Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Vest je iz Njujorka, malopre sam naleteo na Yahoo! News

Ukratko (za one koji ne vole engleski), covek je pokusao da spase neku zenu od napadaca na ulici. Napadac ga je nekoliko puta ubo nozem i pobegao. Covek je lezao na ulici ispred stambene zgrade vise od sat vremena pre nego sto je hitna pomoc stigla. Kamere postavljene na ulazu u zgradu su zabelezile bar 8 ljudi koji su prosli pored coveka koji je lezao u lokvi krvi i NIKO nije pozvao 911! Jedan covek ga je samo okrenuo da vidi sta mu je i produzio dalje. WTF?????????????
Homeless good Samaritan left to die on NYC street

NEW YORK – The homeless man lay face down, unmoving, on the sidewalk outside an apartment building, blood from knife wounds pooling underneath his body.

One person passed by in the early morning. Then another, and another. Video footage from a surveillance camera shows at least seven people going by, some turning their heads to look, others stopping to gawk. One even lifted the homeless man's body, exposing what appeared to be blood on the sidewalk underneath him, before walking away.

It wasn't until after the 31-year-old Guatemalan immigrant had been lying there for nearly an hour that emergency workers arrived, and by then, it was too late. Hugo Alfredo Tale-Yax — who police said was stabbed while intervening to help a woman being attacked — had died.

"I think it's horrific," said Marla Cohan, who teaches at P.S. 82, a school across the street from where Tale-Yax died. "I think people are just afraid to step in; they don't want to get involved; who knows what their reasons are?"

Tale-Yax was walking behind a man and a woman on 144th Street in the Jamaica section of Queens around 6 a.m. April 18 when the couple got into a fight that became physical, according to police, who pieced together what happened from surveillance footage and interviews with area residents.

Tale-Yax was stabbed several times when he intervened to help the woman, NYPD spokesman Paul Browne said. She and the other man fled in different directions, and Tale-Yax pursued the man before collapsing. Authorities are searching for the man and woman.

A 911 call of a woman screaming came in around 6 a.m., but when officers responded to the address that was given, no one was there, police said. Another call came in around 7 a.m., saying a man was lying on the street, but gave the wrong address. Finally, around 7:20 a.m., someone called 911 to report a man had possibly been stabbed at 144th Street and 88th Road.

Police and firefighters arrived a few minutes later to find Tale-Yax dead. Officials say they're not sure whether the man was still alive when passers-by opted not to help him.

Residents who regularly pass by the same stretch of sidewalk, in a working-class neighborhood of low-rise apartment buildings and fast food restaurants near a busy boulevard, were unnerved by the way Tale-Yax died.

"Is anybody human anymore?" asked Raechelle Groce, visiting her grandmother at a nearby building on Monday. "What's wrong with humanity?"

In the urban environment, it's not unusual to see people on the street, sleeping or under the influence of drugs or alcohol.

But even assuming the person they've just passed is drunk, instead of injured, is no reason not to notify authorities, said Seth Herman, another teacher at the school. He remembered calling an ambulance when seeing a man who appeared to be homeless on the street, with a beer bottle near by.

He called 911, he said, because "I felt it wasn't my job to figure out if the person was drunk or actually hurt."

Groce agreed.

"I just think that's horrible, whether you're homeless or not," she said. "He's a human being; he needs help."
Korisnikov avatar
By Dirrty
Postoje studije o tome.
Mnogli ljudi očekuju i priželjkuju da će drugi reagovati, kako ne bi morali da se upliću u tuđe živote, tačnije probleme.

Postoje i bizarniji slučajevi, mnogo bizarniji.
Mene više ništa ne čudi.
Korisnikov avatar
By 2kune
eeer... a gdje je bila ona spašena žena? :trep:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Pa ta spashena zena je verovatno ovo:

A 911 call of a woman screaming came in around 6 a.m., but when officers responded to the address that was given, no one was there, police said.

pretpostavljam da je ipak nazvala, ali verovatno dala pogresna uputstva policiji

no,ako je i ona bila u strahu od napada, jasno mi je zasto nije ostala da pomogne.... no, ti ljudi sto su prolazili pored, i onaj sto je okrenuo coveka i video da je krvav... e to ne razumem
Korisnikov avatar
By u_prolazu
Cim pozovoes 911 oni te odmah detektuju u kom si kraju. Stizu odmah. Prica je malo sumnjiva. Ponekad na poziv 911 zajedno s policijom stizu vatrogasci i hitna pomoc. Ta sluzba je razradjena do tancina. Cak i kad pozoves pomenuti broj i ne javis se, vec spustis slusalicu, oni se pojavljuju.

