Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Šta je za vas Vojvodina?

1. Republika Vojvodina
12
22%
2. Српска Војводина
20
36%
3. Délvidéki Vajdaság
2
4%
4. Dunavska Vojvodina
12
22%
5. Ne znam, ne interesuje me...
9
16%
Korisnikov avatar
By 2kune
a što ako je Vojvodina ime dobila po Voji a ne po vojvodi? :shok:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by starsailor

kada sam ja ucila istoriju SFRJ (a bese to davno :lol: ) Vojvodina je bila Autonomna pokrajina.
i ta informacija kao takva ostala meni u glavi.
kada se se preselila (doselila :D ) ovde, objasne mi da je Vojvodina u medjuvremenu izgubila taj status.
Kako god je definisali meni je Autonomna :)
i trenutni dom :gitara:
:wtf:

pa jos uvek je AP....
http://www.vojvodina.gov.rs/
By Ulix
Originally posted by nsBeckie
Originally posted by starsailor

kada sam ja ucila istoriju SFRJ (a bese to davno :lol: ) Vojvodina je bila Autonomna pokrajina.
i ta informacija kao takva ostala meni u glavi.
kada se se preselila (doselila :D ) ovde, objasne mi da je Vojvodina u medjuvremenu izgubila taj status.
Kako god je definisali meni je Autonomna :)
i trenutni dom :gitara:
:wtf:

pa jos uvek je AP....
http://www.vojvodina.gov.rs/
Samo što je to "A" sada samo simbolično.
Korisnikov avatar
By starsailor
^
znam da je jos uvek AP. tj opet je AP.

edit: da pojasnim. meni je bilo receno da je Vojvodina posle SFRJ izgubila TO AP, i da je za vreme Srbije i Crne Gore, ne znam kako tacno se je zvala drzava, imala drugi status. mozda gresim, ne znam...
Korisnikov avatar
By Oziris
Ja bih da se osamostali(mo)... Pre bi samostalna Vojvodina u EU nego ovako, sa teretom Srbije na grbaci...
Korisnikov avatar
By antibiotic
Ja sam ZA da se svako osamostali koliko mu je milo i drago, samo da mi ne treba pasos ili licna karta kad hocu da predjem na drugu stranu. To bi zaista bilo smesno.
Korisnikov avatar
By niotkuda
Za mene je Vojvodina jedno lepo područje, deo Republike Srbije, sa nešto drugačijom kulturom življenja nego u centralnim i južnim delovima države. Meni posebno drago zbog mirnoće življenja (ništa lepše od vikenda u NSu kao pandan stresnom životu u BGu) i fenomenalne hrane.

Sa druge strane, Vojvodina je, ni kriva ni dužna, počela da predstavlja simbol proseravanja i snobovskog predstavljanja nekih svojih žitelja. Da neko ko nije ikad bio na severu naše države čita ovo, pomislio bi da sve nacije Evrope igraju kolo (nadnacionalno neko, naravno), denu jedni drugima cveće u kosu i uživaju u miru, blagostanju i naprednoj ekonomiji.
Novosađani ispadoše kulturniji od Parižana; jadni naivni ljudi, kojima su zli Beograđani stavili okove oko vrata, i koji svoju tugu leče poezijom Mike Antića i čajem sa cimetom.

Tolerantni na prvu loptu, preziru došljake (pogotovo one poreklom sa druge strane Drine) i ponose se svojim ravničarskim poreklom, zaboravljajući da je većina njih, "starosedeoca", u stvari došla iz predela južno od Save i Dunava kako bi branila mađarsku zemlju, i kasnije je otela vodeći se idejom srpskog nacionalizma.

Ako je vama lakše da se tešite, nastavite kao i do sada, samo prestanite da krivite moj prljavi i nekulturni Beograd svaki put kada vas zasvrbi nešto, a mrzi vas da se sami počešete.
Korisnikov avatar
By Myself
Vojvodinu su napravili srpski nacionalisti - velika . (tacka)
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Myself

Vojvodinu su napravili Austrougari, ako cemo bas pravo... jer su njihovi vladari dopustili srpskim izbeglicama da se nasele u tom delu njihove zemlje - to im je politicki odgovaralo tada... ali I sv. rat su izgubili... Vojvodina je postala deo Kraljevine Jugoslavije (tj. Kraljevine SHS) tek nakon tog rata tokom raspodele teritorija propalog carstva ...

i to nije bilo bas tako davno. moja baba se rodila u Austrougarskoj - to je samo 2 generacije pre mene... njena familija je bila 'cisto' vojvodjansko madjarska ... i sta ja sad treba da kazem: Vojvodina Srbima?

