Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Šta je za vas Vojvodina?

1. Republika Vojvodina
12
22%
2. Српска Војводина
20
36%
3. Délvidéki Vajdaság
2
4%
4. Dunavska Vojvodina
12
22%
5. Ne znam, ne interesuje me...
9
16%
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Myself

Zato, Vojvodina mora ostati Srbija jer je ona zemlja u kojoj je vecinsko stanovnistvo SRPSKO.

A kada se isti argument potegne protiv Srbije, u vezi sa Kosovom, onda to znaci pregovore sa Albancima sa Kosova dok ne pocrkamo?
A i radije ne bih brojala Srbe u Vojvodini, pa ih stavljala na vagu sa ostalim nacionalnim manjinama (da, Srbi jesu vecina, ali ih ima manje nego sto ima svih ostalih manjina na drugoj strani vage).
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by Stripi
Problem kod Srba je sto brzo zaboravljaju i sto ono sto kazu za istoriju kao uciteljicu zivota kod "nas" ne vazi.
Koja glupost.
Zasto?

Ovaj narod istorija nista naucila nije.
Da jeste, Kosovo bi bilo Srbija. Knin bi bio srpski grad. Ma, da ne nabrajam dalje samo se nanerviram.
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by Wilhelmina

Zato, Vojvodina mora ostati Srbija jer je ona zemlja u kojoj je vecinsko stanovnistvo SRPSKO.

A kada se isti argument potegne protiv Srbije, u vezi sa Kosovom, onda to znaci pregovore sa Albancima sa Kosova dok ne pocrkamo?
A i radije ne bih brojala Srbe u Vojvodini, pa ih stavljala na vagu sa ostalim nacionalnim manjinama (da, Srbi jesu vecina, ali ih ima manje nego sto ima svih ostalih manjina na drugoj strani vage).
Kosovo je druga prica. Nismo ni trebali da pregovaramo sa separatistima. Zna se kako se čuva integritet zemlje.

Izvagaj, draga, pa ces da vidiš da su Srbi vecina u Vojvodini.
By Ulix

Kosovo je druga prica. Nismo ni trebali da pregovaramo sa separatistima. Zna se kako se čuva integritet zemlje.

Dakle, "zemlja pripada većinskom narodu" je pravilo koje ćemo primeniti samo u slučaju da su Srbi taj većinski narod?
Korisnikov avatar
By Herald
Tako neonacisticko razmisljanje ima i republicka vlada, pa je u izradi statuta vojvodine, iz odredbe o nacionalnoj ravnopravnosti izbrisala da su sve nacije u vojvodini ravnopravne i konstitutivne. A glani problem je ustav srbije koji neonacizam projektuje na vojvodinu.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Problem kod Srba je sto brzo zaboravljaju i sto ono sto kazu za istoriju kao uciteljicu zivota kod "nas" ne vazi.
Koja glupost.
Dabome da je glupost jer nacionalisti-shovinisti svakog naroda onako govore samosazaljive nacionane tlapnje (a shto je i apsurd sam po sebi onoliko samoidentifikovati se s nechim toliko raznovrsnim kao shto je nacija). kada se umesto Srba npr. kaze i misli za npr. Hrvate k'o shto velikohrvatski nacionalisti-shovinisti laprdaju, dobije se puni pandan Myself-ovoj izjavi, samo s hrvatske strane.

dakle, @Myself, sve to shto ti kukash o "naivnosti" Srba, tako ustashe kukaju o "naivnosti" Hrvata. eto na kog lichish Myself, samo s srpske strane.
Korisnikov avatar
By Mariška
Rusoovu je snagu činila njegova usamljenost; jer, budući da je gluposti posvuda, opasnost dolazi otud što pristalice u njoj preteruju; ona se odviše vidi; to uništava ubeđenje. Dokle god je čovek sam na svojoj strani, trijumfuje; glupost se čini sva na tuđoj strani; to vam pomaže da se uvrežite.

A svet još veruje da oni duboko ubeđeni imaju potrebu za samoćom zato da bi meditirali!

