Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Булевар Ратка Младића - да или не?

1. ДА (Ако може Карађорђе, зашто не би могао и Младић?)
11
28%
2. НЕ (Не требају нам ни Карађорђе, ни Младић.)
23
59%
3. Не знам, не интересује ме...
5
13%
By J...
Originally posted by deran

@J-znam da se nisi šalila-eto-"prilike pre 200 godina nisu bile iste-u jednoj sredini koja je dugo bila ugnjetavana,gnev naroda.................."

Gnev naroda uvek postoji, pitanje je sta rade vodje :P
Korisnikov avatar
By zozefin st
dzizs :nope:
Originally posted by spliff

kakva glupost
porediti karadjordja i mladitja

:lood:

ot: naravno da nam ne treba ulica ratka mladitja
obicno me ne zanimaju ovakve teme; ali staviti Karadjordja u isti kosh sa ratnim zlocincem je van svake pameti:bubblegum:
Korisnikov avatar
By dharmox
Nikome ne treba ulica, sve ulice obeležiti brojevima.

Beograd ne smatram rodnim gradom od trenutka kad je Jovan Ćirilov otkinuo veći deo Zmaj Jovine i dao nekoj anonimnoj kneginji. Zmaj Jova je jedan jedini, a kneginja je svako ko se uda za kneza.
:sixto:
Korisnikov avatar
By Tungi
Slazem se,sto se tice numerisanja.Dosta je bilo vojskovodja,partizana,cetnika...
Korisnikov avatar
By dharmox
U nekoj drugoj kulturi moguće je ulicama i trgovima davati imena istorijskih ličnosti. Trg Staljingrad u Parizu stoji i dan-danas, iako odavno nema ni Staljina ni Staljingrada. Kao i Avenija Petra I Srpskog.
Ali menjati imena ulica triput godišnje kako se kome ćefne? Ne, hvala.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Mariška

@vel boy: slažem se da moji argumenti nisu dovoljno jaki. Daj ti neke jače argumente, pouzdane istorijske reference, koji će pobiti ovo moje oslanjanje na epiku. Jer činjenica jeste da su džamije porušene, a da je muslimansko stanovništvo "nestalo" sa teritorije Srbije dokle god je stigla Karađorđeva vojska. Ako to nije bio genocid, ili "etničko čišćenje", ja ne znam kako to drugačije da nazovem...
mislim da sam sa korisnicom SvakiMarkoRadiNaopako (ako si to ti Marishka, cao :) ) o ovom malo preko u2u poruka, koje su mi bile poslate od nje/njega/tebe, raspravljao.
pa, da ponovim sushtinu: svakako da je bilo ruznoca i u srpskim bunama protiv osmanlijskog agresora, ali objektivne istorijske chinjenice su da su sve te stvari, koje je Karadjordje radio dzamijama, muslimanskom stanovnishtvu...., pre toga Turci osmanlije slichno radili ( i to manje-vishe 5 vekova; uz i pozitivne elemente koje ostavishe u nasledje bashtine tokom tog vrlo dugog vremena) srpskim pravoslavnim crkvama i srpskom stanovnishtvu. k tome, Turci osmanlije su objektivno bili ekspanzionistichki agresori tj. uljezi (kolikogod da ova rech mozda ruzno zvuchi, znachenje je objektivno takvo, bez dodatne uvredljive namere; i da sam musliman nishta drugachije ne bih rekao!) na tlu Srbije. nisu Srbi se bili shirili na teritorijama islamskog sveta, vec ekspanzivni od muslimana na teritorijama hrishcanskog sveta, tada. ne ulazim u to ko je tu bio "bolji", "gori", samo hladnokrvno tehnichki iznosim chinjenice.

to je sve vrlo razlichito od situacije u BiH '92-e. velikosrpska politika (zajedno s velikohrvatskom) te njeni izvrshioci tj. zlochinci karadzic i mladic (i njihovi hrvatski pandani) se je ponashala vishe kao osmanlijska Turska nego kao Karadjordje. bili su prvi agresori. jer, uglavnom, nisu onda Boshnjaci muslimani bili isprva genocidizirali, etnichki chistili Srbe, rushili srp. pravosl. crkve...., vec su rkaradzicevi od Srba prvi to sve radili Boshnjacima muslimanima (i svima drugima koji nisu mislili kao rkaradzicevi od Srba).
dakle, kao i u skoro svemu- vrlo je bitno ko je shta kada prvi pocheo.
to ne znachi da reakcija zrtve nije bitno da bude razumna, poshtena, ali hronoloshki red deshavanja nekih stvari ostaje bitan, takodje.

