatram mogucnost da se nece desiti, jer je napokon dobijen amin od svih odgovornih institucija i ljudi. Meni licno moze da se ne svidja koncept samog dogadjaja, nacin na koji se obezbedjuje sigurnost ucesnika, trasa, muzicka podloga ili promotivni video, ali je to takodje moje pravo. Osim ako sam propustila podelu svih homoseksualaca i ki na one koji su hrabri da ucestvuju, te smeju da misle, i na one koji ne ucestvuju i ne smeju da misle.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pri zabranjivanju i osuđivanju nisam mislio na učesnike ovog foruma, već in general.
Ali neshvatanje je prisutno i ovde, previše.

Mene je duša bolela prošle godine uoči najava Pride-a, kada sam na ovu temu pričao sa majkom, koja me je oduvek podržavala u svemu, otvoreno prihvatila da sam gay i sve mi u životu pružila.

Ali ne može da shvati.

Zašto se mi ponosimo time, zašto mi paradiramo a to ni str8 ljudi ne rade?
Zato što to oni rade svaki dan, otvoreno, ne doživljavajući diskriminaciju i osudu, pa čak ni čuđenje.
Toliko od mene.

A naziv i šetnja su čista simbolika.
Ljudi shvataju bukvalno samo ono što ne bi trebalo.
By SanjarMali11
braaniti se treba ako policija ne brani onda sam udri transpaarentima po oglavi pa cemo dati ali i primiti ako vidite negog cupavog i ruznog i da je iz zadra klimnite glavom ako stignete od ovih protivnika parade:grebanje::grebanje:pokazuje:
Korisnikov avatar
By jukie
Ponos (Pride) kao antonim za sramotu (shame), koju osećaju gay ljudi u homofobnoj sredini zato što ih privlači osoba istog pola.
I to piše.
A to nije tačno?
Pa ja mislim da bi pravo osećanje kome u ovom slučaju treba težiti bilo prihvatanje sebe, a ne ponos. Ponos odlazi na suprotnu stranu i korača prema snobizmu.
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by svejedno

Sa druge strane, imam veliko poverenje u ostvarivanje interesa vladajuce klase, ciji je ove godine interes da se ta parada odrzi.
Srpsko drustvo nema 'klase'. Ima vladajucu garnituru, recimo.
Iskreno, ne vidim da je parada ponosa jedan od prioriteta danasnje vlasti u Srbiji. Mislim da ne moram da nabrajam zasto i kako, dovoljno je otvoriti bilo koje novine, upaliti tv ili sajt sa vestima, pa shvatiti. Da je u interesu - jeste, ali samo kao pokazatelj da Srbija deli iste vrednosti sa zemljama EU.
No, sa druge strane, mislim da ova godina jeste prava za pocetak paradiranja, jer bez obzira koliko beznacajno delovala spram ostalih drustvenih problema, ne bi smela da bude odlozena za 2011. Tada vec krece predizborno ludilo, a ko zna sta nas sve ceka nakon toga.
:up:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!