Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Republika Srpska - nezavisna?

Da, treba
36
55%
Ne treba
30
45%
Korisnikov avatar
By EnRage
Nemojte sad vi u RS o nekoj samostalnosti, onda će Hrvati u BiH tražiti svoju državicu pa ćemo ih još mi morati hraniti, a i sami propadamo ko Grčka :lol:

A sad malo ozbiljnije, može Dodik ajati što hoće, ali u svijetu još ne postoji nikakva podrška za otcijepljenje RS. Sve što on priča služi u predizborne svrhe.

Kosovo je iza sebe imalo SAD i skoro cijelu EU, situacija je jednostavno teško usporediva s RS.
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by EnRage

Nemojte sad vi u RS o nekoj samostalnosti, onda će Hrvati u BiH tražiti svoju državicu pa ćemo ih još mi morati hraniti, a i sami propadamo ko Grčka :lol:

A sad malo ozbiljnije, može Dodik ajati što hoće, ali u svijetu još ne postoji nikakva podrška za otcijepljenje RS. Sve što on priča služi u predizborne svrhe.

Kosovo je iza sebe imalo SAD i skoro cijelu EU, situacija je jednostavno teško usporediva s RS.
Ja nemam nista protiv težnji hrvatskog naroda u fbih da žive sa svojom maticom, svojim narodom u Hrvatskoj..
Korisnikov avatar
By EnRage
Nemoj Boga ti, ionako su već tu, imaju i povlašten upis na faks tj. ne upisuju se kao studenti iz druge države zato što svi već imaju HR državljanstvo.
By mythe
Republika Srpska treba sprovesti referendum za nezavisnost i nakon toga proglasiti nezavisnost. Isto tako i Hrvati u BiH , jer kada vec Albanci sa Kosova imaju pravo na otcepljenje, zasto to isto pravo nemaju onda i Hrvati i Srbi u Bih? Ista pravili i kriteriji za sve, molicu lepo!

edited by :hys:
Korisnikov avatar
By Sheytan

Ne znam jel bih osobu koja uživa marihuanu nazvau narkosom :lol:
Verpvatno ni zločincima one što proteraju nekoliko stotina hiljada Srba iz Hrvatske samo zato što su druge vere i nacije?

Pretpostavljam da su za tebe, kao i Stripija, 2kune i ostale, to zaslužni borci Domovinskog rata!?

No, postoje za sve merila. Opšteprihvaćena, sem kod nasilnika i umišljenih veličina.
Korisnikov avatar
By Burak
Rezultat ankete:
Većina podržava otcjepljenje i samoopredjeljenje Republike Srpske!
Korisnikov avatar
By idiotcide
Da ne ulazim u moralne razloge zbog kojih bi samoproglašenje Srpske bilo pogrešno, jer nemam namjeru polemizirati s rezidentnim nacionalistima, od kojih se sve i jedan sjatio u ovu temu, takav potez bi bio iznimna politička glupost za Srpsku i sve one koji tamo žive. Delete je to dobro izanalizirala. Prvo, sve i da se Srpska pozove na mišljenje MSP-a o Kosovu (čime bi ga neposredno legimitiziralo, što bi pak bilo porazno za dobrosusjedske odnose sa Srbijom), samoproglašenjem nezavisnosti i otcjepljenjem od BiH, Srpska bi prekršila Daytonski mirovni sporazum, a Srbija bi se našla u dodatnom škripcu kao garant istoga. Drugo, Srpska je svakako već iznimno siromašna, koliko god da Dodik i SNSD pokušavali prikazati da to nije tako, i našla bi se u situaciji u kojoj vjerovatno ne bi dobila nikakav oblik podrške ni od jednog glavnog aktera na međunarodnoj političkoj sceni, a zbog posljedičnog nemira (političkog, ako nikakvog drugog), sve bi međunarodne investicije prestale. Jer ko želi ulagati u novu, malu zemljicu koju ne želi priznati UN? Ni Nagorno-Karabakh, koji čak ima i neke međunarodne podrške, ne može se izbaviti iz ekonomskih govana u kojima se godinama nalazi. A treće, otcjepljenje Srpske bi pojačalo trenutno rješive fundamentalističke težnje kojekakvih fašista na drugoj strani - raznoraznih Croatia libertasa i selefija, a to em ne odgovara nikome u regiji, em ne odgovara EU-u i SAD-u. To bi tek ujebalo svakako poremećenu BiH, oslabilo Srpsku, dovelo Srbiju u nezgodan položaj, i usporilo euroatlantske integracije ostalima u okruženju. Stoga, sve i da se ne bavimo moralno-etičkim razlozima i posljedičnom legitimacijom zaostavštine rata, to prosto nije pragmatično. Štaviše, to bi bio sulud potez.
By XanaX
Ehm, smijem li samo primjetiti kako je odluka MSP iz Den Haaga bila odluka o, među ostalim, legalnosti proglašene nezavisnosti KOSOVA.

