Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By faxsimil
Dragi/e

razmiljao sam se da li da pokrenem ovu temu. Sta milite o romanu Dervis i smrt? (o likovima, nacinu pisanja, fabuli) . Da li ste pronasli sebe u romanu? :)
Korisnikov avatar
By jukie
Evo probao sam da guglujem taj roman da se malo podsetim, ali to izgleda nije onaj roman koji sam mislio da jeste (a valjda smo ga radili iz lektire????)

Sećam se da je bila neka scena u kojoj su ubili nekog matorog bogataša jer je navodno bio glavni negativac, a njegova žena, za koju su svi mislili da se udala samo zbog para, je stvarno plakala, ali taj glavni lik (koji se kao malčice zaljubio u nju) kaže da to nije važno jer to može da se odglumi, ali ju je video kako ga miluje po licu i onda je shvatio da je ona stvarno bila zaljubljena u svog muža, i onda mu je bio bedak
Korisnikov avatar
By Madonna
derviš i stranac su jedine lektire koje sam sa uživanjem čitao :right:
Korisnikov avatar
By Mage
Čuo sam da je dobra knjiga ali je nažalost nisam pročitao :sigh:

Ehh... Školske lektire... Nijednu nisam pročitao :lol:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Nisam jos citao, nije mi vreme :awesome:

A sto se omiljene lektire tice, Cica Gorio mi je na prvom mestu, zatim Mali princ (ali tad kad sam citao bilo mi je glupo, tek sam kasnije razumeo tu knjigu) i Necista krv
By faxsimil
Roman Derviš i smrt po nastavnom planu i programu se čita u četvrtoj godini gimnazije. Jedno od najplodonosnijih knjižyevnih djela koje sam pričitao do sada. Htio sam da diskutujem sa vama (onima koji su pročitali roman) o suštini i filozofiju Selimovića. Oni koji su čitali, Ahmed Nurudin je glavni lik, derviš, mevlevijskog reda, sve se vrti oko njega. Monolog, dijalog, pripovedanja sve što govori Ahmed Nurudin je povezano sa svijetom, sa razmišljanjima o žiovotu, smrti, ljudima, pravdi i nepravdi. Inače, posebno me interesuje religijski podtekst samog romana, jer je Meša, koristio citate iz Kur'ana za svako nove poglavlje, i iz te knjige je crpeo mnogo što šta.

Evo jednog citat iz romana

" Živi ništa ne znaju. Poučite me mrtvi kako se može umrijeti bez straha, ili bar bez užasa. Jer, smrt je besmisao, kao i život. "
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
....nezadovoljstvo je kao zver: nemocna kada se rodi, strasna kad ojaca...

Citala sam knjigu pre dosta godina, i nikako da joj se vratim. A u medjuvremenu sam upoznala jednog predivnog momka, koji je strasno nalik Hasanu. Zapravo, mislim da je Hasan jedan od najlepsih likova balkanske knjizevnosti uopste i da se puno moze zakljuciti o zivotu i odnosu prema zivotu upravo od Hasana. Nurudin mi je konstantno isao na zivce. Ne volim takve osobe. Kuran nisam citala, pa ne znam koliko mogu da diskutujem o tome.
Korisnikov avatar
By Madonna
jaoooooooooooooooooooooooo našao sam svesku iz srpeskog sa sve korenjem i ostalim lektirama :radosnice:
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by faxsimil

Dragi/e

razmiljao sam se da li da pokrenem ovu temu. Sta milite o romanu Dervis i smrt? (o likovima, nacinu pisanja, fabuli) . Da li ste pronasli sebe u romanu? :)
Bese mi tema za maturski rad-Ahmed Nurudin covek i vernik u romanu "Dervis i smrt."

Da ne bih duzio,zakljucak je da je necovek i izdajnik.E da,najvaznije,homoseksualac,sto se i pominje negde(u prici izmedju Hasana i njegovog oca-rec kulambara).

