Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

ane Korman snimila je svojeg oca Adolka kako zajedno s njezino troje djece pleše ispred koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj na pjesmu "I will survive", što u prijevodu znači „Preživjet ću.“ Video je od postavljanja u siječnju pogledan preko 330.00 puta, a nedavno je uklonjen.

Autorica videa, koji je dobio preko 2000 komentara, između kojih je bilo onih dirljivih, rekla je za BBC kako je video „proslava života“ te kako su unatoč sistemskoj brutalnosti i okrutnosti koju su prošli, i dalje živi. Osim toga, „vrlo je bitno stvoriti svježu interpretaciju holokausta, posebno za mlađe generacije, jer njih ne impresioniraju fotografije i riječ 'holokaust', njih to ne zanima,“ zaključila je Kolman.

„Da mi je netko prije 62 godine rekao da ću zajedno sa svojim unucima doći u Auschwitz, poslao bih ga u ludnicu,“ dodao je njezin otac.

''
Korisnikov avatar
By Burak
A zašto je video uklonjen?
Korisnikov avatar
By Stripi
Pa sklonjen je sa BBCove stranice, i guess, ali ima ga na youtubeu. Niđe ne piše zaš su ga makli.
Korisnikov avatar
By KiWi
Kako to da se ni jedan film ratne drame ne završi ovako?

Baš mi se sviđa spot ...

Deda malo ispada iz ritma i povremeno posustaje ... ali ok :) Vidi se da nisu od njega nasledili to ...
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
Arbeit macht frei :lol: kaznicu se zbog ovoga, ali nisam mogla da odolim :uplasen:

fenomenalno sto su to na taj nacin odradili njegovi unuci, nije nikad lako suocavati se sa traumama iz proslosti :vruce:
Korisnikov avatar
By Stripi
Huh, pa malo je teško da neki teški film sa takvom temom završi tako veselo. Meni je, recimo, kraj "Schindlerove liste" bio baš onakav kakav je trebao, preživjeli logoraši u koloru koji slažu kamenje na Oskarov grob. Aj i "Život je lijep" od Benignija je završio zgodno, kad mali na kraju "osvoji" tenk.
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Originally posted by Stripi

... Aj i "Život je lijep" od Benignija je završio zgodno, kad mali na kraju "osvoji" tenk.
Ja nakon svih scena koje su prethodile toj uopste nisam bio u stanju da to percipiram kao happy end. Film je nevidjeno tuzan :(
Korisnikov avatar
By ultraviolet
au, posle jučerašnjeg dokumentarca na nat. geo (čini mi se), ovo je baš.. sdkjghdkgjlčgjkč
ne baviti se istorijskim temama, note to myself.

sjajno.
Korisnikov avatar
By Tungi
Dirljivo,da.Moj deda je bio u Aushwitzu,1918.god.,umro je pre 4 meseca.:(
Korisnikov avatar
By blenta
jel sam ja jedini
kome je ovo
neverovatno glupo

a i koji ne razume kako moze da se neko ko je
prosao krzo celu tu golgotu oseca
kad vidi na tv-u beni hila kako djuska
na istom mestu uz i will survive
Korisnikov avatar
By blenta
btw kad smo kod glupih videa
evo jos jedan patriotski u rangu

crnogorske ajkule
sa zvezdicama i leptiricima kroz video
i rozom ajkulom na kraju

''
Korisnikov avatar
By Tungi
off.

Gradili se u srpskoj reprezentaciji.Svejedno,gube danas.
Korisnikov avatar
By bern
"...and the rest of you died. Looooo-seeeers."

Uvijek ima dvije strane.

A i dekica je malo odsutan, kao da ovo nije ni bila njegova ideja...?
Korisnikov avatar
By dharmox
Originally posted by blenta

jel sam ja jedini
kome je ovo
neverovatno glupo

a i koji ne razume kako moze da se neko ko je
prosao krzo celu tu golgotu oseca
kad vidi na tv-u beni hila kako djuska
na istom mestu uz i will survive
Pa ne, nije glupo.
Verovao ili ne, stvari se menjaju, nemam isti odnos prema nečemu sad kao pre 10 godina. Pa se tako i čikica sa svojim najbližim vratio na mesto svoje golgote i snimio ovaj super klip. Drago mi je što ima (i) takvih ljudi.
Korisnikov avatar
By Sheytan

Pa sklonjen je sa BBCove stranice, i guess, ali ima ga na youtubeu. Niđe ne piše zaš su ga makli.
Haos zbog plesa ispred Aušvica

Snimak na kome Adolek Kon koji je preživeo zloglasni logor pleše ispred ulaza uz disko klasik „I will survive" izazvao polemike širom sveta iako je posle samo nekoliko dana uklonjen sa Jutjuba.