Sud dakle nije dobio niti pitanje niti se je izjašnjavao o tome smije li svaka pokrajina, provincija, savez općina, oblast, zajednica stanara 1. i 2. kata nebodera i sl. - proglašavati nezavisnost kako im dođe i da se odmah ta nezavisnost, neovisno o bilo čemu i bilo kome, proglašava legalnom.

Nekako mi se čini, da je kojim slučajem, Sud prosuđivao o eventualnoj legalnosti nezavisnosti RS - smisao te trosatne homilije bio bi nekako drugačiji...

Uspoređivati se naravno može, ali ove relacije Kosovo - RS su zaista domena Greater Serbian Fantasy Literature.
Korisnikov avatar
By Lux_bl
Evo ja sam iz RS, i iskreno da vam kažem u svakodnevnom životu kod nas malo ko primjeti da je dio BIH... RS ima svoje institucije (koje se drže bolje od Federalnih) itd... Ja nikada ne osjetim vladu BiH u svakodnevnom životu...
Tako da mislim da bi se odcjepljenje moglo desiti apsolutno! Jedino što je tu politika upletena, ali kroz par godina i to će doći...DOk se smire strasti... XD
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by XanaX

Ehm, smijem li samo primjetiti kako je odluka MSP iz Den Haaga bila odluka o, među ostalim, legalnosti proglašene nezavisnosti KOSOVA.

Sud dakle nije dobio niti pitanje niti se je izjašnjavao o tome smije li svaka pokrajina, provincija, savez općina, oblast, zajednica stanara 1. i 2. kata nebodera i sl. - proglašavati nezavisnost kako im dođe i da se odmah ta nezavisnost, neovisno o bilo čemu i bilo kome, proglašava legalnom.

Nekako mi se čini, da je kojim slučajem, Sud prosuđivao o eventualnoj legalnosti nezavisnosti RS - smisao te trosatne homilije bio bi nekako drugačiji...

Uspoređivati se naravno može, ali ove relacije Kosovo - RS su zaista domena Greater Serbian Fantasy Literature.

Pa da ima i toga...Evo kako se Kosovo odmah stavi u "zapecak",a hita se ka RS,nova-stara teritorija,koja bi eventualno bila pripojena Srbiji,ako bi se otcepila.
Medjutim,kao sto je vec receno,ako se daje puna legitimnost Kosovu,daje se i svim ostalim pokrajinama,distriktima i ostalim "slepim crevima."
Korisnikov avatar
By idiotcide
Originally posted by Lux_bl
Ja nikada ne osjetim vladu BiH u svakodnevnom životu...
Osim kad plaćaš poreze, vadiš ličnu, pasoš, prelaziš granicu, koristiš valutu, itd. itd. Što prije ljudi iz Federacije i iz Srpske skontaju da itekako ovise jedni o drugima, lakše će biti živjeti u ovoj idiotskoj zemlji.
Korisnikov avatar
By Vel boy
samo da kazem- puna podrshka postovima Delete i idiotcide-a!
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by idiotcide
Originally posted by Lux_bl
Ja nikada ne osjetim vladu BiH u svakodnevnom životu...
Osim kad plaćaš poreze, vadiš ličnu, pasoš, prelaziš granicu, koristiš valutu, itd. itd. Što prije ljudi iz Federacije i iz Srpske skontaju da itekako ovise jedni o drugima, lakše će biti živjeti u ovoj idiotskoj zemlji.
Kako su zavisni jedni o drugima?
Jbt sve zavisnosti koje postoje su nametnute od strane međunarodne zajednice..:federi:
Korisnikov avatar
By 2kune
r. šumska nije nimalo slična kosovu jer to nije autohtona zajednica ljudi jednog teritorija sa pravom na samoopredjeljenje već je u pitanju nametnuti konclogor nastao na genocidu i etničkom čišćenju. To što je u pitanju konclogor od srba za srbe nimalo ne dovodi u pitanje nemogućnost tako organizirane monstruoznosti da zadobije pravo na neovisnost. Bilo bi to eklatantno kršenje jus cogens. :sudija:
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by 2kune

