Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Izbori u UK

Gordon Brown
2
22%
Nick Clegg
6
67%
David Cameron
1
11%
Korisnikov avatar
By Tot
Za koga biste glasali?

Ja bih za Gordona Brauna.

"Sa manje od nedelju dana do opštih izbora za koje se očekuje da će biti najtešnji u poslednjih nekoliko decenija, dva vodeća britanska lista uskratila su podršku vladajućoj Laburističkoj partiji.

"Tajms" sada apeluje na svoje čitaoce da glasaju za Konzervativce, dok "Gardijan" u svom uredničkom komentaru piše da bi, da ima pravo glasa, svesrdno glasao za Liberal-demokrate.

Do ovih najnovijih objava menjanja političkih savezništava dolazi nakon što je uticajni nedeljnik "Ekonomist" stao na stranu Konzervativaca."

(BBC Serbian)
By Simor
Iako je meni prilično bliska Third Way politika kako ju je definisao Anthony Giddens pa prihvatili britanski laburisti i američke demokrate, na ovim izborima držim palčeve Nicku Cleggu. Prosto, moje političko srce pripada socijalnim liberalima.

Nadam se da će glasači u što većoj meri poslušati Guardian.

Slika

Btw, ako nekoga zanima: Liberal Democrat policies for lesbian, gay, bisexual and transgender communities

p.s. Mada činjenica da se Cameron zalaže protiv pomoći onoj nesrećnoj Grčkoj baca deo mojih simpatija i na torijevce. :giggle:
Korisnikov avatar
By Srklet
glasao bih za lib-dems. laburiste diskvalificira previse toga.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Za Nicka. I nadam se da če posle izbora biti u situaciji da promeni izborni sistem.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Posto sva trojica podrzavaju rat u Avganistanu, ne bih glasala ni za jednog.
Korisnikov avatar
By Vel boy
glasao bih za koaliciju laburista i liberal-demokrata. uvek sam za udruzene progresivce i uvek mi smeta kada nisu udruzeni.
no, samo josh da kazem- kamo srece da britanski konzervativci zamene ajmerichke republikance u Ajmerici. u poredjenju s ajmerichkim republikancima, vecina britanskih konzervativaca su inteligentna gospoda. a, Ajmerika je britanska kolonija, after all :giggle:
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by Vel boy

glasao bih za koaliciju laburista i liberal-demokrata.
potpisujem! iako bih sad, kad bi vec morao birati dvoumio bi se izmedju Browna i Clegga, i mozda bi mi za ovaj put Clegg prevagnuo :)
Korisnikov avatar
By Paki
U Londonu baš zagrejana atmosfera ... :)

A Nazi swastika is projected onto The Houses of Parliament in central London by activists to raise awareness of the possibility of far right politicians being elected in the forthcoming General Election, May 3, 2010. REUTERS/Paul Hackett

Slika
By Simor

no, samo josh da kazem- kamo srece da britanski konzervativci zamene ajmerichke republikance u Ajmerici. u poredjenju s ajmerichkim republikancima, vecina britanskih konzervativaca su inteligentna gospoda. a, Ajmerika je britanska kolonija, after all
Mislim da preteruješ. Kontam šta ti se ne dopada kod američkih republikanaca, posebno ovih od Georgea Busha do Sarahe Palin (iako, Bog neka mi oprosti, ona je meni beskrajno šarmantna) ali, u istorijskom kontekstu (krenimo samo od Jeffersona ili Lincolna) besmisleno je republikance predstavljati kao crne đavole. A posebno je besmisleno govoriti o "gospoštini" u kontekstu moderne političke dimenzije.

:rumtea:
By mythe
kao da ima neke razlike izmedju njih, svi su isti, sto bi rekla Rahela Ferari "djubre ko djubre" :D
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Simor

no, samo josh da kazem- kamo srece da britanski konzervativci zamene ajmerichke republikance u Ajmerici. u poredjenju s ajmerichkim republikancima, vecina britanskih konzervativaca su inteligentna gospoda. a, Ajmerika je britanska kolonija, after all
Mislim da preteruješ. Kontam šta ti se ne dopada kod američkih republikanaca, posebno ovih od Georgea Busha do Sarahe Palin (iako, Bog neka mi oprosti, ona je meni beskrajno šarmantna) ali, u istorijskom kontekstu (krenimo samo od Jeffersona ili Lincolna) besmisleno je republikance predstavljati kao crne đavole. A posebno je besmisleno govoriti o "gospoštini" u kontekstu moderne političke dimenzije.

