Originally posted by mythe
najpre, ja pravim razliku izmedju SAD s jedne strane i zemalja EU (dakle ostatka zapadnog sveta) sa druge strane.
da, ima odredjenih razlika, samo ne znam kako ih specifichno ti objashnjavash.
s obzirom da si ti mythe-e deklarisani simpatizer desnice, znachi li to da te razlike objashnjavash onako kao shto ih objashnjavaju npr. republikanci, fox news, glenn beck i ostali ajmerichki desnichari......?
Dalje, tacno je da nacisticka Nemacka i danasnja SAD nisu jednake, ali i jedna i druga su (svako u svoje vreme) bile najvece sile i drugo je pitanje jeli i koliko pametno suprotstavljati se jacem od sebe.
pa, nije bash istina da je nacistichka Nemachka bila ni onda sila u rangu SAD-a, Velike Britanije (koje su, istina, ushle u 2. Sv. Rat tek kad je i njima mechka zaigrala oko vrata, ali to je vec druga tema).
Ja se mogu donekle sloziti da je ulazak ondashnje Jugoslavije u trojni pakt bio ochajno iznudjen potez, ali ipak ne mogu napadati demonstracije protiv trojnog pakta jer su ako nishta drugo to bili velichanstveni izrazi otpora nacifashizmu.
Dakle ima razlike izmedju SAD sada i Nemacke onda, ali cinjenica je i da SAD danas vodi jednu vrstu ekspanzicionisticke politike, aktivno se mesaju u unutarnje stvari pojedinih zemalja, njihova vojska cini zlocine sirom sveta, iamju moderne logore tipa Guantamo B, isto kao sto je i Bush mladji ratni zlocinac (dobro ne bas kao bivsi nemacki kancelar Hitler, ali zlocinac je zlocinac).
aha, ti nisi simpatizer americhke desnice, vec samo evropskih desnica (ove su kao neshto puno bolje, eto, u nedostatku jedne kompaktne drzavne desnice kao shto je npr. republikanska ajmerichka, vec rashtrkane po drzavama i drushtvama dotichnih evropskih naroda, automatski su bolje....?)
zanimljivo. a ko podrzava evropske desnice? taj desnicharski deo SAD-a kojeg si dobro opisao.
Glede Nedica i njegove 'homofobije" i "heteroseksizam"- mislim stvarno. Ko se pre 70 godina bavio pitanjem homoseksualizma? Jel postoji neki "gayfriendly" politicar iz 40ih godina proslog veka? Kakvog li smisla ima optuzivati Nedica za te stvari kada se zna da ni ostali politicari tog vremena nisu imali nista bolje stavove o tom pitanju?
1. ja ne znam shta je homoseksualizam
2. jesi li ti upoznat sa pochecima homoseksualnih udruzenja i pokreta? bilo ih je dve decenije pre 2. Sv. Rata u vajmarskoj Nemachkoj. onoj Nemachkoj koja je bila u dobrim odnosima sa Vel. Britanijom, SAD-om, Francuskom, zemljama Beneluksa, Skandinavskim zemljama.
2. istina da chetrdesetih ni zapadni saveznici nisu bili puno bolji, ali ipak jesu bili mrvicu bolji. nacifashizam je taj koji je ubijao homoseksualce sistematski po logorima smrti, a zapadni saveznici kolikogod da su bili razocharavajuci u pogledu tretiranja homoseksualaca ipak nisu radili ono shto su radili nacifashisti. nedic je bio izabrao kome sluziti, a da sad ni ne pominjem njegovog ministra jonica te idola mu nikolaja velimirovica itd.....