Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Želite li ponopravno članstvo Srbije u euroatlantskim integracijama?

1.) Jesam za članstvo Srbije u EU i NATO (euroatlantskim integracijama).
14
29%
2.) Srbiji nije mjesto u Savezu koji ih je bombardirao 1999. godine
10
20%
3.) Nisam za članstvo Srbije u Euroatlantskim integracijama (EU i NATO)
7
14%
4.) Srbija neće u EU i NATO ni do 2020. zbog izvrdavanja suradnje s Bruxellesom oko pitanja Kosova i oko izručenja ratnih zločinaca sudu pravde u Den Haggu.
2
4%
5.) Ne znam
1
2%
5.) Ne znam
1
2%
6.) Ulaskom u euroatlanstke integracije ojačat će pravna država i LGBT prava će biti znatno ojačana nego su to ona u Srbiji danas.
10
20%
6.) Ne zanima me
4
8%
Republika Hrvatska je u NATO-u već više od godinu dana i pred ulaskom je u EU. Službeni Bruxelles slično razmišlja i kad je o BiH i Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu riječ, ali još nisu postignuti uvjeti za punopravno članstvo Srbije u NATO-u, (kao i BiH, Crne Gore, Srbije i Kosova takodjer), a pogotovo nisu sazreli uvjeti za članstvo istih u EU. Njemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno bila rezolutna, a što je prenio i tisak: - Nakon primanja Hrvatske i Islanda u EU, nisam za brzo širenje EU-a na druge države!

Hrvatski novinar Augustin Palokaj nedavno je (25.05. ove godine) u dnevnom Jutarnjem listu, a što je prenio i nacionalni mjesečnik Imperial, izmedju ostalog napisao:

"... Broj država koje su skeptične oko proširenja sve je veći u EU. One nisu protiv integracija država Balkana u EU, ali inzistiraju na 100-tnom ispunjavanju svih kriterija, kao što je nedavno u interviewu za hrvatski Jutarnji list potvrdio i povjerenik za proširenje EU, Stephan Fule. Ipak, svi se u Bruxellesu slažu da je Hrvatska doista postala eksperiment za EU. Prva je država koja pregovara s drukčijom metodologijom i strožijim kriterijima. Prva je na koju se primjenjuje kriterij da mora biti 100% spremna i to se najprije misli na rezultate u borbi protiv korupcije na visokoj razini. Na tome se inzistira jer mnoge države smatraju da je EU pogriješio kad je primio Bugarsku i Rumunjsku iako one nisu bile potpuno spremne.

U EU kažu da Hrvatska mora biti sasvim uspješna priča. Način na koji će Hrvatska ući mora biti primjer i drugima u regiji, ali i dokaz građanima EU da više nikoga nećemo primiti ako nije spreman, kaže nam jedan visoki dužnosnik Europske komisije.

PORUKA SRBIJI

Kao novi eksperiment o kojem se unutar EU razmišlja jest da Hrvatska bude prva država koja će se pristupnim pregovorom obvezati da neće koristiti pravo veta prema budućim kandidatima zbog bilateralnih pitanja. Takav prijedlog je plod razmišljanja o tome kako izbjeći situacije poput nedavne slovenske blokade hrvatskih pregovora (koja je srećom danas izad nas; opa.a.) i primjera Grčke, koja i dalje blokira Makedoniju. Uvođenje takve klauzule u hrvatskom pristupnom pregovoru EU bi slao poruke i drugima u regiji, misli se i na Srbiju koja ne bi, uđe li ranije od Kosova, mogla blokirati Kosovo na putu prema EU.

Uzimajući u obzir sadašnje stanje u EU, napredak u pregovorima i gomilu mjerila koja će Hrvatska morati ispuniti za zatvaranje poglavlja o pravosudju, koje još nije niti otvoreno, sve se više vjeruje da će Hrvatska realno u EU ući tek 2013. godine. Izvori takodjer navode da više nitko ne vjeruje da bi, nakon Hrvatske, bilo koja država regije mogla ući u članstvo prije 2020. Čak i kada bi sve išlo po planu, Srbija bi najranije mogla dobiti status kandidata krajem 2011., otvoriti pregovore 2012., ali ne bi mogla ući u članstvo prije 2020. godine - kažu naši izvori u EU.