:rumtea:
dragi Simore, ja sam i govorio o sadashnjim republikancima. :doh:
svestan sam ja da je RP u proshlosti imala brilliant momente poput Lincoln-a (za Jefferson-a nisam siguran da je bio Republikanac, ali je bio josh briljantniji), ali kao shto vishe puta rekoh poznatu stvar- od tzv. konzervativne revolucije pochev od anite bryant i jerry falwell-a pa naovamo republikanci (chast vrlo malobrojnim izuzecima koji su ionako ili vec napustili stranku ili su minorizovani i ucutkani unutar te stranke) su postali uzasno kruta ultrakonzervativna desnica koje bi se Lincoln (da je ziv) sigurno odrekao.
zaista ne preterujem. treba ziveti i delovati u SAD-u da bi se videlo i znalo ovo shto govorim. republikanci su blizanci tj. americhka verzija istochnoevropske/oj konzervativne/oj desnice/i tipa selja ilic-koshtunichinih, tudjmanskih hadezeovaca, onda kaczynskijevih u Poljskoj, letonsko-litvanskih desnichara, ruskih desnichara. republikanci su sve to- samo na specifichno ajmerichki nachin.
britanski konzervativci su skoro pa levica u poredjenju s americhkim republikancima.
By Simor
'Ajde nemoj da se brineš, imam prijatelja u Americi koji me, iz prve ruke, obaveštava o tamošnjim političkim strujanjima i, koliko kontam, republikanci su u priličnom rasulu pa Obamu i demokrate svakako očekuje još jedan mandat. Možda se, u međuvremenu, republikanci uljude i vrate na Linkolnove pozicije.

Slika

;)
Korisnikov avatar
By Vel boy
voleo bih da je tako, ali situacija u Americi je nepredvidiva u svakom smislu.
nazalost, i u DP-i ima republikanskoidnih uljeza tzv. "blue dog Democrats" (tako oni sebe zovu :smeh: a zapravo su vishe u desnicharskim sivo-crnim bojama..... ) koji sve rade u korist konzervativno-kruto-kapitalistichkog SISTEMA te doprinose ogromnim kontrastima medju klasama. dakle, ni DP nije bash jedinstvena, a kamoli da je situacija predvidiva......

republikance mi NE pominji (sem par izuzetaka tj. Ileane Ros-Lehtinen (i to samo zbog njenih pretezno pro-gej stavova) te bivsheg Republikanca Lincoln-a Chafee-a), please! :odbij: republicans are beyond repair.
:sigh:
Korisnikov avatar
By m..
Ja bih za laburiste.
Korisnikov avatar
By smaug
Vako:
Biracka mesta zatvorena.
Prognoza na osnovu izlaznosti:
Labour - 255
Conservative - 307
LibDem - 59
Others - 29

Potreban broj osvojenih mesta za vecinsku vladu - 326

Kolicina love potrosena na opklade za ishod izbora 25 miliona funti.
By Simor
I rezultati su:

Conservative -- 306
Labour -- 258
Liberal Democrat -- 57

Pih, liberali su mogli i bolje da prođu. Mada, od njih zavisi. :giggle:
Korisnikov avatar
By smaug
I kao posledica ovoga iznad:
Danas - Gordon Braun podnosi ostavku.
Sutra - Dejvid Kameron postaje premijer, a neko iz LibDem (Nik Kleg pesonalno?) postaje deputy prime minister.
Prekosutra - nema nista od reformi izbornog sistema jer je LibDem to prodala za nekoliko ministarskih mesta.

