Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Stripi
:smeh: koji si ti frik :smeh: baš mi je drago da si se vratio :party:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Sheytan

a u Hrvatskoj pre svega Tudjman koji je hteo pošto poto secesiju od SFRJ i nezavisnu državu, te da je to ostvario u najvećoj meri na krilima NDH ideologije!?
opet:

- jedno je osamostaljenje Hrvatske :doh: , a sasvim drugo je to shto i kako je tudjman radio shto je negativno.
izneo si ovo: Jedan od njih je i Josip Boljkovac, bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske koji je nedavno uzburkao javnost u Hrvatskoj svojim svedočenjem u procesu protiv Branimira Glavaša, a još više svojim izjavama za medije u kojima optužuje režim Franje Tuđmana za početak rata u Hrvatskoj 1991. izjavivši „da su Hrvati hteli taj rat i da su oni prvi napali Srbe, da je Franjo Tuđman sve dogovarao sa Slobodanom Miloševićem...“

- ali i Boljkovac je bio za osamostaljenje Hrvatske, samo svakako BEZ tudjmanovih koketiranja s ustashtvom. sem toga, ne verujem da je Boljkovac koristio vlastite imenice celih naroda u tom citatu, kada se vec fino kaze da optužuje režim Franje Tuđmana za ...... . kao i tudjmanovo dogovaranje s smiloshevicem.
dakle, dokle cesh ti sheytan-e da izbegavash da priznash da je taj rat bio planiran i izreziran i od strane ondashnjeg hrvatskog i od strane ondashnjeg srpskog rezima kao sredstvo za homogenizaciju dotichnih naroda nad kojim su vladali te uchvrshcivanje na vlasti na krilima politichke paranoichne psihoze? obichni civili, bilo srpski bilo hrvatski, su tu bili samo topovska mesa. i svakako najvishe su nadrljali.

i dokle cesh sheytan-e ignorisati josh odavno odgovoreno na tvoje tematsko pitanje? a odgovor kojeg sam/smo ja i josh neki korisnici josh odavno dao/li je da recidiva ustashtva u Hrvatskoj (te josh vishe u vecinski hrvatskom delu entiteta FBiH BiH-e) nazalost ima, ALI nisu deo sluzbenih politika (bar ne u samoj Hrvatskoj- zahvaljujuci pre svega bivshem predsedniku Mesicu te sadashnjem Josipovicu). Ono shto ti sheytan-e josh nisi odgovorio je - kako to da brojni srpski politichari se udruzuju (bilo indirektno ili direktno) upravo s onim od hrvatskih politichara koji ohrabruju, gaje, podstichu ili tolerishu te recidive ustashtva, a chesto napadaju one hrvatske politichare koji se upravo bore protiv recidiva ustashtva. kako to? nema odgovora od tebe na to josh nijednom, go figure.

dakle, razjashnjeno ti je koliko je moguce iako ti sheytane komotno ignorishesh da objasnish pitanja postavljena tebi vec koristish ovu temu kao poligon za tvoje svojevrsno izivljavanje.
ja samo ne znam, dokle vishe......

p.s. a, ako bi samo da nastavish Sheytane, preporuchujem ti da se ukljuchish u temu http://www.gay.hr/forum/viewtopic.php?f ... &start=150 :giggle: korisnika ALBION-a :pokazuje: u Dnevniku Gay.hr-a. eno ALBION se aktvirao danas tamo, opet.
e, tamo vec imash posla, Sheytane. :eureka:
Korisnikov avatar
By Sheytan
@ Vel boy

Nisi ti , niti iko od nas ovde, merilo vrednosti, niti propitivač. Ovde se diskutuje. Ravnopravno, sučeljavanjem činjenica, mišljenja...

Na svako smisleno pitanje ja odgovaram, na ona za koja smatram da ne zavredjuju pažnju, iz bilo kog razloga, ne odgovaram, niti ću. A, ti možeš ih hiljadu puta postavljati, i ponašati se kao "ko o čemu, a baba o uštipcima"...

