Originally posted by mitrandir
Družite li se sa Romima, imate li prijatelje Rome, koliko ste diskriminatorni prema njima..?
-kad sam bio mali, išli smo kod nekih daljih rođaka i ta njihova ćerka me je vodala tamo-amo po kraju i onda joj je palo na pamet da odemo i da "gledamo cigane" (mi smo stajali na brdu a ispod su bile te neke kuće), pa sam je ispitivao šta tu ima da se gleda??? gde naravno nije umela da mi objasni (isto kao i neki drugi rođak koji je vazdušnom puškom lovio ptice a nije znao da mi objasni
zašto) pa sam otišao kod mame i tu se priča o gledanju cigana završila
-moja sestra je išla sa jednim Romom u osnovnu školu (iako mislim da je bio polu Rom jer je bio svetle kose i nije izgledao kao Indijac). Nije ništa naročito pričala o njemu
-na fakultetu je bio jedan Rom koji je često postavljao krajnje očigledna pitanja profesorima i onda su neki prevrtali očima (ali to je valjda bilo zato što su mislili da je takvo ponašanje glupo). Mislim da smo često bili u istoj grupi oko stola na vežbama (što nije uopšte teško izvesti ako se uzme u obzir da je bilo 5 odsto muških studenata). Posle ga više nikad nisam video.
-u jednoj školi gde sam radio bilo je mnogo romskih đaka jer je bila pored romske mahale. Svi su uglavnom imali jedinice a mislim da i nisu baš nešto znali srpski; jedan je imao sve dvojke i jako se ponosio što je najpametniji.
-u drugoj školi je u jednom odeljenju petog razreda bilo nekoliko romske dece (a u drugim odeljenjima niko). Jedna je bila odlična učenica i otišla u gimnaziju, drugi su bili srednje jaki đaci ali su nažalost slabo uradili prijemni pa su otišli u krojače i šustere.
-u tri škole gde sam bio kraće vreme je bio pokoji romski đak i uglavnom su bili između dvojke i trojke. U dve škole gde sam bio na zameni na početku i kraju godine romski đak je u međuvremenu ispisan
-jedna škola je bila gimnazija i imali su ukupno dve učenice Romkinje. Bile su među najboljima u odeljenju.
-u jednoj školi sam bio duže vreme i tamo su bili jedna romska devojčica iz emancipovane porodice koja je imala trojke iz biologije, i jedan dečko iz doma koji je imao čisto dva. Imali su dosta romske dece u mlađim razredima ali ne znam šta je dalje bilo.
-jednom sam radio ali ne u školi i čistačica je bila Romkinja. I u školama su čistačice često bile Romkinje. Komunikacija se uglavnom svodila na pitanje da li imaju (krpu, praznu saksiju, štap*, hranu za ribice) i da su deca nešto prosula po kabinetu za biologiju (kokakolu, zemlju iz saksije, mastilo iz nalivpera, algastičnu vodu iz akvarijuma) pa da treba brzo da se počisti dok se ne upije
*
ne, ne, ne, štap nije bio vaspitna mera za đake, nego mi je trebao pokazivač za zidnu sliku
-na birou za nezaposlene bilo je mnogo Roma jer je naš odsek bio za ljude bez škole: one koji nisu završili osnovnu školu i nastavnike koji ne mogu da nađu školu da se zaposle. Gužva je često bila ogromna. Posle su nas prebacili u druge odseke po opštinama gde živimo, pa ovde i nema baš mnogo Roma (a ni gužve nisu velike)
-onoj ženi što ide po trolejbusu sa bebom i dečakom od deset godina nikad ne dam pare