(Andre Žid: "Dnevnik")

Mnogi poznati autori su otkrili da, iz perspektive ostatka sveta koji voli da im pridikuje, neshvatljiv broj Amerikanaca, uključujući veliki broj onih sa vrlo skromnim primanjima, daje dobrotvorne priloge i volontira u svim vrstama organizacija. Šanse da vas u Americi neko poveze, ponese vam kofer, pozajmi novac, da krv; da vam se na ulici ljubazno javi potpuno nepoznat čovek – su veće nego u Srbiji. Kao što su manje šanse da vas u autobusu izlakta ili da vam na vagi zakine pohlepni Amerikanac nego neki od srpskih ljutih protivnika surovog kapitalizma. Uobičajen prigovor da Amerikanci daju dobrotvorne priloge da bi „zaradili” na porezu svedoči ne samo o teškoćama sa elementarnom matematikom nego i o dubini destruktivnog cinizma.

Naravno, nisu svi Amerikanci isti, još manje svi velikodušni. Kao što je pokazao Artur Bruks u knjizi „Ko daje”, ateisti i borci za jednakost i socijalnu pravdu manje poklanjaju, volontiraju i daju krv i više su skloni da ne prijave prevelik kusur. Siromašni građani koji svoje prihode zarađuju, poklanjaju i volontiraju više od građana koji iste sume dobijaju kroz pravo na socijalnu pomoć, što je samo još jedna ilustracija koliko je fokus na novac, imovinu i standard u suštini kontraproduktivan.

(Željka Buturović: Više poštenja i skromnosti)

Ko razume, shvatiće. ;)
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Mariška

Rusoovu je snagu činila njegova usamljenost; jer, budući da je gluposti posvuda, opasnost dolazi otud što pristalice u njoj preteruju; ona se odviše vidi; to uništava ubeđenje. Dokle god je čovek sam na svojoj strani, trijumfuje; glupost se čini sva na tuđoj strani; to vam pomaže da se uvrežite.

A svet još veruje da oni duboko ubeđeni imaju potrebu za samoćom zato da bi meditirali!

(Andre Žid: "Dnevnik")

Mnogi poznati autori su otkrili da, iz perspektive ostatka sveta koji voli da im pridikuje, neshvatljiv broj Amerikanaca, uključujući veliki broj onih sa vrlo skromnim primanjima, daje dobrotvorne priloge i volontira u svim vrstama organizacija. Šanse da vas u Americi neko poveze, ponese vam kofer, pozajmi novac, da krv; da vam se na ulici ljubazno javi potpuno nepoznat čovek – su veće nego u Srbiji. Kao što su manje šanse da vas u autobusu izlakta ili da vam na vagi zakine pohlepni Amerikanac nego neki od srpskih ljutih protivnika surovog kapitalizma. Uobičajen prigovor da Amerikanci daju dobrotvorne priloge da bi „zaradili” na porezu svedoči ne samo o teškoćama sa elementarnom matematikom nego i o dubini destruktivnog cinizma.

Naravno, nisu svi Amerikanci isti, još manje svi velikodušni.
Ovo je tachno.
Originally posted by Mariška

Kao što je pokazao Artur Bruks u knjizi „Ko daje”, ateisti i borci za jednakost i socijalnu pravdu manje poklanjaju, volontiraju i daju krv i više su skloni da ne prijave prevelik kusur. Siromašni građani koji svoje prihode zarađuju, poklanjaju i volontiraju više od građana koji iste sume dobijaju kroz pravo na socijalnu pomoć, što je samo još jedna ilustracija koliko je fokus na novac, imovinu i standard u suštini kontraproduktivan.

(Željka Buturović: Više poštenja i skromnosti)

Ko razume, shvatiće. ;)
Ovo bash i nije tachno. Naprotiv, borci za jednakost i socijalnu pravdu (bilo da su ateisti ili ne) a koji su/smo najcheshce u Americi i siromashni te mozda i na socijalnoj pomoci- su/smo upravo ti koji vishe poklanjaju/mo (svakako, proporcionalno i mogucnostima), volontiraju/mo i vishe su/smo skloni da prijavimo prevelik kusur. I da o svemu tome ne prichamo na velika zvona vec samo kada su/smo povucheni za jezik, kao shto je npr. i ovom prilikom.
Arthur Brooks (ko je, shta je on, btw.?) je tu totalno pomeshao lonchice kad je rekao ono sto je rekao. ili je pak Athur Brooks vrlo providan...... Zeljki Buturovic bih samo preporuchio malo vishe opreza kada prisvaja tog Arthur-a Brooks-a.