Za neke stvari moraš znati da tumačiš politiku i političare, posebno u okviru predmeta rasprave, teme. Postavljati pitanje u stilu deteta, meni nije zanimljivo. Kome jeste neka ti odgovara.
Korisnikov avatar
By Stripi
I da pogodimo - ti to znaš a mi ne znamo? :smeh:
I pazi sad ovo - ovdje se diskutira ali on neće odgovarati na neka pitanja. I to baš ona koja pogađaju u srž svega. Pa bravo majstore, malo ti je jača diskusija, poimanje politike i sveopći rezon :lol:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Stripi

I pazi sad ovo - ovdje se diskutira ali on neće odgovarati na neka pitanja. I to baš ona koja pogađaju u srž svega. Pa bravo majstore, malo ti je jača diskusija, poimanje politike i sveopći rezon :lol:
U koji to ti i Vel boy pogadjate srž problema!? :pucaodsmeha:

Čak i da pogadjate, što je daleko od istine, od kada ste vi ovde tužioci, a ja na optuženičkoj klupi pa moram da odgovaram na vaša pitanja!?

Ovo je još jedan vaš propali pokušaj zamene teza, kako bi tema o ustaškoj ideologiji u današnjoj Hrvatskoj otišla u DYR.

Sve je to ovde već vidjeno, tako da - diskutujte ako hoćete, a ako nećete još bolje, jer ste već postali dosadni i stereotipni u odgovorima...
Korisnikov avatar
By Stripi
Genijalac :lol: Mi moramo da odgovaramo na njegova pitanja (i, što je još bolje, odgovorimo!= a on nema potrebe :smeh: Jednostavno, obožavam te :love:
Korisnikov avatar
By Vel boy
vidish Sheytane to je ta tvoja tvrdoglava arogantnost koju mislim da mozesh da posedujesh na nekom tvom sajtu kojeg i odrzavash, ali na jednom gej forumu interneta, neshto mislim da si iscrpeo.
ja kada bih ti sada odgovarao na te tvoje wannabe uvrede, u dva tvoja posta iznad, na lichnom nivou, pogadjam, ja bih bio opomenut ili banovan. a, fino ti je bilo recheno kako mozesh odrzati ovu temu, ako se zelish drzati teme, da hocesh, BEZ shikaniranja na lichnom nivou drugih prisutnih forumasha i/ili moderatora.
no, dobro.....
Korisnikov avatar
By Sheytan
Jeremićevo tumačenje Josipovića uzbunilo Zagreb

Kako su izvestili hrvatski mediji, posle poziva na prekidanje kruga zla te međusobnog optuživanja Srbije i Hrvatske i pohvale na račun poboljšanja bilateralnih odnosa, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je na jučerašnjem sastanku Jadransko-jonskog veća u Ankoni povodom nedavne izjave hrvatskog predsednika Ive Josipovića u Bosni i Hercegovini rekao: "Ohrabruju nas izrazi dubokog žaljenja, zbog toga što je politika pod Tuđmanom dovela do patnje i podela (u Bosni)".

Portparol Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Mario Dragun, je tim povodom, izjavio kako "srpska politika na ovaj način zloupotrebljava izvinjenje", predsednika Josipovića i da su u ministarstvu u Zagrebu tu strategiju očekivali pa "će znati da odgovore na nju".

"Svi govornici bili su okrenuti budućnosti, zajedničkoj saradnji i integraciji u EU, osim ministra Jeremića koji je uglavnom govorio na neprijateljski način o prošlosti i temama kojima na ovakvom skupu nije bilo mesta", ocenio Dragun novinarima.

Predsednik Ivo Josipović je, pak, kratko rekao: "To je interpretacija Vuka Jeremića i nemam tome šta da dodam".

Ministar Jeremić je na skupu šefova diplomatije Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije i zamenika ministra spoljnih poslova Grčke, poručio da je sada najpovoljniji trenutak za narode Balkana da se kao partneri udruže, i u miru i pomirenju, stvore bolju budućnost za sve u slobodnoj i ujedinjenoj Evropi.

