Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Kako vidite Hrvatsku?

Ustaška tvorevina, bila i ostala
10
13%
Još uvjek glavni neprijatelj Srbije i srba
1
1%
Uobičajeno spižđena balkanska banana republika
36
46%
Uz Sloveniju vodeća zemlja regije
17
22%
Prava demokratska država koja je već trebala biti u EU
7
9%
Prava demokratska država koja je već trebala biti u EU
7
9%
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by bern

U odsudnim trenucima Zapad je zatvarao oči nad nekim stvarima u Hrvatskoj, uz komentar "dobro, dobro, kad prođe rat mi znamo da ćete vi sve to fino srediti". Samo što se to ne sređuje, a neki sa Zapada to gledaju i napominju "hej, nismo se tako dogovorili".

Hrvatska je danas ksenofobična država (neki djelovi više od drugih), sa autocenzurom u školstvu i medijima, i nesređenim pitanjima u vezi sa domovinskim ratom (unutrašnjim i spoljašnjim).

Jedna takva država teško je evropska. Kao što teško mogu biti i Crna Gora i Srbija, ali njihovi problemi nisu toliko suštinski kao u Hrvatskoj. Srbija pokušava da se izbori sa svojim noćnim morama, Hrvatska to tek treba da uradi, ali ne smije jer su iste te noće more sa jedne strane osnova nove državnosti a s druge "štap i šargatepa" kojom dio političke elite vlada.

A "beda" koju spominješ nije Balkan zavila u crno.
U potpunosti se slažm sa ovim komentarom.

Hrvatska tek treba da se suoči sa svojim "noćnim morama", kako kaže Bern, ali ne sme jer je su te noćne more ugradjene u državnost Republike Hrvatske i svest ogromne većine gradjana, Hrvata, a ne samo političke elite koja tim ratnim "podvizima" čuva vlast, dodao bih.
Korisnikov avatar
By Loni
Glasao za opciju 4.
Inače poreklom sam s Banije, koja se danas zvanično zove Sisačko-Moslovačka Županija (SiMos)

I kad sam zadovoljan i kad sam razočaran Hrvatskom priželjkujem najbolje moguće odnose Srbije i nje.

Sve 4 balkanske zemlje, koje govore isti jezik (ja ga zovem dinarski) trebalo bi da se povežu što više. Da svako može putovati u bilo koju od njih, da možemo raditi bilo gde itd.

Hrvati jesu nešto ispred Srbije, ali nisu mnogo.
Njihova prednost je što ih je EU 15 godina ranije oslobodila viza.
Dakle imaju čitave generacije, koje su mogle putovati, upoznati strane kulture, družiti se sa strancima više od nas.

Osim toga Hrvati se inače više druže sa strancima zbog Jadrana.

Sve to je uticalo da budu nešto moderniji, otvoreniji kad ih gledamo u celini.
Međutim pojedinaca - desničara, otvorenih ustaša i dalje ima.
No sve manje i manje.
Od neke 2005. sam prelomio da bih kao Srbin mogao letovati tamo bez problema.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Jebe mi se za Hrvatsku. I u dobrom i u losem smeru. Niti sam isao tamo na letovanje (moji su bili svesni sta ce se dogoditi sa Jugoslavijom, pa su zidali kucu u Crnoj Gori), niti sam odande niti mi je bilo ko proteran. Imam neku rodbinu u Splitu koji su se mudro pokatolicili i postali Hrvati i komuniciram sa njima tu i tamo (u stvari jedan stric negira srpsko poreklo, pa nece da ima nista sa nama iz Beograda, ali ko ga jebe, ostali su cool).

Bio sam u Istri na jednom letovanju pre par godina i do jaja mi je bilo da furam svoju beogradsku ekavicu, ali su me cudno gledali na nekim drugim mestima zbog BG tabli. Bila bi mi frka da ostavljam auto bilo gde, pa mi nije za letovanje. Jebes odmor ako ne mogu da se opustim.

Glasao za 3.
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by Loni

Inače poreklom sam s Banije, koja se danas zvanično zove Sisačko-Moslovačka Županija (SiMos)
aman covjece, ko da ja kazem da Backa ne postoji ali postoji Sjeverno i Juznobacki okrug.

Toponim za to podrucje je i dalje Banija / Banovina, kako je i dalje na bilo kojoj karti :)

I kad sam zadovoljan i kad sam razočaran Hrvatskom priželjkujem najbolje moguće odnose Srbije i nje.

