Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Ulix
Originally posted by Vel boy

... nema politiku Vojvodine kao samostalne drzave niti bi trebao da ima.
Da li bi trebalo ili ne, to je već diskutabilno. :kasalj:
pa ja sam i glasao na anketu s Mozda :giggle: zavisi najvishe od uze Srbije.....

@Popeye, .... ili da dash link odnekud gdje pokazujesh kako se suprotstavljash pandanshtini iz Matice Hrvatske :eureka:
Korisnikov avatar
By Srklet
s nekog drugog foruma ili? :nesiguran:

ok, evo imam moja dva citata, jedan se tice matice, a drugi takvog (matičarskog) nacina razmisljanja:

1. Noć kulturnih instituta EU je pak pokazala kako je Hrvatska doista i odavno, na što se u nas najdraže pozivaju desničari, dio Europe, jer su prezentirani radovi jasno pokazali dvije stvari. Prva je da sve što netko zamisli i napravi u Španjolskoj ili Engleskoj jednako efektivno rezonira i u Zagrebu, a druga je dobar odaziv publike, koju umjetnost itekako zanima. Jedino što u cijeloj priči nedostaje jest hrvatska verzija British Councila ili Goethe instituta, a vjerojatno je uskoro niti neće biti, jer se naši kulturni instituti, poput Matice Hrvatske, još uvijek bave prošlošću i samo onime što se tiče četiri milijuna Hrvata, autistički odbijajući ideju da se svih tiče cijeli svijet.

2. Konkretno, od 4. prosinca ćemo svi moći testirati kako će proći «samostalni srpski tjednik» diljem Hrvatske, pa i u Gospiću, a kao opcije se čine, ako se prisjetimo novije povijesti tog grada, metak u potiljak ili vezanje primjeraka Novosti lancima za kontejnere. Tko zna, možda Gospić ovaj put iznenadi, kao što će za mnoge čitatelje biti iznenađenje susresti se ponovno s ćirilicom.

happy? :lol:

inace maticu ionako bojkotiramo u redakciji, kao i HAZU. mrtvilo koje sise proracunski novac, vec bezbroj puta izreceno, fakat nema smisla aktivno se baviti tim institucijama. :shrug: pa eto nisam bio u prilici pljuvati ih koliko bih inace. a uostalom, nacionalizam je so nineties. sad ovdje mnogo vise ubija kapitalizam.
Korisnikov avatar
By Herald
Zaminmljivo, u pretrazi se mogla naci samo jedna tema o vojvodini, sve dok nije ozivljena jedna od starih tema. Pa reko da ozivim i ovu. :D Inace kada se tema ozivi onda se moze naci u pretrazi. Takodje, oni koji su vec glasali u anketu imaju mogucnost da glasaju jos jednom. Navalite :D
Korisnikov avatar
By Vel boy
da. kad rekoh da zavisi najvishe od uze Srbije to mislih da zavisi da li ce nazadno ponashanje uze Srbije (ako se nastavi, ne daj boze postane josh gore i/ili se uopshte ne popravi) naterati Vojvodinu da se otcepi. :)
Korisnikov avatar
By Herald
A, dobro onda. Bice kako biti mora. :novine:
Korisnikov avatar
By Herald
Masoni dogovorili autonomiju vojvodine ahahhaha, makar da su dogovorili nesto konkretno - pare su i dalje u bg.
Korisnikov avatar
By poslednjalatica
Vojvodina se nažalost neće osloboditi smrtnog zagrljaja Srbije. Završeno je crtanje granica u ovom delu Evrope.

