Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by LeDeNa_

In this world- Moby

Prelep spot
Ledena, ako ne pišemo ništa, ne znači da ne čitamo.

I da ne razmišljamo o onome što si napisala.

I da ne želimo da odgovorimo.

Samo možda ne znamo kako.

Možda se bojimo da će naš odgovor biti pogrešno shvaćen.

...

Ledena, nemoj nas napustiti!

Please!
Korisnikov avatar
By Mariška
Ovo je, na primer, jedna od stvari koje bih želeo da prokomentarišem, ali se ustručavam, strepeći da bi moglo doći do nesporazuma:

Mozda ja, tako staromodna, jos uvek imam princip da je ono najvrednije sto zena moze da ponudi ona sama, i da je to ono najvrednije ne zato sto je to nesto sto je postigla, nego zato sto je to nesto sto ona jeste.
Po mom mišljenju, ova rečenica ima bar dva značenja:

1. značenje: Svaka žena, a takođe i svaki muškarac - svako ljudsko biće, vredno je samo po sebi. Svaki čovek u sebi nosi nemerljiv potencijal, nemerljivu LjUDSKU vrednost i zaslužuje poštovanje sam po sebi, pa makar ništa u životu ne postigao. Svaki, ali baš svaki čovek je ČUDO vredno divljenja. Ali takođe, mada možda na nešto drugačiji način, i svaka životinja, svako drvo, svaka bubica, svaka biljčica... Život je čudo! Ali i pustinja, i glečer, i planina, i reka, more i jezero... Čitava priroda je čudo! Uključujući i Sunce i Mesec i druge planete i zvezde, druge galaksije... Vasiona... Šta su sva postignuća celokupnog čovečanstva, skupa sabrana, spram beskraja vasione? Ništa. Ama baš ništa... Mi ne vredimo zato što smo nešto postigli. Mi vredimo zato što JESMO. Zato što osećamo. Zato što smo, ma kako majušni, i mi jedan delić tog beskraja, koji diše i živi i kroz nas i naše sićušne ljudske živote...

To bi bilo to neko filozofsko, metafizičko značenje...

2. značenje: Postoje žene koje ne treba ništa da RADE, kojima je dovoljno samo da BUDU to što su, da postupaju po nagonu svoga srca, i to je ono najvrednije što one mogu da ponude drugim ljudima.

Iskreno, meni su prva asocijacija na ovo značenje japanske gejše, grčke hetere, pa, da budem sasvim otvoren, i naše domaće "žene sa greškom", kako je to formulisala Anabela Basalo... Jedna od takvih žena mi je svakako i Hermina, iz Heseovog romana "Stepski Vuk". Jednostavno, to su žene koje umeju da vole, koje umeju da pruže Ljubav... Postoji naravno tarifa, cena njihove ljubavi, a ona otprilike odgovara tarifi psihoterapeuta, koji u suštini radi sličnu vrstu posla... Samo što je psihoterapeut morao prethodno godinama da se školuje, da završi specijalizaciju, da veoma mnogo stvari nauči da bi mogao da se bavi svojim poslom, dok kod njih to dolazi prirodno, spontano, bez posebnog truda, dovoljno je samo da budu to što jesu...

Mislim da je jedna od takvih žena bila i Kamala, iz Heseovog romana "Sidarta". Ona je, na kraju, rodila i dete... Rekao bih da je i materinstvo takođe nešto prirodno, spontano, što se dešava zato što žena JESTE žena, i kao takva prirodno ima i tu moć da rodi. Zaista, gledajući koliko ima puno žena koje ne mogu prirodno da zatrudne, koje teško nose trudnoću, za koje čin rađanja nažalost svakako jeste čin velikog postignuća, stekao sam utisak da prirodna sposobnost rađanja, koju žena nosi samim time što je žena, jeste nešto izuzetno vredno, ne znam da li baš najvrednije što žena može da ponudi, ali bez ikakve sumnje jeste veoma vredno...

No, nije samo roditi dete, treba ga i odgajati... A pored hrane i osnovne nege, ono najvrednije što se detetu može ponuditi svakako jeste Ljubav. I tu žena ne može da mu ponudi praktično ništa od onoga što je postigla, već samo ono što je ona sama... Majka.

Elem, ja imam jednu dalju rođaku (dođe mi kao neka tetka, iako nije mnogo starija od mene). Nismo baš nešto bliski, mahom se srećemo na familijarnim skupovima (svadbe, sahrane i sl.). Ipak, zauvek mi je ostalo u sećanju jedno letovanje na Zlatiboru, kada sam je posetio u vikendici koju njeni tamo imaju. Bila je sa sinom (četiri i po godine) i dve tetke (koje mom dedi dođu sestre od strica, nebitno).

