Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

"Svaki od nas, dakle, jeste samo prepolovljeno znamenje od jednoga coveka, jer smo, raseceni kao svoje, postali dvoje iz jednoga. I otuda svaki uvek trazi drugo znamenje koje mu odgovara. Prema tome, svi oni muskarci koji su odsecak od onoga zajednickog roda, koji se tada nazivao muskozenski, vole zene, i vecina preljubnika postala je od toga roda, a opet sve zene koje vole muskarce i one koje su preljubnice, postalse su takodje od toga roda. A one zene koje su odsecak od zene ne mare mnogo za muskarce, nego vise naginju ka zenama, i od toga roda postaju heteristrije. A svi oni koji su polovina od muskaraca, vole muskarce; i dok su jos decaci, oni, kao male polovine od muskoga, ljube muskarce i nalaze zadovoljstvo u tome da leze sa odraslim muskarcima i da ih grle; i ovo su najbolji medju decacima i mladicima, jer su od prirode najmuzevniji. Istina, neki tvrde da su bestidni, ali to je laz, jer ne cine to od bestitnodsti nego iz srcanosti, i hrabrosti, i muzevnosti; oni se predaju onome sto je njima samima slicno."

E, sad, sta mislite o ovome? Ja imam par komentara, al to bih malo kasnije...
By dukkehjem
ok, nestrpljiv sam.
Ovako, rec je o Platonu, ovo je konkretno odlomak iz Gozbe.
Sad, zanimljiv pogled jeste, mada mi se ne svidja iz par razloga...
A ono sto mi najvise smeta jeste:"ovo su najbolji medju decacima i mladicima, jer su od prirode najmuzevniji",
sad, ne znam koliko bi moglo biti nezahvalno "ujesti" autoritet poput Platona,
ali s obzirom da je cova ziveo u starom veku, neke stvari mogu i da kapiram,
mada, rekoh, ni u kom slucaju mi se ne svidjaju misli tipa najmuzevniji - najbolji;
a i cini mi se da je vise gledao da opravda odnose ucitelja i ucenika...
mada je to, opet, samo moj utisak, mozda pogresan.
By dukkehjem
nesam ga citao, al mislim da moram (bar Platonovu apoteku ako moze tako da se prevede :smeh: ), posebno sto mu to dodje ko autoritet koji raskrinkao autoritet...
inace, kakvi su tvoji stavovi u vezi sa Platonom?
Korisnikov avatar
By Mage
Ma bre Platon je bio pedofil (kao i 50% njih u to vreme)... Naravno da će opravdavati seks sa dečacima kad u tome uživa :lol:
By dukkehjem
salu na stranu, meni je malo zanimljivo, bilo, kako spada da su gejevi najmuzevniji :giggle:
haha, to treba uvesti za lektiru Obrazovcima :lol:
By dukkehjem
anyway, mislim da necu citati 40 strana kolko mi je ostalo...
Korisnikov avatar
By smaug
Duki, probudila sam se (nicim izazvano) skroz raspolozena i pazila sam na koju nogu ustajem te danas necu biti u onoj grupi koja ce kako porocita (a neki i pre nego sto procitaju) ovo sto si napisao da ti se napije krvi.
Te ovako:
Jes,Platona je dobro da procitas. Samo pliz pazi kojim redosledom citas dela.
I jos nesto, ako hoces da nastavis da se igras ovoga sto si poceo mislim da bi dobro bilo i da procackas malo po istoriji. Ovde (na foumu) je jako popularno tolmacenje stvari izvucenih iz konteksta ili bez poznavanja konteksta. I, ako na to u nekim temama moze da se progleda kroz prste, ovde ce to da bude kantastrofa.

Eto.
Srecno.
A ja se javim kasnije (kad ustane zlo i naopako).
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by dukkehjem

hajde please nemoj pisati poruku za porukom, a narocito tri poruke za porukom... lepo izmeni proslu ako imas sta da da dodas...
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Pa u tom periodu verovatno tadasnji gejevi nisi naginjali tome da budu feminizirane tetkurache kao danas mozda i zbog toga sto nije bilo toliko prodavnica, shopinga, frizeraja, kremica a ni Karleuse i Seke vam nije nije bilo :lol: -dakle svega onoga sto je sastavni deo zivota vecine danasnjih mladjih tetkica, tako da ta konstatacija da su oni bili "najmuzevniji" mozda i stoji...eh da mi je otici u taj period na neko vreme da vidim i to chudo :D

