Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Usvajanje dece i mogucnost odabira

Pre nekoliko dana je Kasacioni Sud u Italiji doeno odluku po kojoj jedan bracni par ne moze usvojiti dete jer su isti trazili, izmedju ostalog, da "dete bude europskog porekla i da ne bude mentalno zaostalo". Komentari na ovu odluku su razliciti, idu od podrzavanja ovakve presude do kritike.

Well, po meni, najpre odvojiti dve stvari jednu od drugih.

Naime, cinjenica da su ljudi jasno rekli da ne zele da usvoje mentalno zaostalo dete je po meni najnormalnija stvar, mislim ni prilikom prirodne oplodnje niko ne zele da mu dete bude retard, zasto bi se od nekoga ocekivalo da usvoji takvo dete. Dalje, jedno mentalno zaostalo dete ima posebne potrebe, to trazi dodatni angazman, to kosta vise vremena, novaca, zivaca...nemaju svi mogucnosti za tako nesto niti jednostavno mogu i zele da prezivljaju sve ono sto nuzno ide sa jednim zaostalim detetom.

Boja koze. Da, tesko pitanje na koje svi imaju svoje odgovore i misljenje. Moj stav je da ljudima treba dopustiti da mogu birati boju koze deteta, iznad svega oni usvajaju to dete, vec samim time sto su se ponudili kao usvojitelji govore da su oni humanisti, prihvataju sve troskove koje sa sobom nosi odrastanje, obrazovanje deteta kao i sve ostalo vezano za jedno dete...mislim mogu valjda ljudi za svoj novac imati pravo i da biraju sta dobijaju u kucu.
Dalje, ako neko jasno kaze da zeli dete cistog europskog porekla, ne znaci da je i rasista. To se moze objasniti i pragmaticnim razlozima, npr. pojedini roditelji ne zele (odmah) saopstiti detetu cinjenicu da je usvojeno a sa usvajanjem deteta druge boje koze bi tako nesto bilo iskljuceno. I izbegavaju se neke moguce neprijatne situacije kasnije, npr. sta ako neki par precuti da mu je boja koze vazna sa razmisljanjima 'ako je tako, ne budemo nista rekli tj. ne budemo trcali pred rudu pa ako nam daju dete europskog porekla super, ako ne budemo vec nesto izmislili kada dodje do samog cina usvajanja"...i onda scene, drama...
Korisnikov avatar
By 2kune
fulao si razlog zbog kojeg nisu podobni za usvajanje djece... idi si kupi malo zdravog razuma da bi uopće došo do srednjoškolske dileme 'imati ili biti'... :odrasti:
Korisnikov avatar
By Sutekh
Dve stvari mi ovde bodu ochi.

Oksimoron prvi:
Naime, cinjenica da su ljudi jasno rekli da ne zele da usvoje mentalno zaostalo dete je po meni najnormalnija stvar
iznad svega oni usvajaju to dete, vec samim time sto su se ponudili kao usvojitelji govore da su oni humanisti
Humansti? :lol: Da su humanisti, verovatno bi im bitnije bilo da pomognu nekom detetu.

Oksimoron drugi:
jer su isti trazili, izmedju ostalog, da "dete bude europskog porekla
Moj stav je da ljudima treba dopustiti da mogu birati boju koze deteta
E, ovo je stvarno smesno! :lol:
Znaci, moji roditelji da su hteli, ja bi mogao biti crnac? Ili kinez?

WOW!

TY SHERLOCK! :lol:
Korisnikov avatar
By Mage
Ne razumem zašto ste ga napali. Pa meni njihovi zahtevi deluju sasvim ok. Imaju ljudi prava da biraju da li hoće da usvoje mentalno zaostalo dete. Kao što je Mite rekao jako je teško i mukotrpno odgajati takvo dete. To uopšte nije ni pitanje humanosti, pitanje je da li je neko spreman/voljan za takav poduhvat koji da vam kažem nije nimalo lak.

A što se tiče porekla... Pa ni tu ne vidim nekakav problem. Meni lično ne bi bilo bitno koje je rase moje dete, ali ako neko ne želi da saopšti detetu da je usvojeno, onda to ne može uraditi ako mu je dete crnac ili azijat.

