Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by blentaJa sam skoro slusala jednog pravoslavnog svestenika u nekoj emisiji koji je govorio bas o odnosu religije i nauke. I rekao je da religija i nauka zapravo nemaju istu oblast, ne bave se istim stvarima, relgija ne negira nauku. Ono cime se religja bavi je dusa, spasenje duse. Znaci npr moze biti u nekom neskladu eventualno sa psihologijom jer danasnja psihologija ne koristi termin dusa (ovo sam ja dodala) ali sa fizikom npr nema nikakve veze.
Originally posted by Magejes' ti malo zekis s nama?
Evo da i ja odgovorim na svoje pitanje: Slažem se sa Dinom da će religije biti prisutne u skorijoj budućnosti (ona koja liči na sadšnju), ali će se sigurno menjati. Neke naučne činjenice će ih naterati ako ništa drugo.
neko koji ima maniju gonjenja i uveren je da ga stalno posmatra entitet koji zivi na nebu a stvorio ga je zarad sopstvene dokolice, prati i ocenjuje sve njegove akcije, i ako pogresi poslace ga na mesto gde ce goreti do kraja vecnosti... ali ga voli....... mislis takav ce da promeni pricu ili je uopste sposoban za drugi pristup posto neki naucnik nesto revolucionarno objavi?!?
ne! dok se ne pojavi naucnik koji ce da objavi postojanje svevideceg oka na mesecu briga ce ga biti za nauku, ili vec nesto sto je u korist dogme kojima je indoktriniran.
ja sam nekako ambivalentan po tom pitanju. neke stvari koji postoje samo zarad postojanja religije nikako ne biz zeleo da nestanu tipa izuzetne gradjevine, umetnost itd.
A opet sa druge strane izuzetno religiozne ljude smatram otvoreno neinteligentnim i izbegavam diskusiju po sistemu " kad je neko budala, ne mozes mu ni to objasniti"
Originally posted by DirrtySlažem se sa tobom donekle... Ali pogledaj recimo ljude koji su toliko zaluđeni naukom, da misle da će pomoću nje dostići besmrtnost. Tripuju se da će jednoga dana moći da "upload"-uju svoj um u kompjuter gde će moći da žive večno u simuliranoj stvarnosti, a da bi sačuvali svoja tela do trenutka kada tako nešto bude bilo moguće, podvrgavaju se raznim terapijama, uzimaju razne lekove i pokušavaju da sebe održe u životu
Rekao bih da je nauka bila na vrhuncu svoje moći u doba prosvetiteljstva, kada se verovalo u njenu ogromnu moć i nezaustavljivost.
Međutim, mnogi postmodernistički mislioci, a i ja sa njima, smatraju da je vera u nauku i njenu moć da pomogne, odnosno promeni društvo, odavno opala... te se stoga ljudi neminovno ponovo okreću religiji.
Dakle, kako nauka nije uspela da podrije temelje religije na vrhuncu sopstvene moći, svesna je da je uzalud da to uopšte pokušava sad.
Pritom mislim da je suština nauke i religije identična - odgovor na pitanje "Šta je smisao života?", ili još tačnije, same pripisuju smisao životu.
Samo su ljudi na obe strane svesni da imaju podjednak broj pristalica, te da ne mogu prevladati, pa se drže "svoje teritorije".
