Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Anhedonie
Lady gaga je naravno korak ispred evolucije

Slika
Korisnikov avatar
By simarrgL*
joj, mrzi me da citam sve ovo o zanimanjima u zenskom rodu.

ja na to gledam ovako:
dodavati verziju zanimanja u zenskom rodu je pre odvajanje nego izjednacavanje rodova.
ako i za muskarca i za zenu iskoristis jedan naziv - porucujes da ti nije bitno kog je roda ta osoba.
By polarlicht4.1
Originally posted by simarrgL*

dodavati verziju zanimanja u zenskom rodu je pre odvajanje nego izjednacavanje rodova.
ako i za muskarca i za zenu iskoristis jedan naziv - porucujes da ti nije bitno kog je roda ta osoba.
Pre je stvar u tome što se muški rod uzima kao univerzalan i jedini u okviru heteropatrijarhata a ženski je u maskulinističkoj ekonomiji označavanja izbrisan/nepredstavljiv. Ali kako to zahteva dosta širu eksplikaciju - a mene što mrzi da se raspisujem što nemam vremena - preporučujem Lis Irigaraj (Luce Irigaray), Monik Vitig (Monique Wittig) i Džudit Batler (Judith Butler) za čitanje pa će postati jasno zašto se insistira na dvorodnosti.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by polarlicht4.1
Originally posted by simarrgL*

Pre je stvar u tome što se muški rod uzima kao univerzalan i jedini u okviru heteropatrijarhata a ženski je u maskulinističkoj ekonomiji označavanja izbrisan/nepredstavljiv. Ali kako to zahteva dosta širu eksplikaciju - a mene što mrzi da se raspisujem što nemam vremena - preporučujem Lis Irigaraj (Luce Irigaray), Monik Vitig (Monique Wittig) i Džudit Batler (Judith Butler) za čitanje pa će postati jasno zašto se insistira na dvorodnosti.
Aman, polarlichte, ta ne radimo svi doktorat iz feminističke lingvistike! :oklagija:

Elem, po meni je suština u ovom postu olge_diktator:
Originally posted by olga_diktator

Heh, ali zaboravlja se da svaki govor, bio kulturan il nekulturan ima odredjeni vrednosni sustav, da ne kazem ideologiju, iza sebe.

Na primer, na sta lici rec psiholoskinja za mene nije i ne moze biti retoricko. Zapravo, proglasiti ga retorickim je vec jedan politicki (a moglo bi se reci i antifeministicki) stejtment. Glavna argumentacija protiv rodne senzibilizacije jezika se manje vise svodi na to da takve, nove reci u zenskom rodu, jednostavno nisu lepe. Ili se kaze da nisu "u duhu jezika" ili se koristi jos neka tako esencijalisticka kategorija. E sad, pitanje je ko ima autoritet da odredi sta je to lepo a sta ruzno, ili prirodno il neprirodno. A autoritet i moc su tradicionalno skoncentrisani na muskoj strani.
U ovom slucaju, imamo situaciju da se uvodjenje zenskog roda u imenice koje oznacavaju necije zanimanje proglasava nakaradnim, a da se istovremeno zaboravlja da se jezik konstantno menja i da se stalno izmisljaju nove reci za raznorazne nove pojave koje protok vremena nosi sa sobom. Tako da, kao sto je bilo nemoguce pre sto godina imati zanimanje npr "kompjuterski tehnicar", tako je bila nemoguca i "psiholoskinja", zato sto je zenama prosto bilo onemoguceno skolovanje, te su posledicno i konstanto bile iskljucivane iz javnih sfera zivota.
Dakle, pitanje jezika je pitanje moci, te borba za menjanje jezika jednostavno nije tamo nekakva borba radi borbe.

A u slučaju da je samo ovaj jedan post olge_diktator ipak nedovoljno detaljno objašnjenje, preporučujem tekst Hane Ćopić: "Žene i jezik", objavljen u knjizi "Neko je rekao feminizam?", str. 236-247. ( Cela ova knjiga, u PDF formatu, može se pruzeti sa adrese: http://www.fondacija-boell.eu/web/110-214.html )
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Kad zensko celjade pozeli da vozi buldozer u kopu Kolubara, a ti joj kazes "ako mala, iskoristi sansu".
Korisnikov avatar
By walt333
za mene je feminizam kada nakon neprospavane noci nad Drugim polom Simon de Bovoar pojavim sav ushicen u skoli zeljan rasprave i sa zeljom da Bovarovoj podignem spomenik. Zatim pocinjem inspirativno da govorim iz najlepsih pobuda a onda uvidim da ljude oko mene zabole djoka za sve to. Onda se ja obicno deprimiram :uzdah:, ali sebi kazem sutra je novi dan mozda ce jednom i zeleti o tome da razgovaraju. Onda sam zavrsio skolu i taj dan nikada dosao nije:volinevoli:
Korisnikov avatar
By zozefin st
ne postoji ni jedna grupa na svetu koja ima o sebi toliko stereotipa kao feminizam....
Ako je neko feminista ne znaci da je lezbejka.
ako je neko lezbejka ne znaci da je feminista
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
ništa za dodati... ali, to nije uobičajena definicija, već upravo ona muškomrzačka :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!