EU DALEKO OD ŠIRENJA NA BALKANSKE ZEMLJE

Državama koje nisu sklone proširenju, kao što su Njemačka i Nizozemska, ide u korist i situacija u balkanskoj regiji. Jedan visoki diplomat Europske Unije jučer je rekao novinaru Jutarnjeg lista da države Balkana u ovom trenutku i ne zaslužuju nikakvu konkretnu ponudu: - Pogledajte samo kakva je situacija u regiji; Albanija je već godinu dana u velikoj unutarnjo-političkoj krizi, Makedonija nazaduje, Kosovo je zaglibilo u korupciji i organiziranom kriminalu, u BiH nema napretka, Srbija nije konstruktivna niti oko Kosova, a nije ispunila ni obećanje u uhićenju ratnog zločinca generala Ratka Mladića. I što im onda možemo obećati? - kaže taj diplomat. "
Korisnikov avatar
By nsBeckie
1. i 6. (srecom da sam na vreme skontala da moze vise od jedne opcije, prvo sam se dvoumila sta od te dve opcije da izaberem, posto mi je to manje-vise isti odgovor)
Korisnikov avatar
By ALBION
SRBIJA OSTAJE IZVAN SAVEZA, ALI PODUPIRE ČLANSTVO CRNE GORE U NATO-u

Srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je u četvrtak na Cetinju kako podržava uključivanje Crne Gore u NATO, ali da će Srbija ostati izvan Saveza.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je nakon susreta s Tadićem rekao novinarima kako mu je prenio odlučnost Crne Gore da ubrzano ide prema NATO-u i očekivanje Podgorice da Beograd razumije tu važnu integracijsku potrebu Crne Gore. Tadić je rekao da Beograd potpuno otvoreno i iskreno podržava namjeru Crne Gore da postane punopravna članica NATO-a, ali da će Srbija zadržati neutralan status. Vujanović i Tadić su se suglasili da je budućnost dvije zemlje u Europskoj uniji. Tadić je naveo da je s Vujanovićem i crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem razgovarao o pitanjima razgraničenja u regiji i ocijenio da ostaju neka otvorena pitanja razgraničenja Srbije s Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom. Tadić je naveo da Srbija ne pokazuje razumijevanje za crnogorsku odluku da prizna Kosovo i da ona ima i praktičnu posljedicu, a to je pitanje razgraničenja. Vujanović je pozvao Prištinu i Beograd da bez isključivosti razgovaraju o problemima, jer je to u interesu čitave regije. Tadić je najavio i povijesni posjet jednog predsjednika Srbije Albaniji, napominjući međutim da Srbija nikada neće priznati Kosovo.

Post je objavljen 09.07.2010. u 20:10 sati.

IZVOR:

http://www.blog.hr/print/id/1627944860/ ... natou.html
By Simor
Mislim da Srbija treba da uđe u NATO i, potom, u Evropsku uniju. Naime, dok za ulazak u EU nemam nikakve dileme, za NATO još i mogu da se razmišljam (između ostalog zato što mi oružane formacije, po defaultu, nisu simpatične), ali ako nam je stalo do evropskog puta i do stabilnosti i bezbednosti, ulazak u NATO savez je potreban. Doduše, tu uvek mogu da rade emotivni razlozi, pa da neko kaže - eto, oni su nas bombardovali 1999. godine, a mi tamo da idemo. No, prateći tu logiku, Hrvatska ili Bosna i Hercegovina bi mogle da kažu da ne žele normalizaciju odnosa sa Srbijom jer su srpske snage, uz podršku Srbije (u ovom ili onom obliku), bombardovale Vukovar ili Sarajevo. Na stranu što NATO bombardovanje, ma koliko bili problematični njegovi motivi i ma koliko pokazivalo nemoć zapadnih demokratija da sukob razreše na miran i demokratski način, nije bilo baš bez povoda i iznebuha - etničko čišćenje i zločini nad Albancima su bili realnost a realnost je bila i nespremnost tadašnje Srbije da sa takvom praksom prestane.