ima jako - jako - jako mnogo slicnih prica, mesovitih brakova i porekla... ali takvi ljudi ne idu okolo vicuci na sav glas o politici, nego zive svoje zivote... no, sigurno im nije drago kada vide da se u Vojvodinu doseljavaju Veliki Srbi koji nakon 5 minuta u Vojvodini vicu "Vojvodina Srbima"... ako nesto govorimo protiv takvih ljudi, to nije zato sto "stranci" nisu dobrodosli, nego zato sto takav govor i ponasanje ugrozava sve one nacionalne manjine koje su oduvek zivele u miru i slozi sa vecinom... zbog cega bi sad Vojvodina trebalo da bude manje njihova? tj. nasa? jer velika vecina 'starosedelaca' u Vojvodini jeste mesanog porekla... i nemojte mi pominjati statistike... statistike mogu jako varati... eto, i ja i moj brat i moja majka se izjasnjavamo kao Srbi ali imamo madjarsko poreklo - to se ne vidi u tom izjasnjavanju o nacionalnoj pripadnosti... koliko je jos samo takvih slucajeva po Vojvodini?

ako mi starosedeoci imamo nekad nesto protiv dodjosa, to je onda kada pljuju po nasoj tradiciji multietnicnosti, multikulturalnosti i multijezicnosti, potencirajuci stalno to srBstvo... e, pa, izvinTe, ali tolerancija i miran zajednicki zivot je zaista dobra tradicija, koju sigurno treba negovati, a ne dozvoliti da je zameni moderna netolerancija i netrpeljivost tako sto cemo sedeti i cutati...

(ne kazem da su svi Srbi-dodjosi takvi, ali ima ih)
Korisnikov avatar
By Vel boy

Vojvodinu su napravili Austrougari, ako cemo bas pravo... jer su njihovi vladari dopustili srpskim izbeglicama da se nasele u tom delu njihove zemlje - to im je politicki odgovaralo tada... ali I sv. rat su izgubili... Vojvodina je postala deo Kraljevine Jugoslavije (tj. Kraljevine SHS) tek nakon tog rata tokom raspodele teritorija propalog carstva ...

i to nije bilo bas tako davno. moja baba se rodila u Austrougarskoj - to je samo 2 generacije pre mene... njena familija je bila 'cisto' vojvodjansko madjarska ... i sta ja sad treba da kazem: Vojvodina Srbima?

ima jako - jako - jako mnogo slicnih prica, mesovitih brakova i porekla... ali takvi ljudi ne idu okolo vicuci na sav glas o politici, nego zive svoje zivote... no, sigurno im nije drago kada vide da se u Vojvodinu doseljavaju Veliki Srbi koji nakon 5 minuta u Vojvodini vicu "Vojvodina Srbima"... ako nesto govorimo protiv takvih ljudi, to nije zato sto "stranci" nisu dobrodosli, nego zato sto takav govor i ponasanje ugrozava sve one nacionalne manjine koje su oduvek zivele u miru i slozi sa vecinom... zbog cega bi sad Vojvodina trebalo da bude manje njihova? tj. nasa? jer velika vecina 'starosedelaca' u Vojvodini jeste mesanog porekla... i nemojte mi pominjati statistike... statistike mogu jako varati... eto, i ja i moj brat i moja majka se izjasnjavamo kao Srbi ali imamo madjarsko poreklo - to se ne vidi u tom izjasnjavanju o nacionalnoj pripadnosti... koliko je jos samo takvih slucajeva po Vojvodini?

ako mi starosedeoci imamo nekad nesto protiv dodjosa, to je onda kada pljuju po nasoj tradiciji multietnicnosti, multikulturalnosti i multijezicnosti, potencirajuci stalno to srBstvo... e, pa, izvinTe, ali tolerancija i miran zajednicki zivot je zaista dobra tradicija, koju sigurno treba negovati, a ne dozvoliti da je zameni moderna netolerancija i netrpeljivost tako sto cemo sedeti i cutati...

(ne kazem da su svi Srbi-dodjosi takvi, ali ima ih)
:up:

p.s. ja sam prechanin ali nemam nikakvih slichnosti sa onima od dodjosha i prechana koji se ponashaju onako. i ja kao prechanin i dodjosh ne vidim nishta neposhteno u nsBeckie-inom postu zato ga podrzavam u potpunosti kao da sam ga i sam ja pisao.
By Ulix

:up: :up: :up:
Korisnikov avatar
By niotkuda
Pitaj Mađare šta misle o istoriji multietničnosti i nadaj se da se neće prisetiti vremena kada su bili ubedljivo većinska etnička grupa.