Elem, ta moja rođaka, Jasna, ima neku teoriju kako decu ne treba nikada tući, već sa njima razgovarati. Kako nesporazumi i sukobi među ljudima, a pre svih nesporazumi i sukobi između roditelja i dece, nastaju usled problema u komunikaciji. Da deci treba pružiti razumevanje i ljubav, nežno i strpljivo razgovarati sa njima, a nikako vikati na njih ili ih, ne daj Bože, tući! Tako da mi je bilo neverovatno simpatično kada je njen sin, Mihajlo, koji je tada, kako rekoh, imao četiri i po godine, najozbiljnije upitao Jasninu tetku Zoru (kada je počela nešto na njega da viče): "Je l' mi to, baba-Zoro, imamo problem u komunikaciji?".

Isto tako, kada su se jednom prilikom šetali, put je prolazio pored, ne baš provalije, ali vrlo velike strmine, dubine pet-šest metara, tako da ako bi se čovek okliznuo i tu upao, sigurno bi se ugruvao, ako ne i ispolomio. Zato je, naravno, Jasna brižno rekla Mihajlu da ne ide ivicom puta, uz provaliju. Ali, dete kao dete, krete baš ivicom, uz samu provaliju, da oseti "adrenalin rush", valjda. I sada, kako rekoše Jasnine tetke, umesto da ga Jasna ispremlati, da mu više ne padne na pamet da ide tuda, ona ništa. To jest, ona dotrči do njega, klekne, zagrli ga i počne da ljubi. A onda mu, milujući ga po obrazu, nežno i strpljivo reče: "Mihajlo, ti znaš koliko ja tebe volim. Ti znaš da meni možeš sve da kažeš. Da ja nikada neću prestati da te volim. Mihajlo, molim te, reci mi kako si mogao ovako nešto da mi uradiš?" A Mihajlo, kao da je dobio one batine koje su tražile Jasnine tetke, poče da plače i kroz suze odgovori: "Izvini, mama, neću više nikada."

Kada sam ovu "anegdotu" ispričao jednom mom prijatelju, koji je, kada sam mu došao u posetu, upravo čitao Dalaj-laminu knjigu "Negativne emocije", on je za Jasnino ponašanje rekao da je ono upravo primer jedne negativne emocije, i to one koja se zove "emocionalno ucenjivanje". Razmišljao sam o tome što je rekao taj moj prijatelj i rekao bih da nije u pravu. Mislim da je Jasna samo želela da Mihajlo bude potpuno svestan da nekim postupcima koji njemu pričinjavaju emocionalno zadovoljstvo, on u nekim drugim ljudima (Jasni) izaziva emocionalni bol...

Bilo kako bilo, ja sam tada čvrsto odlučio da, ako ga nekada dobijem, nikada neću tući moje dete. Ako nemam vremena da se posvetim mome detetu, neću ga ni imati... Isto tako sam odlučio da ako se nekada budem oženio, da ću se oženiti samo ženom koja je kao moja rođaka Jasna. Koja naše dete neće odgajati vikom, batinama, prezrivim pogledima, nego ljubavlju, nežnošću, razgovorom, razumevanjem, strpljenjem... (Ja nisam "čisto" gej nego biseksualac, i nemam ništa protiv toga da se nekada oženim i dobijem dete. Možda i više od jednog deteta, ako ono prvo bude tražilo da dobije sestru ili brata. :) )

Šta sam hteo da kažem? A da, htedoh reći da je roditeljstvo veoma zahtevan i ozbiljan POSAO, sa praktično dvadesetčetvoročasovnim "radnim vremenom" (holivudske glumice ne angažuju bez razloga po tri dadilje da im čuvaju decu dok su one na snimanju...). I svaka žena koja se posveti materinstvu zaslužuje duboko poštovanje. Iako ona ništa ne "postiže", iako je ona samo ono što je. Majka. Žena. ...

S druge strane, ne smatram da su postignuća koja je postigla, na primer, Isidora Sekulić, nešto manje vredno od njene egzistencije kao žene. Ili eventualno majke... Mislim da svaka žena i svaki muškarac imaju pravo da sami procene šta je to što je u njima najvrednije... Da li ono što su postigli svojim mukotrpnim radom, ili ono što su prirodno dobili, samim svojim rođenjem, a da možda taj svoj prirodni potencijal i nisu iskoristili...

Ne pišem sve ovo zato da bih ti pokazao da nisi u pravu. Ne želim polemiku. Želim samo da izrazim svoje mišljenje, svoja razmišljanja na ove tvoje misli, koje sam gore citirao. Jer mislim da od dobronamerne razmene mišljenja - a sve što pišem na ovoj temi jeste napisano u dobroj nameri (kao i sve što i inače pišem, generalno, samo što ljudi to nekad drugačije protumače...) - ne može biti štete. A možda može da bude neke koristi.