r. šumska nije nimalo slična kosovu jer to nije autohtona zajednica ljudi jednog teritorija sa pravom na samoopredjeljenje već je u pitanju nametnuti konclogor nastao na genocidu i etničkom čišćenju. To što je u pitanju konclogor od srba za srbe nimalo ne dovodi u pitanje nemogućnost tako organizirane monstruoznosti da zadobije pravo na neovisnost. Bilo bi to eklatantno kršenje jus cogens. :sudija:
Ne moraš više da se trudiš. Svi smo već shvatili da mrziš Srbe iz dna duše i da ne možeš da podneseš postojanje Republike Srpske.
Ipak mi nije jasno odkud obraz i smjelost sinovcu neokvaternikove ideologije da priča o genocidu i zločinima.:ubise:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by burak-BL

Ne moraš više da se trudiš. Svi smo već shvatili da mrziš Srbe iz dna duše i da ne možeš da podneseš postojanje Republike Srpske.
Tko to svi? Vi? Ima vas više tu izad nicka burek-BL? :trep:
Pozdrav kolektivnom tijelu... :rock:
Samo što ja ne mrzim srbe nimalo... Dapače, baš obrnuto... Posebno ove bosanske srbe... Želim ih osloboditi konclogora u kojem žive... Može li išta biti plemenitije ili dobronamjernije? :angel:

Ipak mi nije jasno odkud obraz i smjelost sinovcu neokvaternikove ideologije da priča o genocidu i zločinima. :ubise:
Iako je ovaj naziv 'sinovcu neokvaternikove ideologije' upućen korisniku 2kune očita uvreda kažnjiva po pravilniku ovog foruma, neću se nimalo uvrijediti jerbo obraz i smjelost crpim iz rezolucije skupštine Srbije o Srebrenici i osudi međunarodnog suda koja se tamo u potpunosti podržava ali se izrijekom ne spominje. Daklem, izad mene je izražena politička volja srpskog naroda. A izad tebe? Tko je taj kolektiv koji se koristi nickom? Jeli to možda Borg? :trep:
Korisnikov avatar
By Burak
Pa kada je to Parlament Srbije rekao da je Republika Srpska genocidna tvorevina?
Ribo od vrijednosti prestani da tražiš opravdanje za mržnju prema jednom narodu jer ga nema - ona dolazi iznutra.
By loreenche
Ja ne verujem u kom pravcu ovo ide... Sinoc smo imali elaborat na ovu temu ja i Koki, i dogovorili se da Srpska (I mean, Shumska, WTF?) ukoliko zeli da se emancipuje, mora ekonomski da se stabilizuje i jasno zna koje su posledice emancipacije (gubljenje izlaza na more... avaj, 29 KM... i to je nesto, sigurno ih ima jos, ali ne znam, nijesam pametan) tako da... To.. I stvarno nema potrebe za tolikim hejtspičom prema Srpskoj. Pa i mi smo samo Srbi kojima nije sudjeno da zive u Srbiji :(
Korisnikov avatar
By Sheytan

Da ne ulazim u moralne razloge zbog kojih bi samoproglašenje Srpske bilo pogrešno, jer nemam namjeru polemizirati s rezidentnim nacionalistima, od kojih se sve i jedan sjatio u ovu temu, takav potez bi bio iznimna politička glupost za Srpsku i sve one koji tamo žive...
Odluka MSP, koja je bukvalno prepisan američki stav, može vrlo lako naneti mnogo zla brojnim državama:

MSP „blagoslovio” secesionističke pokrete

Svetski mediji ocenjuju da odluka MSP-a povećava ambicije brojnih pokreta za nezavisnost širom sveta

Brojni ugledni svetski mediji u jučerašnjim izdanjima ocenili su da će odluka Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova zapravo biti podsticaj za brojne druge regione koji teže nezavisnosti. Prema rečima holandskog stručnjaka za međunarodne odnose Edvina Bakera, mišljenje MSP-a je od velikog značaja, jer je njime „blagoslovena secesija kakva nije viđena u poslednje četiri decenije”.

„Prvi put od podele Pakistana sredinom sedamdesetih godina prošlog veka imamo nastanak nezavisne države uprkos glasnom protivljenju zemlje od koje se otcepljuje”, kaže Baker za „Fajnenšel tajms” dodajući da su na taj način pojačane ambicije separatista u celom svetu.