Srbija je u potpunosti posvećena da zajedno sa svoja dva ključna suseda - Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom - radi na uspostavljanju potpunog pomirenja i trajne stabilnosti, poručio je Jeremić.

"Ne smemo nikada da zaboravimo istoriju, ali isto tako, nikada ne smemo da dozvolimo da ona ograniči našu sposobnost da ostvarimo mirnu i prosperitetnu budućnost za sve nas",
zaključio je šef srpske diplomatije.
Korisnikov avatar
By Stripi
Vuk Jeremić živi u nekom svom autističnom svijetu. Jel ošo posjetit Trinidad i Tobago i zahvalit im se što nisu priznali Kosovo?
Korisnikov avatar
By 2kune

Jeremićevo tumačenje Josipovića uzbunilo Zagreb

Kako su izvestili hrvatski mediji, posle poziva na prekidanje kruga zla te međusobnog optuživanja Srbije i Hrvatske i pohvale na račun poboljšanja bilateralnih odnosa, šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je na jučerašnjem sastanku Jadransko-jonskog veća u Ankoni povodom nedavne izjave hrvatskog predsednika Ive Josipovića u Bosni i Hercegovini rekao: "Ohrabruju nas izrazi dubokog žaljenja, zbog toga što je politika pod Tuđmanom dovela do patnje i podela (u Bosni)".

Portparol Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Mario Dragun, je tim povodom, izjavio kako "srpska politika na ovaj način zloupotrebljava izvinjenje", predsednika Josipovića i da su u ministarstvu u Zagrebu tu strategiju očekivali pa "će znati da odgovore na nju".

"Svi govornici bili su okrenuti budućnosti, zajedničkoj saradnji i integraciji u EU, osim ministra Jeremića koji je uglavnom govorio na neprijateljski način o prošlosti i temama kojima na ovakvom skupu nije bilo mesta", ocenio Dragun novinarima.

Predsednik Ivo Josipović je, pak, kratko rekao: "To je interpretacija Vuka Jeremića i nemam tome šta da dodam".

Ministar Jeremić je na skupu šefova diplomatije Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije i zamenika ministra spoljnih poslova Grčke, poručio da je sada najpovoljniji trenutak za narode Balkana da se kao partneri udruže, i u miru i pomirenju, stvore bolju budućnost za sve u slobodnoj i ujedinjenoj Evropi.

Srbija je u potpunosti posvećena da zajedno sa svoja dva ključna suseda - Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom - radi na uspostavljanju potpunog pomirenja i trajne stabilnosti, poručio je Jeremić.

"Ne smemo nikada da zaboravimo istoriju, ali isto tako, nikada ne smemo da dozvolimo da ona ograniči našu sposobnost da ostvarimo mirnu i prosperitetnu budućnost za sve nas",
zaključio je šef srpske diplomatije.
hm... što je konkretno od ovoga ustaška praksa u današnjoj Hrvatskoj? :kosa:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by neki nenavedeni izvor koji je kopi-pejstovan by Sheytan

...... šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je na jučerašnjem sastanku Jadransko-jonskog veća u Ankoni povodom nedavne izjave hrvatskog predsednika Ive Josipovića u Bosni i Hercegovini rekao: "Ohrabruju nas izrazi dubokog žaljenja, zbog toga što je politika pod Tuđmanom dovela do patnje i podela (u Bosni)".

pa dobro, Jeremic specifichno ovde nije nishta neistinito rekao, samo je trebao ujedno pomenuti i smiloshevic-shesheljevu politiku koja je isto tako bila dovela do patnje i podela u Bosni i Hercegovini, kad je vec hteo da pricha o devedesetim.

e sad, chiji je taj Dragun (tj. da li je hadezeovac ili ne) pa se ovako shtrecnuo na te Jeremiceve rechi te priprema neku kao reakciju, to je Dragunov problem.....

drago mi je da je Josipovic gospodski iskulirao ovo.

p.s. a ni ja ne znam kako se ovo tachno kao uklapa u tematsko pitanje autora teme......
Korisnikov avatar
By Sheytan
Mesić: Osveta nad ustašama bila neizbežna

"Ustaše su 1945. bile žrtve osvete, ali je osveta je bila neminovna jer su zločini koje su oni počinili bili toliko strašni da ju je bilo nemoguće izbeći", izjavio je bivši hrvatski predsednik Mesić na času istorije koji je održao učenicima gimnazije u Zaboku u Hrvatskom zagorju.