p.s. vazno: totalno je neprihvatljivo izjednachavati u bilo kom smislu danashnje Boshnjake muslimane s Turcima osmanlijama (pa, ni danashnji Turci se ne mogu izjednachiti s Turcima osmanlijama, a kamoli Boshnjaci). to su radili zlochinci mladic i rkaradzic na njihov tipichan srpski-shovinistichki nachin. ali bih savetovao i tebi Marishka da izbegavash da vuchesh znakove jednakosti izmedju Boshnjaka muslimana i osmanlijskih Turaka i u tvojim smislovima shto zelish reci, jer i to je vec druga krajnost.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by spliff

kakva glupost
porediti karadjordja i mladitja

:lood:
Izvini, a koji su tvoji argumenti da Karađorđe nije bio počinilac ratnih zločina, da nije organizovao genocid, ili u najmanju ruku "etničko čišćenje", nad muslimanima, Bošnjacima, u Srbiji?

@vel boy: slažem se da moji argumenti nisu dovoljno jaki. Daj ti neke jače argumente, pouzdane istorijske reference, koji će pobiti ovo moje oslanjanje na epiku. Jer činjenica jeste da su džamije porušene, a da je muslimansko stanovništvo "nestalo" sa teritorije Srbije dokle god je stigla Karađorđeva vojska. Ako to nije bio genocid, ili "etničko čišćenje", ja ne znam kako to drugačije da nazovem...
mariška
tvoji iskazi nisu argumenti, već elementarno nepoznavanje istorije. tvoje misli su kriminal za ljudski um, kojima može da se bave samo ljudi poput velboya i/ili nadležne zdravstvene ustanove; al' pre toga bi bilo zgodno da se vratiš u 6. osnovne.
Korisnikov avatar
By m..
2. Ne treba jedan ubica da ima ulicu, pa nismo valjda naopaki.

E sad sto se tice Karadjordja, 9 Jugovica i starog jug Bogrdana, Milosa Obilica i ostalog. Tu se radi o razlicitim drustveno-istorijskim kontekstima. Ne mozes ti kroz istu prizmu gledati Karadjorjda, ove sto su nabijali na kolac i nekog ko je cinio zlocine u 20. veku, iz prostog razloga sto su prakse u razlicitim periodima bile drugacije. U 14. veku po Balkanu je bilo praksa da se ljudi nabijaju na kolac, u Karadjordjevo doba nisi imao Zenevsku konvenciju i Medjunarodne tribunale, niti je pojam ratnog zlocina bio definisan.

Namerno izbegavam da gledam tu celu stvar sa stanovista zrtve i zlocinca jer to u principu ne vodi nikud dobro, i nije prizma kroz koju treba to sagledavati.

Dakle, poredjenje sa Karadjordjem pada u vodu, jer je van konteksta.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ne radi se samo o kontekstu, morala bi se pročitati čitanka iy srpskog za 6. razred osnovne škole i udžbenik iz istorije za 8. razred osnovne škole, ili ako je mariška odbila osnovno i srednje obrazovanje zbog toga što naš obrazovni sistem nije politički korektan, može isto to pronaći i u inostranim literaturama.
Korisnikov avatar
By Burak
Sve ovo me podsjeća na slučaj kada je neka riba iz ove nove vlasti u Crnoj Gori rekla kako treba cenzurisati Njegoševa djela jer u njima ne poštuje ljudska prava i ženevske konvencije. Mislim stvarno..!
By J...
Originally posted by m..

E sad sto se tice Karadjordja, 9 Jugovica i starog jug Bogrdana, Milosa Obilica i ostalog. Tu se radi o razlicitim drustveno-istorijskim kontekstima. Ne mozes ti kroz istu prizmu gledati Karadjorjda, ove sto su nabijali na kolac i nekog ko je cinio zlocine u 20. veku, iz prostog razloga sto su prakse u razlicitim periodima bile drugacije. U 14. veku po Balkanu je bilo praksa da se ljudi nabijaju na kolac, u Karadjordjevo doba nisi imao Zenevsku konvenciju i Medjunarodne tribunale, niti je pojam ratnog zlocina bio definisan.

Namerno izbegavam da gledam tu celu stvar sa stanovista zrtve i zlocinca jer to u principu ne vodi nikud dobro, i nije prizma kroz koju treba to sagledavati.

:up: Najbolji odgovor.
Korisnikov avatar
By Mage
Ne treba mi ni Karađorđe, ni Obilić, ni Jugović, a ponajmanje Mladić.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Marishka idi i kupi sebi novi vibrator i zabavljaj se da ne bi postavljala ovako imbecilne teme po forumu :lizalica:

Dzizus faking krajst :roll:
Korisnikov avatar
By smaug
Ne nikako i nigde Bulevar Ratka Mladica.
Korisnikov avatar
By Loni
Jao Mariška odakle ti ideja za ovakvu sramotnu temu, koja je čak i protivustavna.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by m..