Recenica,izmedju svih ostalih,koja me je posebno dotakla:"Covjek je proklet i zali za svim putevima kojima nije prosao."
Korisnikov avatar
By BellyButton
Originally posted by Vetur úlfur

Nisam jos citao, nije mi vreme :awesome:

A sto se omiljene lektire tice, Cica Gorio mi je na prvom mestu, zatim Mali princ ...
Nisam znao da je sad Mali Princ u okviru skolske lektire. Nama nije bio...
Korisnikov avatar
By Madonna
kaže:

Derviš i smrt

1. Ispovest Ahmeda Nurudina (svetlost vere). Govori o sebi i tekiji koju opisuje.

2. Sve počinje pre 2 meseca i 3 dana. On bi da bude sam sa sobom da bi bio ono što je, ali ga zove Džanić, dobrotvor, zet mu, kadija, koji je napisao nalog da mu zatvore brata. Citati iz Kurana i misli nekih tamo pred smrt tog što umire.
Priča sa ćerkom od bolesnika, čudi se lepoti. Ona ga pita za brata Hasana a on već zna sve i propast. On počinje da je odmerava, lice, ruke su divne kao celina, vamo tamo, najbolji su prsti. Ovo neki perverznjak, još malo pa drka na ovu, podsetila ga na jednu ženu iz njegovog života (ova žena sa licem iz grešnih snova). Kad ga je back on track onda je iznela karte. Da oduzmu bratu nasledstvo, tu su se pogađali i na kraju je pristao zbog svog brata i izašao iz kuće.

3. Izašavši išao je ulicom i čudio se bludu u vazduhu, zbog paganskog praznika Đurđevdana. Došao u tekiju i tamo ga smarao neki mladić Mula-Jusuf.

4. Skoro ponoć a on u svom dvorištu, kad ulazi begunac i tu frka. Ćuti i ne diše, a Ahmed uživa, nije ga odao ovi odlaze. On odlazi u tekiju i tamo skonta da ovaj nije izašao iz dvorišta već tamo čami. Odluči da ode do njega i popriča očekivajući pičkicu, ali ovo neki Van Dam koji ga je najeo govnima i naterao da se zapita. On tu dža bu i pomogne mu i skonta da nije ništa uradio pa sad i dalje ??? Onda ga je ostavio i dočekao jutro. Kada se ispovedi Mula-Jusufu, ovaj oda begunca stražarima pa se ovaj sad olakšao. Mrzi ga pa ga ne mrzi. Na kraju sve je kul a on lud.

5. Odlazi u stari han ugleda gužvu oko nekog ubice kad se ponada da je onaj begunac. Ali nije. Nastavak u kom saznajemo da ide kod oca kog dugo nije video, brinu za brata mu, otac govori kako mu je samo on ostao i ovaj se pita da li mu je bitan? Posle odlazi u zatvor da moli kod brata, on i taj muselim i ovaj ispuši i vrati se u džamiju na misu. Usput je sreo Hasana. Sad tripuje da mu je begunac ____ po ujaku u dž. Onda je otišao II pa sad on oće da saopšti Omletu sranje za brata umotano u svetlucavi papir. Otišao mu je otac kog je slagao, u tekiji ga čekaše Hasan koji pričaše sa Hafiz-Muhamedom (Darvin) ovaj Muhamed to ocenjuje kao nešto ludo jer su to dovoljno poznate stvari. Stvarno ima smisla. Ovaj stalno pominje detinje, detinjstvo. Hasan mu reče da zna zašto mu brata zatvoriše. Ovaj mu rekao a ovaj popederisao i ispratio Hasana koji mu ostavio poklon. I on se zaljubio!

iq 12.
By faxsimil
Originally posted by Null

jaoooooooooooooooooooooooo našao sam svesku iz srpeskog sa sve korenjem i ostalim lektirama :radosnice:
podsjetnik na proslo vrijeme........ja to sve cuvam iako je proslo, uh, dosta!
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by faxsimil
Originally posted by Null

podsjetnik na proslo vrijeme........ja to sve cuvam iako je proslo, uh, dosta!
I ja cuvam, evo, ovde, ispred sebe :sigh:

Nego, ove lektire me potsetise da bi trebalo da procitam Proces vrlo uskoro
Korisnikov avatar
By BellyButton
Evo ja cu da ti prepricam Proces...

