Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Булевар Ратка Младића - да или не?

1. ДА (Ако може Карађорђе, зашто не би могао и Младић?)
11
28%
2. НЕ (Не требају нам ни Карађорђе, ни Младић.)
23
59%
3. Не знам, не интересује ме...
5
13%
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by burak-BL

Sve ovo me podsjeća na slučaj kada je neka riba iz ove nove vlasti u Crnoj Gori rekla kako treba cenzurisati Njegoševa djela jer u njima ne poštuje ljudska prava i ženevske konvencije. Mislim stvarno..!
Mrzi me sada da pokrećem temu i o tome; samo da kažem da ja Njegošev "Gorski vijenac" doživljavam upravo kao odličan primer "govora mržnje", kao apologiju genocida (tzv. "istraga poturica") itd.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Mariška

Sve ovo me podsjeća na slučaj kada je neka riba iz ove nove vlasti u Crnoj Gori rekla kako treba cenzurisati Njegoševa djela jer u njima ne poštuje ljudska prava i ženevske konvencije. Mislim stvarno..!
Mrzi me sada da pokrećem temu i o tome; samo da kažem da ja Njegošev "Gorski vijenac" doživljavam upravo kao odličan primer "govora mržnje", kao apologiju genocida (tzv. "istraga poturica") itd.
Dok ga neki drugi ljudi dozivljavaju kao vrhunac...pa, skoro balkanske knjizevnosti.
Korisnikov avatar
By svejedno
Mislim, i Homer je po tom principu 'politicko korektne cenzure' materijal za spaljivanje.

..

politicko korektni fasizam.
Korisnikov avatar
By Herald
KOji ce nam bulevar genocidasa, nego lepo da ga isporuce ovi iz beograda ove godine :kuckuc:
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by m..

2. Ne treba jedan ubica da ima ulicu, pa nismo valjda naopaki.

E sad sto se tice Karadjordja, 9 Jugovica i starog jug Bogrdana, Milosa Obilica i ostalog. Tu se radi o razlicitim drustveno-istorijskim kontekstima. Ne mozes ti kroz istu prizmu gledati Karadjorjda, ove sto su nabijali na kolac i nekog ko je cinio zlocine u 20. veku, iz prostog razloga sto su prakse u razlicitim periodima bile drugacije. U 14. veku po Balkanu je bilo praksa da se ljudi nabijaju na kolac, u Karadjordjevo doba nisi imao Zenevsku konvenciju i Medjunarodne tribunale, niti je pojam ratnog zlocina bio definisan.

Namerno izbegavam da gledam tu celu stvar sa stanovista zrtve i zlocinca jer to u principu ne vodi nikud dobro, i nije prizma kroz koju treba to sagledavati.

Dakle, poredjenje sa Karadjordjem pada u vodu, jer je van konteksta.
Teofil Pančić: HOGAROVA KATARZA

Evo početka vesti iz novina od pre neki dan: «Pre više od hiljadu i dvesta godina, horde krvožednih vikinških moreplovaca iskrcale su se u Irsku, gde su pljačkale manastire i masakrirale civilno stanovništvo». Potresna vest ali, reklo bi se, pomalo bajata. Tih se grozota iz osmog-devetog veka, naime, i najstariji Irci sećaju kao kroz maglu, a i to tek posle dvanaestog «Ginesa», kada se čovek lako opseti i da je suflirao Aristotelu dok je ovaj pisao Metafiziku. Nije to šala, brašo, dvanaest vekova je čak tri puta više nego što su Osmanlije službeno boravile u ovim krajevima (mada, doduše, još ima zadivljujuće mnogo Srba koji se intenzivno sećaju Kosovske bitke, sve s prelomnim detaljima).