Sve 4 balkanske zemlje, koje govore isti jezik (ja ga zovem dinarski) trebalo bi da se povežu što više. Da svako može putovati u bilo koju od njih, da možemo raditi bilo gde itd.
oduvijek sam govorio da bi Jugoslavija odlicno funkcionirala da se sporazumno dogovorila konfederacija i ostalo zajednicko trziste (preko 20 mil stan!) koje bi funkcioniralo na osnovu slobodnog kretanja ljudi, roba i kapitala i svemu ostalom na principima EU, kojoj bi se postupno te drzave tezile i zajednicki integrirale tijekom sljedecih nekoliko godina... majket' mile gdje bi nam bio onda kraj :sigh:
Korisnikov avatar
By bern
Originally posted by Vel boy

A medijskih klovnova, čisto onako radi Evrope imamo i mi - čuvamo ih eto da EU zna da je tu. Uglavnom se radi o dežurnim "plaćenicima i dušebrižnicima" tipa Nataše Kandić.
:misli: ne kontam ovo :lukavi:

[/quote]

U smislu da smo mi Balkanci vrlo bezobrazni igrači koji bi žedne preveli preko vode :) Nenaviknuti Zapad misli da ako kod nas nešto postoji, onda tako i mora biti. Onda smo skontali da možemo pustiti nekoliko osoba da tako "mlate" po medijim i pljuju "nas i sebe" i kritikuju državu gore od najvećeg "neprijatelja".

To je kod nas Kandićka :) Nalazi se na samom kraju neke logike, ali kaže ponekad nešto pametno, a da čovjek ne pomisli da mrzi i sebe i svoj narod. Srbi je naravno automatski diskredituju kao "izdajnika", ali eto, postoji i radi jer neko "mora" - da vidi Evropa kako smo mi kritični prema sebi. Da, baš.

Iste takve stvari dešavaju se u Hrvatskoj. Crna Gora slijedi njihov primjer :) ali još ima mnogo da uči.

@Stripi
Doris je bila ogavna za vrijeme rata. Kesovia takođe. Ali poenta je u tome da u Srbiji na medijima možeš da zavrtiš šta hoćeš. Muzika je samo vrh ledenog brega tihe diskriminacije u Hrvatskoj... O nacisti Tompsonu i katoličkoj crkvi ne bih ni da počinjem, jer mi se povraća.
Korisnikov avatar
By Gollum
Nisam bio tamo ali ovako gledajuci televiziju i citajuci njihove medije, cini mi se da je patriotizam na mnogo visem nivou nego sto je on u Srbiji ... U mnogim stvarima smo slicni, u mnogima smo razliciti .. deluju kulturnije i naprednije ali oni sami sebe zele da predstave kulturnijima nego sto jesu, dok nasi kao da naglasavaju sve ono nazadno i 'seljacki' ... snimaju se silne neke serije o selima i seljacima koji se frljaju s padezi, .. Tika Spic, Seljaci, Selo gori, moj rodjak sa sela, .. i sve nam se to potura na nacionalnoj televiziji dok nas Pink bombarduje Grandom danonocno ... dok su Hrvati sve te 'balkanske' osobine gurnuli pod tepih i Ceca im tresti u kolima a na programu i u drustvu se slusa nesto drugo....
I dok je tako, oni ce uvek izgledati naprednije, bolje, cistije ...

Sto se tice LGBT populacije, sama cinjenica da se u Zagrebu odrzava pride a u Beogradu ne, znaci da su tu u velikoj prednosti.
By Speculum Columbae
Meni je Hrvatska spoj vrlo čudnih i nespojivih stvari.
Ma koliko mi ne bilo drago da svodim jednu čitavu naciju sa gomilom pojedinaca pod par istih osobina, daću svoje mišljenje.
Mislim da je to zemlja sa najlepšim primorjem na svetu. Lepših gradova od Dubrovnika i lepša ostrva od Hvara, Korčule i ostalih hrvatskih ostrva mislim da nema ni na Havajima.
Za veliko je poštovanje što VEOMA štiti i neguje svoju staru kulturu - a i ima šta da štiti (zahvaljujući komšijma, posebno Mlečićima, dođe ona i do renesanse i baroka!).
Stara dubrovačka književnost, bogata renesansna i barokna kutura (posebno muzika, koja je malo poznata i unikatna).
Sa druge strane, većina Hrvata nas ne voli.
A ni Srbi baš preterano ne vole Hrvate. Šta više - ova dva naroda se prilično mrze.
Da ne spominjem njihovu trenutnu popularnu kulturu koja je malo reći nego dno degutea (možda veći od nas i Bugara).
Da ne spominjem da su mnogo mnogo mnogo mnogo, ali mnogo i zaista mnogo nepismeni.
Korisnikov avatar
By Gollum
eh sad na svetu ? jeste prelepo more i obala ali meni ima i lepsih ..
By Speculum Columbae
Originally posted by Gollum