Mesić je u predavanju povodom 65. godišnjice pobede nad fašizmom poručio gimnazijalcima da ne padaju na tezu da su ustaše bile dobre, jer su bili Hrvati, i da ne idu na internetske stranice Crne legije zbog laži koje su tamo napisane.

Ustaše su bile pripadnici hrvatskog naci-fašistickog pokreta i vladajuća stranka posle osnivanja kvislinške Nezavisne Države Hrvatske 1941 godine, pošto je nacisticka Nemačka sa svojim saveznicima pokorila Jugoslaviju.

Ustaški pokret je u NDH imao i vlastitu paravojnu formaciju imena Ustaška vojnica koja je bila odgovorna za najteže zločine protiv Srba, Hrvata, Roma i antifašista u NDH, tokom Drugog svetskog rata (1941-1945).

"Knjige sa manipulacijama o prirodi fašizma i antifašizma na kioscima u Hrvatskoj mogu da se kupe za smešno male pare", rekao je Mesić i podsetio da je svojevremeni predsednik Hrvatskog sabora Nedjeljko Mihanović 1990-ih posle secesije Hrvatske od Jugoslavije, podržavao ustaštvo govoreći da su "u Jasenovcu izvođene operete".

U Jasenovcu je tokom NDH postojao najveći sistem koncentracionih logora, posle onih izvan nacističke Nemačke u kojima je likvidirano, prema različitim procenama, između 500.000 i 800.000 Srba, Hrvata, Roma i antifašista.

"Ustaše su se 1945. povlačile da bi se predale Englezima, ali su se Englezi držali principa da se vojska mora predati onima protiv kojih su ratovali", rekao je Mesić i naglasio da je zbog silnih pokolja nedužnih, za koje je dao i primere, osveta bila neminovna.

"Josip Broz Tito je neodvojiv od antifašizma koji je bio nepolitički pokret i izraz stremljenja ka slobodi", rekao je Mesić koji je ponovio da bi se bez antifašističkog pokreta Hrvatska utopila u Kraljevini Jugoslaviji.

"Da nije bilo Tita, Hrvati bi rat završili na strani gubitnika i postali tek istorijska činjenica kao Iliri, Tračani ili Kelti", rekao je Mesić po kome je današnja Hrvatska stvorena u Narodnooslobodilačkoj borbi, a odbranjena u ratu 1990-ih u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.
Korisnikov avatar
By 2kune
znači, i osvećivanje nad ustašama je ustaška praksa? :kosa:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by 2kune

znači, i osvećivanje nad ustašama je ustaška praksa? :kosa:
Mislim da ti vrlo dobro razumeš šta je ustaška praksa, a šta suprostavljanje istoj ... No, tvoje je pravo da diskutuješ i podbadaš, sa moje strane nema problema. Nastavi i dalje. Neću ti na takve besmislice odgovarati, kao što nisam ni do sada. Ovo je iznimno...
Korisnikov avatar
By Stripi
O Hrtkovcima u Srbiji niko ne govori
Slobodna Evropa

U četvrtak se navršava 18 godina od događaja u Hrtkovcima, kada je na mitingu u ovom sremskom selu, a u prisustvu Vojislava Šešelja, ozvaničeno proterivanje građana nesrpske nacionalnosti iz Vojvodine

Tada je, naime, pročitan spisak „nepodobnih“ meštana Hrvata, koji su zatim pod pretnjama i prisilom ubrzo morali da se isele. Toga dana je dvadeset porodica hrvatske nacionalnosti izbačeno iz svojih domova, a njihovo zastrašivanje i proterivanje nastavljeno je i u drugim mestima.