Kako god, šta će uopšte ta vest u novinama? E, zato što je, hiljadu i dvesta godina docnije, u Irsku doputovao ministar kulture Kraljevine Danske Brajan Mikelson, s namerom da se – izvini. Reklo bi se, naime, da danski vikinzi u ono doba nisu bili baš odveć kulturni u postupanju s civilnim stanovništvom i vaskolikom nejači. Slabo su marili za ljudska, ženska i manjinska prava «po najvišim međunarodnim standardima». Otuda je sasvim logično da baš ministar kulture dođe da zatraži oproštaj «zbog napada i destrukcije». Hogar Strašni – koji je Britanska ostrva pljačkao mnogo puta, na Helginu radost – zasigurno se obrće u grobu. Doduše, Hogar je nekako više bio Norvežanin, ali «sve je to isto», što bi rekao Novak Đ.

Koliko se ljudskih generacija izrodi u hiljadu i dvesta godina? Cenim da ih je moralo biti blizu pedesetak. Svet koji gledamo svojim očima ni po čemu ne liči na onaj iz osmog stoleća posle Hrista, osim što Sunce i dalje izlazi na istoku a zalazi na zapadu. Dobro, možda je ljudska priroda bazično uvek ista, ali ipak su posve drukčija merila, shvatanja, pojmovi, vrednosti. Šta ima današnji Danac s Hogarovim vikinškim poduhvatima? Manje od ništa, to jest, još manje nego što neki sofisticirani baletan ili kompjuterski stručnjak sa Dorćola ima sa svojim vremenski ne baš tako strašno dalekim hajdučkim precima, koji su spavali u planini, jeli polusirove iznutrice šumske divljači, te agama i vezirima odsecali glave ležerno kao da su od kupusa. Ima u tom gestu danskog ministra nešto od radikalnog shvatanja i primene one Veberove «protestantske etike», a sve u skladu s hipertrofijom «političke korektnosti», koja kanda počinje da važi i retroaktivno, i to mašala duboko u prošlost. Tako je i siroti Hogar, što bi se reklo, «doživeo katarzu», «suočio se s prošlošću», i sad može mirno dalje...

(...)

A gde je u svemu tome Srbija? U njoj je «danski model» merilo Izdaje, čak i kad se radi o događajima tačno sto puta nedavnijim od vikinških pohoda, o događajima koji su se odvijali za tvog i mog života. (...)

Izvor: http://forum.b92.net/index.php?s=a5e1e7 ... 644&st=345
Ne razumem sta je trebalo biti receno ovim Teofilom. (Ne kazem da ne razumem teofila, nego mi nije jasna svrha njegovog clanka ovde kao odgovora)
Originally posted by svejedno

Dok ga neki drugi ljudi dozivljavaju kao vrhunac...pa, skoro balkanske knjizevnosti.

Mislim, i Homer je po tom principu 'politicko korektne cenzure' materijal za spaljivanje.

..

Upravo.

Ne moze da ti nesto iz 14. ili 18. ili 3. veka bude merilo za ponasajne u 21. veku. U medjuvremenu se desio neki progres.

S druge strane, ako ti gledas knjizevnost tog doba i odnos ljudi u tom dobu prema dogadjajuma tog doba, i onda ih vagas i ocenjujes kriterijumima 21. veka, pa onda jos recimo pozoves na njihovu cenzuru, onda si dobrano otvorio prozor za ponavljanje greske i regres u proslost. Pa jebote civilizacijske norme su bile drugacije.

Mislim ne mozes se ponasati kao pecinski covek, i pozivati se na to da su se svi pecinski ljudi tako ponasali (i tu trazis opravdanje) jer ne zivis u doba pecisnkih ljudi.

Te sve stvari koje su se izdesavale u proslosti i nekim drugim kontekstima treba poznavati i treba analiziriati i treba uciti iz njih i gresaka njihiovog vremena, ali nikako ne smeju i ne mogu da ti budu opravdanje za ono sto se radi sad. Pa brod je poodavno otplovio iz te luke

Mislim, ne, upravo mozes to da radis tako, i onda dobijes ovo sto imamo danas u Srbiji, a to je beda, ekonomska kriza, kriza vrednosti, nepostojanje jasno utvrdjenih pravila igre, nejednaka pravila za sve, ovako veselu politicku sliku, Jeremica i Kostunicu i celu garnituru, jedenje korijenja, medjunarodne tuzbe, stezanje kaisha i normalan svet koji gleda da emigrira kako god moze. Jer ovde su odredjeni segmenti zivota regresirali u 18, 14. i 3. vek pre nove ere.

