Originally posted by Sjaj u oku
Da li ste bili u prilici da gledate film "Agata"? U filmu se govori o tajanstvenom razdoblju u njenom zivotu, kada je ona prosto nestala na odredjeni period (ne nesto dugo, mozda neke 2 nedelje). Da li je to autobiografskaa cinjenica ili fikcija
? Cela nacija se digla na noge u potrazi za njom. U filmu se to desava negde 1926., neposredno pre nego sto je nestala imala je promociju za knjigu "Ubistvo Rodzera Akrojda". Apsolutno se ne secam glumaca, poenta je u tome da je otkrila da je muz vara i odlucuje da izvrsi samoubistvo. Mi u stvari pratimo istragu, jednog promocurnog detektiva, koji uspeva da je nadje u nekoj banji i da je spreci u nameri. Znam da sam sad sturo dao opis, ali stvarno sam davno gledao taj film
. Da li ga se neko seca?
SUO
Ne nisam gledao film ali sam nasao podatak da je imala problema sa depresijom, verovatno je u pitanju neka ozbiljnija depresivna epizoda. Sad, koliko je od toga sto se u filmu prica tacno(iako ga nisam gledao)?
Cuveni knjizevnici se dele izmedju ostalog na one koji imaju stalnu novinarsku ekipu u/pred kucom(da ne kazem i u krevetu) i one koji svoj zivot drze podalje od javnosti.

. Agata je mislim spadala u ovu drugu kategoriju. Ako razmislis o dva njena alter ega Gospoðica Marpl i gospoða Oliver naci ces pravu Agatu negde na sredini, mudra osoba koja veoma dobro slusa i lovi detalje, ali se malo otkriva.
Svi ti nestanci u njenim romanima. Ako porazmislis o onome sto pise u njima, to je uvek dovoðenje u pitanje necega sto je na nivou perceptivne pa cak i logicne evidencije da bi valjda resenje nasli negde na nekoj intuitivnoj ravni nepoverljivog i ostrog promatraca ljudske prirode; ili drugim recima stvari nisu onakve kakvim se cesto cine; to je Agata, to je krimi/detektivski zanr. Zato ga i volim.
Dakle ova misteriozna spisateljica je siguran sam umela mudro da se poigra sa javnoscu i odradi svoju depresivnu epizodu tako sto nestaje.

Pa sta drugo depresivac uradi kada mu se smuci svet, nego nestane? Ja je zaista cenim sto je to uradila na tako briljantan nacin i narugala se trac arenama koje je vise volela sama da zakuvava u svojim romanima nego da bude deo jednog takvog kruga.
Dakkle sta je mudro uciniti sa silesijom dosadnih provalnika u vas privatni zivot koji se zanimaju za vase intimne detalje? Ponudite im sami resenje oslanjajuci se na plitki status svake trac rubrike, rezirajte malo sami svoj virtuelni zivot i pri tome jos izreklamirajte sebe. Tipicno engleski otkaceni humor.
Nesumnjivo je da su nakon ovog nestanka tirazi njenih knjiga porasli.
Ono sto je imala da kaze o sebi rekla je u svojoj Autobiografiji. Ono sto je zelela da zadrzi za sebe, svakako je zadrzala. Nadam se da ce se ta knjiga naci u nasim knjizarama.