Tokom ratova devedesetih nekoliko desetina hiljada građana je napustilo Vojvodinu zbog nacionalne pripadnosti.

Ni nakon 18 godina naše pravosuđe još nije stavilo na dnevni red „slučaj Hrtkovci”. Đorđe Subotić iz Civilne organizacije Vojvođanski klub napominje da je punoletsvo ove tragedije prilika da se upitamo jesmo li nakon 18 godina zreliji i odgovorniji kao društvo i zašto se država Srbija nikada nije izvinila svojim bivšim državljanima za pretrpljene patnje.

“Nažalost svi oni vinovnici su i dalje na svojim mestima, neki u Hrtkovcima, neki na drugim mestima. Vodi se proces samo protiv Vojislava Šešelja u Hagu. Mi se moramo suočiti s prošlošću, pred domaćim sudovima se moraju voditi ti procesi i svako treba da odgovara za ono šta je činio”, kaže Subotić.

Vojvođanski klub insistira da Skupština posebnom deklaracijom osudi etničke progone u Vojvodini. Marko Kljajić, hrtkovački župnik tokom 90-tih te tragične događaje opisuje u svojoj knjizi “Kako je umirao moj narod”.

“Ljudi su pod prijetnjama, pritiscima, zastrašivanjem, bombašenjem i tako dalje, napuštali svoje kuće, svoje selo i od Hrtkovaca bivšeg ostalo je do danas samo ime”, kaže Kljajić.

Za Hrtkovce se interesuju samo novinari

Hrtkovci su, međutim, samo simbol proterivanja vojvođanskih Hrvata, kaže Kljajić i dodaje: “Najtragičnije su prošli Kukujevci, Gibarac, Vašica, Morović i još poneka manja mjesta.”
Danas je u Hrtkovcima mirno. Preostale hrvatske porodice žive zajedno s mnogim srpskim izbegličkim porodicama koje su se doselile u ovo mesto, kaže sadašnji župnik Ivica Živković. “Borba za preživljavanjem je, kako u većini u Srbiji, tako i u Hrtkovcima.”

A na pitanje da li se neko od državnih zvaničnika priseti godišnjice Hrtkovaca, Živković odgovara:

“Jedino novinari i jednom mi je došla Međunarodna konferencija za pravdu i mir u svetu i iz generalnog konzulata iz Subotice su bili pre jedno tri četiri godine. Inače niko drugi dakle nije došao.”

Yebo im ja nanu ustašku.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Popeye

ustaška praksa i u srbiji! :drama:
Da, da - strašna praksa. Neverovatno, svi poubijani, proterani...Ma kakav Jasenovac, Oluja i Bljesak - to je mačiji kašalj za Hrtkovce!

"Srbe na vrbe", to je jedino rešenje!

Zar ne!?
Korisnikov avatar
By 2kune

Mislim da ti vrlo dobro razumeš šta je ustaška praksa, a šta suprostavljanje istoj ... No, tvoje je pravo da diskutuješ i podbadaš, sa moje strane nema problema. Nastavi i dalje. Neću ti na takve besmislice odgovarati, kao što nisam ni do sada. Ovo je iznimno...
Ah! Ono govori!!! :colorado:
a ja jadna već pomislila kako me sustavno ignorira... :drama:
ali neće on tako, nije on takav, neće on ustašku praksu... :love:
ajd matere ti, kaži još nešto... :radosnice: :radosnice: :radosnice:
Korisnikov avatar
By Stripi

Da, da - strašna praksa. Neverovatno, svi poubijani, proterani...Ma kakav Jasenovac, Oluja i Bljesak - to je mačiji kašalj za Hrtkovce!

"Srbe na vrbe", to je jedino rešenje!