Naravno da podržavam toleranciju i mislim da je Vojvodina sasvim solidan primer iste, samo me nervira kada od komarca prave magarca.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by niotkuda

Pitaj Mađare šta misle o istoriji multietničnosti i nadaj se da se neće prisetiti vremena kada su bili ubedljivo većinska etnička grupa.

ja npr. sam i toga svestan. zato rekoh u mom postu na predhodnoj strani: "no, onda opet ostaje pitanje pandana srpskim homofobima, mizoginistima s npr. madjarske " (podrazumevajuci ovde i madjarske nacionaliste-shoviniste koji su protiv multietnichnosti) ",rumunske, hrvatske, slovachke, rusinske strane. shta cemo s njima? ne pravimo se da njih homofoba i mizoginista nema, kad ima."
Korisnikov avatar
By nsBeckie

Naravno da podržavam toleranciju i mislim da je Vojvodina sasvim solidan primer iste, samo me nervira kada od komarca prave magarca.
Koje Madjare da pitam? Ja sam rodom iz mesta u kojem Madjari jesu ubedljivo vecinska etnicka grupa. I nikada nisam dozivela da budem ugrozena njihovom 'madjarstinom'.

Ali zato moja porodica jeste dozivela da jednom (ne znam tacno kojim povodom - da li Kosovo, ili izbori, ili ko zna kakav politicki povod) na nasoj kuci osvane grafit SMRT MADJARIMA... prvo, nasa kuca je na jednom od najprometnijih mesta, nas zid je jako dobro vidljiv, a drugo, ta ulica i taj kraj se uglavnom smatraju cisto madjarskim (iako eto oni uboli bas koliko-toliko srpsku kucu... mislim, jeste srpska posto se svi nacionalno izjasnjavamo kao Srbi - ali naravno, nije bitno sto su malko omasili kucu, nego sto su hteli da to bude vidljivo...) i itekako je bilo vidljivo... moja majka umalo nije pala u nesvest kad je videla, zena, sta joj pise preko citavog zida... a ona je inace, polu-Madjarica, i tako se i oseca bez obzira na nacionalno izjasnjavanje, tako da joj uopste nije bilo svejedno... to je kao da tebi neko na zid napise SMRT PEDERIMA... jeste to samo grafit, ali je i ogromna poruka MRZNJE...

Naravno da ima i madjarskih nacionalista, pa i onih koji zagovaraju tu madjarsku politicku ideologiju 'Vojvodina Madjarima', ali to je mali broj u odnosu na vecinsko madjarsko stanovnistvo... Ako i ima 'okrsaja', to su onda okrsaji izmedju madjarskih i srpskh nacionalista - Velikosrbi potenciraju to svoje srBstvo, pa to izazove reakciju kod Velikomadjara jer se osete ugrozeno pa se deru sto jace da nadglasaju ovaj prvi tabor, i tako ukrug... Ali to ti nije vecina vojvodjanskih starosedelaca o kojoj ja govorim... ta vecina je tiha i, kao sto rekoh, 'zivi svoj zivot' i ne zeli da vidi tu halabuku... Em sto je ta vecina 'mesane krvi', em sto ako i nije mesane krvi, onda ima prijatelje/poznanike/kolege/muza ili zenu/ pa i decu! koji su 'od neke druge krvi', sa kojima zivi sasvim normalno, kao i sav ostali svet, i sasvim sigurno ponekad ne moze da shvati odakle ta mrznja. (A dolazi od onog sto sam gore rekla - potenciranje na srBstvu, pa reakcija, itd.)

Ima madjarskih nacionalista, ali su oni ogromna manjina. Zato, kad neko kaze 'Madjari', neka prvo zamisli jednu sasvim realnu zivotnu situaciju: cistokrvni Madjar ozeni se cistokrvnom Srpkinjom i imaju decu... Da li neko misli da ce taj Madjar da pise po nekim kucama SMRT SRBIMA??? Pa, ko je tu lud? Zato ponavljam: koje Madjare da pitam? Da tog Madjara pitam (a poznajem takve) da li on mrzi Srbe? Da li neko sme mene ili moju majku da pita da li mi mrzimo Madjare?