Stvarno se postavlja pitanje gde bi mogla da bude doticna gospodja.

Ne cudi me sto su ljudi prolazili. Amerika i Kanada su pune homlesa koji leze na ulici, tako da uvek posle da je mozda jedan od njih koji se napio ili drogirao.

Jeste sve to surovo, ali to je danasnja svetska realnost. Covek je postao samoziv.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Dirrty

Postoje studije o tome.
Mnogli ljudi očekuju i priželjkuju da će drugi reagovati, kako ne bi morali da se upliću u tuđe živote, tačnije probleme.

...
Da, postoji jedan poznat a drastican primer za takvo reagovanje, sad zaboravih kako se zena zvala nesto na Dj... Ubijena je a oko trideset ljudi je culo/videlo ubistvo iz susednih zgrada i - niko nije nazvao policiju, a vec pomogao da ne pricam. Kao objasnjenje su naveli da su mislili da ce neko drugi to uciniti... svi su mislili da ce neko drugi i onda niko nije ucinio nista...
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by Dina
Da, postoji jedan poznat a drastican primer za takvo reagovanje, sad zaboravih kako se zena zvala nesto na Dj... Ubijena je a oko trideset ljudi je culo/videlo ubistvo iz susednih zgrada i - niko nije nazvao policiju, a vec pomogao da ne pricam. Kao objasnjenje su naveli da su mislili da ce neko drugi to uciniti... svi su mislili da ce neko drugi i onda niko nije ucinio nista...
Kitty Genovese.

Ubica se čak vraćao nekoliko puta da je "dorađuje", kad je shvatio da se komšiluku ne žuri da obavesti policiju.
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Originally posted by Dzelajza Rouz
Kitty Genovese.

Ubica se čak vraćao nekoliko puta da je "dorađuje", kad je shvatio da se komšiluku ne žuri da obavesti policiju.
Au jbt.. :shok:
By Hans
Mi smo sada globalizovani, nije bio cilj da se čoveku pomogne, već da se na Facebooku napiše kako se neki 'dude' prevrtao na ulici kako je to bilo 'cool, man'. Ili čak napravi grupa. I ne treba da vas iznenađuje. Mislim da nam je svima potreban jedan dobar zemljotres da se opametimo.
Korisnikov avatar
By Vel boy
u Ajmerici me nishta ama bash nishta ne iznenadjuje, i u pozitivnom i u negativnom smislu recheno......
da se u Pittsburgh-u i ostatku Rust Belt-a i Bible Belt-a ovo desilo u takvoj vrsti chetvrti ne bi me iznenadilo da su se "prolaznici" udruzili da pomognu napadachu u tom napadu i pljachki, shta li vec... a ne onome ko je pokushao da zashtiti tu zrtvu.
bar se u NYC-ju nisu ni umeshali uopshte.... :sigh:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by nsBeckie

A 911 call of a woman screaming came in around 6 a.m., but when officers responded to the address that was given, no one was there, police said.

pretpostavljam da je ipak nazvala, ali verovatno dala pogresna uputstva policiji

...............
koliko ja skontah, ta zena je ova "She and the other man fled in different directions"
sve to pre "A 911 call of a woman screaming came in around 6 a.m., but....." . sem toga da se tu radilo o napadnutoj zeni, mislim ne bi rekli "a woman screaming" vec "the attacked woman" ili "the (first) victim"

eto, jadni heroj ispade budala shto se uopshte i umeshao da ju zashtiti......
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Vel boy
Originally posted by nsBeckie

...............
koliko ja skontah, ta zena je ova "She and the other man fled in different directions"
sve to pre "A 911 call of a woman screaming came in around 6 a.m., but....." . sem toga da se tu radilo o napadnutoj zeni, mislim ne bi rekli "a woman screaming" vec "the attacked woman" ili "the (first) victim"

eto, jadni heroj ispade budala shto se uopshte i umeshao da ju zashtiti......
ne, nisi me razumeo - htela sam da kazem da je mozda nazvala nakon sto je pobegla. nije htela da se vraca (jer se plasila) nego je nazvala sa nekog drugog mesta... ne znam zasto bi neka tamo nepoznata zena vristala u slusalicu.... prosto zamisljam jedan moguci scenario... da je neko nazvao sa lica mesta ili lepo objasnio gde se covek nalazi, sigurno se ne bi desilo da policija dodje na to mesto i ne nadje nikoga, a upravo se to desilo nakon poziva te zene koja je vikala ili vristala.... zato mislim da mozda ipak to jeste ta zena koju je onaj covek spasio, samo sto je pobegla verovatno u strahu i od napadaca i od policije
Korisnikov avatar
By Vel boy
vrlo moguce da si u pravu.
jedino me buni ono "a woman" u policijskom reportu. valjda kada je policija sve skontala shta se izdeshavalo, rekli bi u reportu " a woman screaming, who turned out to be the actual (first) victim or involved party,...." ili "...,who is actually (first) victim or involved party,..." :neznam:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
pa, mozda ne znaju ko je, mozda se nije predstavila.... mada lako je nama odavde da zamisljamo razne scenarije, ko zna sta se tu sve zaista desavalo....
Korisnikov avatar
By Vel boy
ne znam, kao shto rekoh

