Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Radnici uništili antički spomenik

Autor:
Predrag Blagojević
| Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 27.04.2010.
Slika
foto: Zoran Radosavljević Kiki

U Pašinom konaku u niškoj Tvrđavi, mestu na kome se nekada nalazio forum, centar antičkog Naisusa, radnici Javnog komunalnog preduzeća "Gorica" uništili su vrednu arheološku građu prilikom kopanja rupe za izgradnju - septičke jame.

Iskopavanje je započeto rano jutros i već do podneva bageri su napravili veliku rupu, duboku skoro 4 metra i isto toliko široku. Radnici su iz rupe vadili komade građevine koja se tu nalazila više od hiljadu godina, a izvađen je i veliki deo zida građevine iz antičkog perioda.

Po dolasku Tonija Čerškova, arheologa Zavoda za zaštitu spomenika, koji je u Tvrđavu došao na poziv Južnih vesti, radovi su obustavljeni.

- Ja sam šokiran. Ovo je skandal. Sve je uništeno. Oni sada ne mogu da vrate ovo u prvobitno stanje. To više niko ne može da vrati - kaže Čerškov.

U Gorici kažu da su radovi započeti iz nužde i da je to trebalo da bude samo privremeno rešenje.

- U četvrtak nam se zapušila kanalizacija a tu radi više od 200 ljudi. Odlučili smo da iskopamo malu rupu koja bi trebalo da bude samo privremeno rešenje. Čim smo videli šta su radnici pronašli, mi smo obustavili radove - kaže Branimir Jezdimirović, direktor JKP Gorica.

Ipak, novinari i arheolozi u Pašinom konaku zatekli su bager koji kopa, radnike koji rade, ogromnu rupu, komade antičkih građevina, gvožđe i blokove pripremljene za izgradnju septičke jame i nekoliko pokretnih toaleta, očito pripremljenih za montažu.

Iako je čitava Tvrđava pod zaštitom države, radovi radovi na iskopavanju započeti su bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, saznajemo u ovoj instituciji.

- Meni je, kada sam stigao, u Gorici rečeno da su zahtev za dozvolu poslali "pre 20 minuta". Znači, oni su prvo započeli radove a onda tražili saglasnost. Zbog ovoga će protiv odgovornih lica biti podneta i krivična prijava - kaže Toni Čerškov.

Čerškov podeća da su iz preduzeća koja su boravila u Pašinom konaku više puta stizali čudni zahtevi.

- Nedavno su nam tražili da u sred Tvrđave postave kotlarnicu sa velikim dimnjakom, a bio sam zaprepašćen kada nam je stigo zahtev da se izgradi skladište za gorivo. Ali, ovo danas je najgore. Zamislite, kada dovedemo turiste i kažemo, evo, u sred arheološkog nalazišta nalazi se septička jama - kaže Čerškov.

Upravna zgrada JKP Gorica nalazi se u Pašinom konaku od svog osnivanja 2009. godine, a pre toga u tom objektu bili su radnici čistoće JKP Medijana.

Nakon ovog incidenta postavlja se pitanje opravdanosti funkcionisanja bilo kog komunalnog preduzeća unutar istorijskog spomenika kakav je Tvrđava.

Izvor
Korisnikov avatar
By gorilica
Ej, ali molim te, koliko neko treba biti bolid, pa kopati septichku jamu u sred arheoloshkog spomenika od nacionalne vaznosti?!!!!
Da mi je da dodjem do odgovornog lica koje je odobrilo ovaj uzas, seckao bih ga zivog, deo po deo! :elektro: :snupi: :elektro:
By mythe
zaista necu moci zaspati nakon ove vesti :D
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by gorilica

- U četvrtak nam se zapušila kanalizacija a tu radi više od 200 ljudi. Odlučili smo da iskopamo malu rupu koja bi trebalo da bude samo privremeno rešenje. Čim smo videli šta su radnici pronašli, mi smo obustavili radove - kaže Branimir Jezdimirović, direktor JKP Gorica.

hit.
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Možda su ovi munkaši iz JSP Gorica (jebote, redovno čitam jsp gorilica :doh: sorry, gorilice moj :love: )videvši da ionako niko ne daje džidžu za arheološka iskopavanja, rešili da samostalno pronađu neki rimski latrine tj. kenjaru i spoje lepo i korisno. A na kraju se baš uvališe... :seronjo:

Slika
Korisnikov avatar
By ns.happy
cemu cudjenje. pre dve godine bata je srucio ceo zid na petrovaradinskoj tvrdjavi, u sred bela dana. bez svedoka. :-)
Korisnikov avatar
By mrgud
tako je i pre par desetina godina preko puta medijane odleteo u vazduh jedan od retkih prezivelih rimskih vodotornjeva - trebao im prostor za ''ei nish''.
a unutar same tvrdjave nikli butici.
a lapidarium stajao (ne znam kako je sad) kao hrpa kamendzorli, pa ko zaluta, ko prepozna sta je.
a u muzej se nije moglo uci, jer se nikad nije znalo kad radi.
a na medijani nije bilo vodica nego neka nezainteresovana balavica ciju svrhu na planeti nisam uspela da spoznam za ta dva meseca koliko sam radila tamo.
i tako to...
ni ostali gradovi nisu bolji...
ma koji ce nam starine?!
DOLE STARINE!
ZIVELE SEPTICKE JAME! :wcsolja: :wcsolja: :wcsolja:
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Originally posted by ns.happy

cemu cudjenje. pre dve godine bata je srucio ceo zid na petrovaradinskoj tvrdjavi, u sred bela dana. bez svedoka. :-)
Bata je kao Cak Noris. Krelac kosati. :colorado:

Nista me vise ne cudi u ovoj ludoj zemlji.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by gorilica

Radnici uništili antički spomenik
...
...
Iako je čitava Tvrđava pod zaštitom države, radovi na iskopavanju započeti su bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, saznajemo u ovoj instituciji.
...
- Meni je, kada sam stigao, u Gorici rečeno da su zahtev za dozvolu poslali "pre 20 minuta". Znači, oni su prvo započeli radove a onda tražili saglasnost. Zbog ovoga će protiv odgovornih lica biti podneta i krivična prijava - kaže Toni Čerškov.
Jezdimirovica strpati u zatvor po kratkom postupku! :sudija:
Korisnikov avatar
By gorilica
Bash me interesuje da li ce se i ovo zatashkati.
By ~ Le Saint X ~
Ali,na kraju, stvarno...cemu cudjenje???

Dok popravljali sine u Beogradu ispred Kalemegdana, naleteli na delove rimske kasarne...
sta su uradili????
Zakopali!!!!!

U Rimu, svaki deo istorije se iznese na videlo
pa makar znacilo promeniti trasu ulice ili metro postaviti delom iznad zemlje...

No,mi nemamo kulturu da vrednujemo nase kulturno nasledje
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Renoir
Dok popravljali sine u Beogradu ispred Kalemegdana, naleteli na delove rimske kasarne...
sta su uradili????
Zakopali!!!!!
Pa bolje da zakopaju nego da ih deca raznesu i polome (kao kengura)
ovako mogu da sede pod zemljom još nekoliko hiljada godina
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by jukie
sta su uradili????
Zakopali!!!!!
Pa bolje da zakopaju nego da ih deca raznesu i polome (kao kengura)
ovako mogu da sede pod zemljom još nekoliko hiljada godina

Sve dok nekom chukun, chukun, chukun.... chukun unuchetu bolidu ne padne na pamet da treba da se kopa privremena septichka jama.
Korisnikov avatar
By Winter
Koga je briga, ne živi se od kamenja ...šta dramite :roll:
Korisnikov avatar
By Winter
Da upravo tako...ne živi se od gvožđa i inih sranja.....ne vidim zašto se ovde drami oko ama baš svega :povez:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Ja mislim bas suprotno, u Srbiji se ne 'drami' ni oko cega, samo se prokomentarise a dogadjaji idu 'svojim' tokom.
Korisnikov avatar
By ns.happy
sta mislite, da li i mi ovom temom doprinosimo pritisku javnog mnjenja, pa mozda ovih dana zakopaju septicku? :cigareta:
off - mislim da u borbu za kulturno nasledje ne mozemo krenuti bez pravopisa. (i ne, ovo nema veze sa dogadjajem koji se desio u ''nish''):sunce:
By Dragonite

:up:

Pre nekoliko godina, u Kragujevcu, u samom centru grada (tamo gde se Lepenički bulevar seče sa Kralja Petra ) prilikom gradnje poslovno-stambenog objekta otkriveno je rimsko kupatilo.

Uprkos tome što je to, za Kragujevac, neverovatno otkriće (dokaz da je naselje postojalo i u tim vremenima), gradske vlasti su odlučile da je bolje da se to zatrpa i da se tu nasadi ta zgrada. Ironija je u tome što je investitor propao, pa zgrada i dan-danas stoji nezavršena, zavod za zaštitu spomenika se pravi blesav a u gradskoj upravi vlada kolektivna amnezija.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Dragonite

Pre nekoliko godina, u Kragujevcu, u samom centru grada (tamo gde se Lepenički bulevar seče sa Kralja Petra ) prilikom gradnje poslovno-stambenog objekta otkriveno je rimsko kupatilo.

Uprkos tome što je to, za Kragujevac, neverovatno otkriće (dokaz da je naselje postojalo i u tim vremenima), gradske vlasti su odlučile da je bolje da se to zatrpa i da se tu nasadi ta zgrada. Ironija je u tome što je investitor propao, pa zgrada i dan-danas stoji nezavršena, zavod za zaštitu spomenika se pravi blesav a u gradskoj upravi vlada kolektivna amnezija.
jbt. mislim.....jbt.
Korisnikov avatar
By mrgud
Originally posted by Winter

Koga je briga, ne živi se od kamenja ...šta dramite :roll:
vrlo bistro, nema sta. zato se i desavaju takve stvari.

na zalost, u vecini su oni cija svest ne nadilazi svest kisne gliste (upravo vredjam sirote gliste), a poimanje sveta, zivota i svega ostalog svodi se na U SE, NA SE I PODA SE, i svaki pokusaj da im se ista objasni je jalov trud.
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Dragonite

:up:

Uzas,stvarno... no,verujem da to sve zavisi od gradonacelnika, pre svega
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!