Velikosrbi su toliko iskljucivi da su kadri reci - ako ne velicas srpstvo znaci da ti mrzis Srbiju i srpski narod - a to shvatanje je zapravo odraz njih samih, koji su netolerantni prema svim ostalim narodima (ili ih cak mrze)... Ako ne velicam Srbe, to ne znaci da mrzim Srbiju - a to je nesto sto Velikosrbi cesto prebacuju Vojvodjanima-Srbima. I zato kazem, to velicanje srBstva ne dolazi od Vojvodjana-starosedelaca... jer ta tradicija multietnicnosti i multikulturalnosti Vojvodine koju ja pominjem najpre se ogleda u tome da Vojvodjani naprosto ne mrze ljude oko sebe koji su druge nacije... Ova recenica zvuci tako jednostavno, kao da objasnjavam detetu, ali mislim da se cesto zaboravlja koliko je zapravo lako biti tolerantan i pustiti druge ljude da zive svoj zivot, bez da im pravis sranja zbog toga ko su i sta su... A da ne pominjem da je tolerancija prvi korak ka prihvatanju i prijateljstvu naroda. Velikosrbi to ne shvataju, jer je za njih samo srpstvo i srpstvo. Ostalo je sve nizeg ranga i nize vrednosti. Takvo shvatanje ne moze da potekne od tipicnog Vojvodjanina koji ima mesanu familiju i okruzenje, jer bi time svog rodjaka, svoju majku, svog najboljeg prijatelja, kolegu kojeg poshtuje, morao da zamrzi ili da ih gleda sa nekim nipodastavanjem samo zato sto nisu Srbi. Ma daj oladi malo. (Ovo upuceno Velikosrbima koji izgleda dolaze u Vojvodinu samo zato da bi sirili svoje VelikosrBstvo.)

Nemam ja nista protiv toga da se neko ponosi svojim poreklom i srpstvom, ali samo dotle dok time ne ugrozava druge ljude, i dok to nije na ustrb nacionalnih manjina, koje takodje imaju sva ista prava i slobode kao i srpska vecina. A moj utisak jeste da se Velikosrpstvo 'uvozi' u Vojvodinu i da se njime truju narocito mladi Srbi-Vojvodjani i da je ta manjina glasna i da svojim govorom i svojim ponasanjem ugrozavaju pripadnike nacionalnih manjina (nije ovde rec samo o Madjarima, oni su bili samo primer).

Toliko od mene na ovu temu... ko i dalje ne razume sta pokusavam da kazem, zao mi je, ali mozda cete jednog dana razumeti... Za mene je :zakljucano: , a vi raspravljajte koliko hocete... Caos. :)
Korisnikov avatar
By 2kune
bože koliko ovdje ima ustaške prakse... :wow:
Korisnikov avatar
By Vel boy

Koje Madjare da pitam? Ja sam rodom iz mesta u kojem Madjari jesu ubedljivo vecinska etnicka grupa. I nikada nisam dozivela da budem ugrozena njihovom 'madjarstinom'.

Ali zato moja porodica jeste dozivela da jednom (ne znam tacno kojim povodom - da li Kosovo, ili izbori, ili ko zna kakav politicki povod) na nasoj kuci osvane grafit SMRT MADJARIMA... prvo, nasa kuca je na jednom od najprometnijih mesta, nas zid je jako dobro vidljiv, a drugo, ta ulica i taj kraj se uglavnom smatraju cisto madjarskim (iako eto oni uboli bas koliko-toliko srpsku kucu... mislim, jeste srpska posto se svi nacionalno izjasnjavamo kao Srbi - ali naravno, nije bitno sto su malko omasili kucu, nego sto su hteli da to bude vidljivo...) i itekako je bilo vidljivo... moja majka umalo nije pala u nesvest kad je videla, zena, sta joj pise preko citavog zida... a ona je inace, polu-Madjarica, i tako se i oseca bez obzira na nacionalno izjasnjavanje, tako da joj uopste nije bilo svejedno... to je kao da tebi neko na zid napise SMRT PEDERIMA... jeste to samo grafit, ali je i ogromna poruka MRZNJE...

Naravno da ima i madjarskih nacionalista, pa i onih koji zagovaraju tu madjarsku politicku ideologiju 'Vojvodina Madjarima', ali to je mali broj u odnosu na vecinsko madjarsko stanovnistvo... Ako i ima 'okrsaja', to su onda okrsaji izmedju madjarskih i srpskh nacionalista - Velikosrbi potenciraju to svoje srBstvo, pa to izazove reakciju kod Velikomadjara jer se osete ugrozeno pa se deru sto jace da nadglasaju ovaj prvi tabor, i tako ukrug... Ali to ti nije vecina vojvodjanskih starosedelaca o kojoj ja govorim... ta vecina je tiha i, kao sto rekoh, 'zivi svoj zivot' i ne zeli da vidi tu halabuku... Em sto je ta vecina 'mesane krvi', em sto ako i nije mesane krvi, onda ima prijatelje/poznanike/kolege/muza ili zenu/ pa i decu! koji su 'od neke druge krvi', sa kojima zivi sasvim normalno, kao i sav ostali svet, i sasvim sigurno ponekad ne moze da shvati odakle ta mrznja. (A dolazi od onog sto sam gore rekla - potenciranje na srBstvu, pa reakcija, itd.)