eh sad na svetu ? jeste prelepo more i obala ali meni ima i lepsih ..
Pa, dobro, ja to subjektivno. Moje mišljenje može, a i ne mora da bude takvo. Možeš da ga uzmeš, ili da ga okačiš mačku na rep.
Korisnikov avatar
By bern
Originally posted by Eugene de Rastignac
Sa druge strane, većina Hrvata nas ne voli.
A ni Srbi baš preterano ne vole Hrvate. Šta više - ova dva naroda se prilično mrze.
Ne bih ja rekao da se mrze :)

Anyway, ja volim Hrvatsku, ali i Srbiju. Međutim, obe zemlje imaju posla u svom dvorištu.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by erkondisn

aman covjece, ko da ja kazem da Backa ne postoji ali postoji Sjeverno i Juznobacki okrug.

Toponim za to podrucje je i dalje Banija / Banovina, kako je i dalje na bilo kojoj karti :)

oduvijek sam govorio da bi Jugoslavija odlicno funkcionirala da se sporazumno dogovorila konfederacija i ostalo zajednicko trziste (preko 20 mil stan!) koje bi funkcioniralo na osnovu slobodnog kretanja ljudi, roba i kapitala i svemu ostalom na principima EU, kojoj bi se postupno te drzave tezile i zajednicki integrirale tijekom sljedecih nekoliko godina... majket' mile gdje bi nam bio onda kraj :sigh:
Mislim da grešiš.
Greška je u tome što Banija geografski jeste identična SIMOS-u,
kao što je Kvarner identičan današnjem PRIGORU. (Primorsko goranskoj županiji).

Nisma ja kriv što Hrvati nisu znali ili hteli da daju normalne nazive županijima.

Pri-Gor županiju čine Rijeka s okolinom (Gorksi Kotar) i ostrva (Krk, Cres i par manjih).

To područje je oduvek imalo naziv KVARNER (uz možda još neke delove današnje Ličko-Sinjske županije).
Zašto to nije vaično, ne znam.

Ali čim nešto nije zvanično, taj naziv se vremenom gubi.

Kad di u svim dokumentima piše Sisačko-Moslovačka (Simos)
i Primorsko-Goranska (Prigor) vremenom ćeš početi tako i da pričaš.
Pitanje je dana kad će se zagubiti termini - BANIJA, KVARNER, LIKA i KORDUN.

Dobro da je Istra zadržala ime.

Zagrebački kraj su Austrijanci nezvanično zvali Purg, a sad samo Zagorje.
Mada naziv Purger je ostao za navijače Dinama.
By ~ Le Saint X ~
Bas uopste nemam misljenje o Hrvatskoj

isto kao i o Albaniji,Bugarskoj,Grckoj...
Korisnikov avatar
By niotkuda
@Stripi
A jesi li video/cuo kako Magazin peva sa Tompsonom o Cavoglavoj?

Govna su bila sa obe strane, ali novac je jaci od patriotskih osecanja...

Sve u svemu, ja se slazem sa m.., kada odes u Zagreb, sve deluje nekako... na svom mestu. I sto je najbitnije, to nije samo u Zagrebu, vec i ono malo ostatka drzave sto sam video je u slicnom stanju. Decentralizacija drzave je na visokom nivou, i to mi se bas svidja.
Korisnikov avatar
By KiWi
Pa ne vidim je ... ja sam na drugom kraju države. Pitaj o Rumuniji, pa da ti kažem :D
Korisnikov avatar
By erkondisn

Mislim da grešiš.
Greška je u tome što Banija geografski jeste identična SIMOS-u,
kao što je Kvarner identičan današnjem PRIGORU. (Primorsko goranskoj županiji).

Nisma ja kriv što Hrvati nisu znali ili hteli da daju normalne nazive županijima.

...