2. Ne treba jedan ubica da ima ulicu, pa nismo valjda naopaki.

Teofil Pančić: HOGAROVA KATARZA

Evo početka vesti iz novina od pre neki dan: «Pre više od hiljadu i dvesta godina, horde krvožednih vikinških moreplovaca iskrcale su se u Irsku, gde su pljačkale manastire i masakrirale civilno stanovništvo». Potresna vest ali, reklo bi se, pomalo bajata. Tih se grozota iz osmog-devetog veka, naime, i najstariji Irci sećaju kao kroz maglu, a i to tek posle dvanaestog «Ginesa», kada se čovek lako opseti i da je suflirao Aristotelu dok je ovaj pisao Metafiziku. Nije to šala, brašo, dvanaest vekova je čak tri puta više nego što su Osmanlije službeno boravile u ovim krajevima (mada, doduše, još ima zadivljujuće mnogo Srba koji se intenzivno sećaju Kosovske bitke, sve s prelomnim detaljima).

Kako god, šta će uopšte ta vest u novinama? E, zato što je, hiljadu i dvesta godina docnije, u Irsku doputovao ministar kulture Kraljevine Danske Brajan Mikelson, s namerom da se – izvini. Reklo bi se, naime, da danski vikinzi u ono doba nisu bili baš odveć kulturni u postupanju s civilnim stanovništvom i vaskolikom nejači. Slabo su marili za ljudska, ženska i manjinska prava «po najvišim međunarodnim standardima». Otuda je sasvim logično da baš ministar kulture dođe da zatraži oproštaj «zbog napada i destrukcije». Hogar Strašni – koji je Britanska ostrva pljačkao mnogo puta, na Helginu radost – zasigurno se obrće u grobu. Doduše, Hogar je nekako više bio Norvežanin, ali «sve je to isto», što bi rekao Novak Đ.

Koliko se ljudskih generacija izrodi u hiljadu i dvesta godina? Cenim da ih je moralo biti blizu pedesetak. Svet koji gledamo svojim očima ni po čemu ne liči na onaj iz osmog stoleća posle Hrista, osim što Sunce i dalje izlazi na istoku a zalazi na zapadu. Dobro, možda je ljudska priroda bazično uvek ista, ali ipak su posve drukčija merila, shvatanja, pojmovi, vrednosti. Šta ima današnji Danac s Hogarovim vikinškim poduhvatima? Manje od ništa, to jest, još manje nego što neki sofisticirani baletan ili kompjuterski stručnjak sa Dorćola ima sa svojim vremenski ne baš tako strašno dalekim hajdučkim precima, koji su spavali u planini, jeli polusirove iznutrice šumske divljači, te agama i vezirima odsecali glave ležerno kao da su od kupusa. Ima u tom gestu danskog ministra nešto od radikalnog shvatanja i primene one Veberove «protestantske etike», a sve u skladu s hipertrofijom «političke korektnosti», koja kanda počinje da važi i retroaktivno, i to mašala duboko u prošlost. Tako je i siroti Hogar, što bi se reklo, «doživeo katarzu», «suočio se s prošlošću», i sad može mirno dalje...

(...)

A gde je u svemu tome Srbija? U njoj je «danski model» merilo Izdaje, čak i kad se radi o događajima tačno sto puta nedavnijim od vikinških pohoda, o događajima koji su se odvijali za tvog i mog života. (...)

Izvor: http://forum.b92.net/index.php?s=a5e1e7 ... 644&st=345
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Lakiboy_ns

Marishka idi i kupi sebi novi vibrator i zabavljaj se da ne bi postavljala ovako imbecilne teme po forumu :lizalica:

Dzizus faking krajst :roll:
Možeš da mi preporučiš neki model?

:hyper:
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Sprinter

mariška
tvoji iskazi nisu argumenti, već elementarno nepoznavanje istorije. tvoje misli su kriminal za ljudski um, kojima može da se bave samo ljudi poput velboya i/ili nadležne zdravstvene ustanove; al' pre toga bi bilo zgodno da se vratiš u 6. osnovne.
Što preporučujem i tebi.