Dakle, prvi deo citiranog :up: , a ovaj drugi deo totalni :down: .
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by Vel boy
Koja glupost.
Dabome da je glupost jer nacionalisti-shovinisti svakog naroda onako govore samosazaljive nacionane tlapnje (a shto je i apsurd sam po sebi onoliko samoidentifikovati se s nechim toliko raznovrsnim kao shto je nacija). kada se umesto Srba npr. kaze i misli za npr. Hrvate k'o shto velikohrvatski nacionalisti-shovinisti laprdaju, dobije se puni pandan Myself-ovoj izjavi, samo s hrvatske strane.

dakle, @Myself, sve to shto ti kukash o "naivnosti" Srba, tako ustashe kukaju o "naivnosti" Hrvata. eto na kog lichish Myself, samo s srpske strane.
Ma, nemoj mi reci.
Ne vidim da ustase kukaju. Oni, bre, dobise drzavu pre par godina! Za sta da kukaju? Sto nisu i Banja Luku "prisvojili"? Svasta.

Sta je lose u nacionalizmu, hajde reci mi pametnjakovicu? Reci mi! Jel' zabranjeno voleti svoj narod?

Ja sovinista nisam. Izjednaci me covek sa ustasom. O, zivote... :doh:
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by Ulix

Dakle, "zemlja pripada većinskom narodu" je pravilo koje ćemo primeniti samo u slučaju da su Srbi taj većinski narod?

Reci mi za koji narod ne vazi?
Kosovo je tako o'slo.
By Ulix

Kosovo je tako o'slo.
Ne moramo ići daleko - to pravilo ne važi za Mađare, na primer. Koliko ih je ostalo odsečeno od matice, u Vojvodini, (naročito u) Rumuniji, pa onda u Hrvatskoj, u Slovačkoj? Po toj tvojoj (nacionalističkoj) logici bi sad lepo trebalo prepraviti kartu cele Centralne Evrope zato što postoje fluktuacije u nacionalnoj homogenosti. To je jedna duboko nazadna ideja, da ne upotrebim neku oštriju formulaciju. :kuckuc:

Možeš da kažeš da je Kosovo otcepljeno zato što su Albanci većina, ali to je strašno redukcionistički. Srpsko-albanski konflikt na Kosovu je mnogo kompleksniji od toga. (A kad si već gore pitala zašto je nacionalizam loš, da ne bih citirao Kiša - previše je očigledno - savetujem ti da pročitaš knjigu Dimitrija Tucovića Srbija i Arbanija - jedan prilog kritici zavojevačke politike srpske buržoazije; tu se vide posledice "ranih radova" srpskog nacionalizma.)
Korisnikov avatar
By Vel boy
gledaj, Myself, ne zelim dalje s tobom da nastavljam, okani me se. kada sam ti se bio obratio mislio sam da se s tobom moze razumno diskutovati, ali ochito ne moze. no, odgovoricu ti na tih tvojih par stvari

Ma, nemoj mi reci.
Ne vidim da ustase kukaju. Oni, bre, dobise drzavu pre par godina! Za sta da kukaju? Sto nisu i Banja Luku "prisvojili"? Svasta.
ali, kukaju. vidi shta prichaju hsp, desni hadezeovci, onaj don turic, oni shto se zovu "hrvatska straza" oko ivana vekica http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... 95&page=25, http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... 95&page=26, oni shto bi klali ili proterali i ono malo Srba shto osta u Hrvatskoj itd..... kukaju kako im je Josipovic i pre toga Mesic, "izdajica, srboljub, jugonostalgichar", kukaju shto u Hrvatskoj postoji jedan Milorad Pupovac i SDSS, kukaju shto im HR Herceg-Bosna nije i de facto prikljuchena Hrvatskoj itd...... i oni govore tipa " Problem kod Srba je sto brzo zaboravljaju i sto ono sto kazu za istoriju kao uciteljicu zivota kod "nas" ne vazi"- samo shto oni kazu ovo: Problem kod nas Hrvata je sto brzo zaboravljaju/mo i sto ono sto kazu za povijest kao uciteljicu zivota kod "nas" ne vazi.

vidish, da ne valja onako govoriti, iz bilo kog naroda da se govori, Myself.