Na popularnom sajtu Jutjub osvanuo je snimak na kojem čovek koji je preživeo holokaust ispred zloglasnog logora „Aušvic" pleše na muziku disko klasika „I will survive".

Na snimku objavljenom na Jutjubu, 89-godišnji Adolek Kon u logoru, koji je mogao biti mesto njegove smrti, pleše u majici sa naptisom „Preživeli" sa svojim potomcima - ćerkom i unucima, uz muziku kultnog disko hita. Snimak je načinila njegova ćerka i umetnica iz Melburna, Džejn Korman, a do srede ga je pogledalo više od pola miliona ljudi, od kojih su brojni ostavili i svoje komentare na tom popularnom sajtu.

Nemci najburnije reagovali

Jutjub je u četvrtak uklonio snimak, obaveštavajući korisnike da je to učinjeno zbog pitanja autorskih prava. Snimak se ipak može pogledati na Fejsbuku i Tviteru.

Video-zapis je pokrenuo brojne debate o tome ko ima prava da na mestu nezapamćenog stradanja pravi komične snimke poput tog.

Komentarišući snimak, veliki broj ljudi ocenio je da disko ples na mestima masovnih ubistava u gasnim komorama predstavlja uvredu za one koji su nestali, drugi, međutim, ocenjuju da je to prkosna proslava opstanka. Te debate dodatno komplikuje i činjenica da je snimak dobio veliku pažnju javnosti tek kada su ga neonacističke grupe proširile internetom.

- Ako je humor samo ljudska reakcija na tragediju, onda je to u redu. To je teško postići, ali vešt komičar u tome može da uspe - ocenio je 79-godišnji Raul Tejtelbaum, koji je takođe preživeo holokaust.

U Izraelu, gde su crni vicevi o holokaustu uobičajeni, snimak plesa u Aušvicu nije ostavio poseban utisak na javnost te zemlje, dok je u Nemačkoj, koja se i dalje bori sa osećanjem krivice, izazvao zaprepašćenje.

Nemački istoričar Majkl Volfson nazvao je snimak neukusnim i postavio pitanje motiva Kormanove ocenjujući da se radi samo o „sramnoj ličnoj promociji".

Profesor moderne istorije na berlinskom Univerzitetu Fraje Volfgang Viperman ukazao je, međutim, da su šale na račun holokausta jedan od načina na koji se Jevreji suočavaju s bolnom prošlošću i da je zato to za njih prihvatljivo.

- Ono što Izraelci i Jevreji rade je drugačije od onoga što rade Nemci, ili oni koji su ih podržavali. Izraelci, koji su nekada bili žrtve, to više ne žele da budu što znači da su oni izvukli pouku iz prošlosti: „Nećemo dozvoliti da nam se to opet dogodi" - rekao je on.

Humor kao emotivni ventil

Kulturni antropolog Mark Oslander ukazao je da se ples smatra trivijalnim u zapadnim društvima, ali da je kroz istoriju korišćen da olakša reakciju ljudi na traumatične gubitke - od tuge i žalosti, ka radosti zbog obnavljanja života.

Humor, takođe, može biti snažan emotivni ventil. Tejtelbaum je rekao da su često svečanosti u znak sećanja na holokaust i druge tragične događaje previše zvanične i utegnute i emotivno ne dotiču mlade ljude, dodavši da humor vidi kao legitiman način suočavanja s holokaustom.

- Svaka generacija iz istorijskih događaja uči lekcije i sama pravi svoje sećanje i to je dobro. Nesreća bi bila kada bi ljudi prestali da traže odgovore - kazao je.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Sheytan

Snimak na kome Adolek Kon koji je preživeo zloglasni logor pleše ispred ulaza uz disko klasik „I will survive" izazvao polemike širom sveta iako je posle samo nekoliko dana uklonjen sa Jutjuba.[/b]
Iz kojih ti to "ozbiljnih" novina stalno kopiraš članke i pejstaš ođekarce?
Aj molim te baci oko na početak threada i klikni na video. Zadnji krik tehnike.
Link je sa Youtuba a video radi iako je uklonjen.
Korisnikov avatar
By Li

Aj i "Život je lijep" od Benignija je završio zgodno, kad mali na kraju "osvoji" tenk.
aaaaaaaaaaaa rekao si kraj filma :oklagija:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
izmamilo mi je jedan lep osmeh, tek sam kasnije izvalio da sam se nasmesio
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Li

aaaaaaaaaaaa rekao si kraj filma :oklagija:
Ko te tjerao da čitaš? Osim toga, film je star sto godina, već si ga mogao pogledat i reprizno.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!