Dakle, i NATO i EU. :geisha:
Korisnikov avatar
By nsc
postoje 2 tacke 6 - molim ispravite

a hoce li se nas glas uvaziti negde u Evropi?
Korisnikov avatar
By Vel boy
ja samo ne znam zashto je ovaj tzv. korisnik tzv. Albion i njegove "teme" i dalje u opticaju ovde i chemu odgovarati na njegove provokacije....... :noob:
Korisnikov avatar
By deran
pod 6...e sad postoje dve šestice...:lol:
Korisnikov avatar
By Elena
Nisam ni za EU ni za NATO niti nas oni zovu i žele i boli me uvo kako bi se to odrazilo na LGBT.
Korisnikov avatar
By Vel boy
samo kratko josh:
znam da ce ovo zvuchati kao mozda iluzija ili idealizam, ali, chak i bez obzira na EU i NATO (ukoliko EU bude svedena na to da ju predstavljaju npr. nemachki ksenofobichni desnichari tipa cdu, csu), Srbija mora sama da radi na poboljshanju polozaja i prava njenih sopstvenih GLBTIQA osoba! U krajnjem sluchaju- mora se raschlaniti stereotip da se jedino kroz EU poboljshava stanje GLBTIQA pitanja (narochito ukoliko EU bude svedena na to da ju predstavljaju npr. nemachki ksenofobichni desnichari tipa cdu, csu- oni koji i Nemachku koche na putu istinske jednakopravnosti gejeva i u samom nemachkom drushtvu te NATO (koji bash i nema tradiciju nekog gay-friendlyness-a)). Znam da je u Evropi takav stereotip i praktichno ukorenjen, ali ne mora biti da tako mora biti. Srbija mora da shvati da su poshtovanja svih ljudskih prava (uklj. gej prava) sopstvenog joj stanovnishtva te promene negativnog mentaliteta prema sopstvenim neheteroseksualnim osobama- u prvom interesu nje same kao i ex-Yu regiona, a ne samo da bi ugodili EU-u. Ali, avaj, kad bi Srbija i region ex-Yu bila/li EU i sama/i, onda joj/mu ne bi ni trebala EU (narochito ukoliko ta EU bude svedena na to da ju predstavljaju npr. nemachki ksenofobichni desnichari tipa cdu, csu). U takvom krajnjem sluchaju- jedan od primera za Srbiju i region ex-Yu bi mogao biti Izrael koji nije u EU-u ali ima relativno pristojan rekord glede gej prava. ali, preneseno govoreci, kad bi Srbija i Srbi imali bar upola pameti i mudrosti Izraela i Jevreja........
Korisnikov avatar
By muzika86
CDU/CSU nikada nije govorio da Srbija i ostale zemlje na Balkanu ne trebaju da udju u EU. To samo govore za Tursku.

Ali je tacno da je se raspolozenje prema EU promijenilo zadnjih mjeseci. Kljucna rijec : GRCKA.
Korisnikov avatar
By Vel boy
ne shvatam onda zashto zbog Grchke, koja je chlanica EU-a ima skoro pola veka te koja tek u ovoj svetskoj ekonomskoj krizi se pokazala kao problem, se odjednom poshto-poto preslikava taj desnicharski nemachki animozitet i prema Srbiji?

mislim, da niko, pa ni nemachka desnica, nema pravo da odredjuje, po nekim staromodnim ignorantnostima tzv. tradicija geopolitichko-verski-nazovi-civilizacijskih tzv. predodredjenosti koje su stare vishe vekova, koja drzava Evrope (ukljuchujuci i Tursku i Srbiju) moze/ne moze biti chlanica EU-a. EU ne bi trebala biti neki nazovi ekskluzivno-zapadno-hrishcanistichki-supremacistichki blok u kojem je pripadnost rimokatolichkoj ili protestantskoj veri ili background-u automatska pretplata za chlanstvo. taj desnicharski ekskluzivizam tzv. predodredjenosti vera i nazovi-civilizacija bi trebalo valjda zaboga vishe da je stvar turobnih proshlosti. ja znam da bi Vatikan i desnicharski od protestanata hteli da takva bude EU, ali je valjda vishe EU dovoljno progresivno i inkluzivno sazrela pa da ne kumuje tim srednjovek-oidnim segregacijama.