:kiss:
Korisnikov avatar
By Mariška
I ovo je jedna od stvari o kojima sam podosta razmišljao:

Ne tragam, neprestano, za surogatima i suspstitucijama onog za sta sam sasvim svesna da mi je potrebno. Naprotiv. Tragam za originalom, bas za onim sto znam da mi je potrebno.
Ja znam, osećam, da bi mi, da sam ženskog pola, bio potreban neko ko ume i može da u meni prepozna moju prirodu:

Ja sam zena. To je vidljivo spolja. Ali ja sam zena iznutra, duboko u sebi, sustinski i iskonski, duboko u meni dise jezgro koje me cini zenom. I srecna sam zbog toga. Ponosna na to. Svesna sam svojih slabosti, svojih nedostataka, svesna sam da mi je potrebna zastita, i paznja, i zalivanje cvetova koji rastu u meni. Potrebna mi je neznost, potrebna mi je svest o tome da neko prepoznaje tu zenu u meni, da ume sa njom, da ume da joj da sve ono sto joj je potrebno da bi mogla da se pokaze u svoj svojoj raskosi. Ja ne zelim da budem jednaka. Ja ne umem da budem jednaka. Ja ne zelim da ispadam smesna trudeci se da budem jednaka, jer je to protiv moje prirode. Postoje zene drugacije prirode. Moja nije takva. Moja priroda je "cudna" (ne mogu da nadjem sad rec). U meni dise potreba da pripadnem, da se kroz pripadanje iskazem, da kroz pripadanje zivim svoju prirodu, svoju sustinu. I da volim. Da volim celim svojim bicem onoga ko ume i moze da u meni prepozna moju prirodu....
I isto tako znam da mi moja inteligencija ne bi dozvolila da se nadam da ću pronaći takvu osobu, ili da će ona pronaći mene... Znam da bi me moja inteligencija ubedila da ja nemam kome da pripadnem...

"ja ne smem ono što mogu, i neću ono što želim. Ja sam se zaklela da ću uvek ostati bez nade, da se u trenutcima bola neću tešiti nadom, da se u časovima blaženstva neću trovati nadom" (Isidora Sekulić: "Sapunici")

Znam da ne bih tragala za originalom, baš za onim što znam da mi je potrebno. Nego bih se opredelila za traganje za surogatima i supstitucijama onog za šta sam sasvim svesna da mi je potrebno.

Bila bi mi potrebna osoba kojoj mogu da pripadnem, da je volim celim svojim bićem, nju, koja ume i može da u meni prepozna moju prirodu...

Ali ne bih tražila takvu osobu, nego bih tražila pripadništvo raznoraznim organizacijama, pokretima, ideologijama itd., svemu onome za što mi se učini da može da promeni ovaj svet u kojem živimo, da izmeni ili uništi bezbroj stvari koje mi se u ovom svetu ne sviđaju, koje me sputavaju i guše... A koje jedva da bi mi smetale, u stvari jedva da bi ih i primećivala, samo kada bih našla osobu kojoj mogu da pripadnem, i da je volim...

Ali "ja ne smem ono što mogu, i neću ono što želim"...
By LeDeNa_
.....Dovoljno je......

Zadrzan dah u ostatcima tecnosti u dve case koje su ostale na stolu, trag prsta na mojoj kozi, zraci sunca koji gamizu kroz spustene roletne uvlaceci se u sigurni polumrak sobe iz koje snovi jos nisu krenuli u svoj uzaludni pohod ka nebu pokusavajuci da se provuku pored hvataca snova kojima su osigurani svi prozori na ovoj kuci...

Mozda strasno gresim sto ih hvatam, sto im ne dozvoljavam da pobegnu i odnesu sa sobom gradju koja im pripada i koja tako tupo i cudno odjekuje pod suncem koje prekriva zidove. A mozda i ne gresim. Ne znam. Jos nisam pokusala da zivim bez njih, jos nisam pokusala da ogoljena i nezaogrnuta snovima grickam dan do trenutka kada se na nebu pojavi bleda svetlost meseca, ponekad tek naslucena kroz mutne zastore oblaka, ponekad jasna, sa neprikrivenim ludilom koje isijava na zemlju.

Noc je moja sudbina...

Volela bih da mogu da ti zamerim mnogo toga. Ne mogu. Zameranje bi znacilo da te dozivljavam kao ovojnicu stvarnosti koja zaokuplja sate, dane, mesece... Ti si samo deo mojih noci, senka na zidu moje sobe, prosapustana rec koja pocinje i zavrsava u prvom pramenu kose koji joj se nadje na putu, noz koji, zariven i sakriven duboko u mesu, svrdla svoj put ka necemu tajnom i skrivenom...

Male lazi, velike lazi, lazi zaodenute sarmom paukove mreze u koju se uplicemo svesno i pristajuci na njih kao na nasusnu potrebu disanja. Osmesi prastanja, kao da govoris - znas da lazem. U redu je. Znam. I prsti koji se traze u mraku prepoznavanja, kao da dodir predtstavlja jedinu istinu koja je potrebna...

Izgovaras tolike velike reci. Pusti... Velike reci obicno kriju u sebi male i, na kraju krajeva, toliko nebitne stvari. Ne govori stvari iza kojih ne mozes stati, ne dozvoli da te obeleze, preuzmu, da nosis njihov znak i teret koji nose sa sobom. U male reci, obicne reci, toliko toga velikog moze da stane, samo ako umes da ih otkrijes, prepoznas, uhvatis. Mada, istina je, male reci su mnogo teze od velikih. Male reci sa sobom ne nose velika obecanja. One traze, zahtevaju, da iza njih stanes i ispunis ih, inace te progone i melju te, odnoseci san i osemehe u nepovrat.