Ugledni britanski dnevnik „Gardijan” piše da su „separatisti i secesionisti od Tajvana, preko Somalije do Gruzije, pozdravili mišljenje MSP-a o Kosovu kojim je postavljen presedan”. List dodaje da će Srbija posle ove odluke morati da se suoči sa talasom priznavanja Kosova i gubitkom teritorije koju smatra kolevkom nacije. U komentaru ovog dnevnika ocenjuje se da bi za Beograd sada bilo najbolje da poraz iz Haga preokrene u svoju korist tako što će prihvatiti tehničke pregovore o Kosovu koje predlaže Evropska unija u zamenu za obnovu napora da se ubrzaju pregovori o učlanjenju u EU.

Dok „Tajms” u redakcijskom komentaru opisuje odluku MSP-a kao razumnu i promišljenu te da „države koje imaju sopstvene secesionističke manjine možda su zabrinute, ali za to nema razloga jer je kosovski slučaj jedinstven”, Edvin Baker kao primere slučajeva s kojima Kosovo može da se poredi navodi Baskiju u Španiji i turski deo Kipra.

Broj secesionističkih pokreta koji deluju sa različitim intenzitetom veći je od broja međunarodno priznatih država u svetu. U Evropi ima nekoliko pokreta za nezavisnost, stariji od pokreta kosovskih Albanaca, poput Baskijskog separatističkog pokreta, koji nastoji da odvoji pokrajinu Baskiju od Španije, a sličan zahtev postoji i u najbogatijoj španskoj pokrajini Kataloniji. Dok vlast u Madridu zbog toga ne odustaje od stava da neće priznati Kosovo, Pariz je to uradio iako je i dalje aktivan Nacionalni front za oslobađanje Korzike. U Velikoj Britaniji i dalje postoje težnje za otcepljenje među Ircima, Škotima i Velšanima, dok u Belgiji sukob između Flamanaca i Valonaca preti da ozbiljno destabilizuje celovitost Belgije u kojoj su smeštena sedišta EU i NATO. U Evropi među oblastima koje teže nezavisnosti pominju se i Južni Tirol u Italiji i Olandska ostrva u Finskoj, međutim te teritorije uživaju visok stepen autonomije.

Poseban evropski problem je Kipar, gde su posle sticanja nezavisnosti od britanske krune zajedno živeli Grci i Turci. Međutim, posle tenzija šezdesetih godina i turske invazije 1974. godine, Turci su proglasili takozvanu Tursku republiku severni Kipar koju je priznaje jedino Turska, dok je Republika Kipar primljena u Evropsku uniju kao celovita država uprkos činjenici da ne kontroliše sever ostrva.

Turska priznaje takozvanu državu Severni Kipar, ali se protivi davanju državnosti Kurdima, kojih ima više od 25 miliona i žive na teritoriji koja se prostire u Turskoj, Iraku, Iranu i Siriji, koju oni žele da proglase za državu Kurdistan.

Dok je na severnoameričkom kontinentu borba Kvebečana za odvajanje od Kanade sprečena neuspešnim referendumima, u Africi se za nezavisnost uglavnom ratuje te se bivša španska kolonija Zapadna Sahara i dalje bori za priznanje nezavisnosti od Maroka, dok se na rogu Afrike Somalilend odvojio od međunarodno priznate Somalije, Nijedna država ne priznaje Somalilend, dok Front za oslobođenje Ogadena teži da odvoji deo Etiopije i pripoji ga Somaliji.

Abhazija, Pridnjestrovlje i Južna Osetija proglasile su nezavisnost i formirale takozvanu Interparlamentarnu skupštinu Zajednice za demokratiju i prava naroda, u kojoj okupljaju pokrete za nezavisnost. Pridnjestrovlje nastoji da se odvoji od Moldavije, Južna Osetija i Abhazija od Gruzije, Nagorno Karabah od Azerbejdžana, Čečenija od Rusije, a i rusko-jezičko stanovništvo na ukrajinskom Krimu sporadično preti separatizmom.

Nezavisnost od Kine traže Tajvan, Tibet, ali i Sinđang, oblast na zapadu najmnogoljudnije države u kojoj živi muslimansko stanovništvo. Najveća oblast sa još nerešenim sukobima u Indiji je Kašmir, dok je na drugom kraju potkontinenta aktivan Ujedinjeni front za oslobađanje Asama, čiji članovi žele da osnuju državu.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by SmallTownBoy_91

Pa i mi smo samo Srbi kojima nije sudjeno da zive u Srbiji :(
Der, der, ne moras imati sopstvenu drzavu da bi bio blize Srbiji!
Pravac autobuska ili zeleznicka, kupis kartu, sednes u vozilo po izboru i par sati kasnije, eto te!
No, mozda si i u pravu, mozda bih ja bila blize Austriji ako Vojvodina ne bi bila u Srbiji....
Ako si Nemica, verovatno. No, nebitno je koje si nacije.