Inace u anticko doba je takva vrsta odnosa i ljubavi bila prihvacena i odobravana pogotovo medju visim slojevima stanovnistva...cak se i u knjigama iz kojih se danas uci na nasem pravnom fakultetu spominje da je u anticko doba bilo normalno da stariji ugledni gradjani Rima ili Grcke imaju mlade momke kao ljubavnike pored svojih zena a cuveni ratnici Sparte koji su bili poznati po svojoj surovosti i muzevnosti i umecu borbe su se prilikom duzeg boravka na ratistu usled nedostatka zena "masovno odavali muskoj ljubavi" :fuckbed:
By dukkehjem
Originally posted by smaug

Duki, probudila sam se (nicim izazvano) skroz raspolozena i pazila sam na koju nogu ustajem te danas necu biti u onoj grupi koja ce kako porocita (a neki i pre nego sto procitaju) ovo sto si napisao da ti se napije krvi.
Te ovako:
Jes,Platona je dobro da procitas. Samo pliz pazi kojim redosledom citas dela.
I jos nesto, ako hoces da nastavis da se igras ovoga sto si poceo mislim da bi dobro bilo i da procackas malo po istoriji. Ovde (na foumu) je jako popularno tolmacenje stvari izvucenih iz konteksta ili bez poznavanja konteksta. I, ako na to u nekim temama moze da se progleda kroz prste, ovde ce to da bude kantastrofa.

Eto.
Srecno.
A ja se javim kasnije (kad ustane zlo i naopako).
Ali ja bih bas voleo da mi se neko napije krvi...
Kazem, ok posto je cikica ziveo u starom veku,
ali realno za argumente ima sasvim klimave stvari,
koje onda do ebsvesti obrce,
i procenjuje, valorizuje i tumaci kako njemu odgovara.
Mogao bih (da me ne mrzi) citav taj deo dijaloga da prekucam... sve u svemu, jeste klimavo, a ostatak se svodi na izjave tipa "a u ljubavi je dozvoljeno lagati, i sto je sramno i rdjavo nije rdjavo, pa kada ljubavnik prekrsi obecanje mezimcu..." itd.
Mislim, i Njegos bi mogao biti autoritet, pa ja svakako necu reci da je ok tuci zene, zar ne?

(edit: to sto kazem cikica je, priznajem, pomalo bilo peckanje... ima i pametnih stvari u Gozbi :giggle: )
Originally posted by unic0rn

hajde please nemoj pisati poruku za porukom, a narocito tri poruke za porukom... lepo izmeni proslu ako imas sta da da dodas...
ok, pardona me :kiss:
(ubuduce cu paziti, a ako treba mogao bih i sad da ih spojim, al ne znam kako, pa mozes i ti il neko od moderatora da brisnes/spojis/editujes, kako vam volja :) )
Originally posted by Lakiboy_ns

Inace u anticko doba je takva vrsta odnosa i ljubavi bila prihvacena i odobravana pogotovo medju visim slojevima stanovnistva...cak se i u knjigama iz kojih se danas uci na nasem pravnom fakultetu spominje da je u anticko doba bilo normalno da stariji ugledni gradjani Rima ili Grcke imaju mlade momke kao ljubavnike pored svojih zena a cuveni ratnici Sparte koji su bili poznati po svojoj surovosti i muzevnosti i umecu borbe su se prilikom duzeg boravka na ratistu usled nedostatka zena "masovno odavali muskoj ljubavi" :fuckbed:
upoznat sam sa tim podacima... mada delujem skroz blesavo/neinformisano. Ali i tu je bilo duplih standarda, cini mi se da je vrlo surova kazna sledila onima koji nemaju zenu, a nadju ljubimca...
By sony1234

"Svaki od nas, dakle, jeste samo prepolovljeno znamenje od jednoga coveka, jer smo, raseceni kao svoje, postali dvoje iz jednoga. I otuda svaki uvek trazi drugo znamenje koje mu odgovara. Prema tome, svi oni muskarci koji su odsecak od onoga zajednickog roda, koji se tada nazivao muskozenski, vole zene, i vecina preljubnika postala je od toga roda, a opet sve zene koje vole muskarce i one koje su preljubnice, postalse su takodje od toga roda. A one zene koje su odsecak od zene ne mare mnogo za muskarce, nego vise naginju ka zenama, i od toga roda postaju heteristrije. A svi oni koji su polovina od muskaraca, vole muskarce; i dok su jos decaci, oni, kao male polovine od muskoga, ljube muskarce i nalaze zadovoljstvo u tome da leze sa odraslim muskarcima i da ih grle; i ovo su najbolji medju decacima i mladicima, jer su od prirode najmuzevniji. Istina, neki tvrde da su bestidni, ali to je laz, jer ne cine to od bestitnodsti nego iz srcanosti, i hrabrosti, i muzevnosti; oni se predaju onome sto je njima samima slicno."