Zar ne!?
E pa da su iz tih Hrtkovaca tjerani Srbi od strane Hrvata onda bi to bilo nešto, Ovako, ništa, nije se ni dogodilo :lol:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Jeremić odbacio kritike Zagreba

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić odbacio je danas kritike da je u govoru na sastanku Jadransko-jonske inicijative u Ankoni "zloupotrebio" izvinjenje hrvatskog predsednika Ive Josipovića u parlamentu BiH.

"Ne želim da produbljujem polemiku i utičem na dalje diskusije u Zagrebu, u kojem očigledno ne postoji zajedničko gledanje na politička pitanja", rekao je Jeremić.

Rekavši da je Srbija u potpunosti posvećena regionalnoj saradnji i da se mora pogledati u prošlost da bi se krenulo dalje jer je to "jedini mogući put", Jeremić je izrazio nadu da će "i Hrvatska imati snage da krene napred".

Reakcije državnog vrha Hrvatske usledile su zbog izjave srpskog šefa diplomatije koji je juče u Ankoni na sastanku Jadransko-jonske inicijative, između ostalog, rekao da je Srbija "ohrabrena što je (Josipović) u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zbog toga što je politika Hrvatske pod (predsednikom Franjom) Tuđmanom izazvala patnje i podele" u BiH.

Jeremićevu izjavu u Ankoni sinoć su kritikovali premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, bivši predsednik Stjepan Mesić i hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova, a oglasio se i predsednik Ivo Josipović izjavom da je Slobodan Milošević glavni krivac za sve zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.
Korisnikov avatar
By Stripi
Jebate, i taj Jeremič praktikuje ustašku praksu. Ja u tramvaj a ono svi ustaše.
Osim toga, ovaj čika lepo kaže da su Srbi ratovali sa Srbima a sa Hrvatima nikada, jer su Hrvati narod koji živi u kraju koji se vidi sa Sljemena.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Wyk_q_OV ... re=related[/youtube]
Korisnikov avatar
By Sheytan
U Zagrebu na ulicama i fašisti i antifašisti

Dan oslobođenja Zagreba od nacista obeležili antifašisti i zvaničnici Grada, a ustaše demonstrirale na Trgu maršala Tita.

Dan oslobođenja Zagreba, 8. maja 1945. u glavnom gradu Hrvatske je Zagreba obeležili su juče predstavnici antifašista i gradskih vlasti polaganjem venaca poginulim partizanima i žrtvama ustaškog terora, dok su pristalice ustaštva demonstrirale su na Trgu maršala Tita tražeći promenu njegovog imena.

Povodom dana oslobođenja Zagreba, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH), udruženja antifašista na regionalnom nivou, ali i gradskih vlasti položili su vence pred spomenik na Grobnicu narodnih heroja na zagrenačkom groblju Mirogoj. Ta grobnica bila je početkom ovog veka minirana, a kasnije je obnovljena, ali počinioci nisu nađeni.

Računa se da je više od 20.000 Zagrepčana poginulo u partizanima i od ustaškog terora u nacifašističkoj kvislinškoj tvorevini Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDZ) između 1941 i 1945. godine.

Predstavnici SABAH-a grada Zagreba i Zagrebačke županije položili su venac na spomenik u Dotršćini na istoku grada, jednom od najvećih stratišta Zagrepčana.

U komemoraciji njima su se priključili i učesnici akcije "Studijska putovanja na mesta stradanja i sećanja u Zagrebu" koja sprovodi nevladina organizacija Dokumenta.

U isto vreme ispred Hrvatskog narodnog kazališta građanska inicijativa Krug za Trg održala je javni protest za promenu imena trga koji je okupio nekoliko stotina ljudi, uglavnom onih koji nisu Zagrepčani.

Krug za trg organizovao je protest jer Skupština grada Zagreba nije odgovorila na njihov zahtev da Trgu maršala Tita bude vraćeno ime Kazališni trg.

Trg je naziv Kazališni nosio samo za vreme NDH.