Mislim, what's the big deal? :neznam:
Korisnikov avatar
By jukie
Predlažem da se napravi anketa pa da glasamo
By mythe
Originally posted by Mage

Ne razumem zašto ste ga napali. Pa meni njihovi zahtevi deluju sasvim ok. Imaju ljudi prava da biraju da li hoće da usvoje mentalno zaostalo dete. Kao što je Mite rekao jako je teško i mukotrpno odgajati takvo dete. To uopšte nije ni pitanje humanosti, pitanje je da li je neko spreman/voljan za takav poduhvat koji da vam kažem nije nimalo lak.

drago mi je da jos ima razumnih i realisticnih osoba na ovom forumu koji razumeju neke stvari. Tako i ovde sa usvajanjem/odgajanjem mentalno zaostalog deteta. Pa uzmimo primer (sada vec pokojnog) deteta Elene i Pedje Mijatovic, sudbina se nazalost poigrala sa njima i imali su tesko bolesno dete. Oni su ljudi posteno, bez licemerja, rekli da ne mogu da se staraju o tom detetu, nasli su familiju u Valenciji koja se brinula o tom detetu, familija je financijski itekako dobro prosla, dakle svi bili zadovoljni i dete je imalo maksimalnu brigu i sve sto mu je trebalo.

@Suteks - pored toga sto je tvoj post zlonameran sa recenicama izvadjenim iz konteksta, on je i pun gluposti. Naime, tvoji roditelji su itekako odabrali (znali) da se ti budes rodio kao belac (jer su oboje beli), da je kojim slucajem tvoja majka rodila crnca ili azijata, e pa onda bi ona morala tvom tati da objasni neke stvari :D
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by mythe

drago mi je da jos ima razumnih i realisticnih osoba na ovom forumu koji razumeju neke stvari. Tako i ovde sa usvajanjem/odgajanjem mentalno zaostalog deteta. Pa uzmimo primer (sada vec pokojnog) deteta Elene i Pedje Mijatovic, sudbina se nazalost poigrala sa njima i imali su tesko bolesno dete. Oni su ljudi posteno, bez licemerja, rekli da ne mogu da se staraju o tom detetu, nasli su familiju u Valenciji koja se brinula o tom detetu, familija je financijski itekako dobro prosla, dakle svi bili zadovoljni i dete je imalo maksimalnu brigu i sve sto mu je trebalo.
takvim roditeljima, kao shto su mijatovitji, bi trebalo zabraniti da imaju decu
Korisnikov avatar
By Sutekh
Naime, tvoji roditelji su itekako odabrali (znali) da se ti budes rodio kao belac (jer su oboje beli), da je kojim slucajem tvoja majka rodila crnca ili azijata, e pa onda bi ona morala tvom tati da objasni neke stvari :D
Procitaj opet sta sam napisao, s tim sto sam te citirao ovde:
Moj stav je da ljudima treba dopustiti da mogu birati boju koze deteta
Onda procitaj opet sta sam napisao i verovatno ce ti biti jasnije.

Nije dete tegla krastavaca da mozes da biras kakvo ce biti kada ga uzmes. Ako ces vec da usvojis dete, onda svakako nosis odgovornost.

Roditelji prako dobiju retardirano dete, treba da ga se odreknu, ubiju, ili sta?
Korisnikov avatar
By spliff
ili, ako imaju para da ga daju na usvajanje
By mythe
jao opet prazna 'moralno-etichka' preseravanja :( :( ....slicno kao u slucaju usvajanja onog africkog deteta od strane Madonne, kada smo umesto pohvala za taj iznad svega duboko humani gest, morali da slusamo idiotsko-'moralne' spike tipa 'Madonna otisla u shopping i kupila dete....bla,bla, bla....' zaboravljajuci da se to jadno dete spasilo bede, zivota u pustinji gde do prvog lekara treba pesaciti 10 kilometara, da su detetu umrli majka i dvoje brace iz razloga da nisu imali medicinsku pomoc, 'zaboravili' moralisti da to dete bude imalo sve sto pozeli, da otac isto dobija mesecnu apanazu da moze normalno da podize preostalu decu a sina usvojenog od Madonne vidja nekoliko puta godisnje sa svim placenim troskovima dolaska....sta je trebalo, da dete ostane u onu pustinju...
Korisnikov avatar
By Sutekh
Poenta je da je ideja isuvishe nazi.

