Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By XanaX
Mythe, oh... Ej, daj, ukaži se, ne znam, siđi na jug, ljepi stotke eura na čela, doniraj za kakav manastir, patike, moleban... Da konačno vidmo to čudo, care.

Ti si me ono podučavao o "bukvalnom" prevođenju, zar ne? Vidiš, iako je 2kune reagirao, ja ću napraviti malu usporedbu; govoriš o estetskoj neprihvatljivosti, primitivnosti i sl. Poznavao sam jednu obitelj koja je pred samo otpuštanje N. Mandele imigrirala u JAR, a kada je postalo "gusto" vratili se nazad. Gotovo istim riječima govorili su o crncima Južne Afrike, kako i na toj paklenoj vrućini nose vunene kape, duge rukave itd...

Postoje načini da se sve "nemoguće" stvari i problemi koji mogu nastati uslijed pokrivanja lica i čitavog tijela, riješe. Zabrane baš i nisu jedno od pogodnijih načina. Velik broj žena, shvaća burku kao svojevrsnu "zaštitu", jesi li gledao gostovanje Lady GaGe kod Ellen DeGeneres? ("GaGa Barrier")

''

Tek otvaranjem jedne novopridošle kulturne i jezične zajednice onoj ranijoj - moguće je riješiti nastalu problematiku. I zaista - zar je tako užasno vidjeti ženu pokrivenu burkom? Mene više straše one od estrade i babilonskog zanata kad se upiče u krzno, perje, miomirise, njima bi fakat dobro došao "GaGa Barrier" - da se slučajno ne očešem o taj šljam špice...

Jedino, žene koje zaista žele i nose burku, trebale bi se, zdravlja radi, ipak osunčati barem 15 minuta dnevno, lice, ruke, noge, radi vitamina D (Beduinke znaju bolovati od osteomalacije).

Minareti u Švicarskoj - opet orkestriranje iz "istog centra". Odjednom kao da su svi zaboravili da postoje, a u švicarskim kantonima vrlo dobro razrađeni mehanizmi i službe koje određuju prostorno planiranje. CERN je OK, ali minareti idu na referendum? Zanimljivo. Podsjeća me na još nešto. U Austrougarskoj, jedno od pravila prostornog planiranja bilo je, među ostalim, da samo kršćanske bogomolje smiju imati izravan ulaz / izlaz na ulicu. Hramovi su se morali graditi tako da se u njih ulazi nakon što se zaobiđe frontalni dio zgrade...
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by mirth

To valjda zavisi kako posmatras ceo koncept pokrivanja zene in the first place. Meni je sama ideja nosenja burke svojevrsna zabrana, pa mi je onda zabrana burke negde pre zabrana zabrane, nego slobodnog izrazavanja ideje/religije/cega god.
Jeste dušo, ali iz našeg rakursa. Ne iz njihovog. Meni dovoljno da se ne ide na taj način...
Korisnikov avatar
By mirth
Pa jeste kunas, ali zasto onda hapsimo muzeve koji biju svoje zene, a znamo da i medju tim zenama ima mnogo onih koje se ich ne bune? Mnoge cak i vole da imaju iskljucivo "cvrstu ruku" pokraj sebe, ne bi one nekog mlakonju koji nije u stanju da "zavede red"... :(

Kontam da paralela i nije bas najsrecnija, ali meni to svejedno ide u nasilje, i argument da je zrtva pristala pa to onda nije problem mi i nije bas najsrecniji..
Korisnikov avatar
By 2kune
Jer ih biju. Da te žene biju same sebe na nagovor muževa onda bi bila situacija sličnija ovoj... :mazi:
Korisnikov avatar
By Frey
Zabrana ovih marama koje te turkinje zavijaju po glavi ima veze sa ljudskim pravima koliko i zabrana minareta u Švajcarskoj sa bukom koju minareti proizvode. To je direktan atak na širenje islama i na ono što se evropljanima ne sviđa. Dakle, mnogo više ima veze sa kršenjem ljudskih prava nego sa njihovom zaštitom. I više je provokacija, jer ako ima 300 takvih žena u celoj državi, jako je teško da sretneš neku od njih više od jednom u 3 godine. I šta onda, dobiješ nervni napad?

Grđa stvar se desila u gorepomenutoj švajcarskoj, koja uživa ugled liberalne, demokratske etc države: opštim referendumom izglasana je zabrana gradnje minareta. Opštim referendumom? Dakle, pitaš većinu da odluči o pravima manjina. Demokratija?
Korisnikov avatar
By mirth
Pa ne verujem ja bas da je njima samima eto tako palo na pamet da se umotaju, i tome ih je neko naucio, kao i one neke druge da je okay da ih muz tuce/zatvara i slicno.