Ima madjarskih nacionalista, ali su oni ogromna manjina. Zato, kad neko kaze 'Madjari', neka prvo zamisli jednu sasvim realnu zivotnu situaciju: cistokrvni Madjar ozeni se cistokrvnom Srpkinjom i imaju decu... Da li neko misli da ce taj Madjar da pise po nekim kucama SMRT SRBIMA??? Pa, ko je tu lud? Zato ponavljam: koje Madjare da pitam? Da tog Madjara pitam (a poznajem takve) da li on mrzi Srbe? Da li neko sme mene ili moju majku da pita da li mi mrzimo Madjare?

Velikosrbi su toliko iskljucivi da su kadri reci - ako ne velicas srpstvo znaci da ti mrzis Srbiju i srpski narod - a to shvatanje je zapravo odraz njih samih, koji su netolerantni prema svim ostalim narodima (ili ih cak mrze)... Ako ne velicam Srbe, to ne znaci da mrzim Srbiju - a to je nesto sto Velikosrbi cesto prebacuju Vojvodjanima-Srbima. I zato kazem, to velicanje srBstva ne dolazi od Vojvodjana-starosedelaca... jer ta tradicija multietnicnosti i multikulturalnosti Vojvodine koju ja pominjem najpre se ogleda u tome da Vojvodjani naprosto ne mrze ljude oko sebe koji su druge nacije... Ova recenica zvuci tako jednostavno, kao da objasnjavam detetu, ali mislim da se cesto zaboravlja koliko je zapravo lako biti tolerantan i pustiti druge ljude da zive svoj zivot, bez da im pravis sranja zbog toga ko su i sta su... A da ne pominjem da je tolerancija prvi korak ka prihvatanju i prijateljstvu naroda. Velikosrbi to ne shvataju, jer je za njih samo srpstvo i srpstvo. Ostalo je sve nizeg ranga i nize vrednosti. Takvo shvatanje ne moze da potekne od tipicnog Vojvodjanina koji ima mesanu familiju i okruzenje, jer bi time svog rodjaka, svoju majku, svog najboljeg prijatelja, kolegu kojeg poshtuje, morao da zamrzi ili da ih gleda sa nekim nipodastavanjem samo zato sto nisu Srbi. Ma daj oladi malo. (Ovo upuceno Velikosrbima koji izgleda dolaze u Vojvodinu samo zato da bi sirili svoje VelikosrBstvo.)

Nemam ja nista protiv toga da se neko ponosi svojim poreklom i srpstvom, ali samo dotle dok time ne ugrozava druge ljude, i dok to nije na ustrb nacionalnih manjina, koje takodje imaju sva ista prava i slobode kao i srpska vecina. A moj utisak jeste da se Velikosrpstvo 'uvozi' u Vojvodinu i da se njime truju narocito mladi Srbi-Vojvodjani i da je ta manjina glasna i da svojim govorom i svojim ponasanjem ugrozavaju pripadnike nacionalnih manjina (nije ovde rec samo o Madjarima, oni su bili samo primer).

Toliko od mene na ovu temu... ko i dalje ne razume sta pokusavam da kazem, zao mi je, ali mozda cete jednog dana razumeti... Za mene je :zakljucano: , a vi raspravljajte koliko hocete... Caos. :)
:up: :hail:

Sve savrsheno recheno, draga nsBeckie!
tako je i u BiH uglavnom bilo pre devedesetih. a, sad se ne zna chiji su veliko-..... gori.
Nikada ne dozvolite od Vojvodine da se stvori od-devedesetih-naovamo- BiH gadarija od situacija!
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Sa druge strane, Vojvodina je, ni kriva ni dužna, počela da predstavlja simbol proseravanja i snobovskog predstavljanja nekih svojih žitelja. Da neko ko nije ikad bio na severu naše države čita ovo, pomislio bi da sve nacije Evrope igraju kolo (nadnacionalno neko, naravno), denu jedni drugima cveće u kosu i uživaju u miru, blagostanju i naprednoj ekonomiji.
Denu. I uzivaju. Jel ti krivo? Evo ti primera: ja se izjasnjavam kao Jugoslovenka,a zena mi je Slovakinja, najbolji drug polu Slovak polu Madjar a njegov decko Ukrajinac.
Novosađani ispadoše kulturniji od Parižana; jadni naivni ljudi, kojima su zli Beograđani stavili okove oko vrata, i koji svoju tugu leče poezijom Mike Antića i čajem sa cimetom.
Sudis o necemu sto ne poznajes dovoljno. Vikend u Novom Sadu nije ni izbliza dovoljan da upoznas grad, a kamoli pokrajnu o kojoj je ovde rec.
Tolerantni na prvu loptu, preziru došljake (pogotovo one poreklom sa druge strane Drine)

Naravno, kada dodju sa stavom kakav je tvoj. Cinizam treba da se trpi,ali ako se uzvrati to je onda prezir?
i ponose se svojim ravničarskim poreklom, zaboravljajući da je većina njih, "starosedeoca", u stvari došla iz predela južno od Save i Dunava kako bi branila mađarsku zemlju,
Austrougarsku zemlju.
i kasnije je otela vodeći se idejom srpskog nacionalizma.
Sedi, jedan iz istorije.