Sta je lose u nacionalizmu, hajde reci mi pametnjakovicu? Reci mi!
loshe je, josh pametnija, to shto je kod naroda ex-Yu, bilo kojih, to uvek ishlo i ide bash nuzno zajedno s shovinizmom, mrznjama, genocidima, urbicidima.
da su ex-Yu narodi bar toliko mudri kao npr. zapadno ili severnoevropski pa da mogu, znaju i hoce da rashchlane eto neki pozitivniji nacionalizam (onda, to ni ne bi bio nacionalizam vec savremeni, umereni, razumni, samoodbranbeni, NIKAD napadachki, patriotizam) od shovinizma, onda bi to bila mozda druga stvar. no, ex-Yu narodi bilo koji su pokazali da nazalost ne mogu, ne znaju ili nece (kakogod) da te stvari rashchlane. ko im/vam je kriv kad su/ste sami sebi prvi najveci neprijatelji.

Jel' zabranjeno voleti svoj narod?
ko ti je rekao da ne trebash, ne smesh da volish svoj narod? :doh:

vidish, projektujesh jednu krajnost na drugu, Myself.

ali, bi trebala da znash da sve ovo shto sam i ja pisao je bash zato shto znam potrebu realnosti savremenih izazova vremena na pochetku vec druge dekade 21-og veka gde je medjunarodna saradnja u borbi protiv terorizama, mrznji...... najbitnija i koja ne odriche iskreni, pozitivni patriotizam- ali uskladjen u dobrobiti za celo chovechanstvo. sve shto ja pishem i govorim upravo jeste za dobro i prosperitet srpskog naroda, kao i naroda s kojim koegzistira na prostorima tj. regionu ex-Yu .

ono shto ti pishesh Myself, medjutim, nisam siguran kuda bi da vodish i shta hocesh.

pa, ona rechenica ti je bila iz matrice velikosrpskog shovinizma koji je pandanski (kontash rech pandanski, valjda, kao Ares i Mars u starogrchko-rimskom panteonu bogova rata :eureka: ) velikohrvatskom ustashtvu.
uz to, k'o shto rekoh, narodi ex-Yu uklj. Srbe na zalost su pokazali da nisu/niste sposobni biti iskrene savremene umerene razumne patriote (pa, zovi ti to i nacionalisti) bez shovinizma. kamo srece da su narodi ex-Yu uklj. Srbe sposobni da te stvari razluche, ali su/ste pokazali da nisu/niste sposobni. zato je nacionalizam ex-Yu naroda povezan s shovinizmom i onda kada vi nacionalisti to odbijate da priznate. i zato je za narode ex-Yu uklj. Srbe najoptimalnija ideologija socijaldemokratija i socijalliberalizam severnoevropskog tipa te kroz to i razumni, umereni patriotizam koji vrednuje jedinstvo u razlichitostima.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ma, nemoj mi reci.
Ne vidim da ustase kukaju. Oni, bre, dobise drzavu pre par godina!
"Ustaše" nisu dobile ništa što i prije nisu imale. To što su neki "četničići" zamislili u svojoj glavi i skovali plan da je njihovo sve di se i jedan Srbin popišao je problem koji je i doveo Srbiju u poziciju u kojoj je sada.
Za sta da kukaju? Sto nisu i Banja Luku "prisvojili"? Svasta.
A ima ih, ima. Svuđe ima fašizma i fašista, rekoh ja.
Sta je lose u nacionalizmu, hajde reci mi pametnjakovicu? Reci mi! Jel' zabranjeno voleti svoj narod?
Ne, nije, samo nekako uvijek ispada da oni koji to kažu ispadnu i šovinisti i ksenofobi i fašisti najgore vrste, kojima su za njihovu nesreću svi drugi krivi (pogleda pod "ustaše dobile za par godina državu" :wtf: ) a oni jadni, samo vole svoj narod i ne posustaju ni dok ih drugi napadaju. Ili ne naiđe prilika pa da za malo para ili zajebu taj narod koji vole, ili državu koju zajebavaju ili jednostavno odu u neku treću zemlju pa od tamo propovijedaju svoju ljubav. Oni koji vole svoju zemlju i narod to, uglavnom ne ističu, nego rade svoj posao i žive svoj život u miru sa drugima i različitima.
Dakle, nije problem u ljubavi prema narodu i zemlji, nego u onim profesionalnim busačima u prsa.

