Glasao za 3. Ne bih imao nista protiv da zivim tamo nekim slucajem, ali se meni tamo sustinski nista ne razlikuje od ovdasnjosti. Uzeti u obzir da sam 90ih bio jako mali i da sam prvi put krocio u Hrvatsku 2003., te bi se reklo da poznajem samo ovu neosusedsku fazu nasih odnosa
Na prvi pogled bi se mogla uciniti nesto naprednijom, modernijom, i da ne kazem otmenijom od Srbije i ostatka regiona, ali kad se malo bolje pogleda i provede vreme tamo, primecujem totalnu analognost, a cesto i vecu nazadnost po nekim drustvenim pitanjima. Pomalo me je zacudio cak i javno istaknutiji i patriotizam i nacionalizam nego ovde, kad otvorim novine sve ijedna institucija su upadljivo "nacionalne" i "hrvatske", sve je nacionalno i hrvatsko (ili ja nisam primetio da je i ovde tako

).
Neko vec rece da religija i crkva igraju jacu ulogu nego ovde (a i ovde je jaka). Politicki, generalno, sumnjam da moze da bidne bolje stanje nego ovde. E da, u hrvatskim konzervativnim krugovima primeti se mnogo veca odbojnost prema srpskom uopste, nego obrnuto.
Voze se bolja kola nego u Srbiji, to je cinjenica

Standard je kao finiji u odnosu na region, pici ekonomski progres, napredak, a budi bog s nama vise se kuka tamo nego ovde. Prijatno me iznenadilo sto postoji blago veca svest o nekim zastitama sto prirode sto ljudskih prava.
More kao nesaglediva prednost, turizam i stranci ublazuju donekle neko "balkansko jednoumlje", da se tako izrazim. Prisutan fin mentalitet (uglavnom i ne svuda) i lepa kultura, slicna nasoj, a opet taman i malo drugacija

No, na kraju se svima sve opet svede na licne kontakte i iskustva. Vidim je kao jos jednu balkansku zemlju sa finom perspektivom ali i nekim losim uticajima, i vidim je, bar s moje strane, kao zemlju za koju bih eventualno mogao da budem vezan i necim vise od turistickog posecivanja. O Istri i Rijeci posebno sve najbolje