Ako je vama lakše da se tešite, nastavite kao i do sada, samo prestanite da krivite moj prljavi i nekulturni Beograd svaki put kada vas zasvrbi nešto, a mrzi vas da se sami počešete.
Sto se mene tice, Beograd moze i da ne postoji. Ali uopste.
A vi, svaki put kada vas zasvrbi nesto sto ne mozete da pocesete, razmislite o sebi kao uzroku, ne o drugima. Jer polako ostajete bez tih drugih na koje cete upirati prstom.
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Originally posted by Simor

Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
Újvidék is újra magyar város lesz
Lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz
Szabadka is újra magyar címert vesz

:kolo:

Lófasz a seggedbe! :lol:
Korisnikov avatar
By Myself

Naravno da da "Vojvodina Srbima". To ne ponistava ostale manjine koje zive u Vojvodini. To znaci da je Vojvodina - Srbija.

I nije tacno. Srbi su se doselili u Vojvodinu jos u 14 veku i cinili su vise od 50% stanovnistva. Srem je bio skoro etnicki (cisto) srpski.

Ovde su dodjosi Madjari i Nemci. Da nisu kolonizirali tokom Rakocijevog ustanka, Vojvodina bi bila cisto srpska. Toliko o dodjosima.

Ova Djilasova komunisticka tvorevina je Srbija, svidjalo se to nekom ili ne. :pop:
Korisnikov avatar
By Vel boy

Naravno da da "Vojvodina Srbima". To ne ponistava ostale manjine koje zive u Vojvodini. To znaci da je Vojvodina - Srbija.
Naravno da je Vojvodina Srbija (josh uvek i ja se nadam da ce ostati zauvek, medjutim, to zavisi i od ophodjenja uze Srbije prema Vojvodini tj. da li ce uza Srbija njenim nazadnim ponashanjem naterati i Vojvodinu da se otcepi ili ne; ja se nadam da ne te da ce se i uza Srbija popraviti a ne da ju predstavlja neki dragan markovic palma, selja ilic i njima slichni i/ili josh gorih i od njih.....), ali to znachi i da Vojvodina ipak ima odredjene posebnosti zbog kojih je AP i to teba poshtovati i u praksi.

I nije tacno. Srbi su se doselili u Vojvodinu jos u 14 veku i cinili su vise od 50% stanovnistva. Srem je bio skoro etnicki (cisto) srpski.

Ovde su dodjosi Madjari i Nemci. Da nisu kolonizirali tokom Rakocijevog ustanka, Vojvodina bi bila cisto srpska. Toliko o dodjosima.
joj, istorijsko prepucavanje.... ima toga sho i ti kazesh Myself i onog shto nsBeckie reche. mnogo toga u istoriji je bilo i nije bilo......
u svakom sluchaju ne treba cepidlachiti s bilo koje strane vec poshtovati ono shto je u Vojvodini i kako je.

Ova Djilasova komunisticka tvorevina je Srbija, svidjalo se to nekom ili ne. :pop:
Meni se to svidja. Ali, svidja mi se i chinjenica da Vojvodina pokazuje da je progresivniji deo Srbije i svidjalo bi mi se da i uza Srbija vishe sledi vojvodjanski tip ponashanja. :)
dakle, treba raditi na tome da se mentalitetsko-ideoloshki i uza Srbija priblizi Vojvodini, umesto nekih stereotipnih svadja i podela tipa kvazi-fatalnih-razlika pri chemu kao uza Srbija ima neprikosnoveno "pravo" da gospodari bezobzirno nad Vojvodinom. to no, no.
verujem da bi ti sve isto k'o shto ja rekoh rekla i nsBeckie.
Korisnikov avatar
By Myself
Ja stvarno ne znam koji je to "vojvodjanski stil ponasanja", ali stvarno.

Vojvodina je Srbija! O kakvim gospodarenjima pricamo?

Ne predstavlja mene ni Palma, ni Velja selja. Ja predstavljam sebe.

Ocuvanje nacionalnog identiteta bi trebalo svakom coveku da bude vrlo bitno, pa bio on Srbin, Madjar, Rusin, Hrvat itd. Problem kod Srba je sto brzo zaboravljaju i sto ono sto kazu za istoriju kao uciteljicu zivota kod "nas" ne vazi.