Psssst... Cuti... Nevazno je to sto zelis da mi kazes. Ne mozes mi reci nista sto vec ne znam i nista sto vec nisam cula. Tvoje izmisljene istine padaju na plodno tlo, uvijam se u njih kada ustanem iz kreveta da odem po cigarete ili da promenim disk, da se zastitim od hladnoce sveta koji postoji izvan tog sigurnog mesta u kome toplota carsava i mirisi strasti brisu sve sto vreba izvan nas.

Psssst... Samo spavaj. Mirno. I ne brini...

2007
By LeDeNa_
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako

In this world- Moby

Prelep spot
Ledena, ako ne pišemo ništa, ne znači da ne čitamo.

I da ne razmišljamo o onome što si napisala.

I da ne želimo da odgovorimo.

Samo možda ne znamo kako.

Možda se bojimo da će naš odgovor biti pogrešno shvaćen.

...

Ledena, nemoj nas napustiti!

Please!
Eh, daleko od toga da ce biti pogresno shvacen...

.......

Sjajan si svakako....Hvala ti sto me citas.....

:)

Sto se tice Isidore Bjelice...sorry ali ja nju nesto i ne volim...Procitala sam knjigu virtuelna kurva tj na pola stala i rekla-ovo je uzas....

Sto se tice njenih izjava...nasmeje me, da...Mozda je ne pratim dovoljno:)
By LeDeNa_

Ne tragam, neprestano, za surogatima i suspstitucijama onog za sta sam sasvim svesna da mi je potrebno. Naprotiv. Tragam za originalom, bas za onim sto znam da mi je potrebno.
Ja znam, osećam, da bi mi, da sam ženskog pola, bio potreban neko ko ume i može da u meni prepozna moju prirodu:

Ja sam zena. To je vidljivo spolja. Ali ja sam zena iznutra, duboko u sebi, sustinski i iskonski, duboko u meni dise jezgro koje me cini zenom. I srecna sam zbog toga. Ponosna na to. Svesna sam svojih slabosti, svojih nedostataka, svesna sam da mi je potrebna zastita, i paznja, i zalivanje cvetova koji rastu u meni. Potrebna mi je neznost, potrebna mi je svest o tome da neko prepoznaje tu zenu u meni, da ume sa njom, da ume da joj da sve ono sto joj je potrebno da bi mogla da se pokaze u svoj svojoj raskosi. Ja ne zelim da budem jednaka. Ja ne umem da budem jednaka. Ja ne zelim da ispadam smesna trudeci se da budem jednaka, jer je to protiv moje prirode. Postoje zene drugacije prirode. Moja nije takva. Moja priroda je "cudna" (ne mogu da nadjem sad rec). U meni dise potreba da pripadnem, da se kroz pripadanje iskazem, da kroz pripadanje zivim svoju prirodu, svoju sustinu. I da volim. Da volim celim svojim bicem onoga ko ume i moze da u meni prepozna moju prirodu....
I isto tako znam da mi moja inteligencija ne bi dozvolila da se nadam da ću pronaći takvu osobu, ili da će ona pronaći mene... Znam da bi me moja inteligencija ubedila da ja nemam kome da pripadnem...

"ja ne smem ono što mogu, i neću ono što želim. Ja sam se zaklela da ću uvek ostati bez nade, da se u trenutcima bola neću tešiti nadom, da se u časovima blaženstva neću trovati nadom" (Isidora Sekulić: "Sapunici")

Znam da ne bih tragala za originalom, baš za onim što znam da mi je potrebno. Nego bih se opredelila za traganje za surogatima i supstitucijama onog za šta sam sasvim svesna da mi je potrebno.

Bila bi mi potrebna osoba kojoj mogu da pripadnem, da je volim celim svojim bićem, nju, koja ume i može da u meni prepozna moju prirodu...

Ali ne bih tražila takvu osobu, nego bih tražila pripadništvo raznoraznim organizacijama, pokretima, ideologijama itd., svemu onome za što mi se učini da može da promeni ovaj svet u kojem živimo, da izmeni ili uništi bezbroj stvari koje mi se u ovom svetu ne sviđaju, koje me sputavaju i guše... A koje jedva da bi mi smetale, u stvari jedva da bi ih i primećivala, samo kada bih našla osobu kojoj mogu da pripadnem, i da je volim...

Ko je ovo napisao???
By LeDeNa_
Ponekad....

.....JE POTREBNO TAKO MALO DA BI DOBIO MNOGO....

SVE sa cime se susrecemo ima Smisla.

......i..........dopuna, nakon 20 min. "neckanja".....

