Primećujem izvesnu sličnost između lezbejskog feminizma i Hristovog učenja, izloženog u Jevanđeljima.
LEZBEJSKI FEMINIZAM:
Postigavši pokornost ženâ posredstvom prinudne heteroseksualnosti, patrijarhat čini sve da bi se korist muškaraca (bili oni gej ili strejt) uvećala i umnožavala. A kako je muška dominacija ključni mehanizam za održanje patrijarhata, proizilazi da nije moguće istovremeno biti žena heteroseksualne orijentacije i feministkinja.
Zbog toga se lezbejske feministkinje zalažu za duhovno i moralno separatisanje od patrijarhalnih i generalno muških vrednosti. (
Neko je rekao feminizam?, str. 420)
ISUS HRIST:
Mislite li da sam ja došao da dam mir na zemlju? Ne, kažem vam, nego razdor. (Luka 12, 51)
Jer sam došao da rastavim čovjeka od oca njegova i kćer od matere njezine i snahu od svekrve njezine: (Mat. 10, 35)
A drugi od učenika njegovijeh reče mu: Gospode! dopusti mi najprije da idem da ukopam oca svojega. A Isus reče njemu: hajde za mnom, a ostavi neka mrtvi ukopavaju svoje mrtvace. (Mat. 8, 21-22)
I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili djecu, ili zemlju, imena mojega radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život vječni. (Mat. 19, 29)
Kao što vidimo, lezbejski feminizam se, slično Isusu Hristu, zalaže za duhovno i moralno separatisanje od postojećeg, patrijarhalnog, poretka. Razlika između lezbejskog feminizma i Hristovog učenja jeste u tome što se Hrist obraćao svima, i ženama i muškarcima, dok se lezbejski feminizam obraća samo ženama, računajući da nije vredno truda nastojati da se od muškarca stvori 'novi muškarac' („Sve dok pokret za žensko oslobađanje nastoji da oslobodi žene ne sučeljavajući se s osnovnom heteroseksualnom strukturom koja nas vezuje za naše tlačitelje, ogromne količine energije oticaće na pokušaje da se usklade svi pojedinačni odnosi s muškarcem (...) – u nastojanju da se od njega stvori ’novi muškarac’, u zabludi da će nam to omogućiti da budemo ’nove žene’. To očito deli našu energiju i zalaganja, onemogućujući nam da se predamo konstruisanju novih obrazaca koji će nas osloboditi.“;
Neko je rekao feminizam?, str. 409, fusnota 55). Isus Hrist je tražio od svojih sledbenika, i muškaraca i žena, da se izdvoje iz tadašnjeg društva i organizuju se u svoje posebne, hrišćanske, zajednice, slično kao što se lezbejske feministkinje zalažu da se žene duhovno i moralno separatišu od patrijarhalnih i generalno muških vrednosti.
U suštini, lezbejski feminizam traži od žena da se okrenu same sebi, da se ne pouzdaju u muškarce, da se ne pouzdaju ni u to da je "ženska suza kraljica, najmoćnija voda koja ruši sve pred sobom", jer pristajanje na takva "pravila igre", koja im nameće patrijarhat, onemogućava žene da budu istinski slobodne... Ali da li je za žene sloboda zaista nešto vredno - i ne samo za žene, nego i za muškarce, za ljude, generalno? Ili je većini ljudi sloboda zapravo teret, kako je to primetio Veliki inkvizitor iz romana "Braća Karamazovi" F.M.Dostojevskog: "Čovek nema mučnije brige nego da nađe onog kome će što pre predati taj dar slobode, sa kojim se to nesrećno stvorenje rađa."...
Da, lezbejske feministkinje su žene kojima se ja istinski divim! Ali bojim se da je lezbejski feminizam, kao pokret, osuđen na neuspeh. Jer on ženama obećava slobodu, onaj Isusov "hleb nebeski", ali većina žena, baš kao i većina muškaraca, preferira ipak onaj zemaljski hleb, kao što je Veliki inkvizitor takođe primetio:
"Ti si im obećao hleb nebeski, ali, ponavljam, može li se on uporediti sa hlebom zemaljskim u očima slabog, večno poročnog i večno nezahvalnog ljudskog plemena? I ako u ime hleba nebeskog pođu za tobom hiljade i desetine hiljada, šta će onda biti sa milionima i desetinama miliona bića koja neće biti u stanju da potcene hleb zemaljski radi hleba nebeskog? Zar su tebi drage samo desetine hiljada velikih i snažnih, a ostali milioni slabih koji te, međutim, vole, mnogobrojni kao pesak morski, treba da posluže samo kao materijal velikim i snažnim? A ne, nama su dragi i slabi."
Patrijarhatu su dragi oni slabi, patrijarhatu su drage one "slabe žene", one "nesrećne princeze koje ne mogu da preskoče baricu ako neko ne založi svoj kaput da ga stavi preko tri kapi vode i prevede ih za ruku preko njih, one koje zaplaču po potrebi, koje kažu 'ne mogu', a da nisu ni probale da li mogu" itd. I upravo zbog takvih žena, mnogobrojnih kao pesak morski, a ne zbog muškaraca, lezbejski feminizam nema nikakvih šansi...
Patriarchy rules, and is bound to rule. Sad, but true.