Zato, Vojvodina mora ostati Srbija jer je ona zemlja u kojoj je vecinsko stanovnistvo SRPSKO.

P.S. Zaboravih da kazem da sam rodjena Novosadjanka i da mi je sve ovde, u ovom gradu i u ovoj mojoj Vojvodini.
Korisnikov avatar
By _LuKa_
^ Kad pomenu Palmu, razmišljam baš danas u čemu se ogleda taj naš famozni vojvođanski duh tolerancije, sklonost empatiji za sve i svakoga, taj imidž po kojem želimo i zahtevamo da nas drugi percipiraju? Npr. šta je razlika između onog čudovišnog bureta iz Jagodine i moga nalickanog sugrađanina Dulića, ako ministar ekologije (i kakvog li cinizma, rođak Ivane Dulić-Marković koja je zatrovala njive GMO semenom) u super-hiper demokratskoj i proevropskoj BoTinoj vladi, stoji snishodljivo klimajući, dok debeli gnom bljuje gadosti po lgbt ljudima? Ovaj put je Palma lamentirao hipotetički o petogodišnjoj devojčici kojoj NEKO mora objasniti zašto se dva muškarca žvale??? Ako ta domaćinska Jagodina, gde po Palmi "nema gay ljudi",(tj. ne sme ih ni biti :seljache: ) po Bačvaninu Duliću treba da postane "centar regiona i da ostali gradovi i opštine u okruženju slede primer Jagodine" - kakva li je tek onda Dulićeva vizija Subotice?! :nokti:
Korisnikov avatar
By Vel boy

Ja stvarno ne znam koji je to "vojvodjanski stil ponasanja", ali stvarno.
ja stvarno mislim da je nsBeckie lepo navela pozitivne stvari koje Vojvodinu chine, jedna od najbitnijih mirna koegzistencija (relativno) vecinskog naroda s brojnim nacionalnim manjinama. u novije vreme, srecom Vojvodina pokazuje da je sklonija umerenim, razumnim, socijaldemokratskim idejama srpske politichke misli, a ne (sm)radikalima (kojih se lepo oslobodila na vreme), ne palma-seljailic-koshtunica idejama.
mi progresivni Srbi hocemo da vidimo da u tome i uza Srbija se priblizava Vojvodini!

Vojvodina je Srbija! O kakvim gospodarenjima pricamo?
Vojvodina je Autonomna Pokrajina u sastavu Srbije. To se mora poshtovati i u praksi, tim vishe shto uza Srbija nazalost josh uvek vuche u sebi dosta bahatog mentaliteta. to uza Srbija treba vishe da koriguje ako zeli (kao shto ja npr. zelim) Vojvodinu uz sebe! kroz to, kad se uza Srbija popravi, tim manje ce biti i vojvodjanskih zahteva za autonomijom.

Ne predstavlja mene ni Palma, ni Velja selja. Ja predstavljam sebe.
Pa ti k'o shto reche i nisi iz uze Srbije, vec iz Vojvodine. no, nazalost, palma, selja ilic, koshtunica i njma slichni i/ili gori i od njih su josh uvek isuvishe zastupljeni u uzoj Srbiji.
e, takvo stanje stvari uza Srbija mora da promeni na progresivnije, reformisanije!