svakako, ono gde EU apsolutno ima prava i treba da pritishce Srbiju i ostale zemlje ex-Yu te Tursku je- ljudska prava, ekonomija, pravosudje, mentalitet, navike, ponashanja, funkcionalnost itd. - da to sve bude osavremenjeno i spremno za EU. no, ono shto je ochito je da je EU bila primila i npr. Poljsku, Letoniju, Litvu.... u EU josh duplo pre nego shto je primila Rumuniju i Bugarsku (koje se btw. chesto pominju kao primeri "preranog primanja"), dakle Poljsku, Letoniju, Litvu.... kao zemlje zapadnog-hrishcanstva, ali- nespremne da budu primljene onda kada su bile primljene. i zaista se namece pitanje da li su kriteriji EU-a stvarno objektivni ili su neke zastarele pristrasnosti u igri te ako su igri- ko je i zashto je izvorishte tog srednjovek-oidnog neposhtenja.
Korisnikov avatar
By muzika86
ako EU ne primi Srbiju (sto ne mislim) Srbija ce se vjerovatno okrenuti istoku. Rusiji, Kini, itd.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Ja sam za članstvo u NATO, a protiv EU. EU je zapravo vrlo partikularistička tvorevina zasnovana na rasističkom evropskom identitetu koji je antisemtski, islamofobičan, antiamerički, antiazijski itd, tj. u konačnici izraz snažnog evropocentrizma koji i dalje ima cilj očuvane nacionalnih država i identiteta, što je osnova za nastavak daljih sukoba po tom osnovu, a koji su aktuelni, u savremenom obliku, od doba formiranja država-nacija, dakle, od XIX veka.

Sa druge strane, NATO uključuje i SAD i Tursku (koju EU odbija da primi u članstvo iz rasističkih razloga, Sarkozi je otvoreno rekao da je to "druga civilizacija"), dakle to je zaista internacionalni projekat, može mu u načelu prostupiti bilo ko (dakle ima univerzalistički karakter), demokratska je jer članice ne moraju da se poviniju odlukama ostalih itd. KOnačno, ovako zdravo postavljen, NATO ne krizira kao EU, što ga čini daleko stabilnijom konstrukcijom.

Stoga, Srbija u NATO, a ne u EU, po ugledu na zemlju sa jednim od najviših standarda življenja u Evropi -- Norvešku.
Korisnikov avatar
By AbortiraniTerorista
Ja sam protiv EU i NATO.

Vojne alijanse su stvorene da se ubijaju ljudi i zarađuje na prodaji oružja. Ne hvala, vojsku treba ukinuti.

Sve što više pratim EU meni se ona sve više gadi.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by muzika86

ako EU ne primi Srbiju (sto ne mislim) Srbija ce se vjerovatno okrenuti istoku. Rusiji, Kini, itd.
to je druga krajnost koja zaista nishta dobro ne donosi niti bi donela.
svaka chast ruskim i kineskim progresivnim ljudima koji mukotrpno nastoje da stvore potrebne promene i u Rusiji i Kini, ali rezimske birokratije te nedemokratska svest vecine drushtva tih drzava- nikako ne bi bio dobar izbor za Srbiju da se okrene tome.
svakako, Rusija i Kina jesu relevantni faktori na medjunarodnoj sceni i u onim specifichnim stvarima gde njihove relevantnosti koriste Srbiji, shvatam da ce biti cenjene, ali nikako s uslovljavanjima da se Srbija okrene totalno njima. U sklopu internacionalnih saradnji i svetskih relacija da, ali bataliti EU (koja pored svega jeste najoptimalnija za Srbiju i region zemalja ex-Yu) da bi se okrenuli Kini, Rusiji- bi bio politichki suicid.