Tipa u'vate panduri bez razloga i drkaju ga kroz celu knjigu i na kraju ga sjebu do koske. Tip se zove Jozef K.
:lol:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Zvuci zanimljivo :hmm:

Poceo sam ja, ali me smorilo posle 10 strana (kao i svaka knjiga) i odustao.
Desavalo mi se ovo vise puta, ali na kraju po preporuci se nateram da procitam i obicno se ne pokajem.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by BellyButton
Evo ja cu da ti prepricam Proces...
Tipa u'vate panduri bez razloga i drkaju ga kroz celu knjigu i na kraju ga sjebu do koske. Tip se zove Jozef K.
:lol:
Što bi sve bilo mnogo bolje da se napravi film ali jako dobar a ne da se dosađuju ljudi čitajući... I cela ideja je da se on polako muči i mi gledamo njegovu patnju kao veseli mali sadisti (posle se neko pita što je omladina ovakva).

Lektira je generalno prepuna crnjaka i depresivno-šizofrenih epizoda. I čitanke isto. Da neko ekranizuje čitanke za sedmi i osmi razred pisalo bi 16 ili 18 u ćošku.
Korisnikov avatar
By constantine
knjiga u pocetku smara ali posle postaje bas zanimljivo.... meni je najzesce kad ti najbolji prijatelj zabije noz u ledja(dervis hasanu)... nema nista lepse :trampolina: :trampolina: :trampolina: :trampolina:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by constantine
meni je najzesce kad ti najbolji prijatelj zabije noz u ledja(dervis hasanu)... nema nista lepse :trampolina: :trampolina: :trampolina: :trampolina:
Ma nista... ja oplakah Hasana kao najrodjenije... babe mi rodjene nije bilo toliko zao...
By faxsimil
Četrdeset mi je godina, ružno doba: čovjek je još mlad da bi imao želja a već star da ih ostvaruje. Tada se u svakome gase nemiri, da bi postao jak navikom i stečenom sigurnošću u nemoći što dolazi. A ja tek činim što je trebalo učiniti davno, u bujnom cvjetanju tijela, kad su svi bezbrojni putevi dobri, a sve zablude korisne koliko i istine. Šteta što nemam deset godina više pa bi me starost čuvala od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno. Jer trideset godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se ničega ne boji, pa ni sebe.

U podtekstu samog romana Dervis i smrt Selimovc dosta citira svetu islamsku knjigu Kur'an.Kada se uzme u obzir nije ;ederdeset godina, uyeto tek tako, po meni postoje neki razlozi. Poenta je simbolika broja čedrdeset. U islamu sa čedredeset godina je posalnik Muhamed dobio objavu knjige, to je vrhunac zrelosti za muskarsa, po serijatu sa čedrdeset godina možeš postati halifa, vladar. Po islamu Isa (Isus) će provesti četrdeset godina na zmlji pre sudnjeg dana. Ja sam se sada žestoko primio na ovu simboliku broja četrdeset. Uzimo za primer druge religije, kod pravoslavaca četrdeset dana je period od koga se duša umrlog odvaja od kostiju. U hrišćanskoj tradiciji 40 dana je posta Isusivog, na primer Mojsije provodi četrdeset dana na Sinajskoj gori, takođe po Bibliji četrdeset godina je Davudovog, Solomonog vladanja. I onda ćemo zaključiti da je simbolika broja četrdeset jako kompleksna i da je česti vezana za smrt, promenu i izmirenje što jesu u suštini i teme romana. ...uh, al me ponelo gradivo.
By faxsimil
[/quote]
Što bi sve bilo mnogo bolje da se napravi film ali jako dobar a ne da se dosađuju ljudi čitajući...

[/quote]

Film je snimljen, mislim da je kraj sedamdesetih i to u Mostaru.
Korisnikov avatar
By simarrgL*
jukie ti si fantastican :leviathan:

ot: nisam citala, verovatno cu u cetvrtoj kao lektiru.
rec dervis mi je predivna :love:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!