JADNI su ONI koji taj Smisao nisu pronasli - prvenstveno - u Sebi.
By LeDeNa_
Alanis Morissette - MTV Unplugged: King Of Pain

Ne volim je nesto ali ovu pesmu volim

There's a little black spot on the sun today
It's the same old thing as yesterday
There's a black hat caught in a high tree top
There's a flag-pole rag and the wind won't stop

I have stood here before inside the pouring rain
With the world turning circles running 'round my brain
I guess I'm always hoping that you'll end this reign
But it's my destiny to be the king of pain

There's a fossil that's trapped in a high cliff wall
That's my soul up there
There's a dead salmon frozen in a waterfall
That's my soul up there
There's a blue whale beached by a springtide's ebb
That's my soul up there
There's a butterfly trapped in a spider's web

But it's my destiny to be the king of pain

There's a king on a throne with his eyes torn out
There's a blind man looking for a shadow of doubt
There's a rich man sleeping on a golden bed
There's a skeleton choking on a crust of bread

There's a red fox torn by a huntsman's pack
There's a black-winged gull with a broken back
There's a little black spot on the sun today
It's the same old thing as yesterday

But it's my destiny to be the queen of pain

queen of pain
I'll always be queen of pain
I'll always be queen of pain
Korisnikov avatar
By Mariška

Ko je ovo napisao???
"Ali je ne smem ono što mogu, i neću ono što želim." je rečenica iz zapisa pod nazivom "Rastanak", jednog od 16 ispovednih zapisa iz knjige "Saputnici" Isidore Sekulić. (Ne Isidora Bjelica, nego Isidora Sekulić.)

Ako si za to pitala ko je napisao...
By LeDeNa_
Joj izvini...Ja kad procitam Isidora je odmah pomislim na nju:)

SvakiMarkoRadiNaopako

Eh...

Ponekad

...pomislis da imas sve, a na kraju shvatis da nemas nista..
By LeDeNa_
"Sta je zapravo "kultura"?

Rec - "kultura" se koristi u razlicitim znacenjima i ne postoji opsteprihvacena definicija.

S jedne stane, "kultura" je odredjeni stav ili usmerenje pojedinca ili grupa, drustvenih grupa, prema kojem i razlikujemo "civilizovano" drustvo od "primitivnog".

To je ujedno i sistem ciljeva i odnoa i sisitem samih navika.

S jedne strane, "kultura" je sistem vrednosti , stvoren i nagomilan u toku stvaralackog razvoja i same istorije koji tezi da zadobije polunezavisan status, nezavisan od onog stvaralackog napora u kojem su ponikle i razotkrivene upravo te "vrednosti".

Postavlja se pitanje da li je "kultura" uopste vazna za ostvarenje covekove licnosti, ili ona nije nista vise do spoljasnja odora koja slucajno ponekad zatreba, ali koja organski ne pripada sustini ljudskog postojanja.

Ona, ocigledno, nije sastvani deo ljudske prirode i mi obicno pravimo jasnu razliku izmedju "prirode" i "kulture", podrazumevajuci pod kulturom "Vestacku" covekovu tvorevinu koju on dogradjuje na "prirodu" , iako izgleda da mi, u stvari, ne poznajemo ljudsku prirodu odvojenu od kulture, makar i najmanje kulture.

Moze se tvrditi da kultura uopste nije vestacka, nego da je pre, na primer, prosirenje ljudske prirode; prosirenje kojim ljudska priroda dostize svoju zrelost i potpunost, tako da je "bez - kulturni" zivot ustvari "polu - ljudski" zivot.

Zar nije istina da je "civilizovan" covek vise covek nego "primitivno" ili "prirodno" ljudsko bice?

Bog je stvorio coveka (Sveto Pismo), u nameri da on stvara i odredio ga da deluje u svetu kao njegov car, svestenik i prorok.

GREHOPAD i PROMASAJ covekov ne ukidaju ovu nameru ili plan........i covek je iskupljen da bi ponovo bio ustolicen u svoje prvobitno dostojanstvo i da bi ponovo prihvatio svoju ulogu i delovanje u Tvorevini, kako bih to nazvala, tj. slazuci se s tom recju.

I samo cineci ovo on moze postati kakvim ga je Bog zamislio, ne samo u tom smislu da treba da bude poslusan, nego da bi ispunio delo koje mu je Bog odredio u svom stvaralackom planu, upravo kao glavno delo covekovo".

Georgije Florovski
By LeDeNa_
Sanjaj kao da ces ziveti vecno. Zivi kao da ces umreti danas.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Umor je zelja.

Dragulji...unutrasnji odraz Lica Vecnoga.

Srce je polozaj nade.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Potencijalno "nekad" neka bude SADA!

Totalno Sada...u Bicu koje je oduvek.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Telo ima svoje zahteve.
Um ima svoje zahteve.
Volja ima svoje zahteve.

Svako na ovom svetu nesto zahteva od tebe.

Samo Ono ne zahteva nista od tebe,
Dopusta ti da se smejes i gledas u zvezde.

I ti postajes opusten i cvrst kao more.

Sun Cu

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Prikriveni unutrasnji poroci ostavljaju dubok trag na dusi i u zivotu.

Disciplina je stvaranje, a ne negiranje (svog Bica).

Seme...Strast...Sloboda! Inicijacija 108...