Vojvodina je pre dve godine svečano obeležila 90 godina od 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština donela odluku o pripajanju Bačke, Banata, Baranje i Srema Srbiji.
Korisnikov avatar
By spliff

Rezultat ankete:
rezultat ankete:
vetjina ne podrzava otcepljenje i samoopredjeljenje republike shumske!
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by spliff

Rezultat ankete:
rezultat ankete:
Prema anketama 89% građana Republike Srpske želi nezavisnost, a stanovništvo predstavlja najrelevantniji faktor - nikako neki tetka-gay forum.:psiholog:
Korisnikov avatar
By idiotcide

Kako su zavisni jedni o drugima?
Jbt sve zavisnosti koje postoje su nametnute od strane međunarodne zajednice.. :federi:
Misliš, potpisivanjem Mirovnog sporazuma kojim se zaustavio rat? Mda.
Sviđalo se to meni, tebi ili nekom trećem ili ne, da, entiteti jesu međusobno ovisni. Neću se ponavljati, mislim da sam krajnje jasno objasnio, i to s pragmatične tačke gledišta, zašto je otcjepljenje RS-a grozna ideja.
Originally posted by Sheytan

Da ne ulazim u moralne razloge zbog kojih bi samoproglašenje Srpske bilo pogrešno, jer nemam namjeru polemizirati s rezidentnim nacionalistima, od kojih se sve i jedan sjatio u ovu temu, takav potez bi bio iznimna politička glupost za Srpsku i sve one koji tamo žive...
Odluka MSP, koja je bukvalno prepisan američki stav, može vrlo lako naneti mnogo zla brojnim državama:

MSP „blagoslovio” secesionističke pokrete

Svetski mediji ocenjuju da odluka MSP-a povećava ambicije brojnih pokreta za nezavisnost širom sveta
And your point is? Svaki put kad je neka teška odluka teška trebamo - šta tačno? Prst u uho i svako svojem?
By mythe

potpuno se slazem sa ovim ali onda neka ta tzv. medjunarodna zajednica to kaze, bas tako kao i ti, jasno i otvoreno - "Kosovo je postalo samostalno jer je iza sebe imalo SAD i skoro celu EU"...dakle, bez licemernih spika o "visevekovnom tlacenju Albanaca na Kosovu", " ljudskim pravima, slobodi i demokraciji"...
Korisnikov avatar
By Tungi

Rezultat ankete:
rezultat ankete:
Prema anketama 89% građana Republike Srpske želi nezavisnost, a stanovništvo predstavlja najrelevantniji faktor - nikako neki tetka-gay forum. :psiholog:

Pa koji moj kurac otvaras temu,sa anketom?
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Он је ипак осетио потребу да чује и мишљење тетки са геј форума што је за похвалу :)

:hvala:
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by Tungi

Rezultat ankete:
rezultat ankete:
Prema anketama 89% građana Republike Srpske želi nezavisnost, a stanovništvo predstavlja najrelevantniji faktor - nikako neki tetka-gay forum. :psiholog:

Anketa je otvorena sa ciljem da se vidi mišljenje posjetilaca foruma o ovoj osjetljivoj temi. Cijenim ishod glasanja kakav god on na kraju bude i bitno mi je šta ljudi ovdje misle, ali to nikako ne može biti relevantao pri rješavanju nekih političkih pitanja.. :odrasti:
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by *STATUS*

Он је ипак осетио потребу да чује и мишљење тетки са геј форума што је за похвалу :)

:hvala:
Upravo tako! Nego Stati ima li kod tebe na moru zgodnih tipova i slično - očekujemo da postaviš neke hot ljetne fotke! :) :kissing:
Korisnikov avatar
By Tungi

Rezultat ankete:
rezultat ankete:

Anketa je otvorena sa ciljem da se vidi mišljenje posjetilaca foruma o ovoj osjetljivoj temi. Cijenim ishod glasanja kakav god on na kraju bude i bitno mi je šta ljudi ovdje misle, ali to nikako ne može biti relevantao pri rješavanju nekih političkih pitanja.. :odrasti:
A ti kao pa nisi znao misljenja "gay tetaka?":rotflmao:
Korisnikov avatar
By Burak
rezultat ankete:

A ti kao pa nisi znao misljenja "gay tetaka?" :rotflmao:

Pa da ti pravo kažem i nisam. Očekivao sam da će mnogo više glasova biti protiv nezavisnosti, a sad vidim kako opcija da Republika Srpska treba biti nezavisna pobjeđuje.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!