@ glede EU vs. NATO, mislim da ne treba preuvelichavati meshane signale koje ponekad odaju neke zemlje EU-a (a koje happen to be mozda najvece i najuticajnjije od EU zemalja) te to instrumentalizovati u shirenju nekog antiEU raspolozenja koje sigurno nije bolja opcija od EU integracija.

Ono shto sam ja hteo natuknuti, iako k'o shto rekoh to mozda izgleda nazalost da je iluzorno ili idealistichki, je shvatiti da ako se najgori sluchaj desi- da bi Srbija trebala primeniti sve te EU standarde i poboljshanja za sebe i region ex-Yu. jer, ochito je da su zemlje EU (pogotovo stare) prilichno dobre i funkcionalne- za same sebe. prema drugim manje srecnijim zemljama Evrope, su ponekad kontradiktorne i daju razne mixed pa i generalizujuce ponizavajuce signals. pa, da Srbija i region ex-Yu ne bi uvek i totalno zavisili kao neka retardirana sirochad o tim kontradiktornostima i mixed pa i ponizavajucim signalima koje shalje (ako shalje) npr. Merkelica (ukoliko je EU spala da ju ona predstavlja) sada Srbiji i ostalim zemljama ex-Yu- onda, Srbijo i regione ex-Yu- opametite se i postanite bar donekle EU bez EU-a (kojeg i ako predstavljaju Merkel, Wilders.....).
Ali, poznajuci tragichni mentalitet i kontraproduktivne (najblaze recheno) navike naroda zemalja ex-Yu (pogotovo Srba, Boshnjaka, Crnogoraca....), pameti i mudrosti ce nazalost manjkati i dalje, a shto se svodi i prevodi na- onda, ponizno slushajte i poslushajte ovo shto pojedini predstavnici EU-a govore, chak i kada su mozda prearogantni, ako hocete u EU.
Korisnikov avatar
By muzika86
Da, zato su Srbi pa i ostali narodi na Balkanu krivi. Dok su ratovali niko nije mislio, a sada kada su ostali gologuza sirotinja i niko i nista, moze da ih uslovaljava i ucjenjuje ko god stigne. Da je ex Jugoslavija se reformisala bez ratova i dijeljenja vec bi davno bila u EU, a nebi sada ovako nakon 20 godina promasenog vremena gledali odakle vedri.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Da. (u vezi Jugoslavije, trebala se je raspasti mirno kao Cheshka i Slovachka).

i nadam se da cesh se sloziti da nije na jednom dobropoznatom ustashoidnom trolu albionu da ovde likujuci sere na nashe ljudsko dostojanstvo ovom generalno antisrpskom, rasistichkom, ksenofobichnom pa i antiprogresivnom tematikom koju su lansirali (ako je i to istina) neki desnichari Evrope koji bi hteli srednjovekovne stereotipe i podele da nastave.
Korisnikov avatar
By Loni
I za EU i za NATO.

Jesu NATO intervenisao u Srbiji 1999. godine, eli ne zaboravite da je Milošević proterao milion Albanaca sa Kosova pre toga,
da su srpske snage svojevremeno bombardovale i Sarajevo i Vukovar i Dubrovnik i da je to bilo mnogo žešče bombardovanje sa daleko više civilnih žrtava nego intervencija 1999.

Dakle mi treba prvo da prihvatimo svoje greške, pa tek onda da kritikujemo i reakciju NATO-a.

Osim toga kad si u NATO-u, nema obavezne vojske, a s druge strane potpuno si zaštićen.
Nijednu članicu NATO-a niko drugi ne sme da napadne bez posledica.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Sve to u redu Loni i slazem se!
Samo verujem da cesh se i ti sloziti da nije na jednom poznatom ustashoidnom trolu albionu da postavlja ovde ovakve teme i da puhadzijski likuje nad srpskim problemima.
Ti Loni kao progresivni Srbin svakako da imash prava, ali ovo ustashko dj...e koje je otvorilo ovu temu i kao postavlja kao neke kao ultimatume celom (bez iznimki) srpskom narodu- on NEMA prava! to niko od Srba ne radi ni na hrvatskim forumima Hrvatima, pa ne bi smeli da dozvolimo ni da nam neki ustashoid albion sere po minimumu dostojanstva. eno mu neochetnichkih rkaradzicevskih foruma i obraza pa neka se s njima kao prepucava.