U NDH su rasnim neprijateljima smatrani Srbij, Jevreji i Romi, protiv kojih su ustaše sprovodile velike kampanje genocida u sistemu koncentracionih logora poput Jasenovca, koji je bio najveći izvan teritorija kojima je upravljala nacistička nemačka.

Račina se da je između 500.000 i 800.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma ubijeno tokom postojanja NDH, dok su iz nje prognane stotine hiljada Srba.

Koordinatorka Kruga za trg Maja Runje rekla je da je protest zasnovan na Deklaraciji Hrvatskog sabora o osudi zločina počinjenih tokom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj, kao i Rezoluciji Saveta Evrope.

"Pomirenje je moguće samo uz traženje oproštaja za počinjene zločine i uz izraženo kajanje", rekla je Maja Runje.

Skupu na kome su čitana i svedočanstva preživelih pripadnika kvislinških formacija i tokom koga se oko pozorišta defilovalo s hrvatskim zastavama i uvredljivim transparentima prisustvovao je i poznati hrvatski terorista Zvonko Bušić (64) koji je zbog otmice aviona i ubistva jednog njujorškog policajca od podmetnute bombe 1976. odslužio 32 godine zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama.
By Stephen Dedalus
ne pratih sve, ali da priupitam. ako pod ustaškom praksom podrazumijevaš rehabilitaciju ustaštva od strane nekih organizacija, zašto onda šutiš o rehabilitaciji četništva?
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Stephen Dedalus

ne pratih sve, ali da priupitam. ako pod ustaškom praksom podrazumijevaš rehabilitaciju ustaštva od strane nekih organizacija, zašto onda šutiš o rehabilitaciji četništva?
Vrlo je zanimljivo koliko se novajlija naglo registrovalo, sve "neupućenih", ali da priupitaju ... I uvek po poznatoj komunističkoj mantri srazmera!...

Nadam se da znaš kako funkcioniše svaki, pa i ovaj forum.

Slobodno otvaraj teme koje te interesuju, a ovo je tema o ustaštvu u današnjoj Hrvatskoj.
By Stephen Dedalus
Originally posted by Stephen Dedalus

Vrlo je zanimljivo koliko se novajlija naglo registrovalo, sve "neupućenih", ali da priupitaju ... I uvek po poznatoj komunističkoj mantri srazmera!...

Nadam se da znaš kako funkcioniše svaki, pa i ovaj forum.

Slobodno otvaraj teme koje te interesuju, a ovo je tema o ustaštvu u današnjoj Hrvatskoj.
tebe interesuju ustaše u hrvatskoj, a ne interesuju komšije četnici?
veoma zanimljivo.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Mene interesuju podvale aktuelne Hrvatske! A, ti otvori temu o četnicima ko ti brani...

Hrvatska sad “kolevka antifašizma”, Srbi nisu pomenuti

Na Svečanoj akademiju u Zagrebu za Dan pobedem, Dan Evrope i oslobođenje Zagreba, pohvaljena antifašistička pobeda ali bez pominjanja uloge Srba.

Skup su organizovali grad Zagreb i savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, pod pokroviteljstvom predsednika Ive Josipovića, premijerke Jadranke Kosor i šefa Sabora Luke Bebića.

Obraćajući se prisutnima u punoj dvorani "Lisinski", premijerka Jadranka Kosor naglasila je da je "antifašizam vrednost sama po sebi" i da je nedozvoljivo relativizovanje njegove uloge i revizije događaja Drugog svetskog rata, dodavši da to važi i za rat od 1991. do 1995. u Hrvatskoj.

Rekavši da je Sabor 2005. doneo Deklaraciju kojom se potvrđuje da su vrednosti antifašističke borbe ugrađene u temelje hrvatske države, Kosorova je naglasila da se to ne izjednačuje s komunističkom ideologijom.

"Hrvatska uskoro završava pregovore o pristupanju EU kao 28 članica i deli vrednosti slobode i demokratije pri čemu odbacuje svaki totalitarizam", rekla je premijerka.