u tekstu pishe ovo: "Tale-Yax was stabbed several times when he intervened to help the woman, NYPD spokesman Paul Browne said. She and the other man fled in different directions, and Tale-Yax pursued the man before collapsing. Authorities are searching for the man and woman."
pa onda ovo
"A 911 call of a woman screaming came in around 6 a.m., but when officers responded to the address that was given, no one was there, police said. "

da se ovo "She and the other man fled in different directions" tj. "she" odnosi na napadnutu zenu, jasno je.

da se ovo "A 911 call of a woman screaming came in around 6 a.m., but...." odnosi na napadnutu zenu, nejasno je.

dalje, policija, ako je radila posao kako treba tj. sastavila pun i valjan policijski report, mislim, bi ustanovila da je ta zena koja je nazvala policiju zapravo ta zena koja je bila napadnuta, ako je to ona. jer, kada se nazove policija, policija obichno pita za ime i prezime toga/te koji/a je nazvao/la. a, ako je policija vec identifikovala tu napadnutu zenu (kao i tog napadacha), a izgleda da nije jer pishe "Authorities are searching for the man and woman." valjda bi bilo recheno u reportu da je "a 911 call from a woman screaming....." bio "call of originally attacked woman" da je to bila ona.

opet kazem, slazem se da mozemo i ja i ti shpekulisati shta se izdeshavalo, ali ravnajuci se po prilozenom americhko-engleskom tekstu, rekoh shto rekoh tj. nejasno je. ako bude novih saznanja, bude... :)
Korisnikov avatar
By Mage
Kitty Genovese.

Gospode bože... Smrzla mi se krv u žilama... I onda se ljudi pitaju zašto mrzim ljudsku vrstu i nadam se da ćemo svi pocrkati...
Korisnikov avatar
By Vel boy
negde sam prochitao, mislim na vikipediji, da se po sudbini Kitty Genovese loosely scenirala deshavanja s likom Laurie Strode u filmu Halloween iliti Noc veshtica......

edit: ne na vikipediji vec na www.serialkillercalendar.com pishe* The scene in John Carpenter's Halloween in which Laurie Strode (played by Jamie Lee Curtis) cried for help while being chased by Michael Myers but was ignored by her neighbors was meant to reflect Kitty Genovese's struggle.

dakle, ne celi film, vec ona scena iz prvog filma kada vrishteci i ranjena bezi od susedkinje kuce da stigne svojoj kuci, vrishti upomoc i niko nishta....
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Pa kad nije slušao Madonnu na vreme, lepo žena kaže "if you can't stand the heat / get off my street".

Zapadnjaci se zapanje kad im ispričam kako sam prvog beskućnika u životu video u Parizu, i kako su Jugosloveni morali da uče "etiku kapitalizma" ispočetka -- da stvore beskućnike, siromahe, getoe, rasizam i ksenofobiju practically out of nothing (ali zato sada imamo sve po svetskim standardima).

Što se bezbednosti u Americi tiče utisci su mi pomešani. S jedne strane, imaju tu koncepciju opasnih četvrti i mesta (ako znate da su opasna, zašto ih ne obezbedite?) iz kojih svi gledaju što pre da zbrišu, ako se već u njima nađu, i ne govorim o getu nego o najnormalnijim delovima grada. Ako se incident desio na nekom takvom mestu ne bi me uopšte čudilo da se prave ludi. Živim u četvrti sa jednom od najmanjih stopa kriminala u Americi ali tu u blizini ima nekakav podzemni prolaz za pešake gde se ljudi plaše da prođu i biciklom. S druge strane iz moje perspektive Beograda u kome su ljudi generalno nasilni (doživeo sam fizički napad na sred Terazija, a znam za bezbroj drugih), ovde su svi mirni i pitomi, nestvarno dobronamerni i pošteni, npr. ako nađu nešto ubiju se da nađu čije je i da vrate, donesu na kuću i sl.

Hoću reći, isto kao što se tom nesrećniku desilo da ga prolaznici preskaču, moglo je da se desi da se momentalno okupi ceo komšiluk i da neko pozove 911 još dok je incident trajao. I na kraju krajeva to bi glatko moglo da se desi i u Beogradu, ili Atini, for that matter.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Mage
Kitty Genovese.