Doktore, doktore, zelimo da nam dete bude mali, plavi, zdravi arijevac.. I str8!
Korisnikov avatar
By Mage
Ali Sutekh, nisu svi roditelji sposobni za odgajanje mentalno obolelog deteta. Mislim da je bolje da ga ne usvajaju ako ne mogu da se nose sa njime. Ima roditelja koji mogu da se nose sa takvim stvarima, što je za svaku pohvalu i zar ne bi bilo bolje da dete završi kod takvih roditelja?
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Kad god neko otvori zanimljivu temu nadju se face koje je uniste glumece moraliste...

Pa sta ako su ljudi zeleli dete koje nije mentalno zaostalo? Svaki normalan covek bi jednog dana zeleo da ima zdravo dete, biolosko ili ne.

Sto se tice porekla, meni ne bi pravilo problem da dete koje usvojim bude bilo koje rase, ali opet nekom ce to smetati. Svi smo mi razliciti. I zasto bi neko usvojio malo crnce ako ih ne voli, ako je indiferentan, patice i oni i dete, tako da bolje da nije ni doslo do usvajanja.

:cvetduga:
Korisnikov avatar
By Rei
Problem je zashto se dete usvaja. Ne znam kako taj proces ide ali svakako necesh doci i dobiti prvo dete koje sluzhbenik uspe da zgrabi na dvorishtu sirotishta, rekao bih da se tu radi neka psihologija da bi se karakteri roditelja i deteta shto bolje poklapali, pa i ako ne znash ili nemash uslova da se starash o detetu sa posebnim potrebama mislim da te niko nece terati, ne zbog tebe nego zbog deteta, ali ne mozhesh da dodjesh sa zahtevima takvim i takvim, to nije dobar nachin da radish neshto tako bitno u zhivotu, i nije dobro da dete poshaljesh u jednu porodicu tako zatvorenih pogleda.
Korisnikov avatar
By bas bleu
inace sve se desava na siciliji, sto stvari cini jos intrigantnijima jer je well-known fact da ... - videti od approx. 2:10

''

:awesome:
Korisnikov avatar
By Dina
Kod nas je uobicajena praksa da se usvojitelji pitaju da li hoce zdravo dete, da li bi prihvatili dete druge boje koze i sve tome slicno... To jesu teska pitanja i teska za odgovaranje i vuku na diskriminaciju. Sa druge strane tezi se da se nadju najbolji roditelji za dete, ako neko ima predrasude ma koliko one neopravdane bile ili nema snage da se bori sa predrasudama drugih ili nema uslova/snage za borbu sa nekom bolescu bolje da to ispolji tada nego u odrastanju deteta.
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Originally posted by Dina

Kod nas je uobicajena praksa da se usvojitelji pitaju da li hoce zdravo dete, da li bi prihvatili dete druge boje koze i sve tome slicno... To jesu teska pitanja i teska za odgovaranje i vuku na diskriminaciju. Sa druge strane tezi se da se nadju najbolji roditelji za dete, ako neko ima predrasude ma koliko one neopravdane bile ili nema snage da se bori sa predrasudama drugih ili nema uslova/snage za borbu sa nekom bolescu bolje da to ispolji tada nego u odrastanju deteta.
:up:
By mythe

ako neko ima predrasude ma koliko one neopravdane bile ili nema snage da se bori sa predrasudama drugih ili nema uslova/snage za borbu sa nekom bolescu bolje da to ispolji tada nego u odrastanju deteta.
tacno, to su srz onoga sto sam napisao u uvodnom postu
Korisnikov avatar
By 2kune
*cenzura by Hys.
za usvajanje djece nisu bitni odgovori na pojedinačna pitanja ma kako ona glasila već čitav psihološki profil. cijeli slučaj iskonstruiran je na ova 2 pitanja prvo od strane 'oštećene' strane a onda i od strane većine forumaša koji jedni drugima kopaju oči oko jednog od ta 2 pitanja...
srž onoga što si ti, Mytho-mane, napisao u svom uvodnom postu jest da se glupim, agresivnim i uskogrudnim ljudima ne daju djeca na usvajanje... zapravo, ne daju im se ni psi iz azila...
By dukkehjem
Originally posted by Blond Brat

(Dina, obozavam te)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!