Podsetivši da se u deklaraciji traži i uloga državnih vlasti u obezbeđenju prava učesnika antifašističke borbe Drugom svetskom ratu, ona je najavila i da će se raditi izjednačavanju prava učesnika Narodnooslobodilackce borbe (NOB) i rata u Hrvatskoj u prvoj polovini 1990-ih.

Predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsetio je da se danas odaje počast svim žrtvama u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Pobeda na fašizmom i nacizmom najviši je civilizacijski domet čovečanstva što pokazuje da njihove žrtve nisu bili uzaludne, a da je njihova hrabrost svevremenska", rekao je Bebić.

Bebić je izjavio i da je prva antifašistička vojna formacija u Evropi bio sisački partizanski odred osnovan 22. juna 1941. koji je, kako je rekao, "Hrvatsku svrstao u kolevku antifašističke borbe".

Bebić je rekao i da je u odnosu na broj stanovnika, u Hrvatskoj bilo najviše boraca protiv nacizma i fašizma, ali i najviše žrtava u Evropi.

Izaslanik predsednika Josipovića i njegov savetnik za veterane Predrag Matić Fred rekao je da je antifašistički pokret u Hrvatskoj imao uporište u širokim narodnim masama, a da njegovo značenje nije samo u vojnim uspesima, nego i uspešnoj organizaciji narodne vlasti posle rata 1945.

"Hrvatski narod svrstao se na stranu pobednika u Drugom svetskom ratu obezbedivši svoju državnost i suverenost u bivšoj državnoj zajednici koja je prethodila stvaranju moderne hrvatske države", izjavio je Matić.

Predsednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) Vesna Čulinović Konstantinović, kao i ostali govornici, naglasila je veliki doprinos antifaši0sta Hrvatske u pobedi savezničke koalicije, s kojom se Hrvatska svrstala na stranu pobednika u Drugom svetskom ratu i stvorila temelje izgradnji moderne hrvatske države.

Predsednica SABAH je govorila i o razvoju civilne vlasti u Hrvatskoj, od narodno-oslobodilačkih odbora, preko ZAVNOH (Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Hrvatske) osnovanog 1943, do saziva Hrvatskog sabora u maju 1945.

Prisutnima su se obratili i ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markarijan koji je podsetio na ulogu Sovjetskog saveza u borbama i žrtvama Drugog svetskog rata, kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao da je hrvatski glavni grad ostao antifašistički iako su je bilo pokušaja da od njega bude stvorena tvrđava nacizma.

Učešće u borbi i doprinosi pobedi Srba iz Hrvatske, kao i njihovo stradanja od okupatora i ustaša nisu pomenuti.

Pošto je nacistička Nemačka sa svojim saveznicima osvojila Jugoslaviju 1941. oformljena je kvislinška tvorevina Nezavisna Država Hrvatska (NDH)

U NDH su rasnim neprijateljima smatrani Srbi, Jevreji i Romi, protiv kojih su ustaše, pripadnici paravojne formacije i vladajuće stranke u NDH sprovodili genocid u sistemu koncentracionih logora poput Jasenovca, najvećeg izvan teritorija kojima je upravljala nacistička Nemačka.

Računa se da je između 500.000 i 800.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma ubijeno tokom postojanja NDH, dok su iz nje prognane stotine hiljada Srba.

Prisutni na skupu Zagrebu su aplaudirali na pominjanje imena komandanta Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ), maršala Josipa broza Tita (1892-1980) kao i sadašnjeg i bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića i Stjepana Mesića koji su Moskvi na ruskom obeležavanju Dana pobede. Akademiji je osim bivših boraca i članova SABAH prisustvovao velik broj državnih zvaničnika, političara, javnih ličnosti i diplomatskok kora, među njima i ambasador Srbije Stanimir Vukićević.
Korisnikov avatar
By EnRage
O Šejtane, ovoliku količinu paranoje nevidjeh još od početka jedne užasne dekade. Za neke ona izgleda još traje...samo tako, svi oni koji su svo sranje skuvali bili bi ponosni na tebe :lol:
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 48
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!