Originally posted by Stripi
Pa i imam. Zapravo, dojmljivo je to što sve kopije tvojih novinskih isječaka u pravilu imaju tiskarske greške a bojim se da ove nisu jedine. Zašto bi se Hrvatska ispričavala za to što se Tadić ispričao ljudima u Srebrenici? Otkad je to Srebrenica u Hrvatskoj? Zašto Tadić nikada nije došao u Vukovar, Škabrnju, Dubrovnik, nego ih sve zaobilazi kao mačka oko vruće kaše? Vukovar, koji su JNA i srpske dobrovoljačke paravojne skupine sravnale sa zemljom i kasnije niti jedna kuna iz Srbije nije došla za obnovu, pa makar i jednog pročelja, nego su ga tako ostavili do mirne reintegracije? Zaš tamo ne dođe? Škabrnja? Masakr lokalnog stanovništva? Nula bodova? Rušenje grada pod zaštitom UNESCOa? Ništa ni to? A gdje su sva ona manja mjesta za koja niko nije ni čuo? Recimo, Jamnička Kiselica u kojoj se nekada flaširala mineralna voda gdje su pogoni opljačkani i spaljeni do temelja? Tamo Boki ne ide. Ošo je u Srebrenicu jer je to smatrao mudrim potezom. Zato, daj pliz, nemoj palamuditi kada ti ni to ne ide kako valja, kada ti je priča šuplja ko rešeto i kada čak ni ti "novinski članci" koje tako žarko kopiraš i koje niko više ni ne čita, nisu ni napisani kako valja a nekmoli da su vrijedni čitanja.
Kako ten samo nije sramota da napišeš ovakav komentar.
Ma, i ja se iznenadjujem, kao da sam stvarno i mogao nešto drugo od tebe očekivati.
No, srećom novi hrvatski predsednik Ivo Josipović je sasvim drugačijeg mišljenja od onog koje ti ovde godinama propovedaš. Iako ni on prilikom svoje prve posete BiH nije posetio srpska stratišta, ali je bar rekao da će to uraditi.
Evo izveštaja iz BiH nakon današnje Josipovićeve posete Sarajevu.
Josipović: Izvinjenje BiH za 90-e
Zagreb - Hrvatski predsednik Ivo Josipović izvinio se u Sarajevu za učešće Hrvatske u politici koja je devedesetih godina prošlog veka pokušavala da podeli BiH.
U svom govoru pred poslanicima oba doma Parlamenta BiH, uz prisustvo najviših zvaničnika te zemlje, Josipović je izrazio žaljenje što je i Hrvatska svojom politikom devedesetih godina doprinela stradanjima ljudi i podelama koje i danas muče društva u regionu.
Hrvatski predsednik je preneo izraze poštovanja i saučešća za sve žrtve proteklog rata u BiH rekavši da svaki izgubljeni život predstavlja gubitak za sve.
On je rekao da će sutra u Ahmićima i Križančevom selu odati poštu žrtvama "čiji je jedini greh to što su bili drugi i drugačiji".
Državne politike 90-ih su "iz neznanja, zloćudnosti ili ludosti verovale da je podela rešenje za BiH, zbog čega su tamo, ali i u svojim zemljama, posejali zloslutno seme, a zavađeni su narodi požnjeli smrt, rat i uništenje", rekao je Josipović.
"Zajednička evropska budućnost najbolje je rešenje za trajan mir, stabilnost i napredak, a to više nije puki san", rekao je Josipović izrazivši uverenje da će Hrvatska uskoro postati članicom EU, ali i da "evropski put za Hrvatsku nije završen dok u Uniji ne budu i druge zemlje regiona".
"Tri naroda u BiH moraju sami naći formulu zajedničkog života, a umesto njih ne mogu drugi odlučivati, iako mogu pomoći ako se to od njih zatraži", rekao je hrvatski predsednik.
Josipović je, takođe, najavio da će sasvim sigurno posetiti i ona mesta u BiH gde su stradali Srbi.
"Ova moja poseta obuhvata trasu koja je moguća u ovom kratkom vremenu. Za mene su žrtve žrtve, a zločinci zločinci bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je predsednik.
On je najavio i da će se u narednom periodu sastati i sa čelnim ljudima Republike Srpske, sa kojima će razgovarati o svim otvorenim pitanjima.
Špirić o poseti Josipovića
Predsedavajući Veća ministara BiH Nikola Špirić poručio je uoči posete hrvatskog predsednika Ive Josipovića da će se uspeh njegove politike u regionu meriti prema načinu rešavanja problema Srba u Hrvatskoj iz koje su "proterani kao narod da bi se vratili kao nacionalna manjina".
Garancija dobre Josipovećeve politike, kada su Srbi u BiH u pitanju je, smatara on, da pomogne Srbima u Hrvatskoj i po tome ćemo meriti njegov uspeh.
Špirić je kritikovao organizaciju posete hrvatskog predsednika koja predviđa da on poseti mesta stradanja Hrvata i Bošnjaka, ali ne i mesta na kojima su stradali Srbi.
"Doći u BiH i posetiti stratišta gde su stradali Hrvati i Bošnjaci, a ne posetiti recimo Dobrovoljačku, znači da se Josipoviću Srbi "priviđaju samo u počasnom stroju i to je formula na koju ja na ovoj funkciji ne pristajem", kazao je Špirić.
On je, kako su javili bosanski mediji, izrazio žaljenje što neće razgovarati sa Josipovićem i dodao da organizacija poseta "ovoj krnjoj državi" govori da BiH može biti "slučajna i usputna stanica" nekim političarima.
Istakavši da mu se čini da je Josipovićeva poseta partijska, Špirić je ocenio da će od, kako je rekao, možda najbolje ideje, ta poseta imati krnje domete.