Ja ne znam sta tu nije jasno, i sto neki ovde opet vracaju vodu na tu vodenicu.
Korisnikov avatar
By Mariška

..

Дивљаково лице се озари од изненадног задовољства. "Јесте ли га и ви читали?" упита он. "Мислио сам да овде у Енглеској нико не зна за његове књиге."
"Готово нико. Ја сам један од шачице људи који знају. Наиме, оне су забрањене. Али пошто ја овде правим закон, ја га исто тако могу и кршити. Некажњено, господине Маркс", додаде он окренувши се Бренарду. "Што за вас, нажалост, не важи."
Бернард утону у још безнадежнији јад.
"Али зашто су забрањене?" упита Дивљак. Узбуђен што се упознао са човеком који је читао Шекспира, он за тренутак беше заборавио све остало.
Управљач слеже раменима. "Зато што су старе, то је главни разлог. Старе ствари нам овде нису потребне."
"Чак и кад су лепе?"
"Онда нарочито. Лепота привлачи, а ми нећемо да људе привлаче старе ствари. Ми хоћемо да воле нове."
"Али те нове су тако глупе и одвратне. Оне представе, на пример, где се виде само хеликоптери како лете и где се осећа кад се двоје љубе." Он направи гримасу. "Јарци и мајмуни!" Једино је у Отеловим речима налазио прави израз за свој презир и мржњу.
"Баш фине животиње, питоме", промрмља Управљач као узгредни коментар.
"Зашто им уместо тога не дате да виде Отела?"
"Па, рекао сам вам, то је стара ствар. Поред тога, не би га ни схватили."
Да, то је било тачно. Он се сети како се Хелмхолц смејао Ромеу и Ђулијети. "Па добро", рече он после кратке паузе, "онда нешто ново што би личило на Отела, а што би они могли да схвате."
"То је оно што сви хоћемо да напишемо", рече Хелмхолц, прекидајући дуго ћутање.
"И што никад нећете написати", рече Управљач. "Јер ако би то заиста личило на Отела, нико га не би схватио, ма колико било ново. А ако би било ново, не би могло личити на Отела."
"Зашто?"
"Да, стварно, зашто?" понови Хелмхолц. Он је такође заборављао на непријатну стварност ситуације. Зелен од стрепње и страха, само се Бернард ње присећао; остали су га игнорисали.
"Зашто?"
"Зато што наш свет није исти као Отелов. Нема лимузина без челика - и нема трагедија без друштвене нестабилности. А свет је сада стабилан. Народ је срећан; имају све што желе, а што немају, неће ни пожелети. Имућни су; безбедни су; никад не болују; не боје се смрти; живе у блаженом незнању о страсти и старости, не висе им о врату ни мајке ни очеви; немају ни жена, ни деце, ни љубавника, дакле никог према коме би гајили јаке емоције; тако су обрађени да практично и не могу а да се не понашају онако како и треба да се понашају. А ако нешто зашкрипи, ту је увек сома. Коју ви бацате кроз прозор, господине Дивљаче, у име слободе. Слободе!" Он се насмеја: "Тражите да Делте знају шта је слобода! А сад бисте још хтели да схвате и Отела! Молим вас!"
Дивљак је неко време ћутао. "Па ипак", настави он тврдоглаво. "Отело је добар. Отело је бољи од оних кинотактилоскопа."
"Сигурно", сложи се Управљач. "Али то је цена којом плаћамо стабилност. Мора се бирати: или срећа, или оно што се звало велика уметност. Ми смо жртвовали велику уметност. Уместо ње имамо тактиле и оргуље за мирис."

(Олдос Хаксли: "Врли нови свет")
Korisnikov avatar
By Mariška
@m..

Mislim da zločin jeste zločin, pa ma u kom veku se desio.

I da bi ulogu svih tzv. velikana iz naše nacionalne istorije, pa i Karađorđa, trebalo pažljivo sagledati i iz tog ugla.