1989. godine Vojvodina je bila druga najrazvijenija federalna jedinica Jugoslavije, prva je bila Slovenija. Srbija nas je anektirala ustavom iz 1990., oduzela nam je autonomiju i status federalne jedinice.
1995. godine su nam Milošević i bratija konfiskovali svu imovinu, odnosno imovinu koja je bila u vlasništvu AP Vojvodine i vojvođanskih opština.
Ako uporedimo Srbiju(Srbija+Vojvodina) sa ostalim bivšim federalnim subjektima Jugoslavije, jedino je Kosovo siromašnije od nje. Vojvodina je davala novac u fond za nerazvijene republike i pokrajine za vreme SFRJ, a danas su svi ti entiteti bogatiji od Vojvodine!
Da smo i mi krenuli 1991. putem Hrvatske i Slovenije, danas bismo već bili u EU, o privrednoj razvijenosti da ne govorim.
Činjenica je da Srbija vuče Vojvodinu za noge, nazad u blato i glib, ali za to smo mi Vojvođani najviše krivi. Jbg, dopustili smo.
Vojvođanin sam i priznajem Srbiju kao svoju zemlju, odnosno priznajem je kao nužno zlo.
Korisnikov avatar
By VANGEL
Nz- i ako oce nadam se da ce to biti mirnim putem reseno .
ZRENJANIN - Brojni su primeri koji dokazuju da je Autonomna pokrajina Vojvodina u podređenom položaju u odnosu na druge regione u Srbiji, a najnoviju primer pružilo nam je JP „Putevi Srbije“. Radi se, naime, o tome da su prilikom otkupljivanja zemljišta za izgradnju autoputa na Koridoru 10, koji je, naravno, veoma značajan za Srbiju, građanima ponuđene različite cene. Tako na primer, kvadrat zemljišta na jugu Srbije košta 1000 dinara, a u Vojvodini, tačnije oko Subotice, košta oko 70 dinara – upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Zrenjanin Dragan Nedeljkov. On je ocenio da ta razlika nije zanemarljiva, i da je cena čak četrnaest puta veća na jugu Srbije nego u Vojvodini. Rekao je i da je ovo još jedan primer da građanke i građani Vojvodine ne žive u istim uslovima kao i drugi građani u Srbiji, te da se LSV zalaže da se stavi tačka na takav tretman Vojvodine i Vojvođana
- Primeri su brojni i kada je u pitanju poljoprivreda. Za sve države regiona i Evrope pšenica i kukuruz su strateške sirovine osim kada je reč o Srbiji, gde poljoprivrednici nemaju ni subvencije, niti bilo kakvu pomoć kada je u pitanju proizvodnja ovih poljoprivrednih kultura. Neko će reći da je za to potrebno najmanje para, ali mi u LSV kažemo da jeste potrebno najmanje novca, ali da je ta proizvodnja i tek kako skupa i skuplja nego u susednim zemljama - rekao je Nedeljkov. Ono što pokazuje da je Vojvodina u podređenom položaju je i to da je, po najnovijim podacima, prosečna plata u Vojvodini niža od prosečne plate u Republici Srbiji i to se prvi put desilo od kada se Vojvodina pominje kao regija tačnije kao Autonomna pokrajina.
Korisnikov avatar
By Brokeback
Ne bi mi smetalo, mada bi onda zaista bili geografsko mali!
Nisam neki patriota i bas me briga kuda ide granica moje drzave.. bitno mi je jedino da mogu da zaradjujem dobro na osnovu mog skolovanja, a da li ce se mesto u kome radim zvati Srbija ili Vojvodina, who cares... :)
Korisnikov avatar
By Mariška
Pajtić: Vojvođanski separatizam ne postoji

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da su spekulacije o postojanju "separatizma" u Vojvodini "notorna besmislica" i da nemaju nikakvo uporište u stvarnosti.

"Pominjanje odvajanja Vojvodine, u kojoj je više od dve trećine stanovništva srpsko, u istoj je ravni kao i tvrdnja da u Šumadiji jača separatizam, dakle radi se o notornoj besmislici", rekao je Pajtić za današnji novosadski "Dnevnik".

"Namerno ili slučajno, građanima nije dovoljno objašnjeno da uvek kada postoji težnja neke regije da se otcepi od matične države, bilo da se radi o Škotskoj, Baskiji, Južnoj Osetiji..., ti zahtevi su etnički motivisani", kazao je Pajtić.