Oni su favorizovali pederastiju (pederastija je termin koji se koristio u antickoj Grckoj za pedofiliju, odnosno vezu izmedju odraslog muskarca i adolescenta ili deteta). Tako da tekst stavljam u kontekst seksualne izopacenosti.
By dukkehjem
Originally posted by sony1234

Oni su favorizovali pederastiju (pederastija je termin koji se koristio u antickoj Grckoj za pedofiliju, odnosno vezu izmedju odraslog muskarca i adolescenta ili deteta). Tako da tekst stavljam u kontekst seksualne izopacenosti.
Ne moze tek tako da se stavi u kontekst seksualne izopacenosti...
Za pocetak, na cetiri-pet mesta pominje kako ljubavnik ceka da mezimac bude u dobu za odnos, tj. da mu se pojavi brada.
Drugo, adolescencija je sirok, tranzitivni period, koji se mzoe posmatrati i kao zavrsavanje puberteta, ali u svakom slucaju staje u okvire od 13 do 19 godina. Dakle, ako neko spava sa mnom (a ja imam 18 godina), spavao bi sa adolescentom, i po tebi je to izopaceno.
Trece, ne bi nista falilo da je neko spavao sa mnom kad mi je bilp 15 :njanjanja:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
@dukkehjem:
Istopolna želja se artikulisala drukčije u okvirima antičkih društava nego u XIX ili XX veku, a i sama "homoseksualnost" nije postojala pre XIX veka. Tako da i Platon nije mogao da ima "drukčiji pogled na homoseksualnost", nije mogao da ima nikakav pogled na homoseksualnost jer su se u njegovo vreme stvari drukčije postavljale, prema rodnoj i socijalnoj ulozi, a ne seksualnoj praksi. Pasivni feminizirani homoseksualac je prezren jer svesno odbacuje svoje rodne privilegije i podriva patrijarhalni poredak, dok su za aktivnog muževnog homoseksualca istopolni odnosi njegova privatna stvar (i danas je slično u Grčkoj). To u smislu muževnosti koju si spomenuo.

Ovde su neki tekstovi sa ovog sajta koje smo prevodili u časovima mladalačkog entuzijazma:

http://www.gay-serbia.com/art/2003/03-1 ... /index.jsp
http://www.gay-serbia.com/teorija/2001/ ... mo-ljubav/

Prošetaj malo po tim rubrikama, ima još štošta zanimljivo iz istorije, religije, kritičke teorije, sociologije. Ni ti tekstovi nisu sveto pismo (često pate od preteranog konstruktivizma, koriste izvore anahronistički itd.) ali su jako dobar pregled raznih pogleda na homoseksualnost.

Što se tiče Derride, jeste, mislio sam na Platonovu apoteku. To je dobar tekst za upoznavanje sa složenošću i višeznačnošću Platonovih učenja, koja se ne mogu svoditi na "Platon misli da...". Platonov neizmerni doprinos istoriji znanja upravo i jeste podrivanje konačnih istina, neprekidno dovođenje svega u pitanje, poigravanje, dvosmislenost, nedorečenost (sokratska dijalektika, sokratska ironija).

Moji stavovi u vezi sa Platonom, kad već pitaš -- što više godine prolaze, to više uviđam koliko je on važan za istoriju ljudske misli. Platon se ne čita kao autor s kojim se slažeš ili ne slažeš, nego kao postavljač fundamentalnih problema o kojima su razmišljale generacije intelektualaca narednih 2500 godina i koji su stvorili svet u kome živimo danas.
Korisnikov avatar
By Tungi
Opisano lepo u Ovidijevim Metamorfozama.
By dukkehjem
Originally posted by AngraMaina

@dukkehjem:
Istopolna želja se artikulisala drukčije u okvirima antičkih društava nego u XIX ili XX veku, a i sama "homoseksualnost" nije postojala pre XIX veka. Tako da i Platon nije mogao da ima "drukčiji pogled na homoseksualnost", nije mogao da ima nikakav pogled na homoseksualnost jer su se u njegovo vreme stvari drukčije postavljale, prema rodnoj i socijalnoj ulozi, a ne seksualnoj praksi. Pasivni feminizirani homoseksualac je prezren jer svesno odbacuje svoje rodne privilegije i podriva patrijarhalni poredak, dok su za aktivnog muževnog homoseksualca istopolni odnosi njegova privatna stvar (i danas je slično u Grčkoj). To u smislu muževnosti koju si spomenuo.