I u pravu je. Svi ste vi isti.
Korisnikov avatar
By _LuKa_
E, ovako - možda će vam ovo pomoći da sagledate i shvatite šta je Vojvodina (pre svega za nas koji ovde živimo) danas, iz jedne druge perspektive, perspektive realnog problema, bez veštački naduvanog (bilo čijeg) nacionalnog sentimenta - samo ogoljena i ružna stvarnost. U pitanju je manjina- Romi i Aškalije. Naime, mi smo ovde u Subotici i okolini svedoci tihog i tajnovitog naseljavanja te populacije iz zemalja EU, u našu opštini. Nagađa se, da je Vlada + lokalna politička vrhuška, sklopila deal sa nekim u EU. Neko, (naš budžet ili EU) finansira otkup kuća, i naseljava mnogoljudne porodice (oko 15 članova u proseku), po nekom misterioznom planu o kome niko blizak vlasti "ništa ne zna" - niti želi da govori. Sva mesta u Opštini su staračke strukture. Ako u mesto od 6,7,8 hiljada stanovnika naselite po 50-60 porodica - sračunajte sami. Gotovo sve fabrike su (i ovde) rasprodate, opljačkane, puste. Nema posla i situacija je bez ikakvog preterivanja - dramatična! I pored toga, Vlada naseljava isto tako bedne građane Kosova koje civilzovana EU ne želi, a Tači - ne dozvoljava da se vrate. Ponižavajućim Ugovorom o readmisiji Srbija se obavezala da će primiti čak i građana treće zemlje, ukoliko su ušli ilegalno na teritoriju EU sa njene teritorije. Dakle, čak i da priznamo Kosovo, ovi ljudi ne moraju kući, i tako, neko je odlučio - naselićemo ih na Sever Bačke! Posledice ovog projekta "ispod žita" je prisustvo neverovatnog broja, nezaposlenih, mladih i siromašnih Roma, koji su sada rešenje potražili u kriminalu kome smo svi izloženi, (i sam sam to osetio na svojoj koži.) Ovi slučajevi su toliko česti i uobičajeni, da se policija ne oseća obaveznom ni da interveniše. Oguglali ljudi, kažu - "nećemo da izgubimo posao zbog žalbi NVO". Pravdaju se nekakvim limitom vrednosti "otuđene" robe, ali ne skaču baš veselo ni nakon učestalog fizičkog nasilja, prema uglavnom - starijim ljudima. Dakle država koja je napravila kuršlus - sada se ciničnki i ignorantski odnosi prema svojim građanima. I dok ovo pišem, verovatno kao i vi, (jer smo svi pripadnici jedne druge, daleko ugroženije manjine) razmišljam da li i samim pomenom problema, klizim ka rasističkoj generalizaciji? Kako rešiti problem? Šta vi mislite? Ovo nije problem tipa većinski narod vs manjina, ovo je problem manjine s manjinom, gladnog s gladnim i prvenstveno nesposobne Vlade - sa svima skupa! samo još da kažem, u Subotici je još ranije postignut dogovor sa republičkim vlastima, da se ne sme ni javno ni tajno, nikakvom novom kolonizacijom, menjati etnička struktura opštine. I šta je ovo sad?! Po meni, čini se da je licemerje EU i snishodljivost Vlade s jedne strane i bahatost s druge, uzrok što sada polako otkucava tempirana bomba međuetničkog sukoba, i što se desničari (pre svega srpski i mađarski) udružuju zahvaljujući nesposobnosti vlasti. Kome može doneti dobro jačanje fašističke desnice, koje generiše neoliberalna hipokrizija i onda gura problem pod tepih?! Šta vi mislite o ovome, onako iskreno? Kako bi gledali na stvar da ste u našoj koži?
Korisnikov avatar
By Vel boy
ovo shto _LuKa_ kazesh ja lichno prvi put chujem, shto se mozda podrazumeva da ne znam o tom jer nisam u Vojvodini, Srbiji, jel'te...... ako je tako kako si opisao _LuKa_, saosecam s tobom i zbunjen sam i ja.
nisam pametan trenutno shta vishe ili drugo reci jer sam zatechen ovom veshcu koju valja ipak proveriti........
Korisnikov avatar
By Azdaja
zasto mi pada da je ovaj nick retardirana angelina....
Korisnikov avatar
By Myself
Ma, nemoj mi reci.
Ne vidim da ustase kukaju. Oni, bre, dobise drzavu pre par godina!
"Ustaše" nisu dobile ništa što i prije nisu imale. To što su neki "četničići" zamislili u svojoj glavi i skovali plan da je njihovo sve di se i jedan Srbin popišao je problem koji je i doveo Srbiju u poziciju u kojoj je sada.
Da li je moguce da niko nije komentarisao ovo? :qqlele:
Korisnikov avatar
By Myself