Nije poenta u muskarcima, naprotiv. A i kad bi situacija bila slicnija, i po tom tvom scenariju - sta onda? Trebalo bi ih pustiti?
Korisnikov avatar
By horus.
primitivne kulture/religije dok su u manjni, apsulutno nemaju probem da koegzistiraju sa okruzenjem, dok ne postanu vecina, tada nastaje problem...

ko garantuje da kroz 50 godina burka nece biti obavezna za sve zene u evropi...
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by mirth

Pa ne verujem ja bas da je njima samima eto tako palo na pamet da se umotaju, i tome ih je neko naucio, kao i one neke druge da je okay da ih muz tuce/zatvara i slicno.

Nije poenta u muskarcima, naprotiv. A i kad bi situacija bila slicnija, i po tom tvom scenariju - sta onda? Trebalo bi ih pustiti?
Dok imade jedna jedina (k tome još i neudana) koja izjavljuje da to radi svojevoljno moram tvoje nezamislivo prispodobiti tvom kulturološkom diskursu (ne huntingtonovsko civilizacijskom jer je u pitanju jedna te ista civilizacija, već više vremenskom, tj. evolucijskom). A takovih, jebiga, ima.

Sad me pitaš nešto što nitko još nije uspio riješiti u društvima sa pravnom svetinjom individualiteta: kako spriječiti čovjeka, koji ne škodi drugima, da škodi sebi ako je to po njegovoj slobodnoj volji?
Osobno, (naj)više me je strah definicije što to škodi nekom.
Korisnikov avatar
By _LuKa_
A brzo je i prošlo Inshallah! Još pre 150 godina smo nosili gege, fesove i dimije. Bar ovi iz balkanskog dela zemlje. A neki su bome natezali fes i pre 60 godina, zbog političkog marketinga, glede primamljivanja Cvijeća. :cvetduga: Dakle, nošenje folklornih rekvizita je ovde lažna dilema, al' da se "Stara dama" Jevropa prošeće u šalvarama?! Zaista me veseli pomisao da bi novogodišnji koncert iz Beča mogao izgledati kao prizor iz "Vranjanske svite". :roflmao:
Korisnikov avatar
By Mars
Aha. Jedino da u programu bude Die Entfuhrung aus dem Serail. Pa ni tad.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ijao kako su samo zabrinuti za žensko dostojanstvo ti belgijanski liberalci! :klap:

nakon ovoga, očekujem i kampanju protiv visokih potpetica, koje, baš kao i burka, predstavljaju patrijarhalni udar na slobodu kretanja žene u javnosti i to s mnogo gorim posledicama po zdravlje.

u najmanju ruku bi trebalo da usledi ovakva neka kampanja:

"We think all people in public places must have freedom of movement. Also, all people are entitled to standard of living adequate for their health and well-being. High heels are known to cause severe damage to woman's spine, knees, leg muscles and foot bones, not to mention the restriction of movement they install upon women." says Denis Ducarme. And, he says, "High heels are a constant threat to female health, as well as a repressive mechanism which makes their public activities painfull and far more difficult than those of men. We must defend our values in the question of the freedom and the dignity of the woman."

His liberal Reformist Movement drafted the legislation, and claims broad cross-party support.

Ducarme denies that public dress-code requires women to wear high heels.

"The majority of women in Belgium and Europe don't accept the high heel. It's only 10 percent who are radical fashion victims," he says, blaming trends from Paris and New York (especially those promoted by "Sex and the City" TV show), for encouraging ridiculously high stilettos as fashion rule.
Korisnikov avatar
By Mars
Kolko taj ništa ne kapira pa to je strašno.
By XanaX
Hmh, kada su sprovodi Habsburgovaca u Beču, žene, glava i lica pokrivenih crnim velom, hodaju u high heels u povorci. Vrtim klip cijelo vrijeme, no ne mogu razaznati koja je koja žena, kći ili unuka od Otta, ovo kad je Zita pokapana...
By mythe
Zakon je juce jednoglasno usvojen u Donjem Domu Parlamenta, ostaje da se jos potvrdi u Senatu.

I da bude jasnije, nigde se u tekstu zakona ne spominje boerka, nego se doslovce kaze " zabranjuje se nosenje odece koja pravi nemogucom identifikaciju jedne osobe u javnosti".

