Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Burak
Kefir je odličnog ukusa, a i pokazao se kao odličan lijek za moj prirodno loš proces varenja u crijevima, tako da ga mnogo volim i pijem svaki dan.
Korisnikov avatar
By Burak
@mitrandir
Mnogo lijepa tema..
Korisnikov avatar
By Incubus
Kefir je jedna od savršenijih manifestacija prirode, obožavam ga, a i prilično je zdrav.
Priča se da ljudi na Kavkazu i okolini žive dugo baš zbog svakodnevnog konzumiranja kefira.
Korisnikov avatar
By Vel boy
volim, ako je bezmastan.
ovde je to teshko za naci. lakshe je naci buttermilk kojeg ne volim jer je pun masnoca.
ja volim moj fat-free jogurt, brate. :)
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by mitrandir
kako se pravi mlečni kefir.

Izrada kefira u domaćinstvu

Tradicionalni način proizvodnje kefira je moguć u domaćinstvu i u manjim mlekarama i vrlo je jednostavan. Pri ovoj proizvodnji kefirna zrna se koriste kao starter kultura. Postupak je sledeći: u pasterizovano ili prokuvano i ohlađeno na 20°C mleko dodaju se kefirna zrna, inkubira se dok se mleko ne zgruša, a to je obično 24 sata na 22°C. Posle inkubacije, kefirna zrna se ceđenjem kroz plastičnu cediljku odvajaju od ostalog mleka.

Odvojena kefirna zrna se ispiraju prokuvalom ohlađenom vodom i prekontrolišu da li ima sluzavih, smeđe obojenih ili na neki drugi način promenjenih zrna, koja se odbacuju. Posle ispiranja i kontrole, zrna se ponovo prenose u mleko da bi se započeo novi proces fermentacije i ceo postupak se tako ponavlja svaka 24 časa. Kod proizvodnje kefira potrebno je obratiti pažnju na jedan deo zrna dođe 10-15 delova mleka i da je temperatura optimalna. Na temperaturi nižoj od 20°C bakterije se slabije razmnožavaju, pa gljivice postaju dominantne i stvara se više alkohola i ugljen-dioksida, a manje mlečne kiseline. Dok na višoj tempetaturi gljivice postaju sluzave, a bakterije stvaraju više mlečne kiseline nego što je uobičajeno, pa kefir postaje prekiseo. Proceđeni kefir puni se u boce i zri u frižideru 24-48 sati pri 10-15°C. Ovo zrenje pogoduje rastu kvasca i u ovom periodu nastaje ugljen-dioksid i alkohol, a kefir dobija penušavu konzistenciju.

U domaćinstvu najbolje je prviti kefir u zatvorenoj staklenoj tegli na sobnoj temperaturi. Pri tome treba posvetiti posebnu pažnju higijeni pribora koji se koristi. Pripremajući kefir na ovaj način može se svakog dana u domaćinstvu imati zdrav, hranjiv i osvežavajući napitak.

Napomena 1.: Ne koristiti metalne kašike i cediljke.

Napomena 2.: Kefir se razmnožava, te je najbolje poklanjati namnožene gljivice svakome kome je potrebno.

http://www.astma.rs/ishrana-astma/kefir ... ovecnosti/
By Ulix
Volim da ga pijem, a jedno vreme smo dečko i ja pravili mlečni kefir, ali taj kefir je, bože dragi, kao kućni ljubimac, čitava jedna obaveza.
Korisnikov avatar
By mitrandir
Hvala, Derane. Pokušaću i sa mlečnim kad se melo umnoži.
Korisnikov avatar
By luciferin91
ja sam pio kefir jedno vreme. Mlecni. Pravi se zaista lako. Granule kefira potope se u pola litre mleka i ostave 24 casa. Na kraju procediti. Ja sam tim granulama svashta radio. I seckao, bacakao, meshao. I preziveshe.

Na kraju sma izbacio alkohol komplet iz ishrane, a kefir ga ima ali u jako malim kolicinama.

:saint2:
Korisnikov avatar
By ns.happy
zar nije jednostavnije kupiti u prodavnici mlecni kefir? ovako, da ga sam pravis, to je bas cimanje?
Korisnikov avatar
By mitrandir
Pa nije, zanimljivo je. A ovako znam i sta je korišćeno u pripremi :D
Korisnikov avatar
By ns.happy
pio sam par puta, ali mislio sam da je to jogurt kao svi oni za varenje itd..
Korisnikov avatar
By KiWi
Gde si kupio kefir za gajenje u vodi??

Ja planiram to već godinama da nabavim, ali nikako da nađem ... Meni ga je doktorka preporučila (baš taj vodeni) kada sam pre par godina imao poremećaj varenja masti ...
Korisnikov avatar
By Sunce
Gadi mi se na pomisao.

Probiotici nisu idealni. Nekim organizmima dobro cine, drugima ne. Kefir je neka vrsta probiotika?

Isto vazi i za kupovna probiotska pica.
Korisnikov avatar
By walt333
jedno vreme smo kuci kao ludi pravili mlacni kefir i nikada nam ga nije bilo dosta a onda jednog dana nam se toliko smucio da smo ga samo bacili u klozetsku solju ili gde vec, sada bih ga mozda opet pio :bicikl:
Korisnikov avatar
By mitrandir
Jel trebaju nekom granule kefira? Umnožava se ko besan :jumpfuck:
Korisnikov avatar
By mitrandir
Jeste, al samo vodeni (voćni). Mlečni izgleda nisam umeo da napravim. Možda je problem bila temperatura ili vreme kišeljenja. Uglavnom, nisam uspeo.
Korisnikov avatar
By KiWi

A gde si, ptico neleteća? :lol:
Lepo piše Lokacija: Pančester (lokalni naziv za Pančevo, administrativni centar južnobanatskog okruga)

A kefir želim samo i jedino ukoliko uz njega ide kratko uputstvo kako se gaji ... Imam iskustva sa miševima, hrčkovima, prepelicama, kanarincima ... ali kefire još nisam gajio.
Korisnikov avatar
By mitrandir
Sorry,nisam gledao :P
Inače gaji se vrlo lako, al' kako ga transportovati?
Korisnikov avatar
By KiWi

Sorry,nisam gledao :P
Inače gaji se vrlo lako, al' kako ga transportovati?
Golub pismonoša je nesiguran. Ja predlažem post express ili lično preuzimanje na pola puta (npr Beograd, a lokaciju ćemo naći tako što ćemo vazdušnu putanju od Kragujevca do Pančeva preseći tačno na pola i naći se u tački preseka)
Korisnikov avatar
By mitrandir
Eh moj Kiwi, ako čekaš da ja dođem u Beograd, porašće do tad tebi opet krila pa ćeš moći da doletiš u KG.
Korisnikov avatar
By KiWi

Eh moj Kiwi, ako čekaš da ja dođem u Beograd, porašće do tad tebi opet krila pa ćeš moći da doletiš u KG.
jej :) krila :molise:

A što ne bi, zabave radi, pomislili na plan B?
Post Express? Ja plaćam poštarinu, naravno :) Tvoje je samo da odeš na šalter.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!