Javlja mi se...
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
ja svratio samo da napljujem ove izbore jer sam pre tri sata na kolokvijumu iz prevodjenja neknjizevnog teksta dobio tekst o izborima u UK!!!! 15 minuta lupao glavom i pokusavao da se setim sta je jebeni Septennial Act:flaming:
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
to je laksi deo posla, jos morao u fusnoti da objasnim o cemu se radi u zakonu. to smo ucili pre dve godine iz istorije ali sam zaboravio :D
By Simor
Originally posted by smaug

Prekosutra - nema nista od reformi izbornog sistema jer je LibDem to prodala za nekoliko ministarskih mesta.
To može tako da se shvati, ali isto tako liberalne demokrate bi dobile ministarska mesta i da su ušli u koaliciju sa laburistima.

Koliko sam ja skontao -- da je drugačiji izborni sistem (a da li će doći do reforme, videćemo) torijevci bi osvojili apsolutnu većinu tako da bi mogli da formiraju samostalno vladu. Ako je već raspoloženje građana u UK takvo, možda je zaista torijevcima trebalo omogućiti vladavinu, koja će negde biti "ublažena" prisustvom liberalnih demokrata u vlasti.

(Btw, imam prijateljicu u UK koja je glasala za laburiste, iako tvrdi da su liberalne demokrate imale najbolji politički program, i kontam da je ovakav pragmatizam i doveo do prilično razočaravajućeg izbornog rezultata liberalnih demokrata. Smaug, jel' to i tvoj utisak? Ili je ono oduševljenje Nickom Cleggom bilo samo prolaznog karaktera, kratkotrajni eho na njegovo učešće u debati?)
Korisnikov avatar
By erkondisn
ono cega ce se torijevci uhvatiti navodno su socijalne i zdravstvene, a ne toliko ekonomske reforme. istina, lib-demokrati bi mogli (kazem, mogli, osim ako ne postanu torijevske marionete) biti taj amortizer koji ce ublaziti stvar.

pretpostavljam da ce rezati na naknadama za nezaposlene, jer navodno, kako sam cuo od osobe koja je malo vise naklonjena torijevcima (dakle, ne toliko objektivna), njihov je argument da postoje cijele obitelji koje jednostavno zive od socijalne pomoci, mogu raditi i navodno im se nude poslovi, ali te socijalne beneficije im jako odgovaraju te se i dalje plode i mnoze (maloljetne trudnoce itd) i nemaju volje za bilo kakav rad...

kao ljevicaru, zao mi je rezultata, ali eto, njihova odluka. bome do mene ocito nece ni posljedice doci :)
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Simor

To može tako da se shvati, ali isto tako liberalne demokrate bi dobile ministarska mesta i da su ušli u koaliciju sa laburistima.

Koliko sam ja skontao -- da je drugačiji izborni sistem (a da li će doći do reforme, videćemo) torijevci bi osvojili apsolutnu većinu tako da bi mogli da formiraju samostalno vladu. Ako je već raspoloženje građana u UK takvo, možda je zaista torijevcima trebalo omogućiti vladavinu, koja će negde biti "ublažena" prisustvom liberalnih demokrata u vlasti.

(Btw, imam prijateljicu u UK koja je glasala za laburiste, iako tvrdi da su liberalne demokrate imale najbolji politički program, i kontam da je ovakav pragmatizam i doveo do prilično razočaravajućeg izbornog rezultata liberalnih demokrata. Smaug, jel' to i tvoj utisak? Ili je ono oduševljenje Nickom Cleggom bilo samo prolaznog karaktera, kratkotrajni eho na njegovo učešće u debati?)
Uh, sad si me stavio na muke…
Hajde da pocnem od kraja.
I ja mislim da je LibDem imala najbolji politicki program. Kleg je posle prve televizijske debate I po rezultatima istrazivanja mnjenja I u medijima stajao jako dobro. Mnogo bolje od ovog sto je na kraju na izborima dobio. Medjutim, mislim da je nakon te pocetne euforije I debate Kleg izjavio nekoliko stvari koje su ga na kraju mnogo kostale (bas kao sto mi se cini da je Bruna dotukao onaj glupi ‘bigoted woman’ komentar). Mislim da je potpuno suludo bilo izjaviti (pre izbora!) da nece biti saradnje izmedju LibDem I Gordona Brauna. Onda je rekao da su izbori two horce race (LibDem I Conservatives), bio je nedosledan u tome sta misli a sta ipak ne misli o EU, Evru itd.