To je i bila poenta ove teme.

Mladić je poslužio samo kao povod.

Naravno da ne mislim da Mladić treba da dobije bilo šta drugo osim ćelije u Hagu.

Samo što, isto tako, ne mislim ni da je sa time što će se on naći u Hagu sve rešeno i završeno, da će od tog momenta svi narodi ovde na "Zapadnom Balkanu" živeti u slozi i ljubavi...

...
Korisnikov avatar
By svejedno
Ti zapravo meni kazes sada da se ..hm...da se zalazes za 'Vrli novi svet'?

..

Ili nisi shvatila knjigu, ili si prilicno cudna osoba. Ali verovatno se slazemo u jednom - svet ide u tom pravcu.

Licno mislim da je to VEOMA losa stvar.
Korisnikov avatar
By Vel boy
samo na ovo

Samo što, isto tako, ne mislim ni da je sa time što će se on naći u Hagu sve rešeno i završeno, da će od tog momenta svi narodi ovde na "Zapadnom Balkanu" živeti u slozi i ljubavi...

...
ne moraju, a mislim da bi ti i m.. ovo rekla, ziveti u slozi i ljubavi vec u pristojnoj toleranciji i medjusobnom uvazavanju. znachi, u razumevanju odredjenih razlika koje objektivno ne ugrozavaju nikoga te u naglashavanju na slichnostima.
Korisnikov avatar
By Mariška
^
Hvala na ispravci, Vel boy. Potpuno se slažem sa tvojom formulacijom. Razumemo se. :)

Ti zapravo meni kazes sada da se ..hm...da se zalazes za 'Vrli novi svet'?

..

Ili nisi shvatila knjigu, ili si prilicno cudna osoba. Ali verovatno se slazemo u jednom - svet ide u tom pravcu.

Licno mislim da je to VEOMA losa stvar.
Ima dosta stvari u "Vrlom novom svetu" koje mi se sviđaju.
Ali cenzura ne spada u te stvari koje volim, premda je možda neophodna...
Ja ipak više volim potpunu informaciju - ne volim kada se npr. pesma "Početak bune protiv dahija" u čitankama za srpski jezik predstavi samo u svom prvom delu, zaključno sa sečom knezova, a izostavi se poslednjih sedamdesetak stihova te pesme u kojima se pominje genocid i "etničko čišćenje" koje su sproveli Karađorđevi ustanici; isto tako mi se ne sviđa ideja da se cenzurišu delovi Njegoševog "Gorskog vijenca"... Mislim da i jedno i drugo delo treba dati u integralnoj verziji, ali dopunjeno komentarima sa istorijskim činjenicama na kojima se dela zasnivaju (a takođe i sa lepim ilustracijama, npr. kako to rade u "Kreativnom centru"). Dakle, dati kompletnu informaciju, sve činjenice, pa bez obzira na to koliko te činjenice možda bile neprijatne po nacionalističko stanovište prema kojem su Srbi, kao narod "svetosavski" (a i Sveti Sava i njegov otac su posebna priča, za posebnu temu...), kroz istoriju bili samo žrtve, a nikad zločinci, sve do Ratka Mladića koji je "ukaljao čast srpskog oružja"... Mislim da oružje nema čast - a i ako je ima, njegova čast je već kaljana i kaljana u mnogo navrata, kroz našu tzv. nacionalnu istoriju... I time ne mislim da branim Mladića, već mi se jednostavno gadi ta nacionalna mitomanija...
Međutim, sve više uviđam da je besmisleno o tome govoriti, da je zaista bolje, lakše, jednostavnije ne znati istoriju, ne interesovati se ni za zbivanja u svetu, prihvatiti cenzurisane informacije kao punu istinu, ne brinuti o budućnosti, živeti samo za danas (to je i Hristova poruka: "Ne brinite danas za sutra, jer sutra brinuće se za se") i jednostavno "udariti brigu na veselje", baš kao u "Vrlom novom svetu"...
Korisnikov avatar
By svejedno

