Originally posted by nsBeckie
Ne...
mada razumem i razloge za Da, malo mi je odvratno da razmisljam uopste o postojanju takve pilule (odn. bilo kakvog drugog nacina na koji bi se vestacki mogla promeniti necija seksualna orijentacija, kao ona prica da bi se mozda moglo jos u materici nesto raditi sa fetusom - zaboravih tacno sta, da li hormoni ili nesto drugo - pa da se "spreci" homoseksualnost)...
zvuci kao da je to bolest koju treba izleciti...
razmisljam sta bi to znacilo da postoji neka pilula koja bi ti potpuno bezbolno promenila boju koze u belu... zamisljam belce kako idu i nude te pilule svima koji imaju drugaciju boju koze - crnu, crvenu, smedju, zutu... zasto? cemu to? ne vidim smisao...
mozda bi neki od njih i prihvatili, u stvari sigurno bi neki prihvatili - oni koji su diskriminisani zbog svoje boje koze i smatraju da bi im bilo lakse ako bi bili beli... ali da li bi to prihvatanje opravdalo samo postojanje te pilule?
znam da zivimo u doba konzumerizma - ako kupac to zeli, onda je ok to nesto proizvoditi, jer mu time ispunjavas zelju ili potrebu... ali neke zelje i potrebe nisu ok i ne dolaze iz srca i mozga kupca, nego su mu nametnute... tako bi i ovaj "izbor" bio nametnut od strane onih koji ne mogu da te prihvate onakvim kakav jesi (gej, ili ne-beo)...
eto, to je moje objasnjenje i osnovni razlog zasto Ne... jednostavno se uvek opirem tome da mi neko namece definiciju toga ko sam Ja... niko to ne moze znati bolje od mene, pa tako niko drugi ne moze znati ko bih Ja trebala da budem... isto tako nikome ne namecem svoje definicije toga ko si Ti... Ja sam Ja... Ti si Ti... jednako je to da smo razliciti od svih ostalih na svetu... jedinstveni i neponovljivi...
ko sam ja da ti kazem sta bi ti trebalo da budes? ko si ti da meni isto to kazes?.... o tome se ovde, zapravo, radi.......
Ovaj odgovor od Ns Beckie mi se najvise dopada... slicno i ja razmisljam...
Ono sto bih dodatno rekla a sto proistice iz njenog odgovora - postoje grupe ljudi koji su diskriminisani po drugim osnovama. Ako bi osoba uzela tu pilulu samo da bi postala strejt - niko ne garantuje da nece upasti opet u neku diskriminisanu grupu i da joj zivot opet nece biti tezak, mozda samo na drugi nacin...
Ja razumem isto sto su ljudi rekli da, zivot bi bio laksi. Ali mislim da je ta laganost samo na prvi pogled. Osoba ne bi imala sadasnje probleme, to da... ali bi i dalje zivela u jednom nepravednom i netolerantnom drustvu. Sta bi rekao da je strejt (morao bi da bude muskarac ako nece da se opet susrece sa diskriminacijom) - mene ne zanimaju te tamo gay parade, ili problemi Roma ili problemi osoba sa invaliditetom ili zena koje trpe nasilje itd, uzivam u svojoj maloj sreci

Mislim da bi naprotiv teznja trebalo da bude "dolazak" u manjinsku grupu, jer uzivanje nekih prava i pogodnosti dok mnogi ljudi grcaju u problemima prilicno jadno. Naravno, nemam iluziju da se moze doci do nekog bas pravednog drustva ali opet je nekako moguce pribliziti se tome i imati zagarantovana prava ili ih menjati u tom smeru. Kad je takvo drustvo onda i pripadnost ili odsustvo iz neke grupe i nije toliko bitno... Sem toga sto bi neko menjao svoju seksualnost da bi tim fasistima i homofobima ispunjavao zelje? Dobro, znam da nije to bio cilj ali na neki nacin bi i bilo udovoljavanje takvim bicima... Mislim da treba sebe ojacavati a ako neko treba da razmislja u pravcu pilula kao sto J... rece to su homofobi... Do duse vremenom sa obrazovanjem i menjanjem drustva znatan deo njih ce se i menjati i bez pilule.