U poredjenju sa 2005 Lib Dem su ostali na istom. Laburisti su down 6%, Conzervativci su up 4%. Ovih 4% over 4 years I nije nesto narocito. Ono sto je narocito je koliko su Laburisti izgubili. Koliko ce im ovoga puta trebati da se oporave? Prosli put im je trebalo 14 godina, a sad su prosli najgore od 1918. I nije mi jasno zasto je tvoja prijateljica glasala za laburiste ako je mislila da LibDem imaju bolji program. Kako je glas ovakvim Laburistima pragmaticna odluka? To je onda glasanje protiv Torijevaca - i to je ok. Samo zato onda nije istovremeno i glasanje za LibDem?

Ti si u jednom od postova iznad napisao da drzis palceve Klegu iako ti deo simpatija ide i Torijevcima (zbog Grcke – I tu se sasvim slazemo, a ja dodajem:Grcka nije smela da bude primljena onda kada je primljena u EU) ali da su ti i Laburisticke ideje bliske. Da li bi Kleg dobio tvoj glas? Ili bi glasao za Laburiste? Ili ne bi glasao?
Mislim da je dobar deo Britanaca bio na slicnim mukama.
Ja sam takodje ‘navijala’ za LibDem a onda sam se iznervirala kad sam cula gorepomenute izjave. Pa sam se onda jos vise iznervirala kad sam cula preliminarne rezultate.

Ukratko mislim da je Kleg je mogao bolje ali je sam ukakio sopstvene sanse.

E sad, ovo sto je on na kraju uradio (mene moze da nervira koliko hoce – s toga izjava za prekosutra) je izgleda jedino sto je I mogao da uradi a da ne izvrsi kompletno politicko samoubistvo. Samo mislim da ce ove tikve vrlo brzo da mu se olupaju o glavu.
I ne mislim da ce ova koalicija dugo da traje. Mislim da ce sledeci izbori biti vrlo uskoro (prolece 2011). I mislim da je tebalo insistirati na hitnoj promeni izbornog sistema I ne pristati samo na referendum. Istrazivanja su pokazala da Britanci hoce reformu izbornog sistema te je referendum samo mudar torijevski politicki potez i kupovina vremena. I jos mi se cini da su Torijevci ovakvom podelom mesta osigurali da su otisci prstiju LibDem na svim skakljivim mestima (Business Secretary and Treasury secretary su LibDem, a vec je najavljeno kresanje nekih budzeta za 20%). Nisam sigurna sta ce i kako LibDem da ublazi.

Da li bi da je izborni sistem reformisan Torijevci dobili vecinu – da, ali samo ako zamislimo da bi Britanci zanemarili politicki uspeh onih koji su se zalagali za promenu izbornog sistema i isto ovako glasali. Da li bi Britanci ovako glasali da je prethodno reformisan sistem? I kako bi izgledao taj novi izborni sistem? Sta ti mislis?

Znas sta mene u svemu ovome raduje - u parlamentu ce biti jedan Green MP! I to zena!
By Simor
Znaš kako, ja zaista izborni sistem u UK ne kapiram do kraja. Tek, moja prijateljica koja živi u jednom gradu u Walesu kaže da je njena odluka bila dobra jer su u tom gradu torijevci izgubili a laburisti pobedili. Pretpostavljam da je logika bila - liberalni demokrati tradicionalno ne dobijaju puno glasova pa to neće biti ni ovoga puta. Iako, kako sam shvatio, mnogi su mladi ljudi, koji su sada prvi put dobili pravo glasa, glasali za Cleggove liberale.

Pretpostavljam da su Britanci imali mnoge dileme u svojoj glavi prilikom izlaska na birališta. Ako im je za utehu, srpski birači su u mnogo goroj poziciji. Mi imamo Demokratsku stranku koja je članica Socijalističke internacionale, a državnički program glede Kosova i Republike Šumske im je takav da ih se ne bi postideo ni najcrnji desničar. Socijalistička partija Srbije je postala predvodnica demokratije, ista ona partija koja je '90-ih kombinovala elemente komunističkog i naci(onali)stičkog kolektivizma & totalitarizma i nijednog trenutka se nije kritički čak ni osvrnula na to. Srpska napredna stranka je kao stranka desnog centra, a u svom ekonomskom i socijalnom populizmu bi im i Staljin pozavideo (još samo koji radni logor da otvore i eto ti divote). Etc.