I da bi ulogu svih tzv. velikana iz naše nacionalne istorije, pa i Karađorđa, trebalo pažljivo sagledati i iz tog ugla.
I tako se ja pitam kako je moguce da ista osoba napise ovakve stvari na ovoj temi, a na ovoj: http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... pid1874662 kaze 'jbg, tako je oduvek - necemo da menjamo'.

kako se desava taj shift da su nam jedni zlocini kul, a druge najstrozije osudjujemo?
Korisnikov avatar
By Vel boy
samo na ovo

....... pa bez obzira na to koliko te činjenice možda bile neprijatne po nacionalističko stanovište prema kojem su Srbi, kao narod "svetosavski" (a i Sveti Sava i njegov otac su posebna priča, za posebnu temu...), kroz istoriju bili samo žrtve, a nikad zločinci, sve do Ratka Mladića koji je "ukaljao čast srpskog oružja"... Mislim da oružje nema čast - a i ako je ima, njegova čast je već kaljana i kaljana u mnogo navrata, kroz našu tzv. nacionalnu istoriju...
Draga Marishka, shvati da skoro pa nema nacije, vere, rase...... na ovoj kugli zemaljskoj chija istorija nije bila ukaljana. istorija chovechanstva i jeste vremenskom vecinom arena ludosti, tek manjinom vremena arena ljudskosti (kao shto u tom smislu neshto slichno reche Isak Asimov).

dakako, to ne znachi da ne treba biti kritichan prema nekim stvarima iz istorije naroda kome neko pripada, samo znachi da treba uvazavati i odredjene okolnosti te poredjenja..........
Korisnikov avatar
By Mariška
^
:hug:

I tako se ja pitam kako je moguce da ista osoba napise ovakve stvari na ovoj temi, a na ovoj: http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... pid1874662 kaze 'jbg, tako je oduvek - necemo da menjamo'.

kako se desava taj shift da su nam jedni zlocini kul, a druge najstrozije osudjujemo?
'ne treba tako al tako je oduvek'

Daleko od toga da mislim da su bilo koji i bilo čiji zločini kul. Samo se, za razliku od tebe, ne iznenađujem i ne zgražavam kada se dese. Jer tako je oduvek - i ne samo oduvek, nego i, da parafraziram Vel boyov gornji post - svuda.
Korisnikov avatar
By m..

@m..

To je i bila poenta ove teme.

Mladić je poslužio samo kao povod.

Naravno da ne mislim da Mladić treba da dobije bilo šta drugo osim ćelije u Hagu.

...
Kada bismo ceo svet i celu istoriju posmatrali na taj nacin, otprilike bi ispalo da je civilizacija bazirana na zlocinima. (Ako nista, ne bi bilo ni antickih skulptura, ni pismenosti ni mnogo cega da neki robovi zarobljeni u nekom ratu nisu radili na poljima, ne bi bilo mnogo cega bez kolonija, jest tuzno, ali tako je)
Korisnikov avatar
By Mariška
Super ovaj strip poster, m.. !!!

Doduše, i u Hakslijevom "Vrlom novom svetu" se zabranjuju knjige, ali nema veze, smisao postera je ok!*

:up:

* EDIT: Mislim, strip poster dobro predstavlja osnovne misli (tj. strahove) Džordža Orvela i Oldosa Hakslija.
Korisnikov avatar
By _miki_
Sramota je da i postoji ovakva tema.
Koja bi moralna kreatura zelela i htela da neku ulilcu nazove po ratnom zlocincu i kriminalcu?
Korisnikov avatar
By Vel boy
pa, _miki_, ochito na veliku zalost da ima josh uvek tih (ne)moralnih kreatura medju Srbima koje bi htele ulicu po imenu zlochinca i kriminalca mladica.
nije Marishka kriva shto je postavila temu kritikujuci to. don't kill the messenger for showing bad news. ono u chemu je Marishka preterala je izjednachavanje Karadjordja sa zlochincem i kriminalcem mladicem.
Korisnikov avatar
By Mariška
Ponavljam pitanje:

Ако је Карађорђе српски херој, зашто Младић то није?
BOŠNjACI KARAĐORĐA PROGLASILI ZLOČINCEM

Bošnjačka kulturna zajednica zahteva od lokalne vlasti u Sjenici da promeni naziv Karađorđeve ulice jer smatra da je Vožd izvršio genocid nad Bošnjacima

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) zahteva da se promeni naziv ulice u Srebrenici* koja nosi ime po vođi Prvog srpskog ustanka Đorđu Petroviću Karađorđu jer smatra da je počinio genocid nad Bošnjacima 1809. Oni su prošle nedelje na konferenciji povodom „202. godine od pohoda Karađorđeve vojske na Sjenicu“ podržali stav glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, koji tvrdi da je genocid u Srebrenici samo jedan od 11 genocida koji su Srbi počinili nad bošnjačkim narodom.

- Zahtevaćemo od Instituta za istraživanje genocida i zločina da rasvetli događaje koji su se odigrali pre 202 godine, jer se istorija do sada izučavala samo iz jednog ugla. Ima dovoljno dokaza koji govore da je srpska vojska predvođena Karađorđem, na prevaru i uz lažna obećanja da im se neće ništa dogoditi ako prestanu sa odbranom grada, ubila preko dve trećine stanovništva Sjenice - rekao je Tandira i naglasio da je „iz svega saopštenog logično promeniti naziv ulice“.

http://www.kurir-info.rs/vesti/politika ... -89471.php

*EDIT: Valjda Sjenici...
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Originally posted by Tungi

Ako moze i Franjo Tudjman da ima ulicu,sto ne bi mogao i ovaj zlocinac.
Upravo tako, Gojko Šušak i ekipa iz Hrvatske.

Što se tiče BiH u kojoj živim, to treba sve poizbacit, sve te četničke i ustaške ulice što su im dali imena i trgove. I ostalu bandu zločinaca koji su se sjapili u BiH.
U Srbiji i Hrvatskoj neka daju imena kome hoće, ionako su i jedna i druga država pod nadimkom ustaše i četnici za sva vremena.
A nakon njih potop i ekonomije i morala i čega god se može naći u poštenom čovjeku i državi.
Korisnikov avatar
By zelenabombonica

Ponavljam pitanje:

Ако је Карађорђе српски херој, зашто Младић то није?
BOŠNjACI KARAĐORĐA PROGLASILI ZLOČINCEM

Bošnjačka kulturna zajednica zahteva od lokalne vlasti u Sjenici da promeni naziv Karađorđeve ulice jer smatra da je Vožd izvršio genocid nad Bošnjacima

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) zahteva da se promeni naziv ulice u Srebrenici* koja nosi ime po vođi Prvog srpskog ustanka Đorđu Petroviću Karađorđu jer smatra da je počinio genocid nad Bošnjacima 1809. Oni su prošle nedelje na konferenciji povodom „202. godine od pohoda Karađorđeve vojske na Sjenicu“ podržali stav glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, koji tvrdi da je genocid u Srebrenici samo jedan od 11 genocida koji su Srbi počinili nad bošnjačkim narodom.

- Zahtevaćemo od Instituta za istraživanje genocida i zločina da rasvetli događaje koji su se odigrali pre 202 godine, jer se istorija do sada izučavala samo iz jednog ugla. Ima dovoljno dokaza koji govore da je srpska vojska predvođena Karađorđem, na prevaru i uz lažna obećanja da im se neće ništa dogoditi ako prestanu sa odbranom grada, ubila preko dve trećine stanovništva Sjenice - rekao je Tandira i naglasio da je „iz svega saopštenog logično promeniti naziv ulice“.

http://www.kurir-info.rs/vesti/politika ... -89471.php

*EDIT: Valjda Sjenici...
Pominjanje oslobodilackih ratova Srbije i Crne Gore tokom 19. veka, Karadjordja i Njegosa u genocidnom kontekstu nije nista novo.

U Sarajevu postoji i vise instituta koji se bave izucavanjem srpskih genocida, a sasvim je moguce da bude uvedeno i novo zanimanje - diplomirani genocidolog.