Predlažem ti da skupiš koncentraciju i pročitaš ovaj članak, nekako imam utisak da je pisan baš po tvom ukusu i da će ti se svideti: Srpska istorija u udžbeniku za šesti razred osnovne škole

:kiss:
Korisnikov avatar
By 2kune
Apsolutno i neodložno odmah! To će povećati demokratičnost i pravednost društva. I, ne, ovo nikako nije ironija. ;)
Korisnikov avatar
By Mariška
^
Može biti da će povećati demokratičnost društva - jer sasvim je moguće da većina stanovnika Srbije Mladića zaista intimno doživljava kao "srpskog heroja", kojega se nažalost mora odreći zbog pritiska međunarodne zajednice itd.
Tako da zaista nije nemoguće da većina stanovnika Srbije, većina Srba uopšte, intimno smatra da Mladić zaslužuje da po njemu bude nazvan neki trg, bulevar, ulica... samo kad bi "međunarodna zajednica" to dozvolila...
Korisnikov avatar
By Mariška
@Vel boy

Jeste, sa mnom si već raspravljao malo o ovome preko u2u poruka. ;)

Ali verujem da si primetio da se u ovoj temi uopšte nisam pozivala na one sajtove čije sam ti linkove bila poslala preko u2u. Prihvatam argumentovanu kritiku. :hvala:

Ali mislim da zločin jeste zločin, pa ma u kom veku se desio.

I da bi ulogu svih tzv. velikana iz naše nacionalne istorije, pa i Karađorđa, trebalo pažljivo sagledati i iz tog ugla.

To je i bila poenta ove teme.

Mladić je poslužio samo kao povod.

:zakljucano:
Korisnikov avatar
By Loni
Ok si stavio ovaj Teofilov tekst, koj ije super, ali nekako mislim da su bar gej ljudi (i sami žrtve ugnjetavanja) bar USVOJILI nešto kao podrazumevajuće.
A to je da je Mladić, koji je organizovao zločin u Srebrenici, zločinac.

Na žalost kad vidim Bureka BL, koji bi mu dodelio ulicu, demantujem to podrazumevanje.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Vel boy

pre toga Turci osmanlije slichno radili ( i to manje-vishe 5 vekova; uz i pozitivne elemente koje ostavishe u nasledje bashtine tokom tog vrlo dugog vremena) srpskim pravoslavnim crkvama i srpskom stanovnishtvu
tri ipo veka?
dosta vishe te srBske patetike...
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Sprinter

mariška
Što preporučujem i tebi.

Predlažem ti da skupiš koncentraciju i pročitaš ovaj članak, nekako imam utisak da je pisan baš po tvom ukusu i da će ti se svideti: Srpska istorija u udžbeniku za šesti razred osnovne škole

:kiss:
ovaj članak nema veze sa ovom temom, jer se prosto odnosi na druge teme, o istorisjkoj istini porekla plemena na KiM. međutim, 6. razred je bitan zbog čitanke iz sprskog jezika, radi razumevanja narodnih pesama; a 8. rarzed je bitan radi poznavanja elementarnih činjenica vezanih za 1. sprski ustanak. dovoditi u poređenje etničko čišćenje i genocid sa 1. srpskim ustankom, je em van svakog konteksta, em neznanje šta se dešavalo za vreme 1. srpskog ustanka, em neznanje šta je uopšte genocid i etničko čišćenje.
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Niko u ovoj zemlji ne ceni umetnos'! :shamar:

Ja sam za ulicu nase priznate i poznate umetnice, Katarine Andjelitj!!! :sudija:

:yes:

:wundy:
Korisnikov avatar
By Vel boy

@Vel boy

Jeste, sa mnom si već raspravljao malo o ovome preko u2u poruka. ;)

Ali verujem da si primetio da se u ovoj temi uopšte nisam pozivala na one sajtove čije sam ti linkove bila poslala preko u2u. Prihvatam argumentovanu kritiku. :hvala:

Ali mislim da zločin jeste zločin, pa ma u kom veku se desio.

I da bi ulogu svih tzv. velikana iz naše nacionalne istorije, pa i Karađorđa, trebalo pažljivo sagledati i iz tog ugla.

To je i bila poenta ove teme.

Mladić je poslužio samo kao povod.

:zakljucano:
Sve to u redu. Samo josh prochitaj s voljom da razumesh odlichne postove J...-e i m.-e i ok. :)

@ spliff, dobro, ako sam pogreshio s tim "pet vekova" a ti znash bolje, priznajem mea culpa-u :giggle: i molim za oprost. :lol: no, to ne menja istorijsku chinjenicu da su turci osmanlije bili na - tudjoj zemlji.
niti menja chinjenicu ovde da sam ja jasno pomenuo da je bilo i odredjenih pozitivnih zaostavshtina tog osmanlijskog vishevekovnog vladanja nad npr. Srbijom.
no, moji postovi u DiP-u zaista nemaju pozadinu bilo chije nacionalne patetike. dapache, sve shto sam pisao, pishem i pisacu u DiP-u je u nameri da budem totalno objektivan, hladnokrvno racionalan, BEZ IKAKVE neke jednonacionalne, jednoverske........ subjektivnosti. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!