Ocuvanje nacionalnog identiteta bi trebalo svakom coveku da bude vrlo bitno, pa bio on Srbin, Madjar, Rusin, Hrvat itd. Problem kod Srba je sto brzo zaboravljaju i sto ono sto kazu za istoriju kao uciteljicu zivota kod "nas" ne vazi.
Ali, mi ovde ne prichamo o tome. Vec prichamo o mentalitetsko-ideoloshkim razlikama unutar srpskog naroda prvenstveno. Svakakako da i tu ima dosta odstupanja od pravila. tj. svakako da ima dosta Srba u Vojvodini koji su nazadni, bahati, bezobzirni, zli...... kao shto ima dosta Srba van Vojvodine tj. u uzoj Srbiji, kao i Srba prechana (ukljuchujuci mene :yes: ) koji smo progresivni, umereni, razumni, dobri, samoodbranbeni (nikada napadachki). Dakle, vishe prichamo o nuznoj potrebi nas dobrih Srba da sprechimo da budemo uvek taoci i zrtve zlih Srba! Ako se to ne moze postici drugim do podelom Srba u dve drzave (jedna je Vojvodina i severni deo uze Srbije, svakako ukljuchjuci Beograd za nas bolje Srbe; druga je juzna polovina uze Srbije za zle Srbe) i sporazumnom unutarsrpskom razmenom stanovnishtva po mentalitetsko-ideoloshkim osnovama, opisano na prethodnoj strani, onda, hvala je Bogu, tako treba.
U svakom sluchaju progresivni Srbi NECE VISHE da budu stalni objekti izivljavanja i kochenja zivota (zivot je ionako jedan, dragocen i kratak, podsecam!), egzistencije i prosperiteta od strane zlih Srba koji nikako ne menjaju one loshe, za izazove vremena druge dekade 21-og veka, neprihvatljive navike. simple as that.
Znachi, nije stvar u gubljenju nacionalnog identiteta vec u unutarnacionalnoj konachnom rascepu na Bolju i Loshu Srbiju.
Sve isto vazi i treba da vazi i za Nesrbe. Dakle, Vojvodina + severna polovina uze Srbije (ukljuchujuci Beograd) kad bi se otcepili od juzne polovine uze Srbije, svakako da NE BI trebala da sadrzava ni ONE OD Madjara, Rumuna, Hrvata,Slovaka, Rusina koji su pandani zlim Srbima, vec bi sadrzavala ONE OD Madjara, Rumuna, Hrvata, Slovaka, Rusina koji su pandani nama progresivnim Srbima- dakle, NEnacionalistichko-NEshovinistichko, NEhomofobne, NEmizogine..... Madjare, Rumune, Hrvate, Slovake, Rusine....... :yes:

Svakako, ovo sve shto u ovom pasusu rekoh su samo opisi krajnjeg scenarija kojeg ce uza Srbija svojom progresivnijom promenom nadam se prva sprechiti. Ali, dakle, progresivnijom promenom unutar same sebe.

Zato, Vojvodina mora ostati Srbija jer je ona zemlja u kojoj je vecinsko stanovnistvo SRPSKO.
K'o shto rekoh - to najpre zavisi od toga da li ce se uza Srbija progresivnije reformisati. Nadam se da hoce.
P.S. Zaboravih da kazem da sam rodjena Novosadjanka i da mi je sve ovde, u ovom gradu i u ovoj mojoj Vojvodini.
lepo :)
eto, ja sam Srbin iz BiH i hocu da se Srbi progresivnije poprave ili da se rascepimo i razluchimo lepo na bolje Srbe vs. zlih Srba.
pa, dosta smo vishe mi dobri Srbi trpeli bahatosti i zulume zlih Srba.
i, DA, SVE ISTO vazi i trebalo bi da vazi i za unutarnacionalne rascepe i kod drugih nacija (k'o shto vec rekoh, i ovde u Americi progresivni Amerikanci treba da se odcepe od tzv. bible belt-a i republikanskih delova tj. zla unutar Amerike). no, eto, mi ovde govorimo o Srbiji, Srbima, Vojvodini, pa rekoh- da se razumemo. :)
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by _LuKa_

^ Kad pomenu Palmu, razmišljam baš danas u čemu se ogleda taj naš famozni vojvođanski duh tolerancije, sklonost empatiji za sve i svakoga, taj imidž po kojem želimo i zahtevamo da nas drugi percipiraju? Npr. šta je razlika između onog čudovišnog bureta iz Jagodine i moga nalickanog sugrađanina Dulića, ako ministar ekologije (i kakvog li cinizma, rođak Ivane Dulić-Marković koja je zatrovala njive GMO semenom) u super-hiper demokratskoj i proevropskoj BoTinoj vladi, stoji snishodljivo klimajući, dok debeli gnom bljuje gadosti po lgbt ljudima? Ovaj put je Palma lamentirao hipotetički o petogodišnjoj devojčici kojoj NEKO mora objasniti zašto se dva muškarca žvale??? Ako ta domaćinska Jagodina, gde po Palmi "nema gay ljudi",(tj. ne sme ih ni biti :seljache: ) po Bačvaninu Duliću treba da postane "centar regiona i da ostali gradovi i opštine u okruženju slede primer Jagodine" - kakva li je tek onda Dulićeva vizija Subotice?! :nokti:
uzasno je saznanje da je Dulic klimao glavom slagajuci se s palmom. delim tvoju zabrinutost _LuKa_. ako se ispostavi da je taj Dulic hrvatska verzija palme, onda ga treba...... politichki opomenuti, ukoriti i podsetiti ga da u npr. Hrvatskoj Srbin Milorad Pupovac redovno (kao shto i treba!) podrzava gej ljude Hrvatske, ne hrvatske antigeje, pa da se i od njega kao Hrvata u Srbiji ochekuje da podrzava gej ljude Srbije, ne srpske antigeje.
Korisnikov avatar
By HARP
Mesto gde većina sluša narodnjake :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!