Mada naziv Purger je ostao za navijače Dinama.

zupanije su jedinice regionalne samouprave (koje ce, nadam se, vrlo brzo biti ukinute, ionako su ustrojene kako bi se pozaposljavao hdz-ov kadar jerbo se takav sistem pokazao neucinkovitim jer ih je jednostavno - previse!).

ps. SiMos obuhvaca dijelove Moslavine.
PriGor obuhvaca i Gorski Kotar, dakle o geografski identicnim podrucjima jednostavno nema govora i tu je ponajvise rijec o obicnim politickim interesima. evo npr., otok Pag se nalazi u 2 zupanije. regija dalmacija je razasuta u 3 zupanije, od koje npr. Ploče/Kardeljevo su nekoć pripadale splitskoj, a sad su u dubrovackoj, itd... :lol:

sto se tice Purgera, pitaj bilo kog iz Dalmacije pa ces dobiti odgovor da oni tako zovu građane Zagreba... a tako se i oni 'pravi' zg-cani nazivaju (sami sebe)
Korisnikov avatar
By EnRage
Pa i Kvarner i Banovina i Kordun i Slavonija i Dalmacija - svi su ti nazivi u upotrebi, može se poslušati vremenska prognoza na radiju i TV-u, meteorolozi sigurno ne govore "sutra će u Sisačko-moslavačkoj županiji biti kiša" već obično kažu na Banovini i Kordunu.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Vel boy

A medijskih klovnova, čisto onako radi Evrope imamo i mi - čuvamo ih eto da EU zna da je tu. Uglavnom se radi o dežurnim "plaćenicima i dušebrižnicima" tipa Nataše Kandić.
:misli: ne kontam ovo :lukavi:
U smislu da smo mi Balkanci vrlo bezobrazni igrači koji bi žedne preveli preko vode :) Nenaviknuti Zapad misli da ako kod nas nešto postoji, onda tako i mora biti. Onda smo skontali da možemo pustiti nekoliko osoba da tako "mlate" po medijim i pljuju "nas i sebe" i kritikuju državu gore od najvećeg "neprijatelja".

To je kod nas Kandićka :) Nalazi se na samom kraju neke logike, ali kaže ponekad nešto pametno, a da čovjek ne pomisli da mrzi i sebe i svoj narod. Srbi je naravno automatski diskredituju kao "izdajnika", ali eto, postoji i radi jer neko "mora" - da vidi Evropa kako smo mi kritični prema sebi. Da, baš. [/quote]

i ovde nize si upravo sebi razlozno odgovorio i objasnio
Iste takve stvari dešavaju se u Hrvatskoj. Crna Gora slijedi njihov primjer :) ali još ima mnogo da uči.
eto.

@m.. onda izgleda da su se mnoge stvari u medjuvremenu (tj. posle '96-e tj. kada sam ja poslednji put bio tamo) poboljshale, shto mi je drago.

josh samo kratko bih se opet NE slozio s sheytanom i mythe-om (ovog opet podecam da dok se ceca mozda ne pushta na sluzbenim hrvatskim medijima, itekako je prisutna kod mnogih primitivnih Hrvata, zajedno s thompsonom im, desnicharskim gangashima itd.....)
Korisnikov avatar
By deran
ajde koriguj rečenicu,ti neprimitivni srbine-imam nekolicinu prijatelja hrvata koji slušaju cecu i gle-uopšte nisu primitivni...:shamar:
Korisnikov avatar
By bern
Originally posted by Stripi
Originally posted by niotkuda

@Stripi
A jesi li video/cuo kako Magazin peva sa Tompsonom o Cavoglavoj?
I to ima veze sa Terezom Kesovijom i Doris Dragović točno kako?
Ne znam ni ja za Magazin, ali nebitno je, svakako.

Ali Thompson je bitan. Iako je vjerujem da većina Hrvata ne voli dotičnog i da se ugražava nad nekim "izvedbama", ali oštro odsustvo zvanične reakcije stvarno kvari imidž Hrvatske.

Štaviše, samo se sipa ulje na vatru. Prijem kod pape, pa je bio jedan od glavnih gostiju na okupljanju katoličke mladeži. Pa šta nije u redu sa takvom zemljom?