p.s. zapravo mala digresija- bio je svojevremeno jedan (jedini!) generalno antihrvatski i velikosrpski provokator (pandan albionu ovde) na Gay.hr-u. nik mu je bio chini mi se bisexmo (ili tako neshto). i, svakako, ja sam bio najglasniji da ga se banuje, jer je tip bio neizdrzljivo i generalno antihrvatski nastrojen. i banovali su ga! :yes: tako treba s trolovima koji shire medjunacionalne mrznje! :yes:
Korisnikov avatar
By Srklet
pa stvar je jasna. ako hrvatska udje u EU, a srbija ne, onda je srbija izgubila a hrvatska pobijedila. :D
By XanaX
Ok. Eto, da izjavim: "banirajte Albiona", iako sam generalno protiv baniranja, no dobro...

No, ono što mi kod Velboya nije jasno odakle je za CDU/CSU našao da predstavljaju "njemačke ksenofobne desničare". Ja bih to nazvao, kako je sad popularno, paušalnom ocijenom.

Također, i rečenica koja započinje s "Ja znam ..." i dalje navodi da Vatikan i desni dio protestanata ne želi širenje EU na zemlje izvan "kruga" katoličkih i onih protestanske tradicije, opet je nekakva "ja-otkrivam-komplot-zavjeru" tipa i, je l', paušalna.

Ako te je Albion toliko iživcirao, a nije mi jasno kako (budući da znaš o njemu s gay.hr-a) nije opravdanje da počneš pucati po šavovima i širit' neku novu teoriju zavjere u kojoj su valjda liderica "njemačkih ksenofobnih desničara" Angela Merkel i npr. Ratzinger.

A. Merkel je luteranka, i kćer pastora, a mislim i da je nešto poput teologije studirala, rodila se i obrazovala u ist. Njemačkoj. Ne vidim da kod nje postoji neka njemačka ksenofobija, ona je samo hladnokrvna i racionalna. Razumije da Njemačkoj treba radna snaga izvana, ali da EU tj. Njemačkoj u EU nije u interesu da Turska uđe u EU. Zapravo, zbog izvlačenja Grčke iz dugova, Njemačka se jako "naljutila" i na Grčku, i na EU, pa i na samu sebe, budući da je dopustila da dođe u takvu poziciju.

Interes (ne želja, htijenje ili sentiment) da se takve ili slične situacije više ne ponove utjecao je na formiranje stava Njemačke (i mnogih drugih članica EU) kako se daljnja širenja EU trebaju zamrznuti. Uslijed niza osobitosti (primjer ostatku Balkana, zadovoljavajuća "uravnoteženost" politike i sl. - kako se ponekad navodi) Hrvatska će valjda, još ući u EU (iako se godina ulaska stalno pomiče), uz Island (osim ako se jako ne zavade oko mora i morskih resursa).

Meni zapravo nije jasno kako je moguće da velik dio stanovnika Srbije gleda na EU po principu "ako budemo htjeli, ući ćemo u EU, a možda nećemo htjeti". Da bi se tako moglo razmišljati prvo treba uopće doći u poziciju da EU (zaista) želi primiti novu članicu, pa proći kroz cijeli proces usuglašavanja itd...

Što se tiče NATO-a, mislim da, unutar EU, članice NATO-a nisu samo one zemlje koje su jasno proglasile političku i vojnu neutralnost u svojim ustavima i zakonima. Osim toga, članstvo u NATO-u donosi niz pozitivnih stvari (koje, u slučaju Hrvatske ili Srbije, nadmašuju one negativne): skoro sigurna profesionalizacija vojske, vojna sigurnost države unutar NATO-a, definitivno "zakapanje ratnih sjekira" između Hrvatske i Srbije, što automatski znači i stabilizaciju Bosne itd...
By Simor
Originally posted by XanaX