Prema recima jednog od genocidologa Smaila Cekica srpska nacionalna kultura sadrzi ogromnu kolicinu mrznje i nasilja, tendenciju ka izvrsenju genocida, a kultura mrznje neguje se unutar porodicne (pravoslavno srpsko crnogorske) i plemenske tradicije, kroz Mit o Kosovu i Njegosev Gorski vijenac gde je istrebljenje muslimana herojski cin. Tako zbori Cekic.

Razume se da su interesovanja genocidologa ogranicena pa im ne pada na um da pomenu, a kamoli izucavaju genocide koje su bosanski muslimani pocinili nad drugim narodima.

Proterani muslimani iz Srbije i Crne Gore tokom 19.-tog veka su zavrsili u Bosni gde su vrsili nasilja nad hriscanima. Ta nasilja pominje i Ivo Andric u svojim cuvenim delima koja su u velikoj meri zasnovana na istorijskim cinjenicama.Nakon neuspeha Karadjordjevog ustanka turska vojska mobilisana uglavnom u Bosni izvrsila je necuvene zlocine u Srbiji,a po nekima je tada stanovnistvo Srbije prepolovljeno.Tokom krvavog 19. veka trupe bosanskih muslimana su angazovane za gusenje ustanaka po raznim hriscanskim zemljama ostavivsi za sobom svoj krvavi trag i pocinivsi verovatno nekoliko genocida.

Tokom Prvog svetskog rata austrougarska vlast je organizovala posebne trupe za sikaniranje i ubijanje srpskog naroda u Bosni koji su u narodu ostali upamceni pod imenom ''suckori'', a bili su sastavljeni uglavnom od muslimanskog olosa.U nekim krajevima Bosne suckori i ustase se poistovecuju jer su ustase uglavnom bili sinovi suckora.Suckori su vrsili pokolje i upravljali logorima. Kroz jedan od najvecih austrougarskih konc logora u Doboju proslo je 45 000 ljudi.

Tokom Drugog svetskog rata ustaska drzava je obuhvatala i BiH, a bosanski muslimani proglaseni ''cvijecem hrvatskog naroda''. Koliki je njihov doprinos ustaskom genocidu vidi se i po tome sto su u nekim danas cisto muslimanskim krajevima Srbi doziveli potpuno i bukvalno istrebljenje, recimo u Cazinskoj krajini (Cazin, Velika Kladusa,severni delovi bihacke opstine) gde su bihacke i prijedorske muslimanske ustase istrebili Srbe sa vecim uspehom nego nacisti evropske Jevreje jer je ovim drugima poneki Jevrejin i promakao.Na Grmecu i Kozari ovi su zlikovci poubijali nekoliko desetina hiljada srpske dece.Samo je partizanski otpor spasao srpski narod od potpunog istrebljenja.

Dok je skoro polovina bosanskih Srba pre rata zivela u granicama danasnje ''Federacije BiH'' , svega 22% bosanskih muslimana je zivelo u granicama danasnje ''Republike Srpske''. Dakle, vecina bosanskih muslimana je zivela u krajevima u kojima su bili vecinsko stanovnistvo, a koji su danas potpuno etnicki ocisceni od Srba.

Zlocini genocida ne zastarevaju. Imajuci u vidu sve istorijske cinjenice dobijamo precizniju sliku o tome koji su to genocidni narodi i koje su to genocidne tvorevine. Naravno, ako prihvatimo tezu da postoje genocidni narodi. Treba imati u vidu da su bosnjacki genocidolozi iz raznih instituta za izucavaje genocida ulozili dosta truda u dokazivanje da genocidni narodi postoje.
Korisnikov avatar
By Incubus
NE NE NE ! Kako neko nakon Srebrenice može uopšte da razmišlja o tome?
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by ganjarolla
Originally posted by Tungi

Ako moze i Franjo Tudjman da ima ulicu,sto ne bi mogao i ovaj zlocinac.
Upravo tako, Gojko Šušak i ekipa iz Hrvatske.