Kosovo je tako o'slo.
Ne moramo ići daleko - to pravilo ne važi za Mađare, na primer. Koliko ih je ostalo odsečeno od matice, u Vojvodini, (naročito u) Rumuniji, pa onda u Hrvatskoj, u Slovačkoj? Po toj tvojoj (nacionalističkoj) logici bi sad lepo trebalo prepraviti kartu cele Centralne Evrope zato što postoje fluktuacije u nacionalnoj homogenosti. To je jedna duboko nazadna ideja, da ne upotrebim neku oštriju formulaciju. :kuckuc:

Možeš da kažeš da je Kosovo otcepljeno zato što su Albanci većina, ali to je strašno redukcionistički. Srpsko-albanski konflikt na Kosovu je mnogo kompleksniji od toga. (A kad si već gore pitala zašto je nacionalizam loš, da ne bih citirao Kiša - previše je očigledno - savetujem ti da pročitaš knjigu Dimitrija Tucovića Srbija i Arbanija - jedan prilog kritici zavojevačke politike srpske buržoazije; tu se vide posledice "ranih radova" srpskog nacionalizma.)
Joj, bre Ulix, niko nije to rekao. Ovde ne treba nista da se prekraja. Ja sam samo komentarisala da je ovo Srbija i da bi trebala Vojvodina da ostane srpska Vojvodina.
Madjari su u Ruminiji pokusali da dobiju nezavisnost, pa su Tekesa krivicno gonili i to ne Rumuni, nego predstavnici EU.
Ne mogu da raspravljam sada dalje, ali stvarno. Zet mi je Madjar i nemam nista protiv nikoga ko nije Srbin! Ovo podvlacim, mada su ovde neki napisali da sam sovinistkinja. Sovinizam je ideoloski izopacena nacionalna svest, a moja to (jos uvek) nije.

Naravno da je konflikt na Kosovu kompleksniji ali morali bi novu temu da otvorimo.

Odo' :zev:
Korisnikov avatar
By Stripi

Da li je moguce da niko nije komentarisao ovo? :qqlele:
Pa, ako nije komentirao tvoje teze o "ustaše dobile državu", ne vidim u čemu je problem sa ovim?
Ne da si "nam" skres'o, nego se ne zna. :rida:
Skreso, ne skreso, tek činjenica da ste svi vi isti ostaje
Korisnikov avatar
By Elena
Meni svejedno ali evo žena, koja inače nije Srpkinja, uporno navija za opciju српска Војводина (u njenoj interpretaciji срБска) a ja slušam pa to i zaokružujem. Ona je iz Vojvodine, valjda bolje zna od mene :veverice:
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Originally posted by Vel boy

ovo shto _LuKa_ kazesh ja lichno prvi put chujem, shto se mozda podrazumeva da ne znam o tom jer nisam u Vojvodini, Srbiji, jel'te...... ako je tako kako si opisao _LuKa_, saosecam s tobom i zbunjen sam i ja.
nisam pametan trenutno shta vishe ili drugo reci jer sam zatechen ovom veshcu koju valja ipak proveriti........
Svakako Vel boy, nisam ni mislio da treba uzimati zdravo za gotovo i svaki novi podatak je dobrodošao. No veličinu problema upravo potvrđuje netransparentnost jednog tako velikog projekta, kao što je naseljavanje tako brojne (inostrane) populacije. To svakako nije deo demokratske procedure. Drugim rečima, problem se može videti na terenu, ali on zvanično - ne postoji! A pošto nas je zmija već ujela, lako bi mogli doći u iskušenje da pomislimo kako se nečiji lični ili stranački račun, udebljao nekom provizijom "po glavi" novopridošlog. Ili da talas ilegalnih emigranata iz Italije ima veze s Dinkićevim istorijskim dogovorom s Fiatom - odnosno talijanskom Vladom? A nije pametno eksperimentisati etničkim disbalansom, na ovako rovitom terenu!
Korisnikov avatar
By niotkuda

Denu. I uzivaju. Jel ti krivo? Evo ti primera: ja se izjasnjavam kao Jugoslovenka,a zena mi je Slovakinja, najbolji drug polu Slovak polu Madjar a njegov decko Ukrajinac.
Super, reci to isto deci u zrenjaninskoj gimnaziji, da vidiš da li se i oni slažu sa Mađarima iz odvojenog odeljenja tako dobro ili onim finim ljudima u Subotici koji ili neće da ti odgovore na srpskom ili neće da ti odgovore uopšte kada ih pitaš nešto na jeziku zemlje u kojoj žive.
Šta ima da meni bude krivo, meni je, šta više, drago što su tolerancija i prihvatanje u Vojvodini na krajnje zadovoljavajućem nivou, samo nemojmo da se sad proseravamo kako je to ne-znam-kakva utopija.