Originally posted by MageVera može nezavisno da opstane. Ti veruješ u sebe i svoje sposobnosti. Zato otvaraš temu i iznosiš stavove, sedaš na bicikli ubeđen da će te prevesti od tačke A do tačke B i sl... Isto tako, ljudi imaju veru u ono što stvaraju (institucije, dela, nauku..) i oslanjaju se na to. To je vera, ali nije religioznost i sl.. Religiju odlikuje organizovanost, vera u nešto svevišnje (mistika i sl) kao i institucionalizovano učenje koje se ogleda u nekim spisima i sl.. Dakle, vera u nešto - nekog može da preraste u oblik religioznosti, ako i samo ako zadovolji određene uslove. Sama vera po sebi ne može da bude vid religioznosti iako može imati neke elemente (roditelji veruju u nas i naše sposobnosti, neko nam može napraviti oltar i sl [spomenici su jedan vid oltara] i obožavati nas, ali to nužno nije religioznost)
@just_me: Da, slažem se sa tobom da je vera iznad religije. Samo sam razmišljao da li vera može kao takva (nedefinisana) na opstane ili se vremenom oblikuje u neku specifičnu religiju?![]()
Očigledno je da čovek ima potrebu da u nešto veruje, ja se samo pitam gde je granica kada ta vera prelazi u religiju? Mada mislim da mi je nsBeckie već odgovorila![]()
Originally posted by DirrtyZanimljivo stanovište, ali se nikako ne slažem sa istim.. Nauka svakodnevno napreduje (kao i evolucija, to najčešće radi postepeno i polako...) i kao takva ona svakim danom dostiže nove svoje vrhunce. Postmoderniste sem rečitosti krasi i pesimizam, a ovde ću se pozvati na Fukoa i Co. koji veruju da je sve njanjavo (narodnim jezikom) i da je nemoguće postići bilo šta konkretno.. Iz ovoga ugla je zaista moguće da se ljudi okreću religiji jer nauka ne menja društvo, ali opet, postoje jasni dokazi (ovde aludiram na sve od ekoloških do društveno političkih i moralnih) kako nauka utiče na promenu društva i okoline i time ovi argumenti padaju u vodu
Rekao bih da je nauka bila na vrhuncu svoje moći u doba prosvetiteljstva, kada se verovalo u njenu ogromnu moć i nezaustavljivost.
Međutim, mnogi postmodernistički mislioci, a i ja sa njima, smatraju da je vera u nauku i njenu moć da pomogne, odnosno promeni društvo, odavno opala... te se stoga ljudi neminovno ponovo okreću religiji.
Dakle, kako nauka nije uspela da podrije temelje religije na vrhuncu sopstvene moći, svesna je da je uzalud da to uopšte pokušava sad.
Pritom mislim da je suština nauke i religije identična - odgovor na pitanje "Šta je smisao života?", ili još tačnije, same pripisuju smisao životu.
Samo su ljudi na obe strane svesni da imaju podjednak broj pristalica, te da ne mogu prevladati, pa se drže "svoje teritorije".
Originally posted by MageVerske vođe se sve češće prilagođavaju fleksibilnijim tumačenjima svetog pisma i sl..
@Dina: Da, ali kada religija počne da tvrdi da je svet nastao za 7 dana ili da je bog stvorio Adama i Evu, pa su oni nekako (teškim incestom) izrodili ostatak čovečanstva, onda već počinje da se sukobljava sa naukom![]()
Originally posted by DinaMisliš kao neka vrsta metafore? Meni se čini da verske vođe baš insistiraju da to nisu metafore, nego činjenice. Ja se slažem sa njim da je to u kontekstu religije nebitno, ali sa druge strane predstavlja obmanu i širenje dezinformacija, što je veoma opasno i zato i imamo takve religiozne fanatike.
Mage,
I to je objasnjavao da se moze uskladiti ako neko hoce da uskladi i ne mora se uskladiti. Npr moze se verovati da se evolucija desavala pa se vrste menjale bla bla sve u nekom od tih dana, koji ustvari nije dan od 24 h nego neki period vremena. Ali je naglasavao taj osnovni cilj religije spasenje duse, a to oko nastanka sveta da li ces da prihvatis/uklopis/odbacis oznacavao je kao manje bitno.
Originally posted by DinaMeni prelazak sa činjenica na metafore u cilju spašavanja religije deluje kao potez očajnika. Nije da ja sad hoću da vređam takve religiozne vođe, ali je očigledno da ne mogu da se tvrdoglavo drže svojih doktorina koje nauka sve više demantuje. Ja mislim da je promena neizbežna...
Mage,
pa otprilike tako, da... Moguce da ima razlicitih tumacenja a ovaj svestenik koga sam ja gledala (ne secam se kako se zove) je zastupao neko tumacenje da to oko postanka sveta nisu cinjenice, dokazi vec vise neka simbolika, metafora kako ti kazes...
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!