Tek, ja bih voleo da je premijer u mojoj zemlji gos'n Cameron, a vicepremijer Clegg. ;)

iako ti deo simpatija ide i Torijevcima (zbog Grcke – I tu se sasvim slazemo, a ja dodajem: Grcka nije smela da bude primljena onda kada je primljena u EU)
:venchanje:
Korisnikov avatar
By smaug
Evo ukrtako o razlicitim sistemima glasanja i polemikom u Britaniji (sori sto je na engleskom al tebi to nece biti problem a meni je bilo malo mrsko da prevodim):

First past the post (FPTP)
The country is divided into constituency seats. Each constituency chooses one MP. The party with a majority of seats forms a government. If no one has a majority, parliament is hung.
The Tories back this type of voting. It is used in India, Canada, and UK.
The upside – It is easy. The downside – Fails to reflect how the country votes as a whole.

Alternative vote (AV)
Like the FPTP but instead of putting a cross next to one person, voters rank candidates in order of preference. If none gets a majority of first preference vote, the candidate who comes last is eliminated.
The second preference votes on the loser’s ballot papers are then given to other candidates. This continues until one candidate has more than 50% of votes and is declared the winner.
How is this better than the FPTP? With FPTP the winner might only have 30% of the votes. With this one some kind of preference for winner is expressed by the voters.
The bad side is that seats in parliament still don’t reflect the overall share of the vote. And in some cases MPs will win seats on second and third preference votes without being anyone’s first choice. This is used in London mayoral elections, Australian House of Representatives, Irish presidential elections. This is type of voting will not be any great electoral reform.

Alternative vote + (AV+)
Like AV but as well as numbering candidates in order of preference voters also back candidates from a party list. So, parliament is mostly filed with constituency MPs elected on the AV system but is ‘topped up’ with MPs chosen from a menu of parties.
Parliament better reflects how the country as a whole voted. Representation is more proportional. The downside of this is that it is quite complicated and you get two classes of MPs – constituency ones with a direct mandate and party apparatchiks from the top up list.
No one uses it. But labour people who say they want to reform the voting system and mean it back this up.

Single transferable vote (STV)
Constituencies are bigger with more than one MP for each area. Voters rank candidates in order of preference. To be elected in that area a candidate needs to cross the threshold of votes. If not enough candidates cross the line, the one whit the fewest first preference votes is eliminated. The second, third etc preferences on his or her ballot paper are allocated to other candidates. This continues until enough candidates have crossed the threshold to allocate all seats in the area.
Although it is a bit complicated it gives a proportional parliament and keeps a link between MP and constituency. STV is used in Irish parliamentary elections, the Australian senate.
This is (sorry, this WAS) LibDems’ preferred option.

Eto zasto je tvoja prijateljica morala da glasa tako kako je glasala. Ali steta sto nije bilo vise glasova za Libdem. Ili sto nije vise mladih glasaca u Britaniji :)
Sto se Srbije tice - pomalo gvirnem u politiku i ekonomiju iste. Ne mogu, Simore, u jednom momentu je ozbiljna zainteresovanost za zbivanja u Srbiji pocela da mi narusava zdravlje. Al onako zapravo.
Te sam od kad je u drzavu uvedena demokratija a u skole veronauka ozbiljkno analiziranje politike u Srbiji skoro sasvim batalila.
Ali jeste onako kako si napisao. Uvek su u Srbiji isti ljudi na vlasti i cini mi se da je uvek je isti tip elite u pitanju. I nisam sigurna koliko je medju narodom razvijena drustvena svest. Da li se tu ista i kako promenilo od, recimo devedesetih.

A sto se :venchanje: tice - ljubav je uzvraceta (i u mnogim drugim temama i postovima)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!