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Trening Volje utiskuje mir.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Slika

Bice je putokaz. Ono ce te osloboditi.
By LeDeNa_
SvakiMarkoRadiNaopako :meda:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tek kada budes bila zadovoljna sobom, ... tek tada ce se videti i cuti.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Srce voli...um se brani.

Emocija je inteligencija ljubavi.

Rad je najvisa forma ljubavi.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Osvescenje je sreca. Oni koji spavaju, mimoilaze je.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Put Spoznaje otvara sva vrata.

"Ko radi na sebi, upoznaje druge."

*** -Sogul 4- ***

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
By LeDeNa_
Aforizmi

Ispisani posebnim slovima na zidovima
Studijske kuce u Prioratu

Slika

1. Voli šta "to" ne voli.

2. Najviše što čovek može da postigne je da bude u stanju da čini.

3. Što gori uslovi života to je plodniji rad, uvek samo pod uslovom da se sećate rada.

4. Pamti sebe uvek i svuda.

5. Seti se da si ovde došao sa prethodnim razumevanjem o neophodnosti borbe sa sobom-samo sa sobom.
Stoga budi zahvalan svakom ko ti pruži tu mogućnost.

6. Ovde možemo samo usmeravati i stvarati uslove, ali ne i pomagati.

7. Znaj da ova kuća može biti korisna samo onima koji su prepoznali svoju ništavnost i koji veruju u mogućnost promene.

8. Ako već znaš da je loše a uradiš, činiš grešku koju je teško ispraviti.

9. Glavno sredstvo za sreću u ovom životu je sposobnost da uvek spolja uvažavamo, nikad iznutra.

10. Nemoj voleti umetnost osećanjima.

11. Pravi znak dobrog čoveka je ako voli oca i majku.

12. Sudi druge po sebi i nećeš pogrešiti.

13. Pomaži samo onom ko nije neradnik.

14. Poštuj svaku religiju.

15. Volim onog ko voli rad.

16. Možemo jedino težiti da budemo u stanju da budemo hrišćani.

17. Ne sudi o čoveku po pričama drugih.

18. Uzimaj u obzir šta ljudi misle o tebi - ne šta govore.

19. Uzmi razumevanje Istoka i znanje Zapada - i tada tragaj.

20. Samo onaj ko može da vodi brigu o onom što nije njegovo može imati nešto svoje.

21. Samo svesna patnja ima smisla.

22. Bolje je povremeno biti egoista nego nikad pravedan.

23. Praktikuj ljubav prvo sa životinjama, one su osetljivije.

24. Podučavanjem drugih naučićeš sebe.

25. Seti se da ovde rad nije radi rada nego je sredstvo.

26. Samo onaj može biti pravedan koji može da se stavi u poziciju drugog.

27. Ako po prirodi nemaš kritički um tvoj ostanak ovde je beskoristan.

28. Onaj koji se oslobodio od bolesti "sutra" ima šansu da postigne ono zbog čega je došao.

29. Blagosloven je onaj koji ima dušu, blagosloven je onaj koji je nema, ali muka i jad onom ko je ima u začetku.

30. Odmor ne dolazi od kvantiteta nego kvaliteta spavanja.

31. Spavaj malo bez žaljenja.

32. Energija potrošena na aktivan unutrašnji rad je tu i transformisana je u svežu zalihu, ali energija potrošena na pasivan rad izgubljena je zauvek.

33. Jedno od najboljih sredstava za buđenje želje za radom na sebi je uvid da možeš umreti u svakom trenutku.
Ali prvo moraš naučiti kako to da imaš na umu.

34. Svesna ljubav izaziva isti odgovor. Emocionalna ljubav izaziva suprotno. Fizička ljubav zavisi od tipa i polariteta.

35. Svesna vera je sloboda. Emocionalna vera je ropstvo. Mehanička vera je glupost.

36. Nada, kada si samopouzdan, je snaga. Nada, sa sumnjom, je plašljivost. Nada, sa strahom, je slabost.

37. Čoveku je dat tačno određen broj iskustava - ekonomišući njima on produžava svoj život.

38. Ovde nema ni Rusa ni Engleza, Jevreja ili Hrišćana, već samo onih koji slede jedan cilj - da budu u stanju da čine.
By LeDeNa_
http://www.youtube.com/watch?v=1szI-aJ4pmc

Moby - In this world/In my heart

Lordy don't leave me
All by myself(x3)

Good time's the devil
I'm a force of heaven(x
3)

Lordy don't leave me
All by myself(x3)

So many time's I'm down
Down down(x3)

With the ground

Lordy don't leave me
All by myself(x3)

Whoa, in this world(x3)

Lordy don't leave me
All by myself

Slika
By LeDeNa_
:)

Losa noc. Nisam bila princeza. Necu vam pricati. Samo zelim negde ostaviti osecaj koji me danas rastura.
I sutra cu opet biti princeza... jaka, nasmejana, glasna, teska, naporna, vesela, lajava, zahtevna, mila, draga, nezna... prepoznatljiva.