Gospode bože... Smrzla mi se krv u žilama... I onda se ljudi pitaju zašto mrzim ljudsku vrstu i nadam se da ćemo svi pocrkati...
Dzelajza,
Upravo na nju sam mislila...

Mage,
taj primer sa Kiti Djenoveze jeste uzasan... ali kad pogledas i u nekim manjim situacijama videces da ljudska psiha funkcionise upravo tako - kad su odgovorni svi nije odgovoran zapravo niko. A onda kad to shvatas onda to pomaze reagovanje u raznim situacijama. Npr ja uvek tezim da se obracam konkretnim osobama... i kad bi bila u nevolji cinila bih tako... kada bi me (daleko bilo) jurio neki manijak mislim da bih pre dobila pomoc ako bih pozvonila nekom pa da je taj jedan odgovoran ako pomoc nije pruzio nego ako vristim po hodniku i cekam da pomoc pruzi bilo ko od komsija...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Strašne su to stvari, ali se ja mnogo više potresem na mučenje i smrt životinja, na prvom mestu mačaka (koje obožavam iznad svega), pa tek onda dolaze ljudi na red, uključujući i decu.

Ali ja želim da ljudska vrsta bude potpuno istrebljena, pa je to onda valjda normalna reakcija za mene :nerd:
By Simor
Nema potrebe da pričamo o nedostatku humanosti koristeći primere iz Njujorka. Imamo mi svež primer dečaka koji se udavio u Nišavi, a kada je upao u vodu građani su to sve lepo posmatrali i samo je jedan dečkić uskočio u vodu i pokušao da ga spase iako to na žalost nije uspeo.

edit: Sada vidim da je tu i link do sjajnog blog teksta o tom događaju.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Simor, kao i uvek, nastupa dosledno patriotski -- šta će nama Amerika (prokleta je i ona, i zlato što sija!), kad sve imamo u našoj lepoj Srbiji!:P
Korisnikov avatar
By ns.happy
u ns je neki momak lezao pola sata u limanskom parku, pored cesme, bez svesti, ljudi prilazili, pili vodu, deca ga cukala nekom granom, i tek je nakon posle pola sata prolaznik nazvao hitnu... pre neki dan bilo u novinama. tako da da. prokleta je ova zemlja i zlato sto sija...
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Doslo takvo vreme po svetu celom, a vremena se menjaju, pa ce i ljudi.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by ns.happy

u ns je neki momak lezao pola sata u limanskom parku, pored cesme, bez svesti, ljudi prilazili, pili vodu, deca ga cukala nekom granom, i tek je nakon posle pola sata prolaznik nazvao hitnu... pre neki dan bilo u novinama. tako da da. prokleta je ova zemlja i zlato sto sija...
Iju, i to sve u kulturnom, evropskom i tolerantnom Novom Sadu, gde su ljudi fini i bolji od onih iz južne Srbije? Ne mogu da verujem, mora da je novinarska patka!:grom:
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Mage
I onda se ljudi pitaju zašto mrzim ljudsku vrstu i nadam se da ćemo svi pocrkati...
Verujem da je ovo u duhu smrknutog raspolozenja...
Kad je meni smrknuto,neka bude svima
:povez:
Korisnikov avatar
By BellyButton
Razocaranost u covecanstvo znaci dizanje ruku od svega. Ja znam da ima puno dobrih ljudi. Da sam se nasao u situaciji da budem pored reke u trenutku kada neko u nju upada ne bih ni ja smeo da skocim za njim. Znam da nisam narocito vest plivac. Osecao bih se uzasno, ali ne bih smeo da skocim.
Covek cini onoliko koliko moze. Secam se kada sam jednom, vozeci bajs oko zgrade, skliznuo i pao u koprive. Jedan stariji covek je odmah dotrcao, pomogao mi da ustanem i objasnio sta da kupim protiv opekotina. Secam se i kako sam setao malog brata od tetke i izgubio ga iz vida na trenutak a on je uspeo da nadje polupraznu kantu neke masne crvene farbe i zamoci ruke u nju. Jedan covek je izasao iz kola i istocio iz svog rezervoara benzin da bih njime skinuo farbu sa ruku mog malog brata. Secam se i da sam vecerao najlepsi peceni krompir na svetu kada mi je u nekoj nedodjiji po kisi pukla guma na automobilu a neka teta je to videla jer joj je kuca tu u blizini... itd itd...
Ne mogu da skocim u reku za nekim. Ne smem. Ali hocu da ucinim koliko mogu. A ja verujem da hoce i drugi...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!