I dobra je vest, da je francuski predsednik Sarkozy vec najavio donosenje slicnog Zakona i u Francuskoj, slican Zakon se vec priprema i u Holandiji a verovatno ce jos neke zemlje uciniti isto. :)
Korisnikov avatar
By 2kune
eto... ne smijem više pokrivati maxilarne sinuse... :isus:
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by mythe

Zakon je juce jednoglasno usvojen u Donjem Domu Parlamenta, ostaje da se jos potvrdi u Senatu.

I da bude jasnije, nigde se u tekstu zakona ne spominje boerka, nego se doslovce kaze " zabranjuje se nosenje odece koja pravi nemogucom identifikaciju jedne osobe u javnosti".

I dobra je vest, da je francuski predsednik Sarkozy vec najavio donosenje slicnog Zakona i u Francuskoj, slican Zakon se vec priprema i u Holandiji a verovatno ce jos neke zemlje uciniti isto. :)
Jel bih ja imao pravo sad u Belgiji da nosim periku i laznu bradu ako zelim?

..

I jel bi (cuvena, jel) Lady Gaga smela od sada ovako obucena da dodje na dodelu nagrada u belgiji:

Slika
By mythe
odgovor na pitanje jel bi se netko smio pojaviti u javnosti obucen kao Lady Gaga na tom snimku - da, jer je u Zakonu navedeno da ce se praviti izuzeci za vreme karnevala ili neke muzicke svecanosti

nosenje perike i lazne brade - to nema veze sa ovim Zakonom, niko ti ne brani da nosis periku i laznu bradu, ali ako ti lice na odgovara sliki na licnoj karti, onda moras racunati sa dodatnim pitanjima i kontrolama od strane policije
Korisnikov avatar
By svejedno

odgovor na pitanje jel bi se netko smio pojaviti u javnosti obucen kao Lady Gaga na tom snimku - da, jer je u Zakonu navedeno da ce se praviti izuzeci za vreme karnevala ili neke muzicke svecanosti

nosenje perike i lazne brade - to nema veze sa ovim Zakonom, niko ti ne brani da nosis periku i laznu bradu, ali ako ti lice na odgovara sliki na licnoj karti, onda moras racunati sa dodatnim pitanjima i kontrolama od strane policije
Pa na sve su mislili. Vi's sta ti je evropa.
..

OK je sve to, al ne bih ja npr. mogao se obucem kao lady gaga kada nije karneval?

OK, ispitivala bi me policija i ovde, ali sada bi me tamo skinuli, rekli bi mi 'ne mozes tako, ta moda je uzasna, a i zabranjeno je', a ja se samo malo doterao?
Korisnikov avatar
By Vel boy
ju shto bih ja voleo da vidim svejedna obuchenog kao lady gaga :giggle: :peace:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by Delete

Meni su te zabrane besmislene. Ako su te zene dobrovoljno pristale da nose to na glavi, zasto bi im se uskracivalo nesto sto nikoga ne ugrozava?
Slazem se.. To je nasilno i bespotrebno.. Zasto ikome smeta neka tamo marama na glavi? Zasto svi moramo da budemo isti? Ja bih cak i volela da vidim u Bg neku tako zavijenu zenu, aloooooo lepota je u razlicitosti i pravu na slobodno izrazavanje te razlicitosti.

Umesto da napredujemo sa napredkom ljudskih prava i evoluiramo, mi zaostajemo i vracamo se u srednji vek! STO VISE NAPREDUJEMO, VISE ZAOSTAJEMO I POSTAJEMO OGRANICENIJI !
Korisnikov avatar
By svejedno
Znaci, nece me hlevdija videti obucenog ko lady gagu? Bar ne u belgiji kada nije karneval?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ni ako lepo zamoli? ni za pare? ni za protiv-oblacenje u bilo sta?

ne mora u belgiji..
Korisnikov avatar
By svejedno
MORA u Belgiji. I mora kada nije karneval.
Korisnikov avatar
By _LuKa_

l
pogledajte samo, na cega ovo lici...uzas
Ama mythe dušo - pa to je žensko! :nope: Nek' ih umotaju vala i k'o slavonski kulen! Zakon bi se morao odnositi na zabranu nošenja sportskih gaća do kolena, za fudbalere i košarkaše. Pokrivanje šunkica je talibanizacija sporta. Skinimo im to!:nunchake:
Korisnikov avatar
By Srklet
slazem se s dzelajzom i 2kune.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!