Meni zapravo nije jasno kako je moguće da velik dio stanovnika Srbije gleda na EU po principu "ako budemo htjeli, ući ćemo u EU, a možda nećemo htjeti". Da bi se tako moglo razmišljati prvo treba uopće doći u poziciju da EU (zaista) želi primiti novu članicu, pa proći kroz cijeli proces usuglašavanja itd...
Ne znam gde vidiš tu "hoću-neću" poziciju? Sva istraživanja poslednjih godina pokazuju postojan procenat ljudi koji žele Srbiju u EU i to je oko 60% - dakle, većina građana Srbije "hoće" a ne "hoće-neće". Ta "hoće kaki - neće kaki" pozicija se, doduše, može videti kod delova srpske političke elite, one koja arlauče "i EU i Kosovo", ali ti delovi političke elite nisu večni. Kao što nije večna ni Angela Merkel, ne? Dakle, kako će se EU odnositi prema Srbiji kada ona ispuni postavljene kriterijume mi ne znamo, izuzev ako nemamo ekstrasenzorne sposobnosti, a ja nekako u proricanje budućnosti ne verujem, posebno ne kada su politički procesi u pitanju, koji su u velikoj meri racionalni i pragmatični.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Ok. Eto, da izjavim: "banirajte Albiona", iako sam generalno protiv baniranja, no dobro...
ja chak i ne insistiram da se albion banira (to je na forumu i moderaciji; ja samo mogu izraziti nadu). no, ochekivao bih bar- da mu se ovakve teme rutinski bace u dyr, kao shto je odlichno unicorn postupio za onu (josh caps-lock-iranu, zna se koju) albionovu provokatorsku temu.

No, ono što mi kod Velboya nije jasno odakle je za CDU/CSU našao da predstavljaju "njemačke ksenofobne desničare". Ja bih to nazvao, kako je sad popularno, paušalnom ocijenom.
Ali ja rekoh i ovo: dakle, ok, mozda sam malo preoshtar prema tim njemachkim demohrishcanima, ali njihovo birachko tijelo vecinom jeste njemachka verzija balkanoidnog provincijalizma na taj specifichan srednjoevropski nachin. a cdu/csu nazalost jeste povecim dijelom njemachka verzija americhkih republikanaca (koji su uzas!)
izvini, samo bez uljepshavanja iznosim ono shto znam o srednjoevropskom provincijalizmu kojeg personificira birachko tijelo cdu/csu-a. a, da ima i daleko gorih i desnijih i od njih, znam da ima, no srecom nemaju relevantnost kakve imaju tri-chetiri velike njemachke partije. dakle, poshto je/su cdu/csu ovako velike i relevantne partije, tim vishe su mi pod lupom promatranja.

Također, i rečenica koja započinje s "Ja znam ..." i dalje navodi da Vatikan i desni dio protestanata ne želi širenje EU na zemlje izvan "kruga" katoličkih i onih protestanske tradicije, opet je nekakva "ja-otkrivam-komplot-zavjeru" tipa i, je l', paušalna.
pa, je li tako ili nije? na Vatikanu (tu chak vishe podrazumijevam politikantske desnicharske rimokatolichke politikose koji kao predstavljaju rimokatolichku politichku misao- shto na kraju krajeva se svodi na- politichko indirektno ili direktno predstavljanje Vatikana u EU-u) i desnicharskim od protestanata je da se izjasne. oni su ti koji se istichu i natjechu izjavama u kojim navode neku indirektnu ili direktnu superiornost u svemu zapadnog hrishcanstva nad svemu ostalom.
ja samo kazem da ne mislim da bi vrijednosti EU-a trebale biti ogranichene ni diktirane time ko kom i kakvom vjerskom background-u kao pripada.

Ako te je Albion toliko iživcirao, a nije mi jasno kako (budući da znaš o njemu s gay.hr-a) nije opravdanje da počneš pucati po šavovima i širit' neku novu teoriju zavjere u kojoj su valjda liderica "njemačkih ksenofobnih desničara" Angela Merkel i npr. Ratzinger.
ja ne vidim zashto zakljuchujesh da je mene "albion toliko izzivcirao da pucam po shavovima". :neznam:
ja se samo referiram na to da demokrshcani (bilo chiji) trebaju da paze da ne instrumentaliziraju ni indirektnu ksenofobiju. to je zaista na demokrshcanima da porade malo na tom kakve poruke shalju (ako shalju) i shta zapravo hoce.