Cela vest

Komentar čitaoca: Primera posebnih država u okviru iste nacije i te kako postoje u svetu npr. Austrija, Tajvan itd.
Korisnikov avatar
By 2kune
Zašto stalno jedna te ista tema i jedna te ista ideja u vezi s Vojvodinom? Zašto nitko ne pokaže zrno kreativnosti i ne zamisli nadnacionalno građanski osviješćene vojvođane svih nacija kako uz gromki 'huraaa!!!' poput crvene armije jurišaju na BG i ostatak zaostale, feudalne, totalitarne, klerofašističke i nacionalno isključive Srbije, ubijaju kojekakve karikature popova, kraljevih nasljednike i četničkih vojvoda, te, uz radosno klicanje napokon oslobođena naroda, proglašavaju Srbiju normalnom europskom gejfrendli građanskom državom? Uostalom, nije li kroz povijest jezgro srpske države vazda napredovalo od Peći na sjeveroistok? :trep:
By XanaX
(at) Popeye & Vel Boy

- Zar se ne piše "Matica hrvatska"? 8dakle, malim slovom, hrvatska, srpska itd.) -to čisto radi vlastite pismenosti da se naučim ili poučim

(at) Stripi

Je l' vrijeme za onu "Srijem, Banat i Bačka, tri srca junačka..."? ono što su nas učili na ustaškoj praxi...

Sorry, sad ontopično, a baš vas zeznule te autonomne pokrajine u bivšoj Yugi. Znam razloge zašto su morale biti uvedene, i zašto su im kasnije date takve ovlasti (za to je kriva što ekonomija, a što i pomalo, srpska politika, sorry...).

Npr. Tito istjerao Talijane iz talijanske Zare (Zadra), Rijeke (Fiume) i naravno ostatka tal. Dalmacije, Hrv. primorja i Istre. Ok, Esule - isto što i Talijane. Ali, sredili ono oko Trsta, zona a, zona b, rat. odšteta, i IDS (vodeća istarska stranka) vjerojatno bi planula više na ideju da ih se vrati Italiji nego da im se, pojma nemam, ne znam kaj kakav "porez za razvijene" uvede...

Ovo Zara, Fiume - navodio sam onako malo seljački, ali , kad sam bio u Rimu, vidio sam di je fašo Mussolini dao podići neke kolumne, nekaj impozantno, još uvijek stoji tamo, pa svaka kolumna kao neki grad, pa tako i Zadar i Rijeka...
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by XanaX

(at) Popeye & Vel Boy

- Zar se ne piše "Matica hrvatska"? 8dakle, malim slovom, hrvatska, srpska itd.) -to čisto radi vlastite pismenosti da se naučim ili poučim
da. (sad me samo nemoj pitati zashto sam zapocheo rechenicu malim pochetnim slovom "d" od da :smeh: ; forum je chovjeche i lezerno pishem)
Originally posted by XanaX

i IDS (vodeća istarska stranka) vjerojatno bi planula više na ideju da ih se vrati Italiji nego da im se, pojma nemam, ne znam kaj kakav "porez za razvijene" uvede...

da. ali gdje je i sushtinska autonomija? :trep: :)
Po informacijama koje je Pajtić izneo a koje je skupljeno uz pomoć članstva DSa koje se migoljilo po ulicama poput pasa lutalica, 65% rasnih Srba u Vojvodini jeste za nezavisnost.
Manjine su za takvu opciju oduvek i bile.

Stavimo na stranu vaše personalno mišljenje da li bi trebalo.
Mene interesuje zašto je taj procenat toliko visok?

Par komentara s b92

"Vojvodina je zlostavljena, opljačkana, uništena i što je najcrnje GLADNA prvi put od kada je sveta i veka! To su efekti dvadesetogodišnje vladavine vaših koalicionih parthera i vas (što odvojeno, što u koaliciji)."