U Srbiji nacisti nemaju toliko publiciteta (osim ako ne biju gejeve), a svakako ih ne primaju crkveni zvaničnici uz hvalospjeve na nacionalnim medijima.
By Gay Dude
Kada sam 2006. godine putovao u Hrvatsku (u obilazak Istre) morali smo da menjamo tablice na busu... Imao sam osecaj kao da ulazim u logor. Savetovali su nam da ne progovaramo srpski...
Hrvatska kao zemlja je lepa i ima sta da se vidi. Mi Srbi smo daleko ispred hrvata, jer smo odavno oprostili ustasama, ali nismo, i nikada necemo zaboraviti zlocine koje su hrvati vrsili nad neduznim Srpskim civilima. Dok sa druge strane hrvati niti prastaju niti zaboravljaju na 90-e, imam utisak da ce zuvek biti zarobljeni u 90-im godinama XX veka...
Da li teba da podsecam 2kune i ostale hrvate na logore smrti, na koje se hrvati ponose? Logore za decu (prvi u svetu, za koje niko nije odgovarao)? Svestenike (i opatice) koljace? Unistavanje svega sto je srpsko? Prekrstavanje? Da li je to istorija za ponos? Da li to treba da se voli?
Zaista, Hrvatska je genocidna tvorevina koja je nastala na ustaskoj ideologiji.
Kada je hrvatu u Srbiji razbijeno bilo sta? Npr. staklo na kolima? Imaju svoj nacionalni savet, svoja udruzenja, table sa oznakama na tzv. hrvatskom jeziku, mogu slobodno pricati na tzv. hrvatskom jeziku, mogu imati svoja odeljenja: cisto hrvatska, i da ne nabrajam dalje... To su povlastice koje Hrvati uzivaju u Srbiji. A sta Srbi prognani iz Hrvatske dobijaju kad se vrate ili oni sto zive u Hrvatskoj? Ni 5 posto od svega nabrojanog! Hrvatskoj niko ne treba, hrvati su sami sebi dovoljni, cisto fasisticko rezonovanje hrvata...
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Gay Dude

Kada sam 2006. godine putovao u Hrvatsku (u obilazak Istre) morali smo da menjamo tablice na busu... Imao sam osecaj kao da ulazim u logor. Savetovali su nam da ne progovaramo srpski...
Hrvatska kao zemlja je lepa i ima sta da se vidi. Mi Srbi smo daleko ispred hrvata, jer smo odavno oprostili ustasama, ali nismo, i nikada necemo zaboraviti zlocine koje su hrvati vrsili nad neduznim Srpskim civilima. Dok sa druge strane hrvati niti prastaju niti zaboravljaju na 90-e, imam utisak da ce zuvek biti zarobljeni u 90-im godinama XX veka...
Da li teba da podsecam 2kune i ostale hrvate na logore smrti, na koje se hrvati ponose? Logore za decu (prvi u svetu, za koje niko nije odgovarao)? Svestenike (i opatice) koljace? Unistavanje svega sto je srpsko? Prekrstavanje? Da li je to istorija za ponos? Da li to treba da se voli?
Zaista, Hrvatska je genocidna tvorevina koja je nastala na ustaskoj ideologiji.
Kada je hrvatu u Srbiji razbijeno bilo sta? Npr. staklo na kolima? Imaju svoj nacionalni savet, svoja udruzenja, table sa oznakama na tzv. hrvatskom jeziku, mogu slobodno pricati na tzv. hrvatskom jeziku, mogu imati svoja odeljenja: cisto hrvatska, i da ne nabrajam dalje... To su povlastice koje Hrvati uzivaju u Srbiji. A sta Srbi prognani iz Hrvatske dobijaju kad se vrate ili oni sto zive u Hrvatskoj? Ni 5 posto od svega nabrojanog! Hrvatskoj niko ne treba, hrvati su sami sebi dovoljni, cisto fasisticko rezonovanje hrvata...
Pa Sheytan dobio bračnu drugaricu! :smeh:
Chucky se ženi! :party:
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by niotkuda

Tereza Kesovija i Doris Dragovic su date u kontekstu kao opsti primer.
Kako mogu biti date u opštem kontekstu ako se navodi da su nešto rekle, što nisu, pogotovo Doris Dragović, koja i inače rijetko i daje bilo kakve intervjuje, a kamo li ratnohuškačke? :lol:
Ne znam ni ja za Magazin, ali nebitno je, svakako.

Ali Thompson je bitan. Iako je vjerujem da većina Hrvata ne voli dotičnog i da se ugražava nad nekim "izvedbama", ali oštro odsustvo zvanične reakcije stvarno kvari imidž Hrvatske.
E, Thompson je već nešto drugo, kakva Doris Dragović. Meni je to fora, kako ljudi uzmu nekog u usta, optuže ga za nešto, čak štaviše, skoro razapnu a onda prebace na nekog drugog. Sjajna fora.
Štaviše, samo se sipa ulje na vatru. Prijem kod pape, pa je bio jedan od glavnih gostiju na okupljanju katoličke mladeži. Pa šta nije u redu sa takvom zemljom?

U Srbiji nacisti nemaju toliko publiciteta (osim ako ne biju gejeve), a svakako ih ne primaju crkveni zvaničnici uz hvalospjeve na nacionalnim medijima.
Dakako da nije. Oni tu i tamo posvete mladiće koji idu malo da kolju po Bosni ali oni to rade potiho, kako bi građani mogli biti mrvicu licemjerniji i pravit se da to ne znaju pa da mogu nekom drugom prigovarat.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!