A. Merkel je luteranka, i kćer pastora, a mislim i da je nešto poput teologije studirala, rodila se i obrazovala u ist. Njemačkoj. Ne vidim da kod nje postoji neka njemačka ksenofobija, ona je samo hladnokrvna i racionalna. Razumije da Njemačkoj treba radna snaga izvana, ali da EU tj. Njemačkoj u EU nije u interesu da Turska uđe u EU.

znachi "treba mi turska radna snaga, ali necu da sekularna Turska udje u EU" ????? :trep: izvini, nije li to malo puno licemjerno, neotesano i podmuklo (dochim, kao na eto kao kulturan nachin) ako je to to shto ta gospodjica, velechasna Frau Angela Merkel i njeni govore i hoce odnosno nece?

Zapravo, zbog izvlačenja Grčke iz dugova, Njemačka se jako "naljutila" i na Grčku, i na EU, pa i na samu sebe, budući da je dopustila da dođe u takvu poziciju.
vidi, vidi. ko je tjerao Njemachku da eto mora pomoci Grchkoj- pa onda to nabijati na nos tako i ljutiti se/ne ljutiti se?? molim te, ko? zar je krshcanski nabijati na nos tu pomoc i intimidirati njome?

konachno, zelim da se nadam da bi se Grchka ipak nekako izvukla iz tog njenog jada i bez te Merkel-ine pomoci koja je ionako vec debelo nabijena na nos cijeloj Grchkoj.

Interes (ne želja, htijenje ili sentiment) da se takve ili slične situacije više ne ponove utjecao je na formiranje stava Njemačke (i mnogih drugih članica EU) kako se daljnja širenja EU trebaju zamrznuti. Uslijed niza osobitosti (primjer ostatku Balkana, zadovoljavajuća "uravnoteženost" politike i sl. - kako se ponekad navodi) ........

Ne slazem se da je opravdano tako stereotipno nuzno preslikavati situaciju.
ako se vec tako polazi, onda zashto ne uraditi i npr. ovo- iskljuchiti iz EU-a i one koje su vec u EU-u a koje izgledaju da bi mogle da izazovu bilo kakve probleme u EU- npr. npr. iskljuchiti Rumunjsku, Bugarsku, ALI I Poljsku, Latviju, Litvu, mozda i Slovachku? daklem, ako ne daljnjem shirenju, ok, mozda uz to josh dodati i izbacivanje odredjenih koje su ionako vec preuranjeno i bile primljene? how 'bout that? ako ce to sve (i stop shirenju i izbacivanja problematichnih) da kao rijeshe stvari.......

ostalo shto si rekao Xanax-e, mislim da je Simor odlichno odgovorio.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Simor

Ne znam gde vidiš tu "hoću-neću" poziciju? Sva istraživanja poslednjih godina pokazuju postojan procenat ljudi koji žele Srbiju u EU i to je oko 60% - dakle, većina građana Srbije "hoće" a ne "hoće-neće". Ta "hoće kaki - neće kaki" pozicija se, doduše, može videti kod delova srpske političke elite, one koja arlauče "i EU i Kosovo", ali ti delovi političke elite nisu večni. Kao što nije večna ni Angela Merkel, ne? Dakle, kako će se EU odnositi prema Srbiji kada ona ispuni postavljene kriterijume mi ne znamo, izuzev ako nemamo ekstrasenzorne sposobnosti, a ja nekako u proricanje budućnosti ne verujem, posebno ne kada su politički procesi u pitanju, koji su u velikoj meri racionalni i pragmatični.
:up:
Korisnikov avatar
By muzika86
@Xanax, Merkel mislim da nije rodjena u DDRu, nego je se tamo preselila posto je otac radio kao pastor ili tako nesto.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!