"Gospodin Pajtic bi malo trebao da se obavesti o stanju u zeljeznici Vojvodine. Dok smo imali nasu upravu u Vojvodini sa sekcijama u ZR, SU, PA, SO I SM pruge su bile sasvim dobre a o vozovima i brzini da ne pricamo. Samo Zrenjanin je imao 13 lokomotiva (savremenih) koje su gradjani Vojvodine sami kiupili pre 25 i vise godina.Danas su te lokomotiveu Beogradu u Srbiji."

"Vojvodina JESTE zapostavljena, pre svega od pokrajinske vlasti kojoj je najvažnije da se ne zameri DS gazdama u Beogradu. Zato, molim vas, g.predsedniče vojvođanske vlade, nemojte tumačiti šta Vojvođani žele, a naročito ne šta želi 65% stanovništva srpskog porekla, jer - jako pogrešno to tumačite."

Vest

Lično smatram da Vojvodina može da bude nova Švajcarska.
Dovoljno smo mali da nas niko neće dirati, a u malim državama je moguća direktna demokratija. Što vuče za sobom veće slobode, liberalnije društvo a samim time i razumevanje za različitosti po svim osnovama.

Jedino što smatram da bi se trebalo uvesti jeste poput Holandije gledanje srećnih gej parova pre izdavanja dozvole za boravak. Ako se osobi to gadi neka se vrati na brdo s kojeg je sišla.

Koje je vaše mišljenje?
Korisnikov avatar
By west end
vojvodinu su unistili i opljackali kolonisti iz crne gore i preko drine :sanjaljubaf:
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Ova tema je tako paseeee :bljak:

To istrazivanje je kao i sva izvuceno iz konteksta verovatno, ne radi se o formalnoj nezavisnosti nego o pozivu na vecu ekonomsku autonomiju.
Vojvodina ako nije postala nezavisna kroz proces raspada bivse SFRJ nece to nikada ni biti a vi koji iznova podgrevate tu temu samo dajete povoda centristima iz Beograda da postanu jos shizofreniji sto se Vojvodine tice i da pruzaju jos veci otpor davanju ekonomske autonomije Vojvodini i ostalim regionima u Srbiji od cega bi koristi imala drzava Srbija u celini.

Zato :zacepi:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Lakiboy_ns

Ova tema je tako paseeee :bljak:

To istrazivanje je kao i sva izvuceno iz konteksta verovatno, ne radi se o formalnoj nezavisnosti nego o pozivu na vecu ekonomsku autonomiju.
Vojvodina ako nije postala nezavisna kroz proces raspada bivse SFRJ nece to nikada ni biti a vi koji iznova podgrevate tu temu samo dajete povoda centristima iz Beograda da postanu jos shizofreniji sto se Vojvodine tice i da pruzaju jos veci otpor davanju ekonomske autonomije Vojvodini i ostalim regionima u Srbiji od cega bi koristi imala drzava Srbija u celini.

Zato :zacepi:
Ovo su tako pogrešna nagađanja, da se čovek mora zapitati da li si uopšte i pročitao ono što je napisano?

A moderatora molim da ako se sve teme o Vojvodini lepe u jednu.
Da se isto čini i s temama o paradi, Grand zvezdama, pičkama i kurčevima.

Arigato!
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Morgan Le Faye

Arigato!
Ja sam ih spojio, pošto ne vidim razliku između prve i druge teme... (uradim ja isto i kad vidim dve iste o kurčevima i pičkama)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Marvin
Originally posted by Morgan Le Faye

Arigato!
Ja sam ih spojio, pošto ne vidim razliku između prve i druge teme... (uradim ja isto i kad vidim dve iste o kurčevima i pičkama)
Prva tema, je o samom pitanju nezavisnosti i našem razmišljanju o istom.
Druga tema pokušava da nađe odgovore na pitanje zašto postoji želja za nezavisnošću.:maca:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!