Originally posted by Ulix
Originally posted by Renoir
DA LI BI STE VI DALI TOLIKE PARE ZA NEKU SLIKU !!!???
Dao bih sve sto imam (a trenutno je to dve stotine pedeset i sest dinara) za portet gospodje Henrijete Teodore Markovic sa njenom mackom. Tu macku joj je bio poklonio Pikaso. Ako je neko gledao film, tamo ima jedna scena kada Dora Mar kaze, veoma hladno i cinicno: and that cat just won't die...
Igra je Dzulijen Mur.
...
ante scriptum: jao što ovdje (u HR) "siluju" po Dori Maar, tj. po njenom ocu, J. Markoviću, koji je krenuo na škole kao siromašni, vanbrančni sin iz Siska (tako nekako) i završio, a istina, barem za Hrvatsku, kao jedan od značajnijih arhitekata (iako je gradio vani i po Južnoj Americi, mislim). A neka, meni pretška za pratiti, bila je, nikad neću znati - izmišljena ili stvarna priča; koja ga (ih) povezuje s Jankom Polićem Kamovim...
Sve ovo da, samo da napišem, a mutno se sjećam neke izložbe na koju sam išao (Picasso - Maar blah, blah) da je ipak ružno da stoji "portret njegove ljubavnice" jer je ona ipak bila puno više...
A za niti jednu od ovih slika nikada ne bih dao, kada bih odlučivao, tolike novce...
I to, iako sam totalno skrojevićki vezan za majstore art nouveau-a i jugendstila (sorry na "kitsch" riječi, fellows) nekako me ta number 1 suma za Klimta i "Adelu" malo na "kičeraj" vuče... Dakle, ni za Klimta, za kojeg sam "bečke suvenire", plakate i knjige itd., potrošio zadnju lovu u Beču (kupio sam i karte za igru s "reprodukcijom "Poljupca" na poleđini... dobro, sve sam učinio i za E- Schielea) ponovno, to mi je, kupovanje, glupost.
Ali, i od toga se živi i zarađuje i sve skupa. Ah.