Ovde su neki tekstovi sa ovog sajta koje smo prevodili u časovima mladalačkog entuzijazma:

http://www.gay-serbia.com/art/2003/03-1 ... /index.jsp
http://www.gay-serbia.com/teorija/2001/ ... mo-ljubav/

Prošetaj malo po tim rubrikama, ima još štošta zanimljivo iz istorije, religije, kritičke teorije, sociologije. Ni ti tekstovi nisu sveto pismo (često pate od preteranog konstruktivizma, koriste izvore anahronistički itd.) ali su jako dobar pregled raznih pogleda na homoseksualnost.

Što se tiče Derride, jeste, mislio sam na Platonovu apoteku. To je dobar tekst za upoznavanje sa složenošću i višeznačnošću Platonovih učenja, koja se ne mogu svoditi na "Platon misli da...". Platonov neizmerni doprinos istoriji znanja upravo i jeste podrivanje konačnih istina, neprekidno dovođenje svega u pitanje, poigravanje, dvosmislenost, nedorečenost (sokratska dijalektika, sokratska ironija).

Moji stavovi u vezi sa Platonom, kad već pitaš -- što više godine prolaze, to više uviđam koliko je on važan za istoriju ljudske misli. Platon se ne čita kao autor s kojim se slažeš ili ne slažeš, nego kao postavljač fundamentalnih problema o kojima su razmišljale generacije intelektualaca narednih 2500 godina i koji su stvorili svet u kome živimo danas.
Hvala. :kiss:
(A vi, ostali, eto vidite kako lepo moze da se odgovori na pitanje.)
Sta ja znam, ok je on meni... al jeste anahron (mislim da si negde pomenuo is am), a i nije me toliko fascinirao, koliko sam ocekivao...
Mislim da mu nikada nije poslo za rukom da napravi koherentnu celinu iz dva dela - mitologije i saznanja/filozofije.
Kada sam rekao homoseksualnost, ja sam imenovao pojavu, ne citirajuci, da tako kazem, Platona... kapiram da su se stvari drugacije postavljale, ali to jeste bila homoseksualnost.
Ono sto mi je zasmetalo jestu neki njegovi stavovi u vezi sa odnosima na relaciji ljbuavnik-ljubimac (zaboravih "strucniji" termin); na par mesta bukvalno opravdava laganje itd. I zasmetao mi je patrijarhat (ali na tome ipak ne mogu bas mnogo da zameram, zbog vremena u kome je Platon ziveo).
Korisnikov avatar
By Blady
Postujem Platona, pogotovo sto je bio Sokratov ucenik...
I slazem se da je svojim umom mozda i pomerio neke granice u razmisljanju...
Ali ovo sto si ti napisao, mislim da si vise fasciniran tim textom, zbog odnosa izmedju dva muskarca.. Za muzevnost ne bih komentarisala, jeR je bullshit..
Kao i meni licno ceo text.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Tungi

Opisano lepo u Ovidijevim Metamorfozama.
Nisam citao Ovidija... al od negde sam cuo za "smrt metamorfoze"... ima li to veze sa tim? Il sam lupio ^^

Mislim da nema.Vredi pogledati i predstavu koja je na repertoaru u JDP-u.Savrsen spoj arhaicnog i avangardnog.
By J...

Mislim da su tada na ceni bili samo "str8 looking" biseksualci.

A u vezi tumacenja da su buduci "najmuzevniji" muskarci oni decaci koji su "naklonjeni" tome da provode vreme sa muskarcima - ima tu logike. Takvi decaci ocigledno pokazuju interesovanje za sve ono sto je u vezi sa "muzevnoscu" a to su verovatno u to vreme vrlo popularni razgovori o ratu i oruzju o cemu su najbolje mogli da nauce od starijih muskaraca. Taj njihov odnos ucitelj-ucenik se svakako nije na prvom mestu a ni obavezno svodio na seks vec je bio oblik uvodjenja u svet odraslih. A oni decaci koje te "muske" igre nisu interesovale vec su se igrali s devojcicama i/ili provodili vreme u maminom krilu su smatrani nedovoljno muzevnim pa samim tim pretpostavljam da su bili i nezanimljivi za uzimanje u taj pokroviteljski odnos od strane ucitelja jer je ucitelj imao za cilj da se kasnije ponosi svojim ucenikom a ne da se sramoti ako ovaj ne pokaze dovoljnu "muzevnost" u zivotu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!