Sudis o necemu sto ne poznajes dovoljno. Vikend u Novom Sadu nije ni izbliza dovoljan da upoznas grad, a kamoli pokrajnu o kojoj je ovde rec.
U Novom Sadu sam bio bar jedno desetak puta i imam mnogo prijatelja tu i zato sam i napisao to što sam napisao. Nisu svi ti prijatelji isti, samo ona (poveća) grupa koja se u većem društvu busa u grudi na pomen Zvonka Bogdana i kiselo smeje na pomen Beograda, a kad dođu kod nas pevaju pesme o kralju Petru.

Naravno, kada dodju sa stavom kakav je tvoj. Cinizam treba da se trpi,ali ako se uzvrati to je onda prezir?

Hoćeš da kažeš da su oni dočekani raširenih ruku, a da su iskoristili gostoljubivost, pa zato tako reagujete? Beograd je pun izbeglica i ljudi različitih naglasaka, pa mnogo ređe čuješ ikakve zlobne komentare.

Austrougarsku zemlju.
Istina. Moja greška.

Sedi, jedan iz istorije.
Sedi, jedan iz argumentacije.
"После распада Аустроугарске монархије (29. октобра 1918. године), Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи је Новом Саду 25. новембра 1918. године прогласила отцепљење Баната, Бачке и Барање од Угарске и њихово присаједињење Краљевини Србији, што је касније озакоњено Видовданским уставом."
Po meni smo mi njima oteli zemlju (ti koristi izraz "otcepili se", ako ti više odgovara), kao što su Slovenci i Hrvati oteli Italijanima, a Albanci nama. Sasvim normalan proces u istoriji ljudskog naroda.

Sto se mene tice, Beograd moze i da ne postoji. Ali uopste.
A vi, svaki put kada vas zasvrbi nesto sto ne mozete da pocesete, razmislite o sebi kao uzroku, ne o drugima. Jer polako ostajete bez tih drugih na koje cete upirati prstom.
Ali mi, Beograđani, nismo ti koji upiru prstom u Novosađane i krive ih što je zemlja u kurcu ili što nismo ušli u EU, tako da ti primedba baš i nije na mestu.
Korisnikov avatar
By niotkuda
Originally posted by nsBeckie

Slažem se, užasna poruka mržnje koju treba osuditi. Ali o tome ja i pričam - da situacija uopšte nije bajna i sjajna kakvom se predstavlja. Srbi, pre svega, moraju da porade više na prihvatanju drugih.

Niti sam Velikosrbin, niti dolazim u Vojvodinu da širim bilo šta, samo ne volim kada neko pokušava sebi da previše da na značaju koristeći nacionalnu/regionalnu pripadnost, a pritom nemajući baš jake realne osnove.

Dok god Srbi napadaju Mađare, a Mađari napadaju Srbe (makar u oba slučaja bile manjine u pitanju), na utopiji se više treba raditi, a ne se stalno dičiti (ne)postojanjem iste.
By Ulix
Originally posted by niotkuda

Super, reci to isto deci u zrenjaninskoj gimnaziji, da vidiš da li se i oni slažu sa Mađarima iz odvojenog odeljenja tako dobro ili onim finim ljudima u Subotici koji ili neće da ti odgovore na srpskom ili neće da ti odgovore uopšte kada ih pitaš nešto na jeziku zemlje u kojoj žive.
Šta ima da meni bude krivo, meni je, šta više, drago što su tolerancija i prihvatanje u Vojvodini na krajnje zadovoljavajućem nivou, samo nemojmo da se sad proseravamo kako je to ne-znam-kakva utopija.
Mađarski je jedan od vojvođanskih jezika, u svakom pogledu jednak sa srpskim i ne vidim zašto bi bio problem što neko bira da ga govori. Ne moraju svi da znaju srpski.
Korisnikov avatar
By niotkuda
Ako ne vidiš u čemu bi bio problem, onda mislim da je svaka diskusija na ovu temu suvišna jer imamo previše različite poglede na svet da bismo mogli da se uopšte razumemo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!