Što se tiče BiH u kojoj živim, to treba sve poizbacit, sve te četničke i ustaške ulice što su im dali imena i trgove. I ostalu bandu zločinaca koji su se sjapili u BiH.
U Srbiji i Hrvatskoj neka daju imena kome hoće, ionako su i jedna i druga država pod nadimkom ustaše i četnici za sva vremena.
A nakon njih potop i ekonomije i morala i čega god se može naći u poštenom čovjeku i državi.

Srbija je jedina od ostalih jugoslovenskih republika koja je zadrzala mnoge elemente komunizma,pa je izbrisala sve nazive ulica po marsalu Titu,dok vec to nije slucaj u Podgorici,Hrvatskoj,Sloveniji.
Ironija.
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Jedina slobodna zona kako je ja zovem, pod 'muslimanskom' kontrolom je također zadržala sve nazive.
Mostar je na pola, a sada ustaše traže da ako će promjeniti nove nazive nastale 1990tih, po ustaškim zločincima Lorkoviću, Vokiću, Budaku, Francetiću, Bobanu, i drugim manje poznatima, da se onda skine i Maršala Tita.
A to zaista ne dolazi u obzir.
U Hrvatskoj je srušeno koliko, 2 tisuće NOB spomenika?

Koliko vidim kad čitam šta ljudi pišu, četnici, ustaše, hanđari, to su sve bili školovani ljudi koji su po danu brali cvijeće, po noći čitali a u jutro molili boga.
I onda su došli partizani ološ i sve pobili i opljačkali.

Da živ čovjek ne povjeruje kakva lupetanja.

Što se tiče ovih još starijih progona, ovaj link gore, apsolutno lupetanje.
Bošnjaci ili muslimani su satkani od tkiva mnogo naroda, jednako kao i svaka druga nacija. Apsolutno je tužno koliko se dvije susjedne države trude isproducirat u tuđoj državi a po lažnim istorijama rekla kazala, velike srbe i velike hrvate.
Samo u adnjih 100 godina su isproducirali 3 rata i ljude prisiljavaju da mjenjaju religije, običaje, mjesta prebivanja, kulturu. Narod što ostane se samo pomakne par stotina kilometara dalje i već postaje suprotni tabor.
Tako te u ime hrvatstva napada neko sa srpskim imenom i prezimenom, u ime srbstva neko sa katoličkim... i tako sve u krug evo 3 rata.

Ovo što čitam su apsolutne neistine sve. Ti ljudi nisu ni srbi ni hrvati. Došli su u BiH da normalno žive a lokalne države ih zbrajaju u ime nekakvih budaletina i plaćenika nekakvih šatro plemića. Bože sačuvaj.

U mojoj ulici i nakon rata ima potomaka ljudi koji su bježali iz SSSRa nakon boljševičke revolucije, ima čeha, austrijanaca, židova, talijana ...

Ja ću vas zamolit, prekinite sa tom umobolnom propagandom. I Hrvatska i Srbija nas maltretiraju da je to neizdrživo i toliko umobolno.

One 40te, 90te, 10te .. to nisu bile vojske, sve je to bio ološ koji je krao ubijao i držao imaginarne granice. Niko iz tog rata niti jednog nije heroj, sve je to ološ i smeće. Ako vam je drago da ih zovete srbima ili hrvatima slobodno, ionako su sramota za BiH.

A kvazi RS i neka većina, sve je to nastalo na pokoljima i prekrštavanju, jednako kao i HZHB. A vode ih ološ, kriminalci, ljudi bez osnovnih, seljačine, kurvanjske ženskice da nabiju prosjek zastupljenosti žena, imbecili i popovski ološ.

Danas sam gledao jednog sarajliju i ja ću vam isto reći, žrtve nisu srbi, hrvati i bošnjaci već narod BiH.

Karađorđe, Šušak, don Musić, Karađić, Boban i ostala bagra su ološ i teroristi.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Kakvo obrenovicevski bezobzirno poredjenje.

ONT: ne, kakav Bulevar... ni put za Krivi Vir ne bih preimenovala u R-M...:giljotina:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!