Pepeljuga (Divlje jagode)

Princeza znaj bices ti
I poci ces na strasan bal
Sve sto si htjela, sve sto ti treba
Jos ove noci pasce sa neba

Al' znaj u ova cudna vremena

Cipele zlatne Pepeljugo
Mozda su lazne shvati to
Cipele zlatne Pepeljugo
Skinuce tebi jutro zlo

Strpi se sunce je
Sacekaj da padne noc
A onda princ tvoj brzo ce stici
Kocijom zlatnom i ti ces poci

:trep:
By LeDeNa_
Istorija jedne žilave mrcine

došao je do vrata jedne noći
mokar mršav izubijan i
isprepadan
beli zrikavi kusi mačor
pustio sam ga unutra i nahranio i ostao je
stekao poverenje u mene a onda je
jedan prijatelj naišao kolima i
pregazio ga.
poneo sam ono što je ostalo kod veterinara
koji je rekao:"nema šanse...dajte mu ove
tablete...kičma mu je slomljena, ali
i ranije mu je lomljena pa je srasla, ako
preživi nikada neće hodati, gledajte, sačma
je još tu...nekada je imao i rep, neko mu ga je odsekao..."

vratio sam mačora kući, bilo je vrelo leto,
jedno od najtoplijih u veku, stavio sam ga
na pod u kupatilu, davao mu vodu i tablete,
nije hteo da jede, nije hteo da pije, umakao sam
prst u vodu i vlažio mu njušku i pričao mu, nikud
nisam išao, odvojio sam dosta vremena
za kupatilo i pričao mu i pažljivo ga dodirivao a on
gledao je u mene tim bledoplavim zrikavim očima i
kako su dani prolazili načinio je prvi pokret
dovukao se prednjim nogama
(zadnje nisu radile)
do kutije za nuždu,
bilo je to kao truba moguće pobede
iz tog kupatila ka čitavom gradu,
vezan sam bio za tog mačora - teško mi je bilo,
ne kao njemu, ali dovoljno teško...

jednog se jutra digao, stao na sve četiri,
zatim pao i samo me gledao.

"možeš ti to", rekao sam mu.

pokušavao je dalje, dizao se i padao, na kraju
hodao dva-tri koraka, kao pijan,
zadnje ga noge nisu slušale i ponovo je pao,
odmarao, zatim se digao...

ostalo već znate: sad je bolje nego ikad, zrikav,
gotovo bezub, ali gipkost se vratila, i taj ga
pogled u očima nikad nije napustio.

sada me ponekad intervjuišu, hoće da čuju nešto o
životu i literaturi, a ja se napijem i dižem mog
zrikavog, upucanog, pregaženog bezrepog mačora i
govorim: "gledajte, gledajte ovo! "

ali oni ne shvataju, govore nešto u stilu:"vi
kažete da je Selin uticao na vas?"

"ne", držim mačora u vazduhu,"već ono što se
dešava, stvari kao što je ovo, ovo, ovo!"

tresem mog mačora, držim ga u
zadimljenom i pijanom svetlu, on je opušten,
on zna...

tad je intervjuima kraj
mada sam ponekad ponosan kad docnije
vidim slike i eto mene i eto mog mačora i uslikani smo
zajedno.
i on zna da je to ništa ali da sve to ipak pomaže.

Čarls Bukovski
Korisnikov avatar
By mOwbid
naglo pada sad na tebe tisina
u buci ti je samo srce bez glasa
nemam sta da kazem, ili nemam kome
pa zato ne kazem nikome...
u mrklom mraku, otvorenih ociju zivi
u proslosti hoda, i sadasnjosti se plasi
toliko je volela, sva osecanja ostavila
nema iz cega vise da da
mozda su sva nestala...

covek samo jedno hoce
da poraste za snove
kad poraste snove polako zaboravi
mi smo zajedno deca bili
ja znam sta znaci "budan sanjati"...
By LeDeNa_
Originally posted by mOwbid

nema iz cega vise da da
mozda su sva nestala...

covek samo jedno hoce
da poraste za snove
mi smo zajedno deca bili
Bravo mO

Znas, iznenadis me :)

Digni tu lepu glavu... Pogledaj me bar...
U suzici sto blista cuda se trista vide...
Tvoja je sreca samo tvoja stvar...
Al zato tvoja tuga... To je vec priča druga... To na moj racun ide...

Lako je kad te neko ni ne zavoli...
Tad samo tamna strana srca zaboli...
Tesko je kad za nekog jedinog i svog postanes zrnce soli...
Tesko je kad Tvoj Neko prestane da te voli...
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by mOwbid

nema iz cega vise da da
mozda su sva nestala...

covek samo jedno hoce
da poraste za snove
mi smo zajedno deca bili

Digni tu lepu glavu... Pogledaj me bar...
U suzici sto blista cuda se trista vide...
Tvoja je sreca samo tvoja stvar...
Al zato tvoja tuga... To je vec priča druga... To na moj racun ide...

Lako je kad te neko ni ne zavoli...
Tad samo tamna strana srca zaboli...
Tesko je kad za nekog jedinog i svog postanes zrnce soli...
Tesko je kad Tvoj Neko prestane da te voli...

:grouphug:
By LeDeNa_

...suza.
"Plač dolazi tek posle izvršene prelomljenosti, i otud ona varka da suza olakšava teret. Kad se proplače, sve je već svršeno. Ko odmah može da plače, taj je odmah i pregoreo. Samo one suze koje se mučno dugo skapljavaju i slivaju i sporo klize, suze su bola i pritiska."

(Isidora Sekulić: "Saputnici")
:kiss:
Korisnikov avatar
By Mariška
XXXVIII

Sve sam ovo napisao, da prikratim vrijeme. Meni je prijatno sjećati se onoga ljeta, koje sam proveo na dalekom sjeveru, gdje sam mnogo puta brojao sate, a vrijeme je ipak letilo. Sad se sve izmijenilo; dani više ne će da prolaze.

Imam ja i veselih trenutaka, ali vrijeme se ne miče i ja ne mogu da pojmim, kako ono može t a k o nepomično stajati. Ostavio sam se vojničke službe i slobodan sam kao kakv knez. Sve je dobro. Družim se s ljudima, vozim se na kolima. Katkad zažmirim na jedno oko, pa pišem kažiprstom po nebu, škakljam mjesečev podbradak i čini mi se, da se on smije, grohotom se smije od lude radosti, što ga škakljam ispod brade. Sve se osmjehuje. Otvaram bocu, čep puca, ja sazivam vesele goste.

Što se tiče Edvarde, o njoj više i ne mislim. Zašto da ju poslije toliko vremena ne zaboravim? I ja imam ponosa. Pa ako me tkogod zapita, imam li kakvih briga ili jada, ja mu bez skanjivanja odgovaram: "Ne, nemam ni briga, ni jada..."

Cora leži i gleda u mene. Ura kuca na kaminu, ispred mojih otvorenih prozora čuje se gradska buka. Netko kuca na vratima i listonoša mi predaje pismo. Pismo je s krunom. Znam, od koga je; odmah sam pogodio, ili sam možda sanjao o tom jedne noći, kad me je mučila nesanica. Ali u pismu nije ništa napisano, u njemu su samo dva zelena ptičja pera.

Ledeni strah prolazi kroza me, sav sam se ohladio.

"Dva zelena ptičja pera!" govorim sam sebi. "No, pa što onda? Ali zašto mi je tako zima? Gle, pa od prozora vraški duva."

I ja zatvorim prozore.

"Evo, ovdje leže dva zelena ptičja pera", mislim ja dalje - "meni se čini, da ih poznam; ona me sjećaju na jednu malu šalu na sjeveru Norveške, na neku ludoriju, jedan mali događaj među mnoštvom drugih, koje sam doživio. Upravo uživam, što opet vidim ta pera."

I meni se čini, kao da vidim nečije lice i čujem glas, kako mi govori:
"Evo gospodinu poručniku njegovih ptičjih pera"...

N j e g o v i h ptičjih pera...

"Cora, lezi mirno, čuješ li, ubit ću te, ako se makneš!"

Toplo je vrijeme, nesnosna vrućina; šta mi je palo na um da zatvaram prozore? Brzo otvaraj prozore, širom otvaraj vrata! Ovamo veseli ljudi, ulazite! Ej, služniče, ovamo, trebam vas...

I dani prolaze, ali vrijeme stoji nepomično - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ovo sam napisao jedino radi svoga zadovoljstva, a i zabavio sam se, koliko sam mogao. Nikakav me jad ne mori. Samo želim da otputujem; kuda - ne znam, samo što dalje odavde; možda u Afriku ili Indiju; jer ja pripadam šumama i samoći.

(Knut Hmasun: "Pan"; prevod: Nina Vavra)

- ... uprkos svemu, dragi, ti si ipak ostao samana, ti me ne voliš i ne voliš nijedno ljudsko biće. Zar nije tako?
- Izgleda da je tako, - progovori Sidarta posustalo. - Ja sam kao ti. Ni ti ne umeš da voliš ... Ljudi našeg soja kanda ne mogu da vole. To mogu ljudi detinjeg uma; u tome je njihova tajna.

(Herman Hese: "Sidarta")
By LeDeNa_
:chestram:

marko sjajan si, iskreno

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mnogi proucavaju kako produziti zivot, a trebalo bi ga prosiriti. - Luciano De Crescenzo
Korisnikov avatar
By mOwbid
znam, nisam te cuvala
prema tebi uvek bila losa
prve nase pahuljice
padajuci na nas, kraj su donele
sto pokrivaju ta poznata nacela
prema tebe trce u snovima
zagrlis me i sve oko nas postane sivo

cudan osecaj, ali hocu, razumi me
ljubav je bolna, tako voleti tebe
jos jedan minut ako prodje
sve ce da propadne
nestajem i ja
i sve u sta sam verovala

kuda idem, ne vidim sad ni ja
gde sam se to izgubila
za ruku bih te drzala
kad bih te dohvatila
da pokaze dobar pravac
baciti, ostaviti, zaboraviti
hocu te bolne stvari